ŞEHRİVAN HABER: UĞURCAN DEMİR

Memur ve Emekli Sendikacılar Konfederasyonu Van İl Başkanı Mehmet Şakir Gül ve beraberindekiler, Şehrivan Medya Grubu’nu ziyaret ederek sorun ve taleplerini dile getirdi. Gül, Emekliler Günü’nü kutlayarak sözlerine şöyle başladı: “30 Haziran 1927 yılından bu yana Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emekliliğe ayrıldığı gündür. O günden bugüne Van’da 95 yıldır Emekliler Günü kutlanmamıştır. Hayatlarının en verimli ve dinamik çağlarını devletine, milletine hizmet emeklilerimizin, emeklilik döneminde sağlıklı ve huzurlu, refah içinde bir hayat sürmeleri en büyük temennimizdir. Ülkemizdeki ve kentimizdeki emeklilerin ‘Emekliler Haftası’ kutlu olsun. Emeklilerimiz, Türkiye’nin ve Van’ın emektar insanlarıdır. Çünkü en verimli çağlarında 25 yıl alın teri dökmüşlerdir. Van’da, emeklilerimizin topluma kazandırılması için herhangi bir adım atılmamıştır. Bugün emeklilerimiz kaderlerine terk edilmiştir. Bunlar için gereken faydaların sağlanmasını istiyoruz.”

GÜL: EMEKLİLERİMİZ, TÜRKİYE’NİN VE VAN’IN EMEKTAR İNSANLARIDIR

Taleplerini dile getiren Gül, “30 Haziran Emekliler Günü için Van’da bir program dâhilinde kutlanırsa Van’da ilk olacaktır. Semt konaklarında emekli lokalleri kurularak kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle geliştirilmesi Van’da ilk olacaktır. Emekli kart projesinin gerçekleşmesiyle tüm kamu, özel sektör kurumlarında ve sosyal aktivitelerin sağlanır. Biz bunun sağlanmasını talep ediyoruz. Van’da olursa bu da ilk olacaktır. Van’da Büyükşehir Belediyesi bünyesinde halk ekmek fabrikası bulunmuyor. Eğer Büyükşehir Belediyesi bünyesinde halk ekmek fabrikası açılırsa ve buradaki ilçe belediyelerde ekmeği buradan temin ederek, ilimizin bütün köylerine ve ilçelerine dağıtılırsa bu büyük bir fedakârlık olur. Halkımız burada hem indirim ekmekten faydalanacak, hem de açlık sınırının altında maaş alan dar gelirli emeklilerimize belli sayıda ekmek verilirse çok iyi olur. Kim gerçekleştirirse Van halkından hayır dua alır” dedi.

“EMEKLİLERİMİZ KÖYE TEŞVİK EDİLMELİDİR”

Emeklilerin köye teşvik edilmesi gerektiğini dile getiren Gül, “Çalışabilecek emeklilerimizi bir çalışma programı dâhilinde emeklilerimizin bilgi, beceri ve tecrübelerinden faydalanmak için ülke ekonomisine ve üretimine katkı sunmak adına başta tarım ve hayvancılık olmak üzere sanayi ve teknoloji alanında teşvik edilmesi halinde emeklilerimize faydalı olacaktır. Emeklilerimiz köye teşvik edilmelidir. Van’ımız çok göç aldı. Göç edenler Van’a en az 5-6 nüfusla geldiler. Buraya gelip, geçim sıkıntısı geçenler var. Bunların da tekrar köye gitmeleri teşvik edilmelidir ve bu da ilk olacaktır” ifadelerini kullandı.

GÜL: EMEKLİLERİMİZE VADEDİLEN HAKLAR VERİLMEDİ

Gül, Van’da emekli misafirhanesi talebinde bulunarak, “Geçmişte ilimizdeki bazı emekli dernekleri TOKİ verilecek diye emeklilerimizin kaydını derneklerine yapmışlar. Bunların sayısı 10 binin üzerindedir. Bugüne kadar emeklilerimize vadettikleri şeyler verilmedi. Haklı olarak da emekli kardeşlerimiz bize gelip, serzenişte bulunuyorlar. Bunun da araştırması yapılmalı. Diğer illerde olduğu gibi emeklilerimiz için misafirhane olmasını istiyoruz. İstanbul ya da Ankara’ya gittiğinizde emekli misafirhanesi var ama bizim ilimizde yok. Bu da olursa Van’da ilk olacak. İl ve ilçelerde toplam emekli sayısı 55 bindir. Her iki dini bayramda açlık sınırı altında maaş alan emeklilerimize gıda yardımı gibi yardımların yapılmasını istiyoruz. 65 yaş üstü büyüklerimiz ücretsiz minibüs kartı kullandıkları için çoğu zaman şoförler tarafından rencide ediliyorlar. Ben buna kendim de şahit oldum. Bunun çözüme kavuşması lazım” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim