ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SALĞAM-ŞAHİN YALDIZLI

Hayallerin mesleklerinden olan yazılımcılık, çok geniş bir iş dünyasını tanımlarken dijital dünya geliştikçe de her gün çok sayıda genç için büyük bir fırsat kapısı aralıyor. Günümüzün en popüler, geleceğin ise zaruriyeti olan bu alanda yetenekli nesiller yetiştirmek için ülke genelinde ardı ardına kapılar açılıyor. Yazılım her alanda, her bölgede ve her ülkede kullanılırken Doğu Anadolu Bölgesi’nde de kullanılması ve kullanıma teşvik edilmesi adına “Bitlis, Hakkâri, Muş ve Van İlleri Yazılım Hareketi Programı” İş Birliği Protokolü imzalandı.

Bilgi Teknolojileri ve iletişim kurumu 4 ilin üniversiteleri, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve 4 ilin Milli Eğitim Müdürlüklerinin işbirliği ile düzenlenen bir milyon yazılım programı öncülüğünde bölgemizdeki yazılım alanında yetenekli ve ilgili olan gençlerin teşvik edilmesi için imzalanacak İşbirliği Protokolü töreni imzalandı. Van Valiliği, Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu, Bitlis Eren Üniversitesi, Hakkâri Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Bitlis, Hakkâri, Muş ve Van İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin katılımı Elite World Otel’de “Bitlis, Hakkâri, Muş ve Van İlleri Yazılım Hareketi Programı” İş Birliği Protokolü İmza Töreni gerçekleşti. Törene katılan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Hakkâri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Bitlis İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz, Hakkâri İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür, Muş İl Milli Eğitim Müdürü Enver Kıvanç ve Van İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke katıldı.

“BİRÇOK ÖNEMLİ PROJEYE DESTEK SAĞLADIK”

Protokol açılış konuşmasını yapan DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, “2009 yılından bu yana faaliyet gösteren Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak bölgemizin kalkınması diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkının minimize edilmesi açısından birçok önemli projeye destek sağladık.  Bugün burada bölgemizin en büyük sermayelerinden birisi olan en büyük pozitif değerlerinden birisi olan genç nüfus ve beşeri sermayemizi özellikle bilgi teknolojileri alanında BTK Akademi Eğitim Portalı aracılığıyla 2020 yılında bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından talimatlandirilan ve onun talimatları ile başlatılan bir milyon yazılımcı programının ajansımızın öncülüğünde bölge üniversitelerin, il milli eğitim müdürlüklerinin koordinasyonunda yaygınlaştırılmasını sağlamak için imzalayacağımız İşbirliği Protokolü inşallah bunu bölgemizde başlatmış olacağız.” İfadelerini kullandı.  

“BİZİM İÇİN AYRI BİR ÖNEMİ VAR”

Cümlelerini devam ettiren Güray, “Bu protokol sayesinde ülkemizin en genç nüfusa sahip olan bölgemiz bölgesini oluşturan Bitlis, Hakkari, Muş illerinde özellikle gençlerimizin yazılım alanında kapasitelerinin geliştirilmesi için bir adım atmış olacağız. Bizim için ayrı bir önemi var. Çünkü bir bilgi teknolojileri iletişim kurumu BTK tarafından yürütülen bu projenin yerelde işbirliği anlamında bölgesel anlamda bir ilişki olduğunu biliyoruz. Bizim için ayrı bir önemi vardır. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı olarak biz bu işi kendimize dert ettik açıkçası biliyorsunuz. Ajans olarak bölgemizde yıllardır birçok önemli projeyi hayata geçirdik. Bunları yaptığımızda da gençlerimizi de dahil etmemiz lazım. Pandemi sürecinde bilişim sektörünün ne kadar önem kazandığını öğrendik.” Dedi.   

“YAZILIMCI KEŞFETMEK İÇİN EN DOĞRU YERE GELDİNİZ”

Van İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Tevke, ise şunları söyledi: “Tarihi bir gün yaşadığımızı söyleyebilirim. Yazılımda yeni yetenekleri keşfedelim diye toplantı yapıyoruz. Yazılımcı keşfetmek için en doğru yere geldiniz. Van ve bölgesi TÜBİTAK yarışmalarına 5 bin 500 başvuru sadece bu bölgeden gelmiş. Yani yarışmanın neredeyse yüzde 38’ine denk geliyor. Çocuklarımız araştırıyor. Sizin desteklerinizle çok güzel bir çalışma olacağına da inancım var.”

“BİLİM VE TEKNOLOJİ HER ALANDA HİSSEDİLİYOR”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, “Van ve bölge illeri için çok önemli olan protokol için hepiniz hoş geldiniz. Bu projede emeği geçen herkese şükranlarımı arz ediyorum. Ülkeler eğitim, sağlık, ulaşım gibi bilim ve teknoloji politikalarını belirlemektedirler. Refah düzeyini artırmak isteyen ülkeler, enerji, iletişim ve sağlık alanlara ihtiyaç duyduğu ve yüksek ihtiyaçları ürünleri üretmesi gerekmektedir. Altyapısı güçlü gençler yetiştirmek için yatırımlarla mümkün olmaktadır. Bilim ve teknoloji her alanda hissediliyor. Bu anlamda Van ili ve bölgede daha nitelikli bir eğitim almak için teknolojiyle önünü açacağız. Bu protokol ile bölgede üstün başarı gösteren gençlerimiz.  Teorik eğitimlerle bilimsel altyapıları gerekli yarışmalara katılabilmeleri için donatılacak. Böylelikle öğrencilerin sağlam altyapıyla proje üretebilecek nitelikli bireyler haline gelmeleri hedeflenmektedir.”    

“AMAÇ YAZILIM BİLMEYEN KİMSENİN KALMAMASI”

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, BTK olarak 1 milyon yazılımcı projesinin başlamasından bu yana sürecin baş aktörü olmaktan gurur duyduğunu aktararak şunları anlattı: “Yazılım sektörünü işlenmeyi bekleyen bir maden olarak tanımlamak mümkün. Ülkelerin kendi silahını ve aracını üretmesinden daha önemli bir şey varsa oda kendi yazımlarını üretmeleridir. Yazılım üretme haline gelen bir ülke olabilmemiz için çocuklarımıza eğitim vermenin yanında uzun vadede projelere imza atacak iyi çalışma yapmamız lazım. Bunu da başardık. Yazılım her alanda ve her sektörde kullanılıyor. Bugün burada çok önemli bir işe adım atacağız. 1 milyon yazılımcı projesinin doğu illerinde de yaygınlaşmasını amaçladığımız bu proje ile bölgelerde eğitimler vereceğiz. Amaç yazılım bilmeyen kimsenin kalmaması. Çünkü dünyayı okumak için yazılım şart.”

Editör: TE Bilisim