Van Edebiyat Mahfili, yazar ve şairleri Van’da ağırlamaya devam ediyor. Kurulduğu günden bu yana edebiyat, kültür, sanatta önemli çalışmalara imza atan Van Edebiyat Mahfili, aylar önce kentte ağırladığı yazar Şeyhmus Diken’i yeniden Vanlılarla bir araya getirdi.

YAZAR ŞEYHMUS DİKEN AYLAR SONRA YENİDEN VAN’DA…

Ahmed Arif: Abisi Olmak Halkının kitabının yazarı Şeyhmus Diken; 18 Aralık Pazar günü saat 15.30’da Van Edebiyat Mahfili iş birliği, Bosaş Şirketler Grubu, Adakan Şirketler Grubu, His Mimarlık, Şehrivan Medya Grubu, GazeteVan, Tuha Kebap Salonu, Aşiyan Ev Yemekleri, Elite World Hotel, My Suit Otel, İlkay OSGB desteğiyle Van halkıyla bir araya geldi. Van Barosu Konferans Salonu’nda gerçekleşecek imza ve söyleşi programının moderatörlüğünü gazeteci ve akademisyen Ömer Aytaç Aykaç yaptı. Söyleşi ve imza gününde kitapseverlerle bir araya gelecek olan Diken’in söyleşi ve imza programı yoğun ilgi gördü.

ŞEYHMUS DİKEN KİMDİR?

1954 yılında Diyarbakır'da doğdu. İlkokulu Mardinkapı Cumhuriyet İlkokulunda, ortaokulu Ziya Gökalp Lisesi'nde okudu. Ziya Gökalp Lisesi'nde başladığı liseyi Diyarbakır Lisesi'nde tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset ve İdari Bilimler Bölümü'nden 1978'de mezun oldu. İçişleri Bakanlığı bünyesinde kısa süreli mülki amirlik memuriyeti 12 Eylül Askeri Darbesi ile son bulan Şeyhmus Diken, yaşamını Diyarbakır'da Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde Başkan Danışmanı olarak sürdürdü. 2014 yılı başında belediyedeki görevinden emekli oldu. Uzun yıllar sivil toplum alanını kendine uğraş olarak seçti. Aktif bir sivil toplumcu olan Şeyhmus Diken çeşitli sivil toplum örgütlerinde gönüllü olarak yönetici, üye ve danışma kurulu üyesi kimlikleriyle çalıştı. Sivil Toplum alanının dışında Kent Kültürü, Kent Kimliği ile Yerel ve Sözlü Tarih ile ilgili eserler ortaya koydu. Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) ile Kürt Yazarlar Derneği üyesi olan Şeyhmus Diken, Uluslararası PEN Kulübü Türkiye kolu olan Türkiye P.E.N. Yazarlar Derneği Diyarbakır Temsilciliğini yaptı. Şiirsel metinlerinden oluşan Taşlar Şahit kitabından 13 şiiri Amerika Birleşik Devletleri'nin Los Angeles şehrinde yaşayan ut sanatçısı Yervant Bostancı tarafından bestelenip Taşlar Şahit ismiyle müzik CD'si şeklinde ölümsüzleştirildi. "Diyarbekir Hikâyeleri" tiyatro oyunu İmgesel Düşler Tiyatro Topluluğu tarafından oyunlaştırılarak 2004 yılında Ağrı’dan Kızıltepe’ye kadar pek çok yerleşim yerinde sahnelendi. Diyarbekir Hikâyeleri, aynı yıl Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nun Orhan Asena Tiyatro Festivali ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Kültür ve Sanat Festivali'nde de sahnelendi. Türkiye'de günlük olarak yayınlanan Birgün Gazetesi'nde 12 yıl köşe yazarlığı yaptı. Halen Bianet.org ve Tigris Haber Gazetesi'nde köşesinde yazmaktadır.

Editör: TE Bilisim