ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-HAKAN İZGİ

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) A Tipi Muayene Kuruluşu olarak 2012 yılından bu yana belediyeler ile imzaladığı protokoller çerçevesinde asansörlerin periyodik kontroller gerçekleştiriyor. Belediyeler ile imzalanan protokoller kapsamında, Van’ın İpekyolu Belediyesi ile Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Van Belgelendirme Müdürlüğü arasında asansörlerin periyodik kontrol ve muayene işlemleri gerçekleştirilmesi çerçevesinde protokol imzalandı. Protokol çerçevesinde İpekyolu Belediyesi sınırları içerisinde bulunan asansör muayeneleri TSE Van Belgelendirme Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek. Konuyla ilgili açıklama yapan TSE Doğu Anadolu Bölge Koordinatörü İbrahim Seyhan, İpekyolu sınırları içerisinde 2018 yılından beri toplam 13 bin 163 asansörün muayene edildiğini dile getirdi.

TSE İLE İPEKYOLU BELEDİYESİ ARASINDA PROTOKOL İMZALANDI…

Vatandaşların can güvenliği h önemli olduğunu belirten İpekyolu Belediye Başkan Yardımcısı A. Hadi Çakır, “TSE Van Belgelendirme Müdürlüğü ile 2018 yılında imzalanan protokolü 4 yıllık uzatarak güncelledik. Asansör Periyodik kontrol yönetmeliği gereğince ilçemiz sınırlar dahilinde bulunan binalardaki asansörlerin güvenli ve işletme yönünden uygun çalışıp çalışmadığını tespit etmek için periyodik kontrollerin gerçekleştirilmesi, raporlarının onaylanması işi imzaladığımız protokol çerçevesinde 4 yıl süreyle TSE tarafından yapılacaktır. Protokol ilçemize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

SEYHAN: İPEKYOLU’NDA 13 BİN 163 ASANSÖR MUAYENE EDİLDİ

TSE Doğu Anadolu Bölge Koordinatörü İbrahim Seyhan, İpekyolu sınırları içerisinde 2018 yılından beri toplam 13 bin 163 asansörün muayene edildiğini dile getirerek, “Türk Standardları Enstitüsü İpekyolu sınırları içerisinde asansör faaliyetlerine başladığı 2018 Kasım ayından bugüne kadar periyodik kontrol ve takip kontrolü olmak üzere toplam 13 bin 163 asansörün kontrolü gerçekleştirildi. Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlükte olan “Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği”ne göre; Yeni ruhsat alacak bir binanın belediyeden ruhsat alabilmesi için sunması gereken evraklar arasında, binadaki asansörler için A Tipi Muayene Kuruluşu tarafından düzenlenecek raporun eklenmesidir. Söz konusu raporda yeşil etiket alamayan asansörlerin olduğu binalar, belediyeler tarafında tescil edilmemekte, dolayısıyla bina ruhsatı alamamaktadır” diye aktardı.

“KIRMIZI ETİKETTE KULLANILAMAZ DURUMDA OLAN ASANSÖRLER İÇİN KULLANILMAKTADIR”

Seyhan, asansörler için kullanılan etiketlerin rengini anlatarak şunları söyledi: “Muayene kuruluşu, periyodik kontrol sonucu kırmızı etiket iliştirdiği bir asansörün takip kontörlünü 60 gün içinde, sarı etiket iliştirdiği asansörün takip kontrolünü ise 120 gün içinde yapmak zorundadır. Yeşil etiket kusursuz, Mavi etiket hafif kusurlu, Sarı etiket kusurlu ve Kırmızı etikette kullanılamaz durumda olan asansörler için kullanılmaktadır. Enstitü, asansör periyodik kontrollerini gerçekleştirirken bir yandan da ilgili idarelerde mevcut olmayan asansör envanter listelerinin oluşturulması amacıyla sokak taraması yaparak mevcut tüm asansörlerin kayıt altına almaktadır. Bu çalışma sayesinde ruhsatsız asansörlerin de tespit edilerek kayıt altına alınmaları sağlanmaktadır.”

SEYHAN: TSE BİLGİ-İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI TARAFINDAN ASANSÖR NET PROGRAMI HAZIRLANDI

Seyhan, “Öte yandan, bina sorumluları ve ilgili idarelerin asansör periyodik kontrol faaliyetlerine ilişkin güncel ve doğru bilgiye en kısa sürede erişebilmesini sağlamak amacıyla TSE Bilgi-İşlem Dairesi Başkanlığı Tarafından Asansör Net programı hazırlandı. Bu program sayesinde bina adresi, bina sorumlusu, bakımcı firma bilgileri, periyodik kontrol sonuçları ve benzeri verilere kolayca erişmek mümkün olmaktadır” diye konuştu.

SEYHAN: BÖYLECE PİYASADA DENETİMSİZ BAKIM FİRMALARININ HİZMET VERMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLMEKTEDİR

Seyhan, “TSE asansör kontrollerinde denetimsiz bakım firmalarına ilişkin tespitlerde yapmaktadır. TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi (HYB) sahibi olmayan asansör bakım firmalarının hizmet verdiğinin görülmesi durumunda; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlüğü tarafından ilgili idare ve bina sorumlusu uyarılmaktadır. Yapılan uyarı doğrultusunda; bina sorumluları HYB sahibi bakım firmaları ile anlaşma yapmakta veya bakım firmalarının HYB almaları için teşvik etmekte, böylece piyasada denetimsiz bakım firmalarının hizmet vermesinin önüne geçilmektedir” ifadelerini kullandı.

“TSE’NİN ÖNCELİĞİ HER ZAMAN VATANDAŞIN CAN VE MAL GÜVENLİĞİ OLMUŞTUR”

TSE’nin önceliğinin vatandaşların can ve mal güvenliği olduğunun altını çizen Seyhan, “68 yıldır standardizasyon, uygunluk değerlendirme, kalite konularında ülkemiz için çok önemli hizmetler vermiş olan TSE’nin önceliği her zaman vatandaşın can ve mal güvenliği olmuştur. TSE bu bilinç ve anlayışla, yurt çapında yaygın teşkilatı, konusunda uzman personelin ve güçlü teknik altyapısı ile asansörlerin periyodik kontrollerini kamu güvencesiyle gerçekleştirmeye devam etmektedir” dedi.

Editör: TE Bilisim