ŞEHRİVAN HABER:

Toplantıda konuşan SP Van İl Başkanı Özay İlhan, kırtasiye malzemelerinin pahalı olmasından dolayı velilerin bu masrafları karşılamada sıkıntı çektiğini belirterek, geliri olmayan ailelere mutlak suretle kırtasiye ve okul kıyafetleri için destek verilmesi gerektiğini vurguladı.

İLHAN: BİRÇOK AİLENİN EĞİTİM-ÖĞRETİM MASRAFLARINI KARŞILAMADA SIKINTI ÇEKTİĞİNE ŞAHİT OLUYORUZ

İlhan, dar gelirli ailelerin ihtiyaç listelerini karşılamasının imkânsız olduğunu belirterek sözlerine şöyle başladı: “Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak bu haftaki gündemimiz eğitim ve öğretim. 2022-2023 eğitim-öğretim yılı pazartesi günü okulların açılmasıyla başlıyor. Birçok öğrenci velisi kırtasiye başta olmak üzere okul masraflarının çok yüksek olması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşıyor. Okul tarafından öğrencilere gönderilen 30-40 kalemlik ihtiyaç listelerini şahit olmaktayız ve bu ihtiyaç listelerini de dar gelirli ailelerin karşılamasının imkânsız olduğunu görüyoruz. Bazı evlerde 1’den fazla öğrenci olduğunu düşündüğümüz takdir de masraflarda katlanarak gidiyor. Birçok ailenin eğitim-öğretim masraflarını karşılamada sıkıntı çektiğine şahit oluyoruz.”

“EN TEMEL İNSAN HAKKI OLAN EĞİTİM-ÖĞRETİM LÜKS OLMUŞTUR”

İlhan, en temel hak olan eğitimin lüks olduğunun altını çizerek, “Bazı okullarda velilerden bir top A4 kâğıdı istendiğine de şahit oluyoruz. İlk ve orta öğretimde okul masraflarının ciddi maliyetler getirdiği ülkemizde bir de yükseköğretim de öğrencisi olan velileri göz önünde bulundurduğumuz da en temel insan hakkı olan eğitim-öğretim lüks olmuştur. Kırtasiye masrafları geçtiğimiz yıllara göre 4-5 kat artmış durumda. Her okulun ayrı kıyafet uygulaması ve bunun yanında kıyafetlerin sadece birkaç noktada satılması fiyatların yüksek olması rekabet olmaması da ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Okul servis ücretleri de aynı şekilde 4-5 kat artmış durumdadır. Ülkemiz de yaşanan ekonomik kriz okul masraflarını katlamış öğrenci velilerinin ciddi anlamda sıkıntıya düşmesine neden olmuştur” dedi.

İLHAN: OKULLARIN BAŞLAMASI VAN’DA BÜYÜK BİR SIKINTI HALİNE GELDİ

Van’da okulların başlamasının birçok aile için sıkıntı haline geldiğine vurgu yapan İlhan, “Van özelinde ise okulların başlaması zaten kişi başına düşen milli gelirde son sıralarda ilimizde birçok aile için daha da büyük sıkıntı haline gelmiştir. Van’da 11 yıl önce yaşanan depremden bu yana hala barakalarda eğitim-öğretim yapıldığını da hatırlatmak isterim. Örnek vermek gerekirse; Van’ın merkezinde İpekyolu ilçemizde Vali Mithat Bey İlköğretim Okulunda baraka sınıflarda eğitim-öğretim yapılmaktadır” diye aktardı.

“VAN’IN EĞİTİM VE ÖĞRETİMDE 76. SIRADA OLMASI BÜYÜK BİR HANDİKAPTIR”

Eğitim masrafının yanı sıra başka konulara da değinen İlhan, Van’ın eğitimde iyi seviyede olmamasının sebeplerine de değinerek şunları söyledi: “Van’ın eğitim ve öğretimde 76. sırada olması büyük bir handikaptır. Bunun telafisi için yeterli sayıda öğretmenin olması mutlak suretle şarttır. Eğitimde geride olmamızın sebepleri arasında da öğretmen eksiği gelmektedir. Bizim ilimizin bir sıkıntısı daha da üniversiteyi yeni bitiren, yeni atanan öğretmenlerin buraya gelip, bu öğretmenlerimizin birçoğu da görev sürelerini tamamladıktan sonra gidiyor. Birçok öğretmenimiz kendini bu bölgeye ait hissetmiyor. Böyle bir sıkıntıyla karşı karşıyayız. Son yıllarda yetişen öğretmenlerimiz bu anlamda duyarsızlar. Atandıkları yerde bir aidiyet duygusu içerisinde olmalılar ve o okuldaki öğrencileri yetiştirmek için gayret göstermeliler.”

“TAŞIMALI EĞİTİM ÜLKEMİZDE KANAYAN BİR YARA HALİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR”

İlhan, taşımalı eğitime de dikkat çekerek, “Taşımalı eğitim ülkemizde kanayan bir yara haline dönüşmüştür. Taşımalı eğitim, eğitim olmaktan çıkmıştır. Çocukların her sabah köylerden 10-20-30 kilometre öteye gidip gelmesi ciddi bir problemdir. Bugün zaten köyler göç vermektedir. Bu da köylerin daha çok göç vermesine sebep olmaktadır. Farklı köylerden gelen öğrencilerin kış ortamlarında en ufak bir hava muhalefetinde gidememesi, bunun yanında kazalar vs. bir sıkıntı olarak karşımızdadır. Eğitim mutlak suretle yine köylerde devam etmelidir. Köy okullarının bu anlamda sınıf, lojman bakımından yeterli olması şarttır” diye aktardı.

İLHAN: ALANINDA EĞİTİM ALMIŞ ÖĞRETMENLER KÖYLERDE GÖREV YAPMALI”

İlhan, “Türkiye’nin atanamayan öğretmen sorunu var. Yüzbinlerce öğretmenin atanamadığı ülkemizde ücretli öğretmenlik yaparak öğretmenlik mezunu olmayan birçok farklı bölümlerden mezun kişilerin ilkokul öğretmenliği yaptığına şahit olmaktayız. Sınıf öğretmenliğini, sınıf öğretmeninin yapması gerekir fakat görüyoruz ki başka bölümleri okumuş öğretmenlerin köylerde geçici görev yaptığını duyuyoruz. Biz alanında eğitim almış öğretmenlerin atanarak bu sorunun çözülmesi kanaatindeyiz. Atanamayan öğretmen sorununun Türkiye’nin gündeminden bir an önce kaldırılması gerektiği kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı.

“GELİRİ OLMAYAN AİLELERE MUTLAK SURETLE KIRTASİYE VE OKUL KIYAFETLERİ İÇİN DESTEK VERİLMELİ”

Yetkililere seslenerek sözlerini tamamlayan İlhan, “Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak yetkilileri sesleniyoruz. Geliri olmayan ailelere mutlak suretle kırtasiye ve okul kıyafetleri için destek verilmeli. Velilerden ya da öğrencilerden A4 kâğıdı istenmekten vazgeçilmelidir. Velilere gönderilen ihtiyaç listeleri mutlaka azaltılmalı ve daha dengeli hale getirilmelidir. Tüm okulların depreme karşı dayanıklı olması ve bu konu da ki eksikliklerin giderilmesi elzemdir” dedi.

Editör: TE Bilisim