Son yıllarda artan trafikle başı belaya giren kentte halkı canından bezdiren bir park ve otopark sıkıntısı yaşanıyor. Kent merkezinde tüm yolların bir şeridini ‘bedava’ park olarak kullanan sürücüler bu da yetmezmiş gibi ara sokaklarda da kaldırımlara araç park ediyor. Yarısı masa-sandalyelerle yarısı da araçlarla kapatılan yol ve kaldırımlar bu haldeyken yayalar için yolda yürümek deveye hendek atlatmaktan daha zor bir hal alıyor…

 

Kentin en büyük sorunlarından bir tanesi olan ulaşım ve otopark sorununda yeni bir gelişme yaşandı. Kentte araçların kaldırımlara park edilmesi ile ilgili daha önce defalarca eleştirdiğimiz Van Büyükşehir Belediyesi bu sorumluluğun kendilerinde olmadığını açıkladı. Belediye yetkilileri emniyet genel müdürlüğü tarafında gönderilen yazı ile birlikte bu sorumluluğun Emniyet Müdürlüğü’nde olduğunu açıkladı. Gelinen noktada şimdiye kadar Emniyet Müdürlüğü Trafik Ekipleri tarafından da belirtilen şekilde bir adım atılmazken halk iyice isyan etmeye başladı. Zira kentteki daracık sokaklarda bir şerit park ile işgal edilen yolların durumu yetmezmiş ki kalan bölümler de ya masa sandalyeler, eşyalar ya da araç parkları ile kapatılıyor. Vatandaşa yürüyecek yol bile kalmazken kent sakinleri artık birilerinin bu duruma dur demesini bekliyor!..

 

BELEDİYE TOP EMNİYETTE DİYOR!

Gazete olarak kenttin en büyük sorunlarından bir tanesi olana otopark ve ulaşım sorununu daha önce defalarca dillendirdik ve yetkililerin bir adım atması için çağrıda bulunduk. Kenttin özellikle park konusunda yaşadığı sıkıntılar gün geçtikçe büyüdü ve araç sahipleri artık araçlarını kaldırımlara park etmeye başladı. Kaldırımlara park eden araçlar için daha önce haber yapmış ve yetkilileri bu konuda duyarlılığa davet etmiştik. Belediyeler başta olmak üzere sorumluların bu sorunu çözmesi gerektiğini ve özellikle belediyenin buna göz yummaması gerektiğini defalarca dile getirilmiş ve çözüm beklenmişti. Konuyla ilgili henüz köklü bir çözüm gelmezken konunun baş muhataplarından olan Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı olayla ilgili çarpıcı bir açıklama yaptı. Konuyla ilgili görüştüğümüz Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı ve Zabıta Daire Başkanlığı yetkilileri, kaldırımlara park edilen araçlar hakkında işlem yapma yetkilerinin olmadığını söyledi. Gazete olarak ulaştığımız bilgiler neticesinde Van Emniyet Müdürlüğü tarafından belediyeye gönderilen yazıda bu konuda çalışmaların Emniyet Müdürlüğünde olduğu belirtildi.

 

BOZYİĞİT: BELEDİYE ARAÇLARA MÜDAHALE EDEMİYOR!

Gazetemiz Şehrivan’a konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Selim Bozyiğit, araç işgalinin önüne geçilmesi için geçen yıl ulaşım daire başkanlığı ile ortak çalışma yaparak sokak ve caddeleri temizlediklerini kaydetti. Bozyiğit, “Ancak emniyet genel müdürlüğünün ulaşım daire başkanlığına gönderdiği bir yazı var. Yazıda diyor ki ‘Sen araçlara karışamazsın. Ceza yazamazsın’ Eskiden biz plakayı emniyete gönderirdik, emniyette bize aracın bilgilerini gönderirdi. Bizde gerekli cezai işlemi başlatırdık. Ama şimdi emniyet bize ‘Sen karışamazsın’ diyor. Biz artık hiçbir şekilde karışamıyoruz. Ceza yazmak istediğimizde emniyet karışmayın diyor. Yalnızca park ederken yakalarsak kabahatler kanununa göre ceza yazabiliriz. Park edip gittiği zamanda plakaya ceza yazamıyoruz. Çünkü öyle bir yetkimiz yok. Yazma yetkisi emniyettedir. Zabıtanın trafik birimi de karışamıyor. Emniyet ‘Karışırsanız sizi mahkemeye veririm’ dedi ve mahkemeye de verdi. Biz her ne kadar kaldırımları temiz tutmaya çalışsak da araçlara kaldırım kenarlarına park edince kaldırım işgali gibi bir durum söz konusu oluyor. Park eden araçlar dışında bütün çalışmaları yapıyoruz ama o araçlar orada durunca yaptığımız çalışma görünmüyor. Belediye araçlara müdahale edemiyor hiçbir şekilde.” İfadelerini kullandı.

 

YİĞİT: SORUNUNUN TEK SEBEBİ EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜDÜR!

Konuya dair açıklama yapan Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Öner Yiğit, “Park sorunu belediye eli ile oluşturuluyor gibi bir aldı oluşmuş. Park sıkıntısının önüne geçmek için belediye olarak çalışma yaptık. Biz çalışma yapınca emniyet rahatsız olmaya başladı. Defalarca emniyetle istişare ettik. Ama onlar bize siz karışmayın park sorununa dediler. Emniyetten kaynaklı hiçbir şeye müdahale edemiyoruz. Şuan kentte yaşanan gelişigüzel park sorununun tek sebebi emniyet müdürlüğüdür. Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)’nden oy birliği ile bir karar aldık ancak emniyet buna da karşı çıktı ve çalışma yapmamıza müsaade etmediler. Bizde kendilerine madem iş yapmamıza müsaade etmiyorsunuz siz bu sıkıntıyı çözün dedik onlarda bize ‘Personelimiz yetersizdir’ dedi.” şeklide konuştu.

 

HALK YETKİNİN KİMDE OLDUĞUNU BİLMİYOR

Okuldan çıkan ve evine gitmek isteyen öğrencilerden Faruk İnan, yaya kaldırımlarının araçla dolu olması sebebiyle yoldan yürümek zorunda kaldığını ifade etti. Kendisine ‘Neden yolda yürüyorsunuz tehlikeli değil mi?’ sorusunu yönelttiğimizde, “Ne yapabiliriz, siz de görüyorsunuz ki yaya kaldırımında yayalara yer yok. Maalesef tüm sokaklar böyle. Her an başımıza bir kaza gelebilir. Bunun yetkisi ben bildiğim kadarıyla belediyede. Bu yüzden zabıta ya da ulaşım bunun için gereken önlemleri alması gerekiyor.” İfadelerine yer verdi. ‘Konunu yetkilisi belediye değil, emniyet görevlileri’ dediğimiz de ise İnan şu ifadelere yer verdi: “Ben bugüne kadar bunun belediyede olduğunu biliyordum. Çünkü genelde bu tür işler belediye de olur. Böyle bir şeyin olduğunu ilk kez sizden duyuyorum. Bence belediye bunun için vatandaşı bilgilendirmelidir. Emniyet yetkilileri de üzerine düşen görevi yerine getirmeli ve kaldırımlara park eden bu araçları cezai uygulamayı yapmalıdır.”

 

EMNİYET DİYOR Kİ: CEZAYI SİZ YAZMAYIN, BİZ YAZARIZ!

Emniyet tarafından Ulaşım Daire Başkanlığına gönderilen yazıda, “Karayolları Trafik Yönetmeliğinin belediyelerin görev ve yetkilerini belirten 16. Maddesinin 1. Bendinde ‘Yaya ve taşıt yollarında yayların ve araçların hareketlerini zorlaştıran ve trafiği tehlikeye düşüren motorlu araçlar dışındaki her türlü engeli ortadan kaldırmak, trafik için tehlike teşkil eden ancak kaldırılması mümkün olmayan engeli gece veya gündüze göre kolayca görülebilecek şekilde işaretlemek’ denilmekte olup motorlu araçlarla ilgili yapılacak işlemler belediyelerin görev ve yetkileri dışında bırakılmıştır. Yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerinden dolayı belediyelerin motorlu araçlara trafik kural ihlalleri ile ilgili ceza işleri uygulama yetkisi bulunmadığından, bu yönde yapılan uygulamaların yasal olmayacağı ve hukuki sorumluluk doğuracağının bilinmesini rica ederiz.” Denildi.

 

“HAVADA MI YÜRÜYELİM?”

Cumhuriyet Caddesi üst sokağında esnaflık yapan Veysi Efe adlı bir vatandaş, gelinen nokta için adeta isyan ederken tepkisini şu şekilde dile getiriyor; “Allah aşkına şöyle çıkıp yetkililer şu sokağın bir haline baksın: Nedir bu? Bu hem esnafa hem halka hem de insanlığa hakarettir. Bakın zaten iki aracın ancak geçeceği yolun bir tarafı tamamen park olarak kapatılmış. Sadece bir geçiş güzergâhı var, bunun yarısına da araçlar yarı kaldırım yarı yol olarak park etmiş. Ortada küçük bir geçiş kalmış. Buradan gelen araç mı geçsin, giden mi? Peki halk ne yapsın? Ben esnafım sırf insanların yürüme yoluna müdahale olmasın diye mallarımı dışarı çıkarmıyorum ama şöyle bir etrafa bakın. Yarısı sandalye masa yarısı araç… İnsanlara yürüyecek yol kalmıyor ki. Yolda yürüyemiyoruz, kaldırımda yürüyemiyoruz. Hava da mı yürüyelim kardeşim biz? Bu kadar da zulüm olmaz. Muhatabı kimse artık gelip şu caddelerde gerekirse 7-24 nöbet tutsun.” Dedi.

 

“CEZASI NEYSE KESİLMELİ”

Şehrivan Gazetesi olarak görüştüğümüz esnaflardan Nazım Zariç kaldırımların boşaltılması ve insanların kaldırımlarda rahat etmesi için gereken adımları atması gerektiğini ifade etti. Zariç şu ifadelere yer verdi: “Bu sorun için yetkili olan kurumların üzerine düşeni yapmaları gerekiyor. Ben araçların kaldırama park etmesiyle ilgili vatandaşları yeterli kadar bilgilendirilmediğini düşünüyorum. İnsanlar yaşanan bu soru dolayı mağdur oluyor. Buda gerek yetkili kurumun üzerine düştüğünü yapmadığından ve insanların düzgün bir şekilde bilgilendirilmemesinden kaynaklanıyor. İnsanlar iyi bir şekilde bilgilendirilmeli, yetkili olan kurum gereken ilgiyi bu konuda göstermeli ve gerektiği zamanlarda cezalar kesmelidir. İnsanların kaldırımlarda yürümemesi büyük tehlike arz ediyor. Yol kenarlarında yürüyen insanlar kazalar meydan çıkarıyor. Kaza geçiren insanlar ardından sakat kalabiliyorlar. Bu insanlar sakat kaldıkları zaman kimden hesap soracaklar? Ya da insanların bu hale gelmesinden dolayı yetkili kurumlar nasıl vicdanları rahat edecek, nasıl hesap verebilecekler. Bunun yanı sıra engelli insanlar kaldırım dışında yolları kullanamıyorlar. Engellilerin kaldırımları rahat kullanması için bu kaldırımlar araçlardan temizlenmeli. Yetkili kurum belediye ya da emniyetse bunun için artık bir an önce adım atmalıdır.”

 

“ARTIK ADIM ATIN”

Kaldırımlarla ilgili görüştüğümüz ve kaldırımlara en çok araçların park edildiği cadde esnafından Hâkim Kaya, “Bizim bu caddemizde insanlar araçlarının hemen hemen hepsini kaldırıma park ediyorlar. Gerek biz esnaflar gerekse de kaldırımlarda yürümek isteyen insanlar çok büyük zorluklar ve sıkıntılar yaşıyorlar. Gerekli kurumların bu konuda adım atması gerekiyor. Her işine gelen insanlar araçlarını kaldırıma çekiyor ve akşama kadar araçlarını buradan almıyor. Bir süre için araçlarını buraya bıraksalar yine tamam der ve anlayış gösteririz ama araçlarını buradan akşama kadar almıyorlar. Bizim işyerimizi için gelen araçlarımızı buraya çekmekte sorun yaşıyoruz. Yetkili kurum benim bildiğim kadarıyla belediyedir. Belediye dışında burada yetkili bir kurum ya da kuruluş var mı bilmiyorum ama bunun için yetkilinin kim olduğu kurumun kime ait olduğu önemli değil. Vatandaşların ve esnafın yaşadığı sıkıntılar önemli.” Dedi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim