ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN

Türkiye son bir yıldır sürekli seçimi konuşurken partiler her an seçim olacakmış gibi çalışmalar yapıyor. Partiler Van’ı önemli bir merkez haline getirirken Van’a sürekli ziyaret ve programlar düzenliyor. Bu anlamda CHP, kente en çok ziyaret gerçekleştirip çalışma yapan partilerden birisi olurken son birkaç ayda önemli isimler nezdinde defalarca programlar yapıldı. Genel başkan yardımcıları, milletvekilleri ve A takımından isimler nezdinde yapılan ziyaretlerden birisini geçtiğimiz günlerde CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal gerçekleştirdi. Van’da ilçe ilçe gezip vatandaşla görüşen heyet içinde yer alan CHP’li Tanal, kente dair sorun ve sıkıntıları dinlerken ziyaretinin sonunda bu raporlamayı Şehrivan aracılığı ile paylaştı. Kentin temel sorunları üzerinden değerlendirmeler yapan Tanal, kentin yeterince tanıtılmadığının altını çizerek, yaşanılan problemleri meclis gündemine taşımayı sürdüreceğini dile getirdi. “Van’a ikinci evlat muamelesi yapılıyor” diyen Tanal, “Yazık, günah” yorumu yaptı.

CHP VAN’A ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR

Seçimin iyice konuşulmaya başladığı şu günlerde seçim çalışmalarını hız kesmeden sürdüren CHP heyeti, geçtiğimiz hafta 2’nci kez Van’a çıkarma yaptı. Aralarında Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, İstanbul Milletvekilleri Mahmut Tanal ve Cihangir İslam ile PM üyelerinin olduğu heyet Van’a gelerek çeşitli ziyaret ve programlara katıldı. Kent merkezinin yanı sıra ilçeleri de ziyaret eden heyet, halkla bir araya gelerek sorun ve taleplerini dinledi. Van’ın sorunlarını yakından takip eden ve sıkıntılarını sık sık TBMM’ye taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, kente adım atar atmaz halkla bir araya gelerek yaşanılan sorunları ilk ağızdan duydu. Milletvekili Tanal, yaşanılan sorunları ve ilk izlenimlerini Şehrivan’a aktardı. Tanal, kentin yeterince tanıtılmadığının altını çizerek, yaşanılan problemleri meclis gündemine taşımayı sürdüreceğini dile getirdi.

TANAL, KENTLE İLGİLİ İLK İZLENİMLERİNİ ŞEHRİVAN İLE PAYLAŞTI

Tanal, ziyaret ettikleri Bostaniçi Mahallesindeki sorunlara değinerek, “Bostaniçi Mahallesinde okul yok. Sağlık ocağı yok. Elektrikler sürekli kesiliyor. Su yetersiz. Doğalgaz yok. Bazı yerlerde su ile sondaj vurulmuş durumda. Vatandaş tankerlerle su getirip götürüyor. Orada taş ocakları var. Taş ocaklarının patlaması nedeniyle bazı evler çatlamış durumda. İdris-i Bitlisi İlkokul ve Ortaokulunda çocuklar sabahın erken saatlerinde servisler çalışmadığı için 2 kilometreye yakın yürüyerek yol gidiyorlar. Bu bölge çok kalabalık olduğu için bölgede mezarlık yok. Vatandaşlarımız mağdur durumda” dedi.

TANAL: VATANDAŞLARIMIZ MAĞDUR

Tanal, “40-50 tane anaokuluna gidecek çocuk var. Bu 40-50 çocuk servis olmadığı için anaokuluna gidemiyor. Parklar da yok. İnsanlar ‘Biz parklarda oynayamadık, çocuklarımız parklarda oynasın bari’ diyor. Bu da bir sıkıntı. Bostaniçi Mahallesi’ne Van’ın tüm köpeklerini bırakmışlar. O konuda mağdurlar çünkü köpeklerin ısırmasından korkuyorlar. Van’ın tüm çöpleri orada bir bölgede depolandığı için elektrik pahalı olduğu için filtre çalıştırılmıyor. Çalıştırılmadığı zamanlar da metan gazı kokusu mahalleyi çok rahatsız ediyor” diye aktardı.

BÜYÜK SORUNLAR VAR”

Muradiye’de tespit ettikleri sorunlara değinen Tanal, “Biz hem Erciş’e hem de Muradiye’ye gittik. Orada da büyük sorunlar var. Arıtma tesisi orada da yok ve kirlilik Van Gölü’ne veriliyor. Vatandaşlarımız mağdur. Muradiye’de de 3 tane baraj olduğu halde vatandaşlarımız su sıkıntısı yaşıyor. Muradiye, ilk kurulduğu tarihten itibaren hep Tapu Sicil Müdürlüğü, Askerlik Şubesi vardı. Şu anda Muradiye’de Devlet Su İşleri’nin şubesi kapatılmış. Askerlik Şubesi kapatılmış. Tapu Kadastro Müdürlüğü kapatılmış. Şeker Pancarı Şefliği kapatılmış. Meteoroloji Müdürlüğü kapatılmış. Bunlar Cumhuriyet’in kurulduğundan beri bu ilçede vardı ama kapatılmış. Muradiye’de 100 yataklı bir hastane varmış, o 100 yataklı yıkmışlar ve yerine 20 yataklı devlet hastanesi yapmışlar. Bu hastanede de uzman doktorlar yok” ifadelerini kullandı.

TANAL: YIL 2022, ERCİŞ’TE SİNEMA YOK

Tanal, Erciş’te yaşanan sorunları dile getirerek şunları söyledi: “Erciş’te TOKİ’nin yaptığı evler var. Evler gereği gibi yapılmamış. Ercişliler, eskiden Erciş’te 5 sinemanın olduğunu ama şu an bir tane bile sinemanın olmadığını söylüyorlar. Erciş Van’ın en büyük ilçelerinden biri ve bir sineması bile yok. İnsanlar bu konuda da mağdur. Erciş’te de hastane var ama uzman doktor yok. Uzman doktor olmadığı için vatandaşlarımız başka yerlere sevk ediliyor. Erciş’te yatak sayısı yetersiz olduğu gibi tıbbi cihazlar da yok. Tomografi yok. MR yok. Adliye binası da yok Erciş’te. Adliye binası Kaymakamlığın içerisinde.”

“VAN’A İKİNCİ EVLAT MUAMELESİ YAPILIYOR”

Van’a ikinci evlat muamelesi yapıldığını belirten Tanal, “Van, İran’a bu kadar yakınken İran Konsolosluğu Erzurum’da. Van’da değil. İhraç edilen ürünlerle ilgili sınır kapısından gelen ürünlerin numuneliği de Erzurum’da. Yazık günah değil mi? Bunların olacağı yer Van’dır, Erzurum değil. Van’a ikinci evlat muamelesi yapılıyor. 3 tane sınır kapısı var Van sınırları içerisinde; 2 tanesi kapalı, bir tanesi de saat 08:00’de açılıyor, akşam 18:00’de kapanıyor. Sınır kapısı yeteri kadar kullanılmıyor” ifadelerini kullandı.

TANAL: VAN’A YAZIK, GÜNAH!

Tanal, Van’daki uçak seferlerinin düşmesine de dikkat çekerek, “Van turizm açısından hak ettiği yerde değil. Van’ın yeterince tanıtımı yok. İran’daki turistlerin buraya gelmesiyle Van ekonomisi şu an ayakta. Başka turistler yok. Başka turistlere neden tanıtım yapamıyoruz? Eskiden Van’a günlük 15-16 uçak gelirdi. Şu an 8-9 uçağa düşmüş durumda. Kıbrıs’a direkt uçak yok. Burada okuyan Kıbrıslı öğrencilerimiz var. Yazık, günah. Uçak biletleri de Van’da çok pahalı” dedi.

“VAN, YETERİNCE TANITILMIYOR”

Van’ın yeterince tanıtılmadığının altını çizen Tanal, “Tarihi yerler onarım açısından ilgisiz kalınmış. Hiçbiri hak ettiği seviyede değil. Van yeteri kadar tanıtılmış olsaydı çok fazla turist buraya çekilirdi. Yeterince tanıtılmıyor. Ne güzellik ararsanız var. Doğal güzellik deseniz var, sosyal, kültürel anlamda. Vanlı vatandaşımızın çoğu Akdamar Adasını görmemiş daha. Çünkü pahalı. Bu anlamda da büyük bir mağduriyet söz konusu” diye aktardı.

TANAL: GENÇ İŞSİZLİK HAD SAFHADA

Tanal, kentteki işsizliğe değinerek, “Van’da işsizlik çok var. Özellikle genç işsizlik had safhada. Van’da her yerde kuyruklar var. Çevre Yolu projesi var, 8 kilometreliği yapılmış ama diğer yerler yapılmadığı için bir ulaşım sıkıntısı sorunu var. Otopark sorunu var. Altyapı sıkıntısı var. Van Gölü çok kirletiliyor” diye konuştu.

“BU SORUNLARIN REÇETESİ ADALET, HUKUKTUR”

Van’ın ihmal edildiğini ifade eden Tanal, “Bu mağduriyeti gidermek için adalet, hukuk lazım. Bu sorunların reçetesi adalet, hukuktur. Halkın CHP’ye teveccühü çok fazla. Sahadayız. Halkın ilgisi çok iyiydi bize. Burada milletvekilleri çıkaracağız. Van’ın en büyük özelliği misafirperver bir halk. Ama ihmal edilmiş” ifadelerini kullandı.

“PARASI OLSA SEYYAR SATICILIK YAPMAZ”

Kent merkezinde yaptığı esnaf ziyafeti sonrası izlenimlerini Şehrivan’a aktaran Tanal, “kent merkezinde çok fazla zabıtanın olduğunu belirterek “Dönercilerin çoğu tavuk döner satıyor, et döner satan çok az satan var. Bir köşede çok zabıta vardı. Esnafa bunu sorduğumuzda, ‘Seyyar satıcıları engellemek için bunu yapıyorlar’ dediler. Seyyar satıcılığı fakir fukara yapıyor. Benim rahmetli babam çobandı. Sonra biz Şanlıurfa merkeze yerleştik. Ben lisede ve hukuk fakültesini seyyar satıcılık yapmasaydım ne liseyi ne de hukuk fakültesini. Seyyar satıcılıkta belediye kanunu uyarınca işgaliye parası alınır, en azından onların da kendi geçimlerini yapması için bir imkan sağlanır. Zaten adamın parası olsa seyyar satıcılık yapmaz. İnsanlar gidip hırsızlık mı yapsın? Burada Sosyal Devlet İlkesi uyarınca zor durumda olanlara da en azından bir imkanın tanınması lazım” dedi.

TANAL: SANAT SOKAĞININ ASIL ADI İŞSİZLER SOKAĞI

Tanal, Sanat Sokağında sanata dair bir şeyler göremediğini ve sokakta çok fazla genç işsizin olduğunu ifade etti. Tanal, “Şehir çok kirli. Sanat Sokağına gidip herhalde sanat göreceğim zannettim. Sanat Sokağının asıl adı aslında işsizler sokağı. Sanatçılar sokağıyla hiç alakası yok. En azından o sokakta sanata dair eserler görmek istersiniz ama sokakta işsizler ordusunu görüyorsunuz. Bu işsizler ordusunun da hepsi genç. Kaliteli, nitelikli, üniversite mezunu gençler. Sanat Sokağı değil işsizler ordusu sokağı. Asıl adı budur” ifadelerini kullandı.

“MECLİSE TAŞIYACAĞIM”

Kentteki sorunları TBMM’ye taşımayı sürdüreceğini dile getiren Tanal sözlerine şöyle son verdi: “Van’ın sorunlarını meclise taşıyacağım. Meclise dilekçe verdim. Meclis açıldığında Van’ın sorunlarını gündem dışı konuşmak için söz istedim. Eğer verirlerde meclisin açıldığı ilk günler mutlaka dile getireceğim. Van’ın sorunlarıyla ilgileneceğiz ama bunları iktidara geldiğimizde de yapacağız.”

Editör: TE Bilisim