ŞEHRİVAN HABER

Küresel iklim değişikliği ve yağışların azalması nedeniyle oluşan kuraklık, Van Gölü havzası ve çevresinde su kaynaklarının azalmasına yol açarken, halk için temel geçim kaynağı olan hayvancılık da olumsuz etkileniyor. Yıl boyunca mevsim normallerinin altında seyreden yağışların yetersizliği Van ve çevre illerde birçok tarım arazisinin çoraklaşmasına neden olurken, hayvancılık için de bir dizi sorun doğurdu. Aşırı sıcaklar ve yağışların neredeyse yok olması, otlak ve meraları verimsiz hale getirirken hayvanlarda da ciddi hastalıkların baş göstermesine neden oluyor. Kuraklıkla birlikte baş gösteren yem fiyatları da üreticiyi ciddi anlamda zorlarken, Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan da kentin hayvancılığını gündemine aldı. İlhan, “Hayvancılık konusunda ciddi tedbirler alınmadığı takdirde önümüzde ki yıllarda çok daha ciddi sıkıntılar yaşanacaktır” dedi.

HAYVANCILIK BİTİYOR…

Van’ın hayvancılığını gündemine alan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, “Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM), Haziran 2020’de Yapılan açıklamada, 1 Ocak 2022’den itibaren mücbir sebepler dışında besilik canlı hayvan ithalatına hiçbir şekilde izin verilmeyeceği duyurulmuştur. Türkiye son yıllarda et ihtiyacını karşılayamamakta ve periyodik olarak canlı hayvan ve karkas et ithalatına devam etmektedir. Ülke olarak son yıllarda hayvancılıkta ciddi sıkıntılar çekmekteyiz. 1990'lı yıllarda tarım ve hayvancılıkta kendi kendine yeten 7 ülkeden biri diye anılan ülkemiz geldiğimiz noktada bu özelliğini yitirmiş durumdadır” şeklinde konuştu.

KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIKTA BİRİNCİYİZ AMA…

Son yıllarda artan girdi maliyetlerden söz eden İlhan, “Yem, mazot, tohum, gübre gibi girdilerin fiyatlarının son 1 yılda yüzde 400`leri aşmasıyla üretici giderek yaptığı işten el çekmeye başlamıştır. Van 3 milyonu aşan küçükbaş hayvan sayısı yönünden Türkiye'de en çok küçükbaş hayvana sahip il olmasına rağmen 1985 yılında Van'ın nüfusu 570 binken 8 milyon küçükbaş olan bir il olduğunu göz önünde bulundurduğumuz takdirde nüfus 2 kat artarken hayvan varlığı yarıya yarı yarıdan daha az olmuştur. Van örneğinde olduğu gibi ülke genelinde de durum çok farklı değildir. Hayvancılık konusunda ciddi tedbirler alınmadığı takdirde önümüzde ki yıllarda çok daha ciddi sıkıntılar yaşanacaktır” ifadelerini kullandı.

KURAKLIK SORUNU DA BÜYÜYOR!

Hayvancılığın Van’da giderek yok olduğunu vurgulayan İlhan, şunları söyledi: “2012'de yüzde 23 seviyesinde olan belde köy nüfusu geldiğimiz noktada yüzde 6 seviyesine geriledi. Her geçen gün köyden kente doğudan batıya artan göç bunun yanında artan girdi maliyetleri hayvancılığı tehdit etmektedir. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak hükümetin tarım ve hayvancılık politikalarını gözden geçirmeye bununla birlikte Tarım ve hayvancılıkta dışa bağımlılıktan kurtulmak için gerekli adımları atmaya davet ediyoruz. Öte yandan hayvancılığı tetikleyen bir diğer durum ise kuraklık sorunudur. Son yıllarda gündemden düşmeyen kuraklık sorunu Van’ın hayvancılığı üzerinde etkisini gösteriyor. Üretici zor durumda ve hayvancılık yapmaktan uzaklaşıyorlar. Aşırı sıcaklıklar ise hayvanlar üzerinde farklı hastalıklara sebebiyet veriyor.”

“UZUN VADEDE ÇÖZÜM DEĞİLDİR”

Köyüme dönmek için bir sürü nedenim var projesi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Saadet Partisi Van İl Başkanı İlhan, “Bu karar hayvan pazarlarının belli bölgelerine hareket getirir. Birkaç müteahhitte bu iş ihale edilir. Sonuçta ülke içerisinde bir grup hayvan belli bölgeden belli bölgeye geçiş yapmış olur. Bu vesileyle 10 bin aileye sözde hayvan dağıtılırken birkaç kişiye para kazandırılmış olur. Uzun vadede çözüm değildir. 1 milyon koyunu Van’dan, Iğdır’dan, Ağrı’dan toplayıp bu bölgedeki hayvanları A kişisinden alıp B kişisine verecekler. Burada köy içerisinde bazı el değiştirmeler olacak. Sonuçta hayvancılığı doğrudan etki yapamaz” şeklinde konuştu.

“KALICI TEDBİRLER ALINMALI”

İlhan, “Kalıcı tedbirler alınmadığı müddetçe, vatandaşın köyde doyması sağlanmadığı müddetçe, hayvancılıktan ciddi anlamda kazanç elde edilmediği müddetçe, bir kişinin asgari ücreti köyde hayvancılık yapmaya tercih ettiği müddetçe bu problemler devam edecektir. Siz bu şekilde hayvancılığı ayağa kaldıramazsınız. Hayvancılığı ayağa kaldırmanın yolu, tarım ve hayvancılık yapacak insanların o bölgelerde yaşamasını temin etmek. Bunun yanı sıra tarım ve hayvancılığa yönelik sanayiyi de geliştirmek gerekir. Bu projeler hiçbir zaman kentteki insanların köye dönmesi anlamına gelmez. Bu durum hiçbir zaman söz konusu olmamıştır. Yıllardır yapılanlar ortadadır. Bu proje sayesinde hayvanlar A şahsından alınır, B şahsına verilir. Değişen bir şey olmaz. Ülke hayvancılığına bir katkı olmaz” diye ekledi.

İLHAN, ŞAP HASTALIĞI İÇİN DE ÖNEMLİ DEĞERLENDİRMELER YAPTI

Son günlerde Van’da gündem olan Şap hastalığı sorunu büyürken, Başkan İlhan da konuyla ilgili bilgilendirme yaptı. İlhan, “Kente birden bire çok büyük bir sorun haline gelen şap hastalığı için endişeye gerek yok. Gürpınar’da birkaç noktada tespit edildi ve Van’da hayvan pazarı kapatıldı. Fakat çok yakın zamanda bu durulacaktır. Şap hastalığı hakkında hiçbir şekilde tedirgin olmaya gerek yok. Bu konuda endişe edecek bir durum söz konusu değil” dedi.

Editör: TE Bilisim