ŞEHRİVAN HABER

İran ile en uzun kara sınırına sahip Van'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında 14 aydır geçişlere kapatılan Kapıköy Gümrük Kapısı'nın bugün yeniden açılması Van'daki iş çevreleri kadar İranlıları da mutlu etti. Bir biri ardına gelen sınır kapısı açıklamaların da emeği geçenlere teşekkürler peş peşe gelirken, kapının Van için önemine de vurgu yapılıyor. Öte yandan Kapıköy’de ilk geçişler de dün itibariyle başlarken İranlı turizmin can verdiği sektör temsilcileri ve İranlılar da kapının açılmasını sevinçle karşıladı.

Saray ilçesinde bulunan ve İran'da artan vaka sayıları nedeniyle 24 Mart 2020'de araç ve yaya geçişlerine kapatılan Kapıköy Gümrük Kapısı, yeniden açıldı. Her yıl binlerce İranlı turistin kente giriş yaptığı kapının açılması hem Van hem de İran'da turizm sektörü temsilcilerini ve iş çevrelerini heyecanlandırdı. Gümrük kapısının kapalı olması nedeniyle uzun zamandır Türkiye'ye gelemeyen İranlılar, şimdiden acentelerle görüşerek kentteki otellerde rezervasyon yaptırdı. Son 72 saat içinde yaptırdıkları Kovid-19 testleri negatif çıkan İranlıların giriş yapabileceği kentte, esnaf ve konaklama tesisleri de hazırlıklarını tamamlayarak gelecek misafirleri beklemeye başladı. Dün itibariyle ilk geçişler de start alırken kentteki önemli STK ve kuruluşlar konuyla ilgili açıklamaları ardı ardına paylaştı. İranlı tur rehberleri İran tarafında yoğun bir talep olduğunu söylerken bu yıl beklentinin büyük olduğu belirtildi. İlk geçişleri yapan İranlılar ise Van’a gelmek isteyen çok büyük bir kesim olduğunu belirterek, Van’a gelişlerin başlayacağı haberini verdi.

İLK GİRİŞLER BAŞLADI, DEVAMI GELECEK GİBİ!

Saray ilçesinde bulunan ve İran'da artan vaka sayıları nedeniyle 24 Mart 2020'de araç ve yaya geçişlerine kapatılan Kapıköy Gümrük Kapısı açıldı. Yaptırdıkları Kovid-19 testi negatif çıkan İranlılar, sabah saatlerinden itibaren kontrollerin ardından gümrük kapısından ülkeye giriş yaptı. Büyükşehir Belediyesi, İranlıların kente ulaşımını sağlanması için tahsis edilen 4 otobüs de gümrük kapısında mesaiye başladı. İran'dan gelen Yasın Sanaeıravasan, Van’a geçer geçmez yaptığı açıklamadı uzun zamandır gümrük kapısının açılmasını beklediklerini söyledi.

İRANLILAR GELMEK İÇİN HAZIRLIK YAPIYOR!

Gümrük kapısının açılmasının İran'da sevinçle karşılandığını anlatan Sanaeıravasan, şunları kaydetti: "Yaklaşık 14 aydır gümrük kapısı kapalı olduğu için Türkiye'ye gelemiyorduk. Bugün kapı açıldı. Bu gelişme İran'da çok olumlu karşılandı. Türkiye'ye gelmek için insanlar bekliyordu. Kapının açılmasıyla gelişler artacak. Gelirken hiçbir zorluk yaşamadık. Test sonucumuz kontrol edildi. Gerekli işlemlerin ardından rahatça gelebildik." Mohammad Jalilzade ise "İranlılar gelmek için hazırlıklarını yapıyor. Gelmek için bekleyen çok insan var. Sadece İran tarafında küçük sıkıntı yaşadık. Türkiye kapısından rahatlıkla geçtik. Gümrük kapısı bugün açıldığı için gelenlerin sayısı az ama birkaç gün içinde eski günlere döneceğine inanıyorum." şeklinde konuştu. Keyhan Alizade ise "Türkiye tarafı kapıyı açtı. Pasaportlarımızla rahat şekilde giriş yaptık. İran tarafında bazı sıkıntılar devam ediyor. Bu sıkıntıların giderilmesiyle insanlar akın akın gelecek. Kapının açılması bizleri sevindirdi." dedi.

İRAN TUR REHBERİ HAŞİMİ, "İRAN'DA BÜYÜK BİR HEYECAN VAR" DEDİ.

İranlı tur rehberi İrfan Haşimi, İranlıların kente gelmek için 14 aydır Kapıköy Gümrük Kapısı'nın açılmasını beklediğini söyledi. Sınır kapısının açılmasıyla İranlıların Türkiye gelmek için hazırlıklara başladığını anlatan Haşimi, "İranlılar bir an önce gelmek istiyor. Herkes bizi arayarak talepte bulunuyor. Van'a gelmek için yoğun talep var. Salgın nedeniyle uzun zamandır gelemeyen İranlılar Van'a akın edecek. Van, İran'a çok yakın ve insanları çok misafirperver olduğu için tercih ediliyor. Yoğun alışveriş yapmak ve eğlenmek için geliyorlar. Bu nedenle sınır kapısının açılması herkesi mutlu etti. İran'da büyük bir heyecan var." Diye ekledi.

ACENTE TEMSİLCİSİ BABAZADEH: ALIŞVERİŞ MEKANLARI DOLACAK"

İranlı turizm acentesi temsilcisi Cefer Babazadeh ise sınır kapısının açılmasıyla kente yoğun bir turist akışının yaşanacağını ifade etti. İnsanların Türkiye'ye gelmek için sabırsızlandığını ifade eden Babazadeh, şunları kaydetti: "14 aydır bu haberi bekliyoruz. Her gün İran'dan sınır kapısının açılması için yüzlerce telefon alıyoruz. İnsanlar alışveriş yapmak ve gezmek için bir an önce Van'a gelmek istiyor. Herkes bu haberle çok heyecanlandı ve mutlu oldu. İnşallah önümüzdeki günlerle beraber 1 milyonun üzerinde turist Van'a gelecek. Eski günlere yavaş yavaş kavuşuyoruz. Alışveriş mekanları dolacak. Bu anlamda sınır kapsının açılması en çok turizm acentelerinin temsilcilerini mutlu etti. Çok zor ve sıkıntılı günler yaşadık."

“TELEFONLARIMIZ HİÇ SUSMUYOR”

Rehber Feria Kheyri de "İran'da herkes sınır kapısının açılmasına olumlu bakıyor. Önceki yıllarda yoğun turist akışı oluyordu, bu sene bu yoğunluğu yeniden bekliyoruz. Telefonlarımız hiç susmuyor. Herkes arıyor ve fiyat alıyor. Büyük bir heyecan oluştu." dedi.

"VAN ADETA BAYRAM EDİYOR"

Van Otelciler ve Turizmciler Derneği Başkanı Yunus Yüksel, tüm Van halkının İranlı misafirlerini ağırlamaya hazır olduğunu dile getirdi. Otel ve konaklama tesislerinde hazırlıkların tamamlandığını belirten Yüksel, "Bütün esnafımız ve turizmcilerimiz ticaretlerini sınır kapısı üzerinden yapıyor. 14 aydır da kapalı ve esnafımız büyük sıkıntı yaşadı. Şimdi açılması herkesi çok mutlu etti. Van adeta bayram ediyor. Beklentimiz çok yüksek. Her gün telefon ve mail üzerinden talepler alıyoruz. Önceki yıllardan daha fazla turistin gelmesini bekliyoruz. Bütün turizm mekanları hazırlıklarını yaptı. Misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamaya hazırız." Dedi.

ESNAF DA MUTLU!

Esnaf Semih Kaya "Kapının açılmasıyla yeniden canlı günlere dönmeyi ümit ediyoruz. Herkes bugünü bekliyordu. İnşallah çarşı pazar yeniden eski günlerine dönecek. Bu konuda çok umutluyuz." ifadelerini kullandı.

VALİ BİLMEZ: KAPI’NIN AÇILMASI BÜYÜK MEMNUNİYET YARATTI!

Girişlerin başlaması sonrası Van Valisi Mehmet Emin Bilmez de bir açıklama yaptı. Kapının açılması bölge halkının ciddi isteği olduğunu ve bu doğrultuda taleplerini Ankara’ya taşımada aracı olduğunu dile getiren Vali Bilmez, “Başta milletvekilleriniz olmak üzere meslek ve esnaf odalarımız, turizm sektöründe faaliyet gösteren insanlarımız hepsi bu talebi dile getirdiler. Biz de bu talebi Ankara’ya taşımada aracılık ettik. Bu talebimiz de olumlu karşılandı. Herhangi bir aksaklığın yaşanmaması için gerekli hazırlıklarımızı yaptık. Kapının açılması ile birlikte sağlık alanında herhangi bir sıkıntının yaşanmaması için gerekli tedbirlerimizi aldık. Sürekli orada görev yapacak sağlık ekiplerimizi belirledik. Sağlık çalışanlarımız için bina tahsisi yaptık. Gelen misafirlerin kente rahat gelebilmesi için Büyükşehir Belediyesi 4 büyük şehirlerarası otobüsle sürekli ring halinde olacak.”

GEÇİŞLER İÇİN TÜM TEDBİRLER ALINDI

“Bütün hazırlıklarımızı yaptık. Bugün çarşıda, esnafta büyük bir umut var. İnşallah kapının açılması Van’ın ekonomisine ciddi bir katkı sunar. Gelecek olan İranlı turistlerden son 72 saat içinde alınmış Kovid testleri negatif olan sonucu istiyoruz. Negatif testi olmadan hiç kimseyi almıyoruz. Kovid bulgusu olanlarda alınmayacak. Türk tarafı olarak dün akşam itibariyle kapımız açık ama İran tarafındaki bu sürecin de bitmesini bekliyoruz. İran tarafı da tam anlamıyla hazırlıklarını tamamlamalı. Van halkının sağlığını riske atmayız. Sınırlı sayıda geçişler devam ediyor. Yaptırdıkları Kovid-19 testi negatif çıkan İranlılar, sabah saatlerinden itibaren kontrollerin ardından gümrük kapısından ülkeye giriş yaptı. İran’dan gelen Türk vatandaşları da izolasyonda tutacağız. Kapının açılması yönündeki taleplerimize olumlu yanıt veren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a ve kapının açılmasına katkı sunan Ticaret Bakanımıza, İçişleri Bakanımıza, Sağlık Bakanımıza, Ak Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi Burhan Kayatürk, Fatih Çiftçi ve Zahir Soğanda’ya Van halkı adına şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

KAPIKÖY’ÜN AÇILIŞI ‘SES’ GETİRMEYE DEVAM EDİYOR

ŞEHRİVAN HABER

Saray ilçesinde bulunan ve İran'da artan vaka sayıları nedeniyle 24 Mart 2020'de araç ve yaya geçişlerine kapatılan Kapıköy Gümrük Kapısı, yeniden açıldı. Her yıl binlerce İranlı turistin kente giriş yaptığı kapının açılması hem Van hem de İran'da turizm sektörü temsilcilerini ve iş çevrelerini heyecanlandırdı. Gümrük kapısının kapalı olması nedeniyle uzun zamandır Türkiye'ye gelemeyen İranlılar, şimdiden acentelerle görüşerek kentteki otellerde rezervasyon yaptırdı. Son 72 saat içinde yaptırdıkları Kovid-19 testleri negatif çıkan İranlıların giriş yapabileceği kentte, esnaf ve konaklama tesisleri de hazırlıklarını tamamlayarak gelecek misafirleri beklemeye başladı. Dün itibariyle ilk geçişler de start alırken kentteki önemli STK ve kuruluşlar konuyla ilgili açıklamaları ardı ardına paylaştı.

Konuyla ilgili açıklamalardan birisi VANTSO’dan geldi. Açılış sonrası Van TSO tarafından Kapıköy’le ilgili yaptığı açıklamalar da şu cümlelere yer verildi: “İktisadi anlamda kentimizin “bacasız fabrikası” ve “can damarı” olarak nitelendirilen Kapıköy Gümrük Kapısı’nın 14 ay boyunca kapalı olması, sosyo-ekonomik anlamda kentimiz özelinde derin bir ekonomik sarmalın oluşmasına neden olmuş, özellikle kentin ana sektörü olan hizmet sektörü ve dış ticaret faaliyetlerini tahrip ederek tüm ekonomi yönetiminde domino etkisi oluşturmuştur. Bu durum, makro bir perspektiften bakıldığınıza sadece Van özelinde değil bölge ve ülke genelinde de büyük kayıplara neden olmuştur. Bunun yanı sıra İran İslam Cumhuriyeti ile gerçekleştirilen sosyal ve kültürel ilişkileri de etkisi altına almıştır.”

“YOĞUN BİR MESAİ HARCADIK”

VANTSO’nun yaptığı açıklama şu şekilde sürdürüldü: “Yeniden normalleşme kararı ile birlikte Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla açılan Kapıköy Gümrük Kapısı, yaşamakta olduğumuz bu zorlu sürecin oluşturduğu tahribatının onarılması ve daha bayındır bir kentin ve ekonominin inşası noktasında önemli kazanımlar sağlayacaktır. Dolayısıyla iktisadi portföyü hizmet sektörü çerçevesinde şekillenmiş şehrimizin turizm sektörü başta olmak üzere genel ekonomi yönetiminin maslahatına katkı sunacaktır. Van Ticaret ve Sanayi Odası, mezkûr durumun sürekli olarak gündemde tutulması ve kapının bir an önce açılması hususunda yoğun bir mesai harcadık. Çünkü ekonominin olumlu seyri için üyelerimizin talepleri bu yöndeydi. Özellikle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği nezdinde devlet ricali ile ilişki geliştirmeye çalıştık. Sonuç olarak gelinen noktada bir kentin ana damarı ve ticaret merkezi olan sınır kapımız açılmış durumda. Dileğimiz ve temennimiz yaşamakta olduğumuz bu zorlu sürecin tekrar yaşanmaması yönündedir.”


 

VANTSO’DAN EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ÇAĞRISI!

Bu olumlu atmosferin ilerleyen günlerde genel ekonomiye sirayet ederek önemli gelişmelere vesile olacağı inancıyla; Kapıköy Gümrük Kapısının tekrar açılmasının kararını veren başta Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’ya, Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’ya, Gümrük ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş’a, Milletvekilleri Sayın Abdulahat Arvas, Sayın İrfan Kartal, Sayın Osman Nuri Gülaçar’a, AK Parti MKYK Üyeleri Sayın Burhan Kayatürk’e, Sayın Fatih Çiftçi’ye, AK Parti Disiplin Kurulu Üyesi Sayın Zahir Soğanda’ya, Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Sayın Gülşen Orhan’a, Bizlere her fırsatta desteğini esirgemeyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Van’da bulunan ve Kapıköy’ün açılması için desteklerini esirgemeyen Sivil Toplum Örgütlerine, Meslek Odalarına, Üyelerimize, Van Tüccar ve Esnafına teşekkür ederiz. Ayrıca bizleri bu süreçte yalnız bırakmayan her fırsatta İran kamuoyunda gündem oluşturan İranlı dostlarımıza da müteşekkir olduğumuzu ifade ederiz.

BİR AÇIKLAMA DA VANESOB BAŞKANI BERGE’DEN GELDİ!

Koronavirüsün tüm dünyada etkisini göstermesiyle birlikte Türkiye’de de büyük bir ekonomik daralma meydana geldiğini anımsatan başkan Berge, “Virüsün ülkemizde görülmesiyle birlikte sınır kapıları kapatıldı, ardından birçok sınır kapısı açıldı. Kapıköy Sınır Kapısı ise açılmadı. Şehir esnafımızın toparlanabilmesi adına, bir yıldan fazladır kapının açılması içi emek verenleri kutluyoruz. Kapının açılmasında Van’a yakışır bir şekilde topyekün bir mücadele verildi. Bu süreçte Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’a, Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca’ya, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya, Van’da da başta Sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez olmak üzere, AK Parti MKYK üyeleri Sayın Fatih Çiftçi, Burhan Kayatürk ve Zahir Soğanda, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Gülşen Orhan’a, milletvekilleri Sayın Abdulahat Arvas, Osman Nuri Gülaçar ve İrfan Kartal’a, AK Parti Van İl Başkanı Sayın Kayhan Türkmenoğlu’a, meslek odaları başkanlarına, sivil toplum kuruluşları temsilcilerine ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

“İNŞALLAH ÖZLENEN GÜNLERE DÖNERİZ”

Berge, “Kapıköy’ün şehrimize olan ekonomik getirileri yeniden kazandırmak için çalışan Sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez, gerekli tedbirleri almıştır. Covid testi, ulaşım ve personel hizmetleri başta olmak üzere tüm hazırlıkları tamamlayan sayın valimiz kapımızı geçişlere uygun bir hale getirmiştir. Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak üzerimize düşeni yaptık” diyen başkan Berge, “Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla kapımız açılmıştır. Türkiye olarak üzerimize düşeni yaptık, İran’ın hızlı bir şekilde karar alarak süreci hızlandırmasını bekliyoruz. Van esnaf, sanatkar ve tüccarları bugünü dört gözle bekliyordu. İran tarafının da hazır olması ile birlikte bizler de özlediğimiz o günlere yeniden döneriz.” Görüşlerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim