Önder ALTINAL – Şehrivan ÖZEL


Geçtiğimiz yıl özelleştirildikten sonra Türkerler Holding tarafından alınarak VEPSAŞ bünyesinde özelleştirilen VEDAŞ’ın elektrik kesintilerine Vanlı işadamı Zahir Kandaşoğlu’ndan tepki geldi. Kış gelmeden başlayan uzun süreli kesintiler, çağrı merkezlerinin cevap vermemesi tepkilere neden olurken, vatandaşlar da ardı arkası gelmeyen kesintiler için artık çare bulunması gerektiğini belirtiyor. Kış başlamadan başlayan kesintiler kış boyunca ciddi sıkıntılar yaşanacağının sinyallerini verirken daha şimdiden başlayan kesintiler vatandaşı çileden çıkarmaya başladı. Bu konuda kesintilere en sert tepki ise Van TSO Yönetim Kurulu Eski Başkanı ve Doğu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu’ndan geldi. Kandaşoğlu, “Ya bizi öldürün ya VEDAŞ’ı geri alın.” Diye isyan ederek özelleştirmenin bölgeyi büyük felakete sürüklediğini kaydetti.

YA BİZİ ÖLDÜRÜN YA VEDAŞ’I GERİ ALIN!

Yaşanan elektrik kesintilerinin kendisini ve bu kentte iş yapan binlerce esnaf, tüccar ve yatırımcıyı büyük zararlara uğrattığını belirten Kandaşoğlu, bunu kanıtlayamadıkları için zararı yine kendilerini karşıladıklarını belirtti. Kesintilerden dolayı geçtiğimiz yıl milyonlarca liralık zarara uğradığını belirten Kandaşoğlu, özelleştirme ile birlikte Van’ın elektrik sıkıntısının daha da büyük bir boyut aldığını kaydetti. Devletin özelleştirmeden hemen vazgeçmesi gerektiğini belirten Kandaşoğlu; “Bu devlet ya bizi öldürsün ya da VEDAŞ’ı geri alsın. Bu firma ve özelleştirme ile gitmez. Bu firmanın tek derdi eski alacakları alıp buralardan gitmektir. VEDAŞ bu bölgede özelleştirme ile gitmez. Gördünüz bölgede isyanlar çıktı, tarlalar yok oldu, insanlar perişan oldu! Üstelik her yatırımda da devletten kesip, alacaklardan düşüyorlar. Devlet 3 yıla kadar da kaçak elektriğin de bedelini ödeyecek üstelik. Yatırımların da yine tümünü ödüyor devlet. Ama her gün defalarca elektrik kesintisi olur mu? İlçeler günlerce elektriksiz kalır mı? Sadece benim milyonluk zararlarım var ama bunlar ispat edemiyorum! Ben hatta bilirkişi bile istedim, bir ekip gönderin bu günlük kesintilerin sayısını çıkarın dedim. Cumhurbaşkanı da talimat verdi sorun diye, dediğim kesinti rakamlarının iki mislisi çıktı. Devlet bu ihaleyi iptal etsin, topladığı paraları geri alsın, kayıplarını da ödesin bu özelleştirmeyi iptal etsin. Yoksa biz bu bölgede biteceğiz. Ben bu bölgenin çocuğu idim VEDAŞ’ı da bırakmadılar. Ben bu bölgeyi iyi tanıyordum ama bırakmadılar. Birileri bu işi onların almasını zaten çoktan ayarlamıştı.” Dedi.

ESNAF DA MAĞDUR, VATANDAŞ DA…

VEDAŞ’ın özelleşmesinden sonra gerek Van şehir merkezinde gerekse de ilçe ve köylerde yaşanılan elektrik kesintileri vatandaşın büyük tepkisine neden olmuş ve hatta birçok yerde TEDAŞ binalarına yürüyüşler yapılmıştı. Yaz aylarında yaşanılan kesintiler halkın bu kadar büyük tepkisine neden olurken soğuk kış aylarında yaşanılacak olan kesintilerin sonuçlarının ne olacağı ise merak konusu oldu. VEDAŞ yetkililerinin gerek sabah saatlerinde gerekse de akşam ve gece saatlerinde uygulamış oldukları kesintiler vatandaşından esnafına, gazetecisinden tüm kentte yaşayan insanları çileden çıkarıyor.

MAHALLE SAKİNLERİ: MUM IŞIĞINDA YEMEK YİYORUZ

Önceki akşam Akköprü Mahallesinde saat 20.00 sularında kesilen elektrikler başta biz gazeteciler olmak üzere tüm mahalle sakinlerini çileden çıkardı. Özellikle biz gazetecilerin sonraki güne yetiştirmemiz gereken haberleri yetiştiremediğimizden dolayı sonraki gün büyük sıkıntılar yaşadık. Geç saatlere kadar kesik olan elektriklerinden dolayı yemeği bile mum ışığında yemek zorunda kalan başta biz ve mahalle sakinleri VEDAŞ’a sitem dolu sözler sarf etti. Mahalle sakinleri: “VEDAŞ özelleştikten sonra kesintilerin düzeleceğini tahmin ettik. Ancak gelin görün ki özelleşmeden sonra bu sorunlar daha da büyüdü. Sabah saatlerinde 4-5 saatlik kesintiden sonra şimdide gece saatlerinde 3-4 saatlik bir kesinti yaşadık. Yemeklerimizi bile mum ışığında yemek zorunda kaldık. İnsanlar romantik bir ortam yaratmak için mum ışığında yemek yerken bizler kesik elektrikten dolayı karanlık mum ışığında ne yediğimizi bilmeden yemek yiyoruz. Bu Allah’tan reva mıdır? Bunun yanı sıra soğuk odalarımızda üşüyoruz ve küçük yaşta olan çocuklarımız soğuktan dolayı hasta oluyorlar.” Sözlerine yer verdi.

TELEFON SIKINTISI BİRAN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ

Başta biz olmak üzere mahalle sakinleri aradıkları yetkililerden bir cevap alamadıklarını dile getirdi. İşte vatandaşın yaşamış olduğu o sıkıntılar: “Biz gece akşam saatlerinde gerek 186 elektrik hattını gerekse de başta VEDAŞ müdürü Zafer Türüt ve diğer yetkilileri defalarca cep telefonlarından istedik. Ancak gelin görün ki hiç biri bizlere cevap vermedi. Hele 186 elektrik hattı hiç düşmüyor. Telefon düştüğü zamanda ya cevap verilmiyor ya da telefon açılıp cevap verilmiyor. Böyle bir anlayışsızlık, böyle bir vurdumduymazlık olmaz. İnsanlar mum ışığında yemek yeme durumunda bırakılıyorsa bu büyük bir skandaldır. Bu skandala göz yuman ise başta VEDAŞ Müdürü Zafer Türüt ve onunla birlikte çalışanlardır. Bu telefon sorunun artık çözülmesi gerekiliyor. 186’da yoğunluk olabilir ancak cep telefonlarına ne oluyor da cevap verilmiyor? Bu sorun artık çözülmelidir.”

HIRSIZLAR KESİNTİYİ FIRSAT BİLDİ

Önceki akşam kesilen elektriklerin ardından gece saatleri sularında Akköprü’de bir evin önünde bulunan konteyner kentte hırsızlar girdi. Konteynerde işe yarar bir şeyler bulamayan hırsızlar konteyner kentini dağıttıktan sonra hiçbir şey almadan gitti. Konu hakkında konuşan ev halkı, “Bu hırsızlığı sorumluları VEDAŞ yetkileridir. Biz yılardır bu mahallede oturuyoruz. Burada kolay kolay hırsızlık olmaz. Ancak bu akşam elektriklerin kesilmesini fırsat bilen hırsızlar konteynerlerimize girdi. 2 katlı evimizin önünde bulunan konteyner, ışıklandırma olduğunda yani elektrik olduğunda hırsızların girmesi için imkansız bir yerde bulunuyor. Ama elektrikler gittikten sonra hırsızlar bunu fırsata çevirdi ve konteynere girdiler. Bunun da sorumluları VEDAŞ yetkilileridir. Bu elektrik sorununu artık çözsünler. Bizler kış aylarında da bu sıkıntıyı yaşayacaksak vay bizim halimize” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim