Tuşba Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından düzenlenen ‘Yetim Gülerse Dünya Güler’ iftar programına yoğun ilgi gösterildi. İftar öncesi söz alan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, daima yetimlerin yanında olacaklarını vurgulayarak, “bizlerde Tuşba Belediyesi olarak Allah’ın izniyle yetim kardeşlerimizle birlikte olacağız. Yetim neredeyse Tuşba Belediyesi orada olacaktır” dedi.

 

Elit Düğün Salonunda gerçekleşen iftar programına Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, İHH Van Temsilcisi Halil İbrahim Çinkılıç’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. İftar öncesi yapılan açıklamalarda ‘Yetim Gülerse Dünya Güler’ sloganının önemine vurgu yapıldı. İnsani Yardım Vakfı yaptığı açıklamada dünya genelinde 200 milyon çocuğun yetim olduğunu belirterek, “Her geçen gün savaşların, doğal ve insan eliyle gerçekleşen afetlerin, AİDS gibi hastalıkların ve yoksulluğun arttığı kaotik bir dünya da yaşıyoruz. Bu çarpık yapı ise en çok çocukları etkiliyor. Bugün UNICEF rakamlarına göre dünya üzerinde 200 milyon yetim çocuk bulunuyor. Bu rakamlara Çin, Myanmar, K. Kore, Afganistan, Bosna, Irak gibi 52 ülke dâhil değil. Bu şekilde bakıldığında yaşadığımız dünyada 400 milyona yakın çocuğun yetim/öksüz ve terk edilmiş olduğu tahmin edilmektedir. Neredeyse bir açık hava yetimhanesinde yaşamaktayız! Yetim çocukların yarısından fazlası sokaklarda herhangi bir aile ve kurum koruması olmaksızın yaşamaktadır. Sadece Irak'da 5 milyon yetim çocuk bulunurken, Suriye'de beşinci yılına giren savaş sonucunda 300 bin insan katledilmiş ve en az 600 bin çocuk yetim kalmıştır” denildi.

 

“4 MİLYON KİŞİ KAÇAKÇILARIN AĞINA DÜŞÜYOR”

İstatistiklere göre her yıl 4 milyon kişinin insan kaçakçılarının ağına düştüğünü vurgulayan İnsani Yardım Vakfı, bu sayının 2,5 milyonunu çocuklardan oluştuğu belirtildi. İnsani Yardım Vakfı’nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi; “Her yıl 4 milyon kişi insan kaçakçılarının ağına düşerken, bunun 2,5 milyonunu çocuklar oluşturmaktadır. 32 milyar dolarlık insan kaçakçılığının büyük bir kısmı maalesef kadın ve çocuklar üzerinden yürümektedir. Kaçırılan çocukların l milyonu (günlük 3000 çocuk) fuhşa zorlanmakta, internet üzerinden de yürütülen ahlaksızlıklarla istismara uğramaktadırlar. Tüm dünyayı saran misyoner örgütler de çoğunlukla çocuklar üzerinden faaliyetlerini yürütmektedirler. Çocuk istismarında misyoner yapılarla birlikte, organ, fuhuş mafyaları, dilenci şebekeleri de bulunmaktadır. Organ kaçakçılığı organize suçlar kapsamına girmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün belirttiğine göre her yıl yasa dışı olarak 7.000 böbrek nakli gerçekleşmektedir. 1987 ve 2007 yılları arasında l milyon çocuk organ nakli için kaçırılmıştır. Tüm bu yürek burkan istatistik ve bilgilerden sonra dünya üzerinde sayıları 400 milyonu bulan yetim, öksüz ve terk edilmiş çocuklarla ilgili ciddi sosyal politika eksikliği göze çarpmaktadır. Hepsinden önemlisi de dünya devletlerinin çoğunun bu yalın gerçeğe sırtlarını dönmüş olmalarıdır. Dünya üzerindeki yetim nüfusunun azaltılması için adımlar atılmalıdır. Buna da öncelikle insan eliyle gerçekleşen afetlerden yani savaşlardan başlamak gerekmektedir. 2014 yılında savunma sektörü ve silahlanmaya 14 trilyon dolar harcayan dünya ülkeleri öldürme gayretlerini yaşatabilme üzerine kurgulayabilseler bu miktarın sadece %1'i ile dünyanın yetim, öksüz ve terk edilmiş çocuklarının barınma, eğitim ya da sağlık alanındaki sorunlarının tamamını çözebilmiş olurduk. Dünya Yetimler Günü'ne dünyanın en çok istismara uğrayan grubunu oluşturan yetim çocuklara vurgu yapabilmek ve çocukların hayatlarında sahici ve kalıcı değişiklikleri sürdürülebilir projelerle gerçekleştirebilmek amacıyla lüzum görülmüştür. Dünya devletleri için hazırladığımız kısa orta ve uzun vadeli projeleri ‘Dünya Yetimler Raporu’muz içerisinden takip edebilirsiniz.”

 

YETİMHANELERİN İYİLEŞTİRİLMESİ

Yetim ve kimsesiz çocuklar için hayati önemi arz eden yetimhanelerin Müslüman coğrafyadaki durumuna göre çok kötü olduğuna dikkat çeken İnsani Yardım Vakfı, “Bu yıl ikincisini idrak ettiğimiz Dünya Yetimler Günü'nün özel bir başlığı bulunuyor: Yetimhanelerin İhyası/iyileştirilmesi. Bugün dünya üzerinde 7 milyonu aşkın çocuk kurumsal bakım altındadır ve bu çocukların her yıl 40,000 civarı yaş sınırı nedeniyle bu yapılardan sokağa bırakılmaktadır. Yetim ve kimsesiz çocuklar için hayati önemi olan yetimhanelerin ise Müslüman coğrafyadaki durumu da genel olarak son derece kötüdür. Kuruluş amacı her ne kadar yetim ve kimsesiz çocukları güvenli bir ortamda hayata hazırlamak olan yetimhaneler ne yazık ki çoğu ülkede çocukların hem manen hem madden tükenip kaybolduğu yerler haline gelmiştir. Yetimhaneler, kuruluş süreçleri ve bölgeden bölgeye değişen koşullarına rağmen yetim ve kimsesiz çocuklara sahip çıkıp destek olmak ortak amacıyla kurulduklarından çocuklar için en yüksek faydayı sağlayacak koşullarda planlanmaları gereken yapılardır. Yetimhaneler toplumda bir yakını yanında kalması mümkün olmayan, bedensel ve zihinsel gelişimi tehdit altında olan veya eğitimi için gerekli mali desteği bulunmayan, manevi olarak yeterli ihtimamı göremeyen çocukların barınabilecekleri yapılar olmalıdır. Farklı mahrumiyet ve ebeveynlerin kaybı veya ihmali sonucu yolları kesişen çocukların mekânı olan yetimhaneler, onların hayat gayelerini, yaratılış amaçlarını, yaşam sevinçlerini buldukları mekânlar olmalı, yatakhane veya barınma ihtiyaçlarını gidermenin de ötesinde maddi ve manevi eğitimlerini sağlayan ve onları aile şefkati ile hayata hazırlayan güvenli ortamlar olarak hizmet vermelidir. İHH Yetimhanelerin İyileştirilmesi raporumuz mevcut yetersiz yetimhanelerin nasıl istenen, beklenen hale gelebilecekleri yönünde kısa orta ve uzun vadeli çözümler sunmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

 

“ÇALIŞMALARIMIZ 20 YILDIR SÜRÜYOR”

Yetim ve kimsesiz çocuklara yönelik çalışmalarının aksatılmadan devam ettiğini belirten açıklamada ; “İHH İnsani Yardım Vakfı olarak 20 yılı aşkın bir süredir yetim ve kimsesiz çocuklara yönelik gerçekleştirdiğimiz dönemsel ve kalıcı yardım çalışmalarımız esnasında bu çocuklar arasındaki en dezavantajlı ve en mahrum durumdaki grubun yetimhanelerde kalan çocuklar olduğunu gözlemledik. Bu gerçeklikten hareketle 2015 yılı Dünya Yetimler Günü'nde İslam dünyasındaki yetimhanelerin durumunu gündeme taşımak, yetimhane şartlarını, buralardaki çocukların maddi ve manevi durumlarını, karşılaştıkları problemleri kamuoyunun bilgisine sunarak son derece kötü koşullar altında ayakta kalma mücadelesi veren yetimhanelerin iyileştirilmesine ve yetimhane anlayışının acil olarak ıslahına dair zorunluluğu ortaya koyan bir çalışma hazırladık. Çalışma, İslam dünyasındaki yetim ve yetimhanelerin genel durumuna dikkat çekmenin yanı sıra yetimhanelerin sahip olması gereken özellikleri tespit ederek bu alanda yaşanan problemlerin çözümü için teklifler sunmakta, yetimhanelerin çocukların geleceğine katkıda bulunabilecek ortamlar olması yönünde bir hedefi gözetmektedir. İslam dünyasındaki yetim ve kimsesiz çocukların genel durumuna dair ulaşılabilen sayısal veriler, yetimhanelere neden ihtiyaç duyulduğu, yetimhane kültürünün ülkelere göre şekilleniş süreci, İslam toplumlarındaki yetimhane uygulamaları ve İHH İnsani Yardım Vakfı'nın ülkelerdeki gözlemleri çalışmayı şekillendirmiştir” sözlerine yer verildi.

 

ÖZGÖKÇE: İNSANOĞLU NANKÖRDÜR

Ardından söz alan Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ise birlik ve beraberlik vurgusu yaparak, “Her Ramazan ayının 15. Günü Dünya Yetimler Günü olarak tüm dünyada kardeşlerimizle birlikte olabilmek adına Tuşba Belediyesi olarak İHH ile birlikte iftar programında buluştuk. Ramazan ayı bereketiyle başta Tuşba’mıza, Van’ımıza, memleketimize ve tüm İslam âlemine, tüm insanlığa bereketler getirsin. Tabi insanoğlu tüm bunlara rağmen nankördür. Yine insanoğlu tüm bu bereketlere, güzelliklere, yapılanlara karşı halende yetimleri dünya üzerinde bırakmaya devam ediyor” dedi.

 

“HER ZAMAN YETİMLERİN YANINDA YER ALACAĞIZ”

Tuşba Belediyesi olarak yetimlerin yanında olacaklarını kaydeden Başkan Özgökçe, Suriye, Myanmar, Doğu Türkistan, Afganistan, Pakistan ve Filistin’deki savaşlara değindi. Birlik ve beraberlik zeminin oluşacağına anlatan Özgökçe, “İnanıyorum ki yeniden birliğimiz, beraberliğimiz ve kardeşliğimiz oluşacağı bir zaman olacaktır. ‘Yetim Gülerse Dünya Güler’ ‘Yetim Gülerse İnsanlık Güler’ ama yetim ağladığı zamanda, yetimin üzgün olduğu zamanda hakikaten tüm dünya ağlıyor. Tüm insanlık ağlıyor ve bizlerde inşallah insanlığın ümmeti Cenabı Allah’ın yaratmış olduğu bu insanı hayatını en güzel şekilde, kalan kısmını en güzel şekilde geçirmesi için bizlerde her birimiz birer yetim babası, birer yetim annesi olmamız gerekir. İHH’nın faaliyetleri çok güzel ve bu konuda kendilerini tebrik ediyorum. Dünyanın her tarafında sizde bir yavruya sahip olun diye çok güzel çalışmaları var” dedi.

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, son olarak şunları kaydetti: “Tuşba Belediyesi olarak Allah’ın izniyle yetim kardeşlerimizle birlikte olacağız. Yetim neredeyse Tuşba Belediyesi orada olacaktır. İnşallah 7 Temmuz’da müminlerin babası, Profesör Doktor Ahmet Davutoğlu, Van’da misafirimiz olacaktır. Ben bu vesile ile herkesi bu iftar programına davet ediyorum.” İftarın ardından okunan dualarla program son buldu.


ŞEHRİVAN HABER – ERDAL ERBAŞ

Editör: TE Bilisim