Geçtiğimiz hafta kesilen internet Van ve diğer bölge illerinde mağduriyete neden oldu. İnternet üzeri işlem yapan sektörler hizmet veremezken özellikle aciliyet arz eden işlemlerin yapılmaması Vanlıları mağdur etti. Vanlılar hem kaybetti hem de internetin olmamasından dolayı ciddi sıkıntı yaşadı. İranlılar gelemedi, gelen işadamları tedirgin oldu, ekonomi yara aldı, esnaf kayıplar verdi...

 

Geçtiğimiz hafta Van ile birlikte 11 ilde kesilen internet özellikle aciliyet arz eden işlemlerin yapılmaması vatandaşı mağdur etti. Eczanelerin kullanmış olduğu sistemlerin çalışmamasından dolayı vatandaşa ilaç verilmezken, VASKİ gibi fatura ödemelerinin yapıldığı kurumlarda ise sistem olmadığı için ödemeler yapılmadı. VASKİ’nin su yapılandırması için akın eden vatandaşlar 2 günlük süreçte eli boş döndü. Kesilen internetler bu yerlerin dışında yerel gazeteler, ajanslar ve internet sitelerini de mağdur etti. Petrol istasyonları satım yapamazken, vergi bildirimleri ve beyannamelerde kesintiler nedeniyle verilmedi. Van’daki kredi kartları kullanımları da dururken Vanlıların zararı büyük oldu.

 

 

KESİLEN İNTERNET İŞADAMLARINI KORKUTTU

200 kişilik işadamları heyeti ile Van’a gelen TÜMSİAD’a bağlı birçok işadamı kesilen internet kesintisinden dolayı Van’a gelmekten vazgeçti. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan şu ifadelere yer verdi: “Bizim öncelikli olarak kardeşlik ruhu içerisinde, yapılan çalışmaların dışında yapıyı da tanımamız gerekiyor. Bu önemlidir ve sürekli eksiklik olarak kalıyordu. İşadamları gelme konusunda bir korku içerisindeler. Benim yüksek kurulumda olan bir arkadaşım gelme konusunu son anda iptal etti. ‘Ya internet de yok biz gidersek ne yaparız. Çarşıda çok sayıda polis var. Ne yaparız?’ diyerek tedirgin oldu. Biz kendisine korkma dememize rağmen buraya gelmeyen arkadaşlarımız oldu.”

 

 

İLAÇ SATILMADI VATANDAŞ MAĞDUR OLDU

Yaşanan internet kesintisinin en büyük mağdurları vatandaş ve eczaneler oldu. Eczanelerin ilaç satımı için kullandığı Medula sistemi bozulunca eczaneler ilaç satamadı. Konuyla ilgili görüştüğümüz eczaneler yaşanan kesintilerden dolayı mağduriyet yaşadıklarını söyledi. Eczacılar, “Yaşanan kesintilerden dolayı hastalarımıza ilaç veremedik. Biz Medula sistemi kullanıyoruz. İnternet kesildiği için sistemi kullanamıyoruz. Bu yüzden de eczanelerde yığılma oluyor. Özellikle akşam nöbetçi olan eczanelerimiz bu konuda çok daha büyük sıkıntılar yaşıyor. Vatandaş ile aramız 2 günlük süreçte ciddi sıkıntılar yaşandı. Vatandaşa da hak veriyor. İnsanlar 2 gün boyunca ilaç alamadılar. Bu tük kesintiler olduğu zaman bizim gibi yerlerde kesintilerin olmaması gerekiyor. Sağlık çok önemli ve bu yüzden de iyi bir şekilde göz önünde bulundurulmalı.” İfadelerine yer verdi.

 

 

KARTLAR DA İŞLEM DURDU

Yaşanan kesintinin bir diğer mağdurları ise kredi kartı ile işlem yapanlar oldu. Özellikle marketlerde kullanılan kartlı işlemler 2 günlük süreçte mağduriyete neden oldu. Konuyla ilgili görüştüğümüz Büfe Miyazki Sahibi Nazım Zariç şunları söyledi: “İnternet kesildiği için işlem yapamıyoruz. Kredi kartı ile alışveriş yapmak isteyenler ne yazık ki 2 gün boyunca alışveriş yapamadılar. Biz 2 gün boyunca operatörlere yüklediğimiz dakikalar kesintiden dolayı 2 gün boyunca yapılamadı. 2 gün boyunca zarar ettik. Yaşanan zarardan dolayı mağdur olduk. Böyle kesintilerin ve sorunların bir daha olmasını istemiyoruz.” Kartlı işlemler dışında bankada bulunan ATM dışındaki ATM’lerde merkezle bağlantı kurulamadığı için işlem yapamadı.

 

 

VEZNELER İŞLEM YAPAMADI

Yaşanan kesintilerden dolayı Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) vezneleri hizmet veremedi. Özellikle su borçlarında yapılan yapılandırma için veznelere akın eden Vanlılar 2 günlük süreçte yapılandırmadan yararlanamayınca eli boş döndü. Kesintilerden dolayı vezneler işlem yapamayınca 30 Ekim tarihi olarak belirlenen yapılandırma süresi de uzatılmak zorunda kalındı. VASKİ yetkilisi ile yaptığımız görüşmelerde, yapılandırma tarihinin 25 Kasım tarihine kadar uzatıldığını belirtildi. Yaşanan kesintilerden dolayı petrol istasyonları da hizmet veremedi. Petrol alış verişi yapamayan istasyonlar 2 gün boyunca Vanlılara hizmet veremdi.

 

 

ÖZERLİ: 2 GÜN SORUN YAŞADIK

Konuyla ilgili görüştüğümüz acente yetkilileri kesintilerden dolayı işlem yapamadıklarını söyledi. Sigorta yetkilisi Ahmet Serdar Özerli, “Yaşanan kesintilerden dolayı bilet kesimi yapmadık. 2 günlük süreçte ciddi sıkıntılar yaşadık. Kesintinin olması bizleri ve vatandaşı mağdur etti. Bu yüzden kesintilerin olması durumda ya bize bilgi verilmesi ya da kesintiler olduğu zaman ona göre bir çalışmanın yapılması lazım. 2 gün boyunca bilet satımı yapamadık. Hem biz hem de vatandaş mağdur oldu.” Şeklinde konuştu.

 

 

“MAĞDUR DURUMDAYIZ, SORUN ACİLEN ÇÖZÜLMELİ”

Esnafın ciddi mağduriyet yaşadığını ifade eden Takva, “Kesilen internet Vanlı esnafı mağdur etti. Esnaf şu anda kan ağlıyor. Petrol istasyonları şu anda satım yapamıyor. Kredi kartları ile alım satımlar durmuş durumda. Bu çağda böyle bir şey olması doğru değil. Güvenlik gerekçesi dahi olsa böyle bir şey olamaz. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. İnsanlar mağdur olmuş durumda. Bu süreçte Van’ın ekonomisi çökmüş durumda. Siber saldırı olduğu söylendi. Ancak ben buna da çok fazla inanmıyorum. Siber saldırı olduğu zaman sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde mi oluyor. Sorun acilen çözülmeli. Yok internet verilmeyecekse bu da bize bildirilsin. Bizde ona göre çalışalım. Bizim kurumumuzda da internet yok çalışamıyoruz.” Dedi.

 

 

ŞAHİN: KESİNTİ OLUYORSA TEDBİR ALINMALI

Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı İbrahim Şahin kesintiler ile ilgili müracaatlarda bulunduklarını ancak bir netice alamadıklarını söyledi. Şahin şunları söyledi: “İnternet kesintisinin olduğu dönemde çok fazla müracaatta bulunduk. Bu süreçte Diyarbakır’da kısmen internet verildi. Ancak biz yaklaşık 2 gün boyunca internet alamadık. Kesintinin olduğu süre içerisinde muhasebeciler olarak sıkıntılı zamanlar yaşadık. SGK işçi giriş çıkışları, SGK bildirimler yüklenmediği sürece cezaya giriyor. Bizde tam ayın son gününde yüklemeler yapamadık. Bu tür kesintiler olduğu zaman kesinlikle tedbir alınmalı Bu tür kesintiler mücbir sebebe de girmiyor bu yüzden e-defterleri gönderemiyoruz. Beyan ve bildirimlerde bulunamıyoruz. Devlet interneti kestiği zaman tedbirde alması gerekiyor.”

 


ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL / ORHAN AŞAN

 
Editör: TE Bilisim