Bir dizi programlara katılmak üzere Van’a gelen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, Van Ferit Melen Havalimanı'nda Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın ve kurum amirleri tarafından karşılandı. İlk olarak valiliğe ziyaret gerçekleştiren ve burada Şeref Defteri'ni imzalayan Bakan Yanık, Vali Mehmet Emin Bilmez'le makamında bir süre görüştü. Yanık, valiliğin ardından esnaf ziyareti gerçekleştirdi. Burada da esnafla çay içen ve bir süre sohbet eden Bakan Yanık, daha sonra AK Parti İl Başkanlığına ziyaret gerçekleştirdi. Daha sonra Van Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü ve Akşam Sanat Okulu’nda Kadın Kooperatifleri Doğu Anadolu Buluşması kapsamında kentteki kadın kooperatif başkanlarıyla bir araya gelen Yanık, online bağlantıyla çevre illerdeki vali ve kadın kooperatif başkanlarının sorunları dinledi. Ardından programda konuşan Bakan Yanık, “Bugün bu yolculukta, Doğu Anadolu kadınlarının üretkenliklerini ve emeklerini ortaya koymalarını sağlayan unsurlardan birisi olarak kooperatifçiliği desteklemek ve kadınların iş gücüne katılımını artırmak üzere toplandık.” İfadelerini kullandı.

BAKAN YANIK’TAN VAN HALKIN AŞI ÇAĞRISI

Konuşmasına başlamadan önce Van’da aşı oranlarının düşük olmasına üzüldüğünü dile getiren Bakan Yanık, “Van’ın bu mümbit dilini, kültürü tarih boyunca taşıyan özelliğine uymadığını düşünüyorum. Aşı konusuyla alakalı biraz çekingenlik, ya da ihmal, her neyse belki biraz mesafe koyma, soğuk davranma gibi tavır varmış Van’da. Biz “ilim Çin’de de olsa gidin alın” diyen bir inancın bağlılarıyız. Dolayısıyla ilmin gerektirdiği, ilmin ortaya çıkardığı bir sonucu kabul ederiz. Tarih boyunca, tarihin değişik dönemlerinde tür hastalıklar olmuştur. İşte çiçek aşısı. Hepimizin kolunda vardır, benim kolumda da var. 40 yaş üstünün hepsinde vardır. Kocaman bir aşı, şurada durur. Kızamık, tetanozdu, biz bunları yaşamamış insanlar değiliz. Yani bir parça iyileşme oldu.” Şeklinde konuştu.

“AŞILAMA ÇALIŞMALARINA RAĞBET EDELİM”

Aşı ile ilgili yanlış ifadelerden dolayı insanların aşı olmadıklarını ve bunun bir vebal olduğuna vurgu yapan Yanık, “Bizim kamuoyunda basında, orada, burada çeşitli sebeplerle birtakım zihin bulandıran, efendim ‘Yok ömrü kısaltıyordu, yok kısırlık yapıyordu’ falan gibi son derece saçma sapan gerekçelerle insanların hayatlarını riske eden, sadece o insanların değil, dolayısıyla çevrenin de hayatını riske eden bir anlayış var ortalıkta. Lütfen bunlara itibar etmeyin. Bakın bu bir vebaldir. Bir buçuk yıldır dünyanın her yerinde hayat durdu. Türkiye’de de durdu. Evlerinizden çıkamadığımız, iş yerlerini açamadığımız, çoluğumuza çocuğumuza sarılamadığımız bir buçuk yıl yaşadık. Bunun çaresi belli işte aşısı çıkıyor, ilacı çıkıyor. Dolayısıyla bundan sonraki süreci diğer çeşitlerine, türlerine karşı da direnç geliştirebilmek ve hayatımızı normale dönüştürebilmek, işimizin gücümüzün, evimizin barkımızın başına dönebilmek için bu illetten kurtulmamız lazım. Kurtulabilmemiz için de çaresi belli. Daha önce hangi yoldan geçtiysek, kızamıktan, kabakulakta, İspanyol gribinde hangi yoldan geçtiysek burada da geçtiğimiz yol belli. O yüzden sizlerden çok çok istirham ediyorum. Lütfen aşılama çalışmalarına rağbet edelim. Aşı sırası gelip de aşı olmayan kardeşlerimiz aşılarını olsunlar.” İfadelerini kullandı.

“14 İLİMİZDE GELİŞME VE İLERLEME YOLUNA DEVAM ETMEKTEDİR”

Kadın Kooperatiflerinin her zaman yanlarında olduklarını sözlerine ekleyen Bakan Yanık, “Horasan erenlerini, Harput Evliyalarını, Ebul Hasan Harakani’yi, Ahmed-i Hani’yi Erzurumlu İbrahim Hakkı’yı yaşatan ve yetiştiren iklim, bu toprakların iklimidir. Geçmişinde birbirinden kıymetli bu hazineleri barındıran bölgemiz terörle anıldığı o zorlu günleri geride bırakarak Van’dan Ağrı’ya, Tunceli’den Erzurum’a ki biraz önce o bölgelerde yapılan çalışmaları büyük memnuniyetle dinledik, Erzurum’a kadar 14 ilimizde gelişme ve ilerleme yoluna devam etmektedir. İşte bugün, bu yolculukta, Doğu Anadolu kadınlarının üretkenliklerini ve emeklerini ortaya koymalarını sağlayan unsurlardan birisi olarak kooperatifçiliği desteklemek ve kadınların iş gücüne katılımını artırmak üzere toplandık. Kadın kooperatiflerimizin her zaman yanında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum.” Şeklinde konuştu.

“KADINLAR HER ZAMAN ÇOK ÜRETKEN OLMUŞLARDIR”

Kadınların ekonomiye katılımını, kadın istihdamının artmasını önemsediklerini belirten Yanık, “Günümüzde bir ülkenin gelişmişlik düzeyi sadece ekonomik göstergelerle değil, aynı zamanda toplumun sosyal ve kültürel yapısı ile insani gelişme ölçütleriyle birlikte değerlendiriliyor. Ülkelerin kalkınmışlık düzeyine baktığımızda gelişmiş her ekonomide kadın-erkek emeğini birlikte görmek mümkündür. Özellikle, kadınların ekonomik yaşama katılmaları öz güvenlerinin artmasını sağlamakta ve kadınlarımızı güçlendirmektedir. Güçlü ve kendine daha fazla güvenen kadın, mutlu çocuk; huzurlu bir aile ve ayakları yere sağlam basan bir nesil demektir. Tarihin seyri içinde de bu topraklarda yaşayan kadınlar her zaman çok üretken olmuşlardır. Anadolu toprakları tarihteki ilk kadın örgütlenmelerinden biri olan Bacıyan-ı Rum’a ev sahipliği yapmıştır. Bacıyan-ı Rum sayesinde kadınlar, yeteneklerini ve üretime katılma kabiliyetlerini güçlendirerek Anadolu medeniyetinin inşaa sürecinde çok önemli bir rol oynamışlardır. Bugün de kadın kooperatifleri Anadolu medeniyetinin nesilden nesle aktarılmasında adeta bir köprü görevi görüyor. Kooperatifçilik bu noktada, hem istihdamı artırma hem de aile hayatıyla iş uyumunu sağlamada özel bir misyonu yerine getirmektedir. Bu sayede kadınlar gündelik hayatlarından taviz vermeden, ailelerini de işin içine katarak ekonomik bir değer üretebiliyorlar. Bu yönüyle kooperatifler; çalışma hayatını geliştirirken maddi sermayeden öte beşeri sermayemiz olan insanı ön plana çıkarmaktadır.” Diye konuştu.

“KADIN KOOPERATİFÇİLİĞİ ÖNCÜ BİR ROL”

İletişim imkanlarının artması ve teknolojik gelişmelerle birlikte kadın eliyle yükselen ticari girişimlerin arttığına vurgu yapan Yanık, “Birlikten kuvvet doğar gerçeğinin somutlaştırıldığı bu gibi sistemlerde tek başımıza hayata geçiremeyeceğimiz bir projeyi el birliğiyle kooperatifler üzerinden pekâlâ hayata geçirebiliriz. Üretim ve pazarlama için gerekli olan finans kaynağına daha kolay erişebiliriz. Nitekim kooperatiflerin yaptığı da tam olarak da bu, bugün tecrübe ettiğimiz şekliyle. Ülkemizde, özellikle iletişim imkânlarının artması ve teknolojik gelişmelerin yaşanmasıyla, kadın eliyle yükselen ticari girişimler açısından da imkanlar artmıştır. Bu imkanların değerlendirilmesinde kadın kooperatifçiliği öncü bir rol oynamaktadır.” Dedi.

“KADINLAR HER ZORLUĞA GÖĞÜS GEREREK HEDEFE ULAŞMAK İÇİN ÇALIŞIYORLAR”

Yanık, “2002’den bu yana Hükûmetlerimiz döneminde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimize yaptığımız maddi yatırımların yanında kişisel hak ve özgürlüklerin genişletilmesi için de irade gösterdik. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Diyarbakır Anneleri ziyaretimiz de bölge kadınlarının gücünü ve dirayetini göstermesi açısından önemlidir. Terörün elinde sıkışmış çocuklarını kurtarabilmek için harekete geçen anneler yaklaşık 2 senedir evlatlarının peşindeler. Susmuyorlar, sineye çekmiyorlar. Hesap soruyor, kayıplarının izini sürüyorlar. Bu yürekten anne hareketi sayesinde bugün 25 evlat ailesine kavuşmuştur. Bunu başaran bölge kadınlarıdır. Kadınlarımız istediklerinde her zorluğa göğüs gererek hedeflerine ulaşmak için yılmadan çalışıyorlar.” Şeklinde konuştu.

“ETKİNLİKLERDE 36 BİN 145 KİŞİYE ULAŞTIK”

Dünya pazarında ve küresel ekonomide ülke kadınlarının da pay almasına önem verdiklerini sözlerine ekleyen Yanık, “Bizler bir ayağı ülkemizde sabit, diğeri özellikle yakın coğrafyasını dolaşan ve etkileyen bir milletin mensuplarıyız. Bu anlamda hepimize büyük sorumluluklar düşüyor. Yeteneklerini değerlendirmeyi öğrenen kadınlarımız ülkemizin ışığını dünyaya taşıyabilir, özellikle dünya kadınlarına yeni ufuklar açacak konularda örnek olabilir. Bakanlık olarak biz buna inanıyor ve bu inançla sizleri desteklemek için çalışıyoruz. Bu doğrultuda kadınlarımızın özellikle yurtdışındaki pazarlarda da ürettikleri ile var olmasına ve küresel ekonomiden ülkemiz kadınlarının da pay almalarına önem veriyoruz. Çalışmalarımızı da bu yönde planlıyoruz. Kadınların kooperatifçiliğini yaygınlaştırmak ve desteklemek üzere 2019 yılından bugüne 81 ilimizde çalışmalar ve etkinlikler gerçekleştirdik. Bu etkinliklerde 36 bin 145 kişiye ulaştık. Sadece Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan 14 ilde 55 yeni kadın kooperatifinin kurulması bu çalışmaların önemini gözler önüne seriyor.” İfadelerini kullandı.

“BÖLGESEL BULUŞMALARA BUNDAN SONRA DA DEVAM EDECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, hükümetlerimizin üst politika metinlerinde de kadınların güçlendirilmesi için kadın kooperatifçiliğinin geliştirilmesini her zaman vurgu yaptıklarını söyleyen Bakan Yanık, “Türkiye’yi 2023’e taşıyacak 11. Kalkınma Planı’nda ve Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programlarında da bu alandaki vizyonumuzu ortaya koyduk. Kadın girişimciliğinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için tüm paydaşlarla güçlü iş birliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kamu ve özel sektör iş birliği içinde bu güce inanarak daha başarılı olacağız. Ben buna çok inanıyorum. Bugün burada; Ağrı, Ardahan, Bitlis, Bingöl, Elâzığ, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli ve Van illerimizdeki kadın kooperatifleriyle buluşmamız da işte böyle bir iş birliğinin sonucu. Kadın Kooperatiflerimiz ile Bölgesel Buluşmalara inşallah bundan sonra da devam edeceğiz. Bugün burada bizlerle birlikte olan, üreten ve emeğinin karşılığını alan tüm kadınlara çok teşekkür ediyorum. Buraya gelme fırsatı bulamamış ama kooperatifler bünyesinde çalışmalara katılan hanım kardeşlerime de çalışmalarında bolluk ve bereket diliyorum.” İfadelerine yer verdi.

VALİ BİLMEZ, “KOOPERATİF ALANINA DA KADINLARIN EL ATMIŞ OLMASI UMUT VERİCİ”

Kadın kooperatifleri Doğu Anadolu buluşmasına Van’ın ev sahipliği yapmasından sevinçli olduklarını dile getiren Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, “Dünyanın çağdaş ülkeleri ile yarışabilmemiz için kesinlikle kadınların hem sosyal hayatta hem de ekonomik hayatta en az erkekler kadar yer almadığına ve işimizin kolay olmadığına inanıyorum. Kooperatif alanına da kadınların el atmış olması umut verici olarak görüyorum. İnşallah kadınlarımızın kooperatifleri el atması ile birlikte bundan sonra bu alanda ciddi anlamda mesafe alacağız.” İfadelerine yer verdi.

AK PARTİ VAN MİLLETVEKİLİ GÜLAÇAR, “GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ” DEDİ.

Program da konuşan AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, ise şunları söyledi: “Bölünürsek yok oluruz, bölüşürsek çok oluruz, Sözü düstur edinerek emeklerini birleştiren ve toplumun her yönetim alanında da kendini yetiştiren kadınlarımıza teşekkür ediyorum. Ülkemizde kadın kooperatifleri hareketi 2000’li yılların başında hareketi bizzat kadın girişimciler tarafından tabandan gelen bir hareketle başlamış olup, bugün itibariyle bakanlığımızın kuruluşuna izin verdiği 300’ün üzerinde kadın kooperatifi bulunmaktadır. Hem evlerinde büyük bir sorumluluk üstlenip hem de üretime destek veren emeklerini üretime döken kadınlarımızın sayısı arttıkça gururlanıyor, geleceğe umutla bakıyoruz. Kadınların sosyo-ekonomik yönde gelişmeleri için sürekli olarak hem bölgesel hem de ülke olarak en üst düzeyde desteğimizi sürdürüyoruz.”

Editör: TE Bilisim