ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- Mart ayı itibarıyla Van'da kısıtlamalarda esnetilmeye gidilmesiyle beraber fuar sezonu da açılırken Ajans Asya Fuarcılık tarafından mobilya üzerine düzenlenecek olan fuar Doğu Anadolu’nun en büyük mobilya fuarı olma özelliğini de taşıyor. Pandemi salgını nedeniyle 2020 yılında ara verilen ‘Van Mobilya ve Yan Ürünleri Fuarı’ kontrollü yaşam çerçevesinde alınan tedbirler kapsamında 2021 yılında kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Normalleşme döneminde paylaşılan risk haritasına göre düşük ve orta risk grubunda yer alan bazı illerde kısıtlamalar esnetilirken bazı illerde ise kısıtlamalar kısmen kaldırıldı. Orta risk grubunda yer alan Van’da ise normalleşme ile birlikte fuar sezonu da açıldı. Geçtiğimiz günlerde Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı'nın kapılarını açtığı Van EXPO Fuar ve Kongre Merkezi, şimdi de 2. Mobilya Fuarı'na ev sahipliği yapacak. Covid-19 tedbirleri kapsamında açılan fuar, bölgenin en büyük mobilya fuarı özelliği taşıyor. 2020 yılı içindeki fuarların büyük çoğunluğu ertelenirken düğün, nişan, ev kurma-yenileme gibi organizasyonların yanı sıra alışverişler de ertelendi. Van Mobilya Fuarı katılımcı ve ziyaretçilerine büyük bir fırsat oluştururken, kent içinde büyük bir önem taşıyor. 2019 yılında ilki gerçekleştirilen ve adından söz ettiren Van Mobilya ve Yan Ürünleri Fuarı, pandemi nedeniyle 2020 yılında çalışmalarına ara vermek zorunda kalmıştı. Kontrollü yaşam çerçevesinde alınan tedbirler kapsamında tekrar 19–28 Mart 2021 tarihlerinde hizmet vermeye başlayacak olan fuar, kapılarını açtı.  Van Expo Fuar ve Kongre merkezindeki fuarın açılış törenine Vali Mehmet Emin Bilmez, eşi Meral Bilmez, Ak Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ve mobilya firmalarının sahipleri katıldı.

VALİ BİLMEZ, “FUARLAR KENTİN EKONOMİSİNE KATKI SUNUYOR” DEDİ.

Açılışta konuşan Vali Mehmet Emin Bilmez, geçen yıl pandemi nedeniyle yapılamayan fuarın, kısıtlamaların gevşetildiği bu süreçte 2. Kez kapılarını yeniden açtığını vurgulayarak şunları söyledi: “Fuarların ilin ekonomisine büyük katkı sunuyor. Fuarda 40 stantta 150 marka temsil ediliyor. Öncelikle böyle bir fuar merkezini ilimize kazandıranlara teşekkür ediyorum. Bu gelişmeler artık ilimizde fuar kültürünün oturduğunu gösteriyor. Bu tür fuarlar vatandaşımız ve esnafımız tarafından büyük bir memnuniyetle karşılanıyor. Fuarımız ilimiz ekonomisine olumlu katkı sağlayacaktır. Bu fuarda stant açan firmalarımızı ve görev yapanları tebrik ediyor, hayırlı kazançlar diliyorum. Bu ekonomik hareketliliği daha da arttıracağız. Mavide kalmamız için vatandaşlarımızın da pandemi kurallarına uymalarını istiyorum. Sosyal hayatın daha da normalleşmesi ve ticari hayatımızın gelişmesi için mavide kalmamız lazım.

“FUARDA YER ALAN TÜM FİRMALARI TEBRİK EDİYORUM”

Cümlelerini sürdüren Vali Bilmez, “Bu fuar mobilyası ilki 2019 yılın da düzenlendi. Geçen yıl pandemi den dolayı düzenlenmedi. Birçok markanın sergilendiği bir fuar, ondan dolayı kentimizde fuar kültürün artık oturduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu konuda da gerek esnafımız açısından gerek vatandaşımız açısından büyük önem arz ettiğini memnuniyetle dile getirebiliriz. Bu fuarın kentimizin ekonomisine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu fuarda yer alan tüm firmaları tebrik ediyorum hayırlı kazançlar diliyorum. İnşallah bu ekonomik hareketliliği daha da artıracağız. Van halkını tedbirlere uymalarına davet ediyorum." Dedi.

VAN FUAR KENTİ HALİNE GELDİ

Ak Parti Van Milletvekili Abdullahat Arvas, “Van yaşanabilir bir kent. Van büyükşehir. Eğitimiyle, öğretimiyle, sanayisiyle, tarihi kültürü güzelliği ile güzel bir kentimiz. Fuar kültürünün Van’da gelişmesinin nedeni; bir kaç yıldır yapılıyor olması. Pandemiden dolayı geçen yıl yapılmadı. Malum pandemi Çin’ de baş gösterince ikinci komşumuz İran’da da vakalar görülmeye başladı. İran’la 2 kilometre komşuyuz, 3 tane sınır kapımız var, devlet demir yollarımız var. Hastalığın İran’dan Van’a sırat edeceği endişesiyle sağlık bakanımız nisan ayında hemen Van’a geldi. Hatta o dönemde 4 defa Van’a geldi. Kapıköy’de sahra çadırı kurdular. Van halkının sağlığı açısından kapılar kapatıldı. Van halkının sağlığı düşünüldüğü için o gün öyle bir karar alındı. Tehlike büyüktü o gün tedbirsiz yakalanmıştık, alabilecek bir önlemimiz yoktu.” Dedi. 

“PANDEMİ İLE MÜCADELEDE HERKESİ KUTLUYORUM”

Cümlelerini sürdüren Arvas, şöyle devam etti: “Hamdolsun gerek sağlık bakanımız gerekse Cumhurbaşkanımızın riyazetinde bilim kurulunun yapmış olduğu çalışmalar var. Şuan ki tedbirlerle Van Valiliği, Van Sağlık İl Müdürlüğü, Emniyet Müdürü ve ekibi olsun pandemi sürecin de görev alan tüm kesimi kutluyorum. Sağlıkçılarımız çok büyük emekler verdiler. Herkesin sağlığı yerin de olması için kendi sağlıklarını tehlikeye attılar. O riskli süreçte Van halkının en ufak bir ferdinin başına bir şey gelmesin, bir hastalık bulaşmasın, bir risk taşımasın diye canlarını siper edenlere destek verildi. İlaçlar temin edildi. Şuan aşılar yapılıyor ciddi bir çalışma var. Kapıköy’de inşallah bu çalışma neticesinde olumlu bir hava var. Şuan İran’da normalleşince iki ülkenin vereceği bir kararla o gün gelir ki Kapıköy açılır.”

KAPIKÖY’ÜN AÇILMASI İÇİN TARİH BELLİ DEĞİL!

Kapıköy’n Van esnafı için çok önemli olduğuna dikkat çeken Arvas, kapının açılması yönde tam tarihi bilmediğini aktararak şunları açıkladı: “Gün olarak açılacağı tarihi belirlemek doğru olamaz. Üç vekil olarak bu konuyu Ankara’ya taşımak için çok uğraş veriyoruz.  Ama Türkiye halen normalleşmedi. Ümit ediyoruz ki açılacak. Dediğim gibi gün olarak kesin bir şey demek yanlış olur. Fuarlar da güzel. Van yaşanılabilir bir kent. Fuar kültürü Van da gelişti, çevresinde logomatif görev yapıyor. İnşallah Van hakkettiği noktaya ulaşacak. Üretimiyle, sanayisiyle, eğitimiyle,  genç nesliyle el birliği ile memleketimize sahip çıkıyoruz. Fuarların oluşu demek kentin huzurlu olması demek. Kentin huzura kavuştuğu demek.”

VAN FUARLARA YENİ YENİ ALIŞIYOR!

Van halkının fuar kültürüne yeni alıştığını dile getiren milletvekili Arvas, şunları söyledi: “İzmir in, İstanbul’un, Ankara’nın, Gaziantep’in, Kayseri’nin fuar kültürü gelişmiş. İnşallah sanayi kentleri olan kentimizin arasına Van'ın girmesi için 18 yıldır AKP’nin yaptığı yatırımları görüyoruz. Fuar merkezi Van’da yoktu, ekonomi bakanımız bunu Vana kazandırdı. Tekstil kent fabrikamız on altı tane fabrika yapıldı. Yeni organize sanayi bölgemizde yüz hektarlık alana tekrar tekstil kent alt yapısı oluşturuldu. 2'nci 3'üncü 4'üncü ve 5'inci organize sanayi bölgemiz yapılıyor. 116 tane iş fabrikamız var pandemi salgınında dahi işçi çıkarmadılar onları tebrik ediyorum. İş adamlarımızın her zaman yanındayız. Bu zorlu süreci atlatacağımıza inanıyoruz.  Sağlıklarına dikkat etsinler. Bütün Van halkını da tedbirlere uymalarına davet ediyorum.”

GÜLER: “VAN İÇİN YERLİ VE MİLLİ BİR FUAR”

Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler ise bu yıl mobilya fuarının ikincisini düzenlediklerini hatırlatarak şunları belirtti: “2019 yılında ilkini gerçekleştirmiştik. Çok renkli, çok güzel geçmişti. 2020 yılında pandemiden dolayı fuarı yapamadık. Bu sene ikincisini yaptığımız fuarda 40 stantta 150’ye yakın markamız sergileniyor. Bu fuarda sadece Van’ın esnafıyla yola çıkmıştık. Fuarın hedefi Van’ın esnafı ile devam etmek ve öylede gidiyor. Bu fuarda hepsi de Van’ın esnafı ve dışardan da esnaf almıyoruz. Van için yerli ve milli bir fuar. Hedefimiz, önümüzde ki yılları da düşünerek sadece Van’da değil. Bölge illerinden ziyaretçi çekebilecek bir fuar olmasını istiyoruz. Şuana kadar da aldığımız tepkiler o yönde. Bölge illerden çok yoğun talepler aldık. Yine aynı şekilde komşu ülkeleri, Azerbaycan ve Irak’ı işin içine katarak, bölgenin en büyük mobilya fuarını yapmayı hedeflemekteyiz. Uzun süredir sizinle birlikteyiz. Ondan dolay bizim şöyle bir iddiamız vardı; Van’daki fuarlar, Türkiye standartlarını yakalayacak ve üstüne çıkacak diyorduk. Bu günde gördük ki kalite olarak da düzen olarak da Türkiye’deki en üst düzey fuarlarla eş değer bir fuar.”

“2021 YILI İÇİN 14 FUAR HEDEFİMİZ VAR”

Van’ın fuarlar şehri olacağını hep iddia ettiklerinin altını çizen Güler, “Bu konuda da iyi bir yol almış ve gidiyoruz. İnşallah önümüzdeki pazar gününe kadar hem esnafımız hem hemşerimiz hem de bizler için güzel ve kaliteli bir fuar olacağının düşüncesindeyiz. 2021 yılı için 14 fuar hedefimiz var. Bir iki tane fuarında görüşmeleri sürüyor. Bu ikincisi bundan sonra 12 tane fuar gerçekleştireceğiz. Bunlar dışında bu sene Gaziantep tanıtım günleri olacak çünkü bu konu için yoğu bir talep aldık. Bu konuda da Van’ı biraz daha merkez haline getirmek istiyoruz. Stratejik illerde tanıtım günleri yapıyorlar. Bizde Gaziantep’le başlayıp diğer iller devam etmek istiyoruz. Bunun yanında yenilenebilir enerji fuarımız var. Özellikle Van’da potansiyeli iyi bir şekilde değerlendirebilecek bir fuar. Onu da Eylül ayında gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.” Diye konuştu. 

“VAN KALKINMA VE İSTİHDAM AÇISINDA DA ÇOK ÖNEMLİ BİR KENT”

Son olarak cümlelerini tamamlayan Güler, şunları kaydetti: “Aynı zamanda yenilik olarak ramazan ayında çarşıdaki yoğunluğu düşürmek ve insanların rahat gezebileceği bir ortam hazırlamak ve mübarek ayın havasını insanlara hissettirmek adına bir etkinlik düşünüyoruz. Son üç yıldır ara verdiğimiz evlilik fuarını başka bir firmamız yapacak. Başka bir fuar ise anne ve çocuk ihtiyaçları fuarı düzenlenecek. Kitap vb. fuarlarla bu yılı tamamlayacağız. Daha netleşmeyen fuarlarımızda var. Onlarda netleşince sizinle paylaşacağız. 2021 yılı için şunu söyleyebiliriz; Doğu ve Güneydoğu bölgeleri için en çok fuarı Van yapacak diyebiliriz. Bu noktada da Van’ın stratejik olarak ne kadar önemli bir konumda olduğunu hep söylüyordum. Van kalkınma ve istihdam açısında da çok önemli bir kent.  Van’da fuar talebi var ve biz de arzı ona göre hazırlıyoruz. İnşallah bu fuarlarımızın hem sayısını çoğaltarak hem de uluslararası bir statü kazandırarak Van'ı kendi bölgesinde kendi lokasyonun da Orta Doğuya hitap eden büyük bir şehir yapmayı hedefliyoruz.”

Editör: TE Bilisim