ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-UĞURCAN DEMİR

İl Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) Ali İhsan Körpeş, 1-7 Mart Deprem Haftası kapsamında kentteki yerel ve ulusal basınla bir araya gelerek, kentte yürütülen faaliyetlerin tanıtımı ve bilgilendirmesi hakkında bilgi verdi. Türkiye genelinde 2021 yılının ‘eğitim yılı olarak ilan edildiğini söyleyen Körpeş, Van’da 884 bin 777 vatandaşa eğitim verdiklerini açıkladı. Depremler için sadece eğitimin yeterli olmadığını bu süreçte 2022 yılındaki tatbikat yılı kapsamında okullarda, sitelerde ve toplu alanlarda tatbikatların yapılacağını duyuran Körpeş, çocuklarda bu kültürün oluşturulması gerekiyor. Toplantıya Meteoroloji 14. Bölge Müdürü Atakan Çelebi, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke ve protokol üyeleri katıldı.

AFAD, DEPREM EĞİTİMLERİNİ SÜRDÜRÜYOR!

Toplantıda konuşan Van İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ali İhsan Körpeş, “1-7 Mart tarihleri arası deprem haftası olarak ülkemizde bazı etkinliklerle kutlanmaktadır. Dolayısıyla Van ili olarak bizde deprem hastasında yapacağımız bir takım etkinlikler var. Tabi bundan önce yaptığımız projelerden söz etmek isterim. 2021 yılında İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun talimatlarıyla eğitim yılı olarak ilan edilmiş ve ilimizde bu çerçevede AFAD farkındalık eğitimleri düzenlenmişti. Geçen yıl yaptığımız faaliyetler toplamda 884 bin 777 vatandaşımıza AFAD farkındalık eğitimi vermek suretiyle ulaştık.”

“DEPREM İÇİN EĞİTİM YETMİYOR”

Eğitimde hedeflerinin yüzde 91’ini tamamladıklarını söyleyen Körpeş, eğitim verilmesinin yeterli olmadığını söyledi. Körpeş, “Bunları insanların hayatlarını da aksettirmek gerekiyor. Bu çerçevede 2022 yılını İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu tarafından tatbikat yılı olarak değerlendirildi. Biz 2021 yılında vermiş olduğumuz eğitimlerin vatandaşlarımızın hayatlarını da aksettirebilmek açısından 2022 tatbikatlar düzenlemeyi planlıyoruz. Bunun yanı sıra 2021 yılı içerisinde 11 tane sivil toplum kuruluşumuza arama kurtarma eğitimleri verdik ve ekipler oluşturduk. AFAD gönüllerimizle ilgili ciddi bir çalışma yürütüyoruz. 2021 yılında 2 bin civarında olan gönüllü sayımız sene sonu itibarıyla da 6 bin rakamını aştık.” İfadelerini kullandı.

“ÇOCUKLARA DEPREM KÜLTÜRÜ OLUŞTURULMALI”

9 Kasım tarihinde Van’daki ikinci büyük deprem nedeniyle etkinlikler yaptıklarını hatırlatan Körpeş, şöyle devam etti: “Avrupa ve Amerika’da yapılan deprem tatbikatı uygulamasını bizde Van’da okullar üzerinde yaptık. Bu tarihte bin 553 okulda aynı anda deprem tahliye tatbikatı yaptık. Bu uygulamada 4 Mart Cuma günü 81 ildeki bütün okullarda deprem tahliye tatbikatı yapılması ile ilgili bir talimat geldi. Bu çerçevede bize kamu kurumlarda, sitelerde ve toplu alanlarda yaşayan vatandaşlarımızla birlikte bu tatbikatları yapmayı hedefliyoruz. Bu uygulamada çok büyük önem arz ediyor. Özellikle çocuklarımıza küçükken bu kültürü oluşturabilirsek büyüdükleri zaman netice itibariyle depreme karşı dayanaklı binalar yapacak ve orada oturacak olanlar da çocuklarımız olacak. Dolayısıyla onların farkındalık düzeylerini ne kadar çok artırırsak önümüzdeki nesile de yatırım yapmış olacağız.”

“OKULLARDA YAPILAN TATBİKATLAR ÇOK BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR”

Deprem Van’ın bir gerçeğidir diyen Van İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke ise şunları söyledi: “En ufak bir sarsıntıda bile irkiliyoruz. Depremin ne zaman ve hangi saatte olacağını bilmediğimiz bir afettir. Allah dünyamızı, ülkemizi ve şehrimizi bu afetlerden korusun ama tedbir almamız gerekiyor. AFAD İl Müdürlüğünün ciddi destekleriyle öğrencilerimizi deprem konusunda ciddi bir bilinçlendirme çalışması yaptık. Özellikle okullarda yapılan tatbikatlar çok büyük önem arz ediyor. Çocuklarımızın bilinçlenmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bir öğrenciye bir şeyi öğretmek bile binlerce kişinin hayatını kurtarabilir.”

KARGAŞA BÜYÜK SORUN!

Depremde anında en büyük sorunun kargaşa olduğunu belirten Tevke, “Bu anlamda verilen eğitimler kargaşayı önlemede de büyük bir önem taşıyor. Kim ne yapacağını ya da nerede toparlanacağı konusunda bilgilendirmeler yapıyoruz. Hamdolsun bunların hepsi de planlanmış durumda. Eğitimler verilmeye devam edilecektir. Bunun yanı sıra da tatbikatlar yapılacaktır. Deprem anında insanlar ne yapacağını öğretmemiz, can kaybının en az şeklinde atlatılması için büyük fayda olduğuna inanıyoruz.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim