ŞEHRİVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ-ERDAL ERBAŞ

Van’daki yerel basın mensupları ile bir araya gelen HDP Van il yönetimi, seçim süreci ve sonrasında yapılan durumu değerlendirerek, yerel yönetimler ve daha birçok konuyu değerlendirdi. Belediyelere yapılan kayyum atamaları gibi konularda eleştirilerin ortaya konulduğu basın toplantısında konuşan HDP Van İl Eş Başkanları Handan Karakoyun ve Fikret Doğan, basın ile yıl içerisinde 3’üncü defa bir araya geldiklerini belirtti. Toplantının gündem maddelerinden birisi de kentte uzun süredir devam eden toplantı, gösteri ve yürüyüş yasakları olurken, kentin son dönemlerde en çok anıldığı konu olan mülteci meselesi de önemli başlıklardan birisi olarak kayda geçti. Van’ın mültecilerin açısından geçiş noktasında bulunduğunu ifade eden eş başkanlar, özellikle kış aylarında sınır hattında yasadışı yollardan gelen mültecilerin, soğuk hava şartlarından dolayı donarak can verdiklerine, bu anlamda önlemlerin alınmasına işaret etti. İçişleri Bakanlığı tarafından 19 Ağustos 2019’da yerine kayyum atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eski Eş Başkanı Mustafa Avcı da toplantıda yer alarak seçim sonrasında Büyükşehir Belediyesindeki kayyum kararı ve diğer konulara değindi.

2021 YILI ZORLU BİR YIL OLDU

Açıklamalarda bulunan Hakların Demokratik Partisi Van Eş Başkanı Handan Karakoyun, “2021 yılı birçok zorlukla geçirdik. 2021 yılı pandemi krizi, ekonomi krizinin zor geçtiği bir yıl oldu. Mülteci krizi olarak Van’a mülteci akını devam ediyor. Bu yaşanan insanlık dramı için siyasal anlamda bir bütün olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Van mülteci olarak en uğrak adreslerinden biridir. Kış şartlarından dolayı sınır hattında birçok donmak üzere olan insanlar var. Bu sorunun en çok mağduru çocuk ve kadınlardır. Buna ilişkin daha kalıcı bir politika uygulanması gerekiyor.”

ÇEVRE SORUNLARINA DA DEĞİNDİ

“TÜİK’in verilerine göre Van’da 50 bin engelli yaşıyor. Yalnız bu yurttaşlara uygun yol geçişi, üst ve alt geçitlerin, ulaşım için yeteri kadar alan yoktur. Engelliler sosyal yaşama dâhil olmadıklarından ötekileşmeye maruz kalıyor. Belediyelerin burada engelsiz yaşam alanların çoğalmasını, istişare dili tercümanı, sesli görsellerin çoğalması için gerekiyor. Ekoloji ve küresel ısınma dünya genelinde devam eden iklim krizini de Van özelini yaşıyoruz. Van’ın en değerli hazinesi olan Van Gölü bu yıl kuraklığın en dibin yaşıyor. Sahil bandında yasa birçok izinsiz yapılaşmaya alan açan, çoğu fabrika atığını arıtılamadan göle aktığını görüyoruz. Bu nedenle bizlere elimizden gelen her şeyi yapacağız” Dedi.

ESKİ BAŞKAN AVCI: TRAFİĞİ RAHATLATACAK OTOPARK PROJESİ VARDI

Başkan Avcı, “Belediyenin otopark inşa ettirilmesi için toplanan gelirlerin amacı dışında kullandığı Sayıştay tarafından tespit edilmiştir. Van Büyükşehir Belediyesinde otopark yönetmeliği gereği toplanan tutarların ne kadar olduğu ve bu miktarın ne kadar amaç dışı kullanıldığı kamuoyuna açıklanmalıdır. Taşınmaz satışları ve devrinde Belediye'ye aktarılması gereken paylar aktarılmadı. Sayıştay’ın incelemelerinde belediye ve mücavir alan sınırları içindeki Hazineye ait taşınmazların satış bedellerinden aktarılması gereken payın belediyeye aktarılmadığı ve belediye tarafından da takibinin yapılmadığı tespit edilmiştir.” Şeklinde konuştu.

AVCI: VAN TRAFİĞİ İYİCE SIKIŞTI

Çok katlı otoparkın trafiği rahatlatacak büyük bir proje olduğuna işaret eden Avcı, “Çok katlı otoparkı şu an AVM şekline çevirip dükkân yapmaya çalışmışlar. Bu binanın projesi otoparktan başka bir şeye dönüşemez. Bina planı tamamen basık ve otopark için yapılmıştır. Bunu böyle yaptıktan sonra kira ödeyen belediye kurumları için tahsis edelim ama bunu da engellediler. Bizden sonra ise mısır çarşısı esnafı için ayırdıklarını yalnız ne elektriğin ne de giriş yerlerinin tamamlandığını gördük. Devir ve tapu işlemi yapılmayınca mısır çarşısı esnafı da mağdur oldu. Erzurum Bölge İdare mahkemesinin olumsuz kararına rağmen parkomat uygulamasının devam ettirilmesi, bu kapsamda halktan ne kadar para toplandığı, bu paranın nasıl harcandığı kamuoyuna açıklanmadı. Bundan dolayı Van trafiği iyice karıştı ve halen öyle devam ediyor.” Dedi.

“BİR ANDA ÇARŞI’NIN TAMAMI İNŞAAT OLDU”

Pandemi sürecinde yapılan yol ve kaldırım çalışmaları ile esnafın zorlandığını söyleyen Avcı, “Pandemi’den sonra esnaf biraz rahat bir nefes alacakken belediyenin ani kararı ile Van’ın merkez caddeleri olmak üzere bütün kaldırımları kaldırıp yeniden yaptılar. Bunu kademe kademe yapmaları gerekiyordu. Bu nedenle çarşının tamamı inşaat alanı oldu. Bunun ne kadar sağlam yapıldığı da kışın bitmesi ile göreceğiz. Bu ihalelerin tamamı bir şirkete verilerek maliyeti şeffaf bir şekilde yapılmadı. Bir ışıklandırmanın maliyeti 7 bin lira olan direğin 19 bin liraya belediyeye fatura edildiğini gördük. Araştırmalarımıza göre 2 ışık direğinin görev göreceği yere 5 ışıklandırma direği bırakmışlar. Bu vizyon caddeleri yapılmadan önce alt yapı sorununa bakılmalıydı. Yağmur giderlerinin tamamlamadan yapıldı.” Diye konuştu.

“VAN GÖLÜ’NÜ KORUMALIYIZ”

Evsel yağ atıklarının su kaynaklarına karışmaması için acil önlem almasını gerektiğine dikkat çeken Avcı, “Van Gölü havzasında imar planına, kıyı ve imar mevzuatına aykırı kamu binaları başta olmak üzere bütün yapıların ve yapılaşmanın önlenmesi gerekir. Kuraklık, Küresel ısınma ve iklim krizi nedeniyle yok olma riski artan Van gölünün korunması için hem gerekli tüm girişimler hızlandırılmalıdır. Van Büyükşehir belediyesi Van gölü havasındaki HES, Maden ve Taş Ocakları inşaatlarına karşı açılan davalarda taraf olmalı ve bu ekolojik kırımın durdurulması için inisiyatif almalıdır. Van gölü çevresindeki belediyelerin her türlü atığının göle karışımının önüne geçmesi amacıyla gerekli arıtma tesislerini aktif hale getirmeli ve diğer önlemler geciktirilmeden alınmalıdır.” İfadelerini kullandı.

YAPILAN PROJELER HEMEN YAŞAMA GEÇİRİLMELİDİR

2 bin kişilik istihdam alanı oluşturduklarını dile getiren Avcı, sözlerin şöyle tamamladı: “Devam eden ekonomik kriz, pandemi ve bölgenin geri bırakılmışlığının etkisiyle ilimiz olması gereken sosyo-ekonomik ve kültürel zenginlikten çok uzaktır. Van’da mutlak yoksul ve işsiz sayısı 300 binin üzerine çıkmıştır. İnsanlar Sosyal Yardım Fonunun paketlerine mahkûm bırakılmak istenmektedir. Halkımızın tarım ve hayvancılık için kendi öz kaynaklarına dönmesi ve emeği ile çalışmasının imkânlarını arttırmamız gerekiyor. Bizler Van’ın tamamını hedef alarak bir halk ekmek çalışması yürütmek amacıyla bir planlama yapmıştık. Gelinen aşamada geçen yıl bir lira olan ekmek bugün 2,5 liraya çıkmış ve halk ekmeğe muhtaç hale düşürülmüştür. Bizim 2.000 kişilik istihdam projemizin uygulamaya geçeceği dönemde kayyum atanmış ve söz konusu projeler HDP adına olacağı için engellenmiştir. Bu projeler de gerekli destekler sağlanarak geciktirilmeden yaşama geçirilmelidir.”

AVCI: VOTAŞ VAN İÇİN BÜYÜK BİR YATIRIMDI

Eski Van büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Mustafa Avcı, “VOTAŞ’ın akıbeti kamuoyuna açıklanmamıştır. Başkan Adayının sessizliği belediyenin zararının tahsil edilmediği gösteriyor. İcra durumu olan VOTAŞ ile ilgili son bir yıl içerisinde herhangi bir bilgi verilmedi. VOTAŞ’ın verildiği şirketin belediyeye 9 milyon ödemesi vardı. Yalnız mevcut sözleşmeye göre tarihinde ödenmeyen taksitlerden dolayı 9 milyon Türk Lirası kasadan gitti. Bunun karşılığında ise belediyeye ait olan VOTAŞ’ı yüzde 25 ile ortaklık teklif edildi. Bizde o paranın faizi ile geri ödenmesini istedik. Atıl hale getirilen Van Park AVM’de nasıl bir çözüm sunulacağı kamuoyuna sunulmamıştır. Van Park avm temel bir kriz sorunuydu. Esnaf ile bir araya geldik, sorunu birlikte tartışarak çözüm yolu bulduk. Kayyum geldikten sonra bu sorunların tamamı askıya alındı.” İfadelerini kullandı.

GAZETECİLER HDP’NİN HALK VE BASIN İLE OLAN EKSİK İLİŞKİLERİNE DAİR ELEŞTİRİLERİNE DİLE GETİRDİ

Basın toplantısının devamında il yönetimi, gazetecilerden gelen soruları ve eleştirileri dinledi. İl yönetiminin sosyal medyayı etkin kullanamadıklarını ve kentin sorunlarını dile getirmeme noktasında eksik kalmaları ve il yönetiminin basında yer almadıklarından kaynaklı mevcut il yönetiminin kamuoyu tarafından tanınmadıklarını, kentin güncel sorunları hakkında açıklamaların gelmemesi konusunda Gazetevan’dan Arif Karakaş'ın sorusuna ve Şehrivan TV Müdürü Mehmet Ali Ekinci’nin, basın toplantılarında bütün basın mensuplarının davet edilmemesine dikkat çekerek Van Milletvekillerinin basın ile bir araya gelmemeleri ve Van’ın sorunları hakkında Murat Sarısaç dışında diğer vekillerin neden yoğunlaşmadığı sorusuna il yönetiminden HDP Van İl Eş Başkanı Fikret Doğan cevap verdi. Doğan, “HDP’nin hem Van’da hem de Türkiye’de kurumsal adına milyonda bir getirilmiş değildir. HDP yönetiminde hiçbir zaman başarısız kimse gelmedi. Türkiye’de siyaset bütün basını, bütün imkanları kullananların dışında siyaset ateşten ve gömlekten çok öteye bir şeydir. Bizden önceki arkadaşların bize devrettiği mirası bir yıl önce kongre ile devraldık. Bu zamana kadar basın ile buluşma adına hiçbirimiz kendi özel hayatımıza ayırdığımız zamanı bile halkımız için kullandık.” Dedi.

Editör: TE Bilisim