Vatan Partisi Genel Merkez Yöneticisi Cafer Sincer, partisinin Van İl Başkanlığında bir basın toplantısı düzenleyerek, 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesine karşı Vatan Partisi’nin tutumunu ve çözümünü açıkladı.

 

Sincer açıklamasında, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamayı hatırlattı. Siner, “Hükümet, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ (TÜRKŞEKER)’nin 25 şeker fabrikasından 14’ünü önümüzdeki süreçte özelleştirme girişimi içindedir. Türkiye’mizi borç batağına batıran AKP iktidarı, bütçe açığını kapatma telaşı içinde, kamu kurum ve kuruluşlarının satılması yoluna gitmektedir. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde en önemli neden budur. 14 Şeker fabrikasının satışa çıkartılması, sanayimize, işçi haklarına, sendikalarımıza, tarıma, pancar üreticilerimize, hayvancılığımıza, millî ekonomiye, vatan savunmasına darbedir. Bu girişim, borç batağında çırpınmaktır. Bu satışlar, ithalatı kışkırtacak ve Türkiye’nin dışa bağımlılığını artıracaktır. Dış ticaret açığı, Türkiye ekonomisinin en büyük sorunudur. Şeker fabrikaları özelleştirilerek, ödemeler açığı büyütülmektedir. Ekonomimizi borç batağına iten siyaset, ekonomik iflası getirmektedir.” Diye belirtti.

 

“FABRİKALARIMIZDA ÇALIŞAN BİNLERCE İŞÇİ SOKAĞA ATILACAK”

Sincer konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Özelleştirilecek fabrikaların toplam pancar işleme kapasitesi yılda 8 milyon 603 bin tondur. Bu miktar, TÜRKŞEKER’in toplam kapasitesinin yüzde 66’sına denk gelmektedir. Diğer bir ifadeyle, 1935 yılında kurulan Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ büyük ölçüde tasfiye edilmektedir. Şeker fabrikalarımızın özelleştirilmesi, sanayimize ağır bir darbedir. Özelleştirilen şeker fabrikalarının çoğu kapatılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Geçmişteki özelleştirmelerde, kömür üretiminin, Sümerbankların, Et Balıkların ve Tekellerin özelleştirilmesinde de aynı olayı yaşadık. Bu kez de özelleştirme sonucu şeker fabrikalarımızda çalışan binlerce işçi sokağa atılacak ve aileleri perişan edilecektir. Özelleştirilecek fabrikalarda bugün çalışmakta olan 4410 işçimiz ve memurumuz, özelleştirme sonrasında önemli hak kayıplarına uğrayacaktır.”

 

“HALK SAĞLIĞINA ZARARLI GÖRÜLMEKTEDİR”

Şeker üretiminin hayvancılığı da geliştirdiğini ifade eden Sincer, “Şeker pancarı üreten köylü, şeker fabrikasından aldığı küspeyle hayvan yetiştirdi. Şeker fabrikalarımızın özelleştirilmesi, hayvancılığımıza yeni bir darbe indiriyor. Genetik yapısına müdahale edilmiş mısırdan üretilen tatlandırıcıların halkımızın sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini de dikkate almamız gerekiyor. Mısırdan üretilen tatlandırıcıların kansere neden olan etkileri tartışılmaktadır. Bu nedenle pancardan şeker üretiminden vazgeçilmesi halk sağlığına zararlı görülmektedir.” Dedi.

 

“ŞEKER FABRİKALARIMIZ VATANDIR”

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin insana ve çağdaş yaşama bir darbe olduğunu velirten Sincer, “Cumhuriyetin KİT’leri, refah getirdi, kalkınma sağladı. AKP’nin özelleştirme siyaseti ise, Türkiye’yi borca batırdı. Türkiye, bugün geleceğimizi belirleyen bir vatan savaşı vermektedir. Bu koşullarda güvenlik kuvvetlerinin her türlü ihtiyacının ve halkın gıda güvenliğinin millî kaynaklarla sağlanması büyük önem taşıyor. Şeker fabrikalarımızın özelleştirilme yoluyla kapatılması, vatan savunmasına darbedir. Şeker fabrikalarımız vatandır. Vatan satılmaz.” Diye konuştu.

 

“ÖZELLEŞTİRME GİRİŞİMİNE KARŞI MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ”

Sincer konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “Özelleştirme yoluyla satışlar engellenmez ise, 4 bin 30 hektarda bin 644 çiftçiye üretim yaptıran, 170 bin 500 ton pancar işleyen, 25 bin 374 ton kristal şeker üreten ve 389 kişiye (geçici işçi, daimi işçi ve memur) iş imkanı sağlayan Erciş Şeker Fabrikası’nı da gelecekte aynı tehlike beklemektedir. Vatan Partisi’nin iktidarında Millî Hükümet, Üretim Ekonomisi politikasıyla,  Özelleştirme kapsamında bulunan ve yürütülen bütün işlemleri derhal durduracaktır. Özellikle enerji, ulaştırma, haberleşme, savunma sanayisi gibi kilit sektörlerde özelleştirilen Kamu İktisadi Kuruluşları ve bunların iştirakleri yeniden kamulaştırılacak, verimli işletilecek ve Türkiye ekonomisinin hizmetine sokulacaktır. Tarım ekonomisine hizmet eden bütün kamu kurum ve kuruluşları, üretimi artırmak için yeniden örgütlenecek, tarım üreticisi piyasada ezilmekten kurtarılacaktır. Vatan Partisi, Şeker-İş Sendikası ve şeker pancarı üreticilerinin örgütlü olduğu PANKOBİRLİK başta olmak üzere, bütün çalışanlarımızı ve milletimizi özelleştirme girişimine karşı mücadeleye çağırmaktadır.” (ŞEHRİVAN HABER) 

 

Editör: TE Bilisim