Hafta sonu seslerini duyurmak için Ankara’ya yürümek isteyen İş-Kur işçilerine müdahale eden güvenlik güçleri, gazetecilerin de görüntü almasına engel olmuş, gazeteciler ve polis arasında gerginlik yaşanmıştı. Bunun üzerine birçok STK ve Basın Kuruluşu olayı kınayarak yetkilileri duyarlı olmaya çağırmıştı. Olayın ardından Van Emniyet Müdürlüğü’nden konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. Emniyet Müdürlüğü yaptığı yazılı açıklamada, “Gazetecilerin işlerini daha güvenli mesafeden yapmaları konusunda uyarılmış, bunun dışında basın mensuplarının haber yapmalarına engel olacak tutum ve davranışlarda bulunulmamış, bilakis basın mensuplarına her türlü kolaylık sağlanmıştır.” Denildi.

‘YASAL OLMADIĞI MÜZAKERE YOLUYLA ANLATILMIŞ’

İşte Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamanın tam metni:
“Van İş-Kur İl Müdürlüğü bünyesinde sözleşmeli işçi olarak çalışmakta iken sözleşmeleri yenilenmeyip işten çıkartılan işçiler 14 Haziran 2014 tarihinden bu yana İlimiz Şehir Parkında oturma eylemine devam etmektedirler. İş-Kur işçileri işe geri alınmaları konusunda herhangi bir gelişmenin olmaması üzerine 06.09.2014 günü İlimiz Şehir Parkında yaklaşık 200 kişi ile toplanmışlardır. Burada konuyla ilgili bir basın açıklaması yapılmış, akabinde işçiler seslerini yetkililere duyurmak için Ankara iline doğru yürüyüş yapmak istemiş, yapılması istenilen yürüyüşün yasal olmadığı hususu grup yöneticilerine müzakere yoluyla anlatılmış, grubun ısrarla yürümek istemesi ve Cumhuriyet Caddesi ile daha sonra İpekyolu Caddesinin trafiğe kapatılması üzerine gruba yasal müdahalede bulunulmuş ve taşkınlık yapan şahıslar güvenlik güçlerimizce yakalanarak haklarında yasal işlemler yapılmıştır.”

‘GÜVENLİK İÇİN UYARDIK’

Emniyet Müdürlüğü yazılı ve görsel basında yer alan müdahale haberleriyle ilgili ise şu açıklamayı yaptı: ”Olayla ilgili olarak ilimizde yerel görsel ve yazılı basın iletişim araçlarında ‘Van’da Basına Müdahale’, ‘Van’da 109 İş-Kur İşçisi Gözaltına Alındı’, ‘Van Polisinden Küfür Hakaret ve Tehdit’ başlıklı haberler yer almıştır. Yerel görsel ve yazılı basında teşkilatımızı bu şekilde hedef alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Olayları görüntülemeye çalışan basın mensuplarının güvenlik kuvvetlerinin görevini fiili olarak zorlaştıracak şekilde, görevlilerle eylemciler arasında bulunmamaları, işlerini daha güvenli mesafeden yapmaları konusunda uyarılmış, bunun dışında basın mensuplarının haber yapmalarına engel olacak tutum ve davranışlarda bulunulmamış, bilakis basın mensuplarına her türlü kolaylık sağlanmıştır.”


 

(ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim