ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN AŞAN / MERAL YILDIZ / Van Büyükşehir Belediyesi yeni yönetimi Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) 2. Olağan toplantısını gerçekleşti. Kent ulaşımına dair önemli konuların bir kez daha masaya yatırıldığı toplantıda toplu taşıma, otobüs ve minibüslerin durumu gibi 41 başlık konuşuldu. Konuşulan konulardan en önemlilerinden birisi olan ve Van’da son aylarda sıkça tartışılan İskele Caddesi’nin durumu da masaya yatırıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden çift yöne çevirme konusunda niyeti olduğu bilinen yol ile ilgili durum masaya yatırılırken konu ile ilgili altyapı ve teknik raporların hazırlanması konusunda görüş bildirildi. Belediyenin kararının hemen ardından caddenin durumu için cadde esnafı Şehrivan’a konuştu. Gazetenizin daha önce de gündeme getirdiği yolun bölünmesi ile ilgili konuşan vatandaşların neredeyse tamamı caddenin yeniden bölünmesinden yana. Kentte yolların trafiği artık kaldıramaz hale geldiği caddenin çift yön olmasının hem trafiğin akışını hızlandıracağı hem de caddeyi yeniden canlandıracağı görüşü paylaşıldı.

 

Van Büyükşehir Belediyesi, Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) yaptığı son toplantıda İskele Caddesinin çift ya da tek yön olmasıyla ilgili toplantı yaptı... Van esnafı için önemli bir yere sahip olan İskele Caddesi için görüşmeler yapıldı. UKOME cadde için henüz karara varmadan, gazeteniz Şehrivan olarak yeniden esnafa gittik ve caddenin durumunu sorduk... Cadde esnafı genel itibari ile İskele Caddesinin acil olarak çift yönlü olarak şekilde trafiğe açılması gerektiğini söyledi.

 

 

İLA: ÇİFT YÖNLÜ OLMASI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILMALI

İskele Caddesi üzerine fırın işleten Çetin İla, acil olarak cadde için çalışma yapılması gerektiğine dikkat çekti. İla, “İskele Caddesinde çift yön olması herkes için daha güzel olacak. Belediyenin caddede çift yön olarak trafik akımının sağlanması yönünde yapacağı çalışma çok mantıklı olacak. Caddede çift yön olduğu halde canlılık oluşacaktır. Esnaf olarak bundan çok mutlu olacağız. Ayrıca caddeye pak edilen araç sıkıntısı da son bulmuş olacak ve park etmenin önüne geçilecek. Bu yüzden acil olarak buranın çift yönlü olması için çalışma başlatılmalı.” Diye belirtti.

 

GÜNEŞ: ÇİFT YÖN İLE CADDE CANLANACAK

Cadde üzerinde esnaflık yapan Halit Güneş de, İskele Caddesi için acilen UKOME’den karar çıkarılıp buranın çift yönlü olması için gerekli çalışmanın başlatılması gerektiğine dikkat çekti. Güneş: “Caddede yapılacak olan çift yön çalışması çok iyi olacak. Caddede tek yön olması esnaf açısından çok sıkıntılı. Çift yönün esnafa ve müşteriye büyük faydaları olacak. Bazen aracımızı bırakacak yer bulamıyoruz. Bu yüzden çift yön ile cadde canlanacak ve işimiz içinde çok daha verimli olacak.” Dedi.

 

 

DÜŞÜNÜR: CUMHURİYET CADDESİ ÖRNEĞİ BURADA HAYATA GEÇİRİLEBİLİR

Süleyman Düşünür adlı esnafta İskele Caddesi için çift yönlü trafik akımının sağlanması gerektiğine vurgu yaparak acil olarak İskele Caddesinin tek yönlülükten kurtarılması gerektiğini belirtti. Düşünür: “İskele caddesinde çift yönlü trafik akımının olması için yapılacak olan çalışma çok güzel olacak. Çünkü bu tarafta bir işimiz olduğunda aracımızı bırakıp bir saat kadar yol yürümek zorunda kalıyoruz. Cumhuriyet Caddesi örneği burada hayata geçirilebilir diye düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.

 

ÇİÇEKSAY: İSKELE TEK YÖN KALMALI

Yine cadde üzerinde iş yapan Ahmet Çiçeksay isimli esnaf ise diğerler esnafa nazaran caddenin tek yönlü olması gerektiğine dikkat çekti. Çiçeksay neden tek yönlü trafiğin akması gerektiğini ise şu ifadelerle dile getirdi: “Alternatif yolumuz zaten yok. Bu yüzden tek yönlü olmasından yanayız. Eğer burası çift yönlü trafiğe açılacaksa trafik sıkışır ve önüne geçilemez. Alternatif yol olmayınca caddenin çift yönlü olması çokta mantıklı olmaz. Ama en önemli ayrıntı insanların düşünceleri. Öncelikle zihniyet değişmeli. Zihniyet değişmedikçe yapılacak olan hiçbir çalışma işe yaramaz. Düşünsenize Beşyol’dan buraya çift yönlü akışın yaratacağı trafik sıkışıklığını. İnanın önüne geçilemez artık. Bu yüzden tek yönlü olarak kalmalı burası.”

 

 

BAYRAKTAR: OTOPARK YAPILMASI ŞART

Bülent Bayraktar isimli esnafta diğer esnafın dediğine uyarak caddenin acil olarak çift yönlü olacak şekilde trafiğe açılması gerektiğine dikkat çekti. Bayraktara, “Tabi ki caddenin çift yönlü olmasından yanayız. Öncelikle iş yerimize gelen müşterilerimiz için çok faydalı olacak. Zaten otopark sıkıntısı yaşıyoruz. Özelliklede bu cadde için bu sıkıntı daha fazla yaşanıyor. Park olmayınca Beşyoldan buraya gelecek olan araçların durma ihtimali de yok. Bu yüzden hem alternatif yol hem de otopark yapılması şart. Ama şu bir gerçek İskele Caddesi mutlaka çift yönlü trafiğe açılmalı.” Dedi.

 

İSKELE BU CANSIZLIĞI HAK ETMİYOR

Veysel isimli vatandaşta düşüncelerini şu ifadelerle dile getirdi: “İnan bu cadde için yapılacak olan çift yönlü trafik akımı çok yerinde bir çalışma olacak. Ayrıca aşağıdan yukarıya gelecek olan trafikle birlikte müşteri sayısı da artacaktır. Daha öncede buranın çift yön olması için imza kampanyası vardı bizde imza attık. Sıhke Caddesinin diğer kısmı gibi de yapılabilir burası. Bu da bir çözüm önerisi. İskele Caddesinin aşağı taraflarına doğru giderseniz göreceksiniz birçok satılık ilanı olacak. Çünkü iş olmayınca insanlarda mecburen satmak zorunda kalıyor. Burası Van’ın en eski ve Türkiye’nin en uzun caddesi bu kadar cansız olmayı hak etmiyor bence.”

 

 

POLATER: ÇİFT YÖNLÜ OLDUĞU ZAMAN SİRKÜLASYON ARTACAK

Beyaz eşya dükkanı işleten Bahattin Polater isimli esnaf da İskele Caddesinin acil olarak çift yönlü olacak şekilde trafiğe açılması gerektiğini dile getirdi. Polater, “Buranın çift yönlü olarak trafiğe açılmasını gerçekten çok istiyoruz. Tek yönlü olduğu sadece gidiş var bu caddede. Çift yönlü olduğu zaman sirkülasyon artacak. Trafik artarsa insan sayısı artar. Bu sayede ekonomik kazancımız da artacaktır. Caddede mutlaka çift yön çalışması olmalı. Tek yönlü olması insanların buraya gelmesini de engelliyor. Sıhke Caddesi gibi sonradan kurulan bir cadde bile bizim gibi eski bir caddeyi solladı. İskele Caddesi tek yönlü olduğu için işlevsiz kaldı.” Diye konuştu.

 

AĞRAK: CADDEDE CANLANACAK

Ali Ağrak isimli esnaf ise şunları söyledi: “Caddenin çift yönlü olması çok daha iyi olacaktır. Trafik daha da rahatlayacaktır diye düşünüyorum. İnsan sirkülasyonu artacağı için caddede haliyle canlanacaktır. Ve böylece ekonomik olarak kazancımızda artacak. ”

 

 

 

“İŞ YERLERİMİZİ KAPATMAK ZORUNDA KALACAĞIZ”

Mimoza Mağaza yetkilisi de İskele Caddesinin çift yönlü olması gerektiğine dikkat çekerek, “İskele Caddesinin çift yönlü olmasını istiyoruz. Esnaf açısından getirisi çok fazla olacaktır. Ekonomik olarak kazancımızda artacak bununla birlikte. Maraş Caddesi burası için çok güzel bir örnek bence. Orada canlılık ne kadar güzel sizde biliyorsunuz. Burası da Maraş Caddesine göre örnek alınarak yapılabilir. O zaman burası çok daha canlanacak göreceksiniz. Eğer bu şekilde devam ederse iş yerlerimizi kapatmak zorunda kalacağız. Çünkü müşteri yok.”

 

BACAN: CADDENİN TEK BİR YÖNE HAPSEDİLMESİ HİÇ İYİ DEĞİL

İsmet Bacan isimi esnaf da belediyenin acil olarak İskele Caddesi için çalışma başlatması gerektiğini ifade ederek, “İskele Caddesi tarihi olarak çok eski bir caddedir. Caddenin tek bir yöne hapsedilmesi hiç iyi değil. Bu yüzden caddenin gidiş geliş olarak çift yön olacak şekilde yeniden dizayn edilmesi gerekiyor. Eskiden burası çift yönlüyken çok daha güzeldi ve daha canlıydı. Belki çift yönlü olduğunda park sıkıntısı yaşanacak ama yine de çift yönlü yapılacaksa yerinde bir karar olacak.” Dedi.

 

TONER: TÜRKİYE’NİN EN UZUN CADDESİ BU SESSİZLİĞİ HAK ETMİYOR

İskele Caddesi üzerinde giyim işi yapan Özcan Toner caddenin çift yönlü olarak trafiğe açılmasını çok istediklerini ifade ederek, “Biz esnaf olarak da çok istiyoruz çift yönlü olmasını. Türkiye’nin en uzun caddesi bu sessizliği hakketmiyor. Sıhke Caddesine bakın çok sonradan yapılmasına rağmen buradan daha canlı daha hareketli. Ve ekonomik olarak oranın esnafı daha çok kazanıyor. Ayrıca buranın çift yönlü olarak trafiğe açılması şehirde kangrenleşmiş trafik sorununa da bir nebze çözüm olacak. Ve ekonomik olarak bu caddedeki esnafın kalkınması demek bir yerde. Onlarca insan bizim bu caddede esnaf olduğumuzu bilmiyor. Halbuki yıllardır burada iş yapıyoruz ama bilmiyorlar. Çünkü gelemiyorlar. Son olarak şunu da ekleyeyim Vanlılar Maraş ve Cumhuriyet Caddelerinden kurtulmalı acilen. Şehir o iki cadde arasında sıkışıp kalmamalı.” Dedi.  

 

İŞTE UKOME’DE ALINAN KARAR

İpekyolu İlçesi sınırlarında bulunan İskele Caddesi'nin gidiş ve geliş olarak çift yöne çevrilmesi talebi kurulda görüşüldü. Altyapı ile ilgili teknik raporların hazırlanması ve bu raporlar doğrultusunda karar verilmesi kurulun ortak görüşü oldu.

 

Editör: TE Bilisim