Van-Hakkari karayolunda yapılan ve halk arasında “32 Viraj” olarak bilenen Güzeldere Geçidi’ni aşacak tünelin bitirilmesi dört gözle bekleniyor. Tamamlanmasıyla birlikte Güzeldere Tüneli; yakıt tasarrufu başta olmak üzere özellikle güvenlik açısından iki kent arasındaki ulaşıma büyük bir katkı sağlayacak.

2013 yılında başlatılan projenin maliyeti ise 550 milyon lira. 2019’da bitmesi beklenen çalışmalarda gelinen son durumu Van ve Hakkari’deki yetkili isimlerle konuştuk. Tünelin faaliyete girmesiyle Hakkari ile Van arasındaki ulaşımın daha rahat olacağını belirten yetkililer, Esendere Sınır Kapısı’ndan İran’a olan ulaşımı da rahatlatacağını söylüyorlar. Projenin çevre illere olan ilgiyi arttırması bekleniyor.

 

TÜNEL UZATILSIN

Van Valisi İbrahim Taşyapan, geçidin konum itibariyle çok tıkanan bir nokta da olduğunu söyledi. Güzeldere Tüneli’nin şu anda 3 buçuk kilometre iki tüp olarak yapıldığı bilgisini veren Taşyapan, “Kış mücadelemizde yolun açık kalmasını sağlayacak. Biz tünelin biraz uzatılmasını istiyoruz. Karayolları ile görüştük. Tünelin üzerinde revize yapılmasını istiyoruz. Biraz daha uzatılarak 6-7 kilometreye çıkarılırsa oradaki güvenlik sıkıntısının da tamamen ortadan kalkacağını düşünüyoruz. Kararlarımızı da Ulaştırma Bakanlığı’na ilettik. Üzerinde çalışıyorlar” dedi.

 

TÜNEL ÇALIŞMALARI YAVAŞ GİDİYOR

“Şu anda tünel çalışmaları yavaş gidiyor. İstediğimiz seviyede ilerlemiyor” diyen Taşyapan şöyle devam etti: “Biz de ne olduğunu bilmiyoruz ancak çalışmalar yavaş gidiyor. Hakkari-Van yolunun önemli hatta tek geçidi. 2 yılda biter. Biz yolun güvenliği açısından bakıyoruz. Geçmiş yıllarda yaşadığımız büyük sorunlardan dolayı bize oranın biraz daha uzatılırsa güvenlik sorununu çözeceğini düşünüyoruz. Böylece sıkıntımızı en aza indirir.”

 

TENDÜREK TÜNELİ DE VAN'I RAHATLATACAK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’nın Tendürek geçidine de tünel yapılacağı açıklamasına değinen Vali Taşyapan, “Hem güvenlik hem de kış mücadelesi açısından bizim için çok önemli. Doğubeyazıt Gürbülak Kapısına giden açık bir yol orası da bizi çok rahatlatacak” dedi.

 

VAN ÇEKİM MERKEZİ

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ise, Van-Hakkari arasında yapılacak tünel geçişi Van’ın ulaşım ağına büyük katma değer sağlayacağını belirterek, Van’ın çevresindeki illerin çekim merkezi ve buluşma noktası olduğunu söyledi. Takva, “Çevre illerden ve Anadolu’dan karayolu ile İran’a ve Kuzey Irak’a ihraç ve ithal ürünlerin taşınmasına da büyük katkı sunacak. İlimiz, bölgemiz ve ülkemiz için önemli bir katma değer sağlayacak” dedi.

 

NAKLİYEDE TASARRUF SAĞLAYACAK

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Taş ise söz konusu tünelin kışın özellikle kar yağışıyla beraber buzlanmalara yol açıp zaman zaman trafiğe kapatılmasının büyük sıkıntı oluşturduğunu söyledi. 2 bin 730 metre rakımlı bölgede özellikle kışın geçitte ciddi ulaşım sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken Taş, “Tünel Van’a olan mesafeyi de azaltacak. Nakliye ve lojistik açısından işleri kolaylaştıracak ve büyük katkı sağlayacak. İhracat ve ithalat yaptığımız sınır kapımız Esendere’de İran’a olan ulaşımı da rahatlatacak" dedi.


Kaynak - Yenisafak

Editör: TE Bilisim