ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN

Vangölü Aktivistleri Derneği, birbirinden farklı çalışmalara imza atmaya devam ediyor. 2015 yılından bu yana Van Gölü’ne, Van’a ve doğaya dikkat çeken en önemli sivil oluşum haline gelen Aktivistler, Van Gölü başta olmak üzere kentteki doğal ve tarihi güzelliklere dikkat çekmek için yeni bir farkındalık projesini hayata geçiriyor. Daha önce Van Gölü için bisiklet turları, yürüyüşler, kışın gölde yüzme, okullarda eğitimler gibi çalışmalara imza atan aktivistler, bu defa da kadınların öncülük edeceği ‘Van Gölü İçin Kadınlar Yürüyor’ sloganıyla yeni bir etkinlik düzenliyor. İlk etabı 8 Mayıs Pazar günü saat 10:00’da Edremit Kent Meydanı’nda başlayacak olan 430 kilometrelik yürüyüş 15 parkur şeklinde olacak. Etkinliğe katılan kadınlar, Gevaş ve Tatvan güzergahından göl etrafını dolaşarak yürüyüşü aynı noktada sonlandıracak. 5 kadının sürekli yürüyeceği, büyük bir grubun da eşlik edeceği yürüyüş öncesi Şehrivan’a konuşan dernek Başkanı Erdoğan Özel, yürüyüş öncesi Vanlıları etkinliğe destek vermeye davet etti.

VAN GÖLÜ İÇİN BU KEZ KADINLAR YÜRÜYECEK!

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, 2015 yılından beri Van Gölü için çeşitli çalışmalara imza attıklarını dile getirdi. Özel, 2022 yılı içerisinde cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek için yıl içerisinde yapacakları etkinliklerde kadınlara öncülük vereceklerini belirtti. 2019 yılında Van Gölü Koruma Kanunu talebiyle, Van Gölü çevresini adım adım yürüyerek farkındalık oluşturdukları projeyi bu yıl kadın aktivistler öncülüğünde yapacaklarını ifade eden Özel, “Vangölü Aktivistleri Derneği olarak, Van Gölü’nün korunarak gelecek nesillere aktarılması ve tanıtılması için çalışmalar yapıyoruz.” Dedi.

ÖZEL: BU PROJE KADINLARIN ÖNCÜLÜĞÜNDE START VERECEK

Derneklerinin 2022 yılındaki misyonundan söz eden Özel, şunları söyledi: “Derneğimizin 2022 yılı için önde gelen misyonlarından biri de cinsiyet eşitliğine destek olmak. Bu kapsamda bu yıl gerçekleştireceğimiz tüm etkinliklerde kadınların öncülüğüne önem vereceğiz. İlk adımı “Van Gölü Balığı” avlanma yasağı konusunda kadın aktivistlerimiz ile Erciş Balık Bendinde halkı bilinçlendirme, afiş dağıtma farkındalık etkinliği yaparak başlattık. 2019 yılında Van Gölü Koruma Kanunu talebiyle, Van Gölü çevresini adım adım yürüyerek farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Projemize bu yıl kadın aktivistlerimiz öncülüğünde “Van Gölü İçin Kadınlar Yürüyor” sloganıyla, 15 parkura böldüğümüz 430 kilometrelik Van Gölü kıyıları yürüme etkinliğimizin ilk etabını 8 Mayıs 2022 Pazar günü saat 10:00’da Edremit Kent Meydanı’nda proje lansmanımız ile başlatacağız”

TEK AMAÇ YİNE VAN GÖLÜ

Özel, düzenlenecek etkinliğin amacını anlatarak sözlerine şöyle devam etti: “2019 yılında yapmış olduğumuz yürüyüş sonucu “Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı” çıkmasına katkıda bulunduk. Van Gölü için çok kıymetli olan “Eylem Planı” uygulanmaya devam ediyor. Bizleri çok heyecanlandıran bu projemizdeki amacımız da bundan önceki projelerimizde olduğu gibi, Van Gölü’nün güzelliklerini medya desteği ile kamuoyuna duyurmak, coğrafi potansiyelimize göre henüz sahip olamadığımız turistik talebi oluşturmak ve Van Gölü’nün kirletilmemesi için toplumsal bilinç oluşturmaktır. Her etkinliğimizde olduğu gibi bu etkinliğimizde de sivil halkın ve iş insanlarının desteği ile hareket etmeyi sürdürüyoruz.”

ÖZEL’DEN ETKİNLİĞE DAVET!

Vatandaşları yürüyüşe davet eden Özel, “Bu projemizdeki destekçimiz İş İnsanı Best Van CEO’su İrem Bayram. Bölgemiz turizmine katkısı ve toplumsal duyarlılığı için teşekkür ederiz. Proje destekçimiz İrem Bayram ve kadın aktivistlerimiz ile Van Valimiz Sn. Mehmet Emin Bilmez’i ziyarette bulunarak etkinliğimiz ile ilgili bilgi aktarımında bulunduk. Nazik ev sahiplikleri ve Van Gölü konusundaki göreve başladığı günden beri süregelen hassasiyeti için teşekkür ederiz. Tarihi bir etkinlik olarak değerlendirdiğimiz bu etkinliğimize, başta kadınlar olmak üzere Van Gölü’ne değer veren herkesi bizimle yürümek üzere, 8 Mayıs 2022 Pazar günü saat 10’da Edremit Kent Meydanı’na bekliyoruz” diye konuştu.

BAYRAM: VAN GÖLÜ’NE DEĞER VEREN HERKES YÜRÜYECEK

Öte yandan etkinlikte iş insanı İrem Bayram da öncü rol oynayacak. Etkinliğe destek sağlayan isimlerden de birisi olan iş insanı İrem Bayram, etkinlik öncesi Şehrivan aracılığı ile görüşlerini paylaştı. Bayram; “Biz bu etkinlikle medya aracılığıyla kamuoyuna Van Gölü ve çevresinin tanıtımını, Van Gölü ve çevre kıyılarının hak etmiş olduğu turizm talebini oluşturabilmeye katkı sunmayı, toplumun Van Gölü ve çevresinin temiz tutulması ile ilgili bilinçlendirilmesini sağlamayı hedefliyoruz. Aktivistlerin yaptığı bir etkinlik. Biz de onlara destek olacağız. Etkinlikte 5 kadın sürekli olarak yürüyecek. Programım el verdiği sürece ben de onlara dahil olacağım ve burada önemli olan sadece kadınlar yürümeyecek, kadınların öncülüğünde Van Gölü’ne değer veren herkes yürüyecek.” şeklinde konuştu.

“GÖLÜ SEVEN, DEĞER VEREN HERKESİ YÜRÜYÜŞE DAVET EDİYORUZ”

Bayram, Van Gölü’ne değer veren, seven ve yaşatmak isteyen, Van Gölü ve çevre turizmine katkıda bulunmak isteyen herkesi yürüyüşe davet ederek; “Bizim zaten amaçladığımız buraya turistik değer katmak. Turizm için Van Gölü’nü hatırlatmak amacımız. Medyada bunun yansıması oluştuğundan beri ne kadar çok kişiye duyulabilirsek o kadar iyi. Van Gölü ve çevre kıyılarında yürümek demek, gölün kıyıları güvenlidir demek. Bu da etkinliğin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. 430 kilometrenin hepsi yürünecek fakat bu 15 etapta olacak. Temmuz ayında yürüyüş bitmiş olacak. Kadınların öncülüğünde Van Gölü’ne değer veren, seven ve yaşatmak isteyen, Van Gölü ve çevre turizmine katkıda bulunmak isteyen herkesi bu konuyu dile getirmeye, paylaşmaya ve 100 metrede olsa bizimle yürümeye davet ediyorum. Tamamını yürümeye gerek yok. 100 metre bile olsa yürürsek, bunun paylaşılması Van Gölü’nü bir turizm destinasyonu olarak akıllara getirecek. Bizim de amacımız budur” diye aktardı.

HELVACI: ÇABA SARF EDİYORUZ

Etkinlikte yürüyecek olan bir diğer isim olan Leyla Helvacı, derneğin çalışmalarından ve etkinlikten söz ederek sözlerine şöyle başladı: “Vangölü Aktivistleri Derneği olarak ilk önce Van Gölü’nün güzelliklerinin tanıtılması için çaba sarf ediyoruz. Van Balığının üreme döneminde avlanmaması için çeşitli çalışmalar yaptık. Van Gölü, havzası ve etrafındaki habitatın tam bir bütün olarak korunmasından yanayız ve bunun için dernek tarafından bisiklet turları, doğa sporları, halkı bilinçlendirmeye yönelik afiş çalışmaları, okullarda eğitimler, üniversitede konferanslar yapılıyor.”

5 KADIN YÜRÜYÜŞE ÖNCÜLÜK EDECEK

Helvacı, etkinlikte 5 kadının yürüyeceğini belirterek, “Van Gölü’nün güzelliklerini kamuoyuna duyurmak, coğrafi potansiyelimizi henüz sahip olamadığımız turistik talebi oluşturmak ve Van Gölü’nün kirletilmemesi için toplumsal bilinç oluşturmak amacıyla bu yürüyüşü düzenliyoruz. Biz toplam 5 kadın yürümeyi düşünüyoruz. İsteyen herkes etkinliğimize katılabilir. Yürüyüş 430 kilometrelik bir yürüyüş olacak. 15 parkurda tamamlamayı düşünüyoruz. Günlük ortalama 35 kilometre kadar yürümeyi düşünüyoruz. Haftada 2 gün yürümeyi düşünüyoruz. Halkın ve özellikle kadınların bu konuya daha çok duyarlı olup katılmalarını bekliyoruz. Biz kadınlar daha fazla ses getireceğiz. Ayrıca cinsiyet eşitsizliğe vurgu yapacağız. Vangölü Aktivistleri Derneği, kadınların daha çok ön planda yer almasını sağlıyor. Kadınlar tarafından yapılıyor olması çok daha ses getirecektir” şeklinde konuştu.

VAN GÖLÜ İÇİN FARKINDALIK YARATMAYA DEVAM EDİYORLAR

Kıyı Koruma Kanununa da dikkat çeken Helvacı, “12 yıldır Van’da yaşıyorum ve aktif doğa sporları ile ilgilenen biriyim. Bunun bir amaca hizmet etmesi benim için çok önemli. Özellikle kıyı koruma kanununun çıkması çok önemli. Uzun ve zorlu bir yürüyüş olacak. Yürüyüşümüzü tamamlayacağız ama bu yürüyüşün bir başarıya ulaşmasını istiyoruz. Van Gölü ve çevresinin temiz kalmasını istiyoruz. Gölün temiz kalması için bir şey yapılırsa yürüyüşümüz başarılı olur. Fedakarlık yapacağız ama her şey Van için. Herkesi bu yürüyüşe katılmaya davet ediyorum” dedi.

KAVAL: TOPLUMSAL BİLİNÇ OLUŞTURMAK İSTİYORUZ

Yürüyüşe katılım sağlayacak olan aktivist Zerrin Kaval, Van Gölü’nün kirletilmemesi için toplumsal bilinç oluşturmak istediklerini vurgulayarak şunları kaydetti: “Van Gölü’nün korunarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak, güzelliklerini medya desteği ile kamuoyuna duyurmak ve Van Gölü’nün kirletilmemesi için toplumsal bilinç oluşturmak istiyoruz. Etkinliğe çok yoğun bir katılım olacağını düşünüyorum, özellikle Edremit, Gevaş, Tatvan, Ahlat, Adilcevaz, Erciş ve Van dönüşünde kalabalık gruplar katılacak. Kadınların yer aldığı tüm projelerde başarı elde edilebileceği ve daha çok ses getirebileceğine inanıyoruz. Kadınlar sayesinde dünyada muazzam değişiklikler olacağından şüphemiz yok. Van Gölü’nün güzelliklerinin herkes tarafından görülmesi, anlaşılması ve toplumsal bir bilincin oluşturulması ve Van'ı Van yapan değerlerin herkes tarafından görülmesi için bu tür aktivitelerin yerel ve ulusal basında yer almasını oldukça güzel buluyorum. Bu yürüyüş için Van ve çevre il ve ilçelerin yerel yönetimleriyle Van'ı seven ve düşünen tüm özel ve tüzel firmaların destek vermelerini bekleriz.”

Editör: TE Bilisim