Kurumun yaptığı tazminat ödemesi içindeki en büyük tutar ise 23 Ekim 2011 tarihinde Van'da yaşanan deprem için ayrıldı Öte yandan kurum, Zorunlu Deprem Sigortasının önemine dikkati çekmek için birçok çalışma yapsa ve bu çalışmaları reklam kampanyalarıyla desteklese de sigortalılık oranı hala yüzde 34 seviyelerinde.

Geçtiğimiz yıllarda Kütahya ve Van'da yaşanan depremlerle önemi iyice kavranan ve önceki gün meydana gelen merkez üssü Gökçeada olan depremle de bir kez daha hatırlanan Zorunlu Deprem Sigortası, bugüne kadar binlerce aileyi ‘zorunlu misafirlikten’ kurtardı. 2000 yılında kurulan ve o günden bu yana depremzedelerin yanında olan Doğal Afet Sigortaları Kurumu'nun ödediği tazminat tutarı, 155 milyon liraya ulaştı. 

PRİMLER HERKESİN KARŞILAYACAĞI SEVİYEDE
Devletin bir güvence olarak sunduğu Zorunlu Deprem Sigortası, konutları depreme ve depremin doğrudan neden olduğu yangın, infilak, yer kayması ve tsunami gibi afetlere karşı güvence altına alıyor. Yıllık olarak düzenlenen ve konutun yapı tarzına, brüt yüz ölçümüne ve bulunduğu bölgenin deprem riski derecesine göre hesaplanan poliçelerin prim tutarlarının, herkesin karşılayabileceği seviyede tutulmasına özen gösteriliyor. 
Sigortanın teminatı altında olan hasarların ortaya çıkması halinde ise tazminat, mümkün olan en kısa sürede karşılanıyor. Hasar sonucunda ortaya çıkan tazminat, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından hak sahibinin hesabına yatırılıyor. 

REKLAMA RAĞMEN YÜZDE 34’TE


Zorunlu Deprem Sigortası uygulamasının başladığı 27 Eylül 2000 tarihinden itibaren Kurum, toplumda sigorta bilincini artırmak için çok sayıda kampanya düzenledi. Kurumun en son ‘Zorunlu deprem sigortanızı yaptırın, zorunlu misafirlikten kurtulun’ sloganı ile hazırladığı yeni reklam filmi de çeşitli ortamlarda yayınlanıyor. Uzmanlar, buna karşın sigortalılık oranının halen istenilen düzeyde olmadığını belirtiyor. DASK'ın verilerine göre, yürürlükteki poliçe adedi 5,7 milyon, sigortalılık oranı ise yüzde 34,1 düzeyinde. 

EN BÜYÜK TUTAR VAN’A ÖDENDİ 


Kurumun internet sitesinde yer alan verilere göre, Zorunlu Deprem Sigortası uygulamasının başladığı tarihten bu yana deprem için açılan 20 bin 587 dosya kapsamında 154,9 milyon lira ödeme yapıldı. Söz konusu ödeme içindeki en büyük tutar ise 23 Ekim 2011 tarihinde Van'da yaşanan deprem için ayrıldı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Van'daki 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 depremlerinde toplam 644 kişi hayatını kaybetmiş, 1.966 kişi yaralanmış, 252 kişi ise enkazlardan sağ olarak kurtarılmıştı. Bu depremin ardından Van'da ikamet eden çok sayıda aile, bir yakınına veya akrabalarına ‘zorunlu misafir’ olmuştu. Bunun ardından çalışmalarını tamamlayan DASK tarafından söz konusu depremlere ilişkin açılan dosya sayısı 6 bin 481, ödenen tazminat ise 118,9 milyon lira oldu. 

SİGORTALI KONUT SAYISI YÜZDE 34'Ü DÜZEYİNDE 


DASK verilerine göre, Türkiye'deki toplam konut sayısı yaklaşık 17 milyon iken, sigortalı konut sayısı 5,8 milyon düzeyinde bulunuyor. Bu rakamlar da Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında, Türkiye'deki sigortalılık oranının, yüzde 34,1 seviyesinde olduğunu gösteriyor. 

EN YÜKSEK SİGORTALILIKORANI MARMARA BÖLGESİ'NDE 


Sigortalı konutların, bölgelere göre dağılımına bakıldığında ise en yüksek sigortalılık oranının Marmara Bölgesi'nde olduğu görülüyor. Marmara Bölgesi'ndeki sigortalılık oranı yüzde 42,6 iken, burayı yüzde 34,7 ile İç Anadolu Bölgesi, yüzde 31,4 ile Ege Bölgesi, yüzde 27,5 ile Karadeniz Bölgesi, yüzde 27,4 ile AkdenizBölgesi, yüzde 22,5 ile Güney Doğu Anadolu Bölgesi ve yüzde 23,2 ile Doğu Anadolu Bölgesi izledi. (Haberler.com)

Editör: TE Bilisim