Sadet Partisi İl Teşkilatı 1915 yılında yaşanan katliamları kınamak amacıyla basın açıklaması yaptı.

 

Sadet Partisi İl Teşkilatı 1915 yılında yaşanan katliamları kınamak amacıyla Zeve Şehitliğinde basın açıklaması yaparak, şehit düşenler için dualar okudular. Gurup adına açıklama yapan Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, Van'ın işgalinin 100.yılında  Zeve’de şehit düşenleri unutmadıklarını belirterek, “16 Mayıs 2015 Van'ın işgalinin 100’üncü yılı. Bundan 100 yıl önce Van Ruslar tarafından işgal edildi Ermeniler düşman tarafına geçerek Müslümanları katletmeye başlamıştı. 80000 Müslüman çoluk çocuk kadın yaşlı Bitlis’e doğru göç etmiştir. Van'da 2500 Müslümanın katledildiği Zeve şehitliği ile yüzlerce erkeğin kurşuna dizildiği Mollakasım köyündeki vay vay tarlası ile Ermeni çetelerin 1915'te Ruslardan aldığı desteklerle başlattığı katliamların en büyük delilleridir. Van gölünden Zeve köyüne kadar olan Ü şeklindeki alanda siperler kazara müdafaaya karar vermişler. 20-25 Mayıs 1915'te Ermeni çeteleri köyün olduğu bölgeye saldırılar düzenlemişti. Erkekler seferberlik emriyle cephelere gittiğinden dolayı halkın savunma güçleri yeterli olmamış dolayısıyla kadın yaşlı çoluk çocuk yeterince kendini savunamayarak 25 Mayıs’ta birçok vatandaşımız katledilmiş ve köy ele geçirilmiş.” Diye kaydetti.

 

ARŞİVLERİN AÇILMASI TALEP EDİLDİ

Zeve katliamının tarihin büyük kırımlarından birisi olduğuna dikkat çeken İlhan, “Mollakasım köyündeki katliama da vay vay tarlası tanıklık etmiştir. Ermeniler Hıçnak ve Taşnak cemiyetleri vasıtasıyla cephe gerisinde kalan Osmanlı vatandaşlarını katletmiştir. Tüm bu bilgiler göstermektedir ki birçok savunmasız Müslüman katledilmiştir. Ermenileri arşivlerini açmaya davet ediyoruz ve bölgede Ermeniler tarafından katledilenler için Ermenilerden tazminat ödemelerini istiyoruz. Ve bugün tarihimizin bilmeden ilimde asılsız Ermeni soykırımını destekleyici panel düzenleyenlere ve akıllarınca soykırım vardır  diye karar alanlara bir kez daha tarihi incelemeye davet ediyoruz. Bizler Saadet Partisi olarak asılsız ermeni soykırımı iddialarına dillendirenlere karşı tüm vatandaşlarımı gerekli tepkiyi koymaya davet ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

ERBAŞ: İÇİMİZ CIZ EDİYOR

İlhan’ın ardında kısa bir açıklama yapan Eski Refah Partisi Van Milletvekili Fethullah Erbaş ise, Müslümanları Zeve’de toplu halde katledildiğini dile getirerek, “Hakikaten düşündükçe içimiz cız ediyor. Van şehri büyük bir yerdir. O dönemler göç başlar başlamaz Ermeniler şehrin tamamını yakıp yıktılar. Şuan ölü şehir Van diye bilinir. Bundan 100 yıl önce Müslümanların evlerini, dükkânlarını, arabalarını yakıp yıktılar. Müslümanları tek tek katlettiler. 80 bin Müslüman o dönemki şartlardan dolayı göç etti. Bu göç edenlerin çoğu Diyarbakır ve Şanlıurfa’ya gitti. Geri dönüşlerde ise 5 bin kişi geldi. Van şehri ikinci dirilişini 2 Nisan 1918’de 5 bin nüfusla dönebildi. Dolayısıyla Ermeniler ve Ruslar, Müslümanlar çok büyük zulüm etti. Ermeniler şimdi çıkıp soykırım ifadesini kullanıyor ama asıl soykırımı yapan onlardır. Maalesef Avrupa ülkeleri her zaman olduğu gibi emperyalistler devamlı gelmişler buraları işgal etmek gayesiyle, Ermenileri de kışkırtmışlar bin sene onlarla birlikte bir arada kaldık. Fakat ondan sonra fırsat ellerine geçtiği gibi Müslümanları kestiler.” İfadelerini kullandı.

 

“KATLİAM YOK DİYENLERİ ŞİDDETLE, ESEFLE KINIYORUM”

Bölgenin çok büyük acılar gördüğünü kaydeden Erbaş, “Hiçbir milletin ahı bir diğerinde kalmaz. Şimdi çıkıp bu bölgede Ermenilere soykırım olduğu iddia ediliyor. Fakat Ekim 17’de Rusya’da ihtilal oldu ve kar ordusu geri çekilirken, Ermenilerde onlarla birlikte bu bölgeyi terk etti. Yoksa burada kalıp da savaşan, ölen bir Ermeni olmadı. Kesinlikle soykırıma uğrayan bir Ermeni olmadı. O dönemki Ermenilerin tamamı Revan kentine gittiler ve oradaki Müslümanları da onlar katletti. Sonra da ismini değiştirerek Erivan yaptılar. Aslında Erivan dedikleri yer Müslüman bir kenttir. Tarihte de önemli bir yeri var ve İslam’ın kurduğu bir şehirdir. Yani dediğim gibi asıl Ermeniler bize soykırım yaptı. Biz onlara asla ve asla soykırım yapmadık. Bunları iddia edenleri de şiddetle, esefle kınıyorum.” Dedi. 


ŞEHRİVAN HABER – MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim