Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), 2014 yılında Türkiye'de ilk kez uygulanan "Güçlü Girişimcilik Mali Destek Programı" ile bölgeye eş finansmanlarla 70 milyon liralık yatırımın yapılmasına öncülük etti.

TRB-2 Bölgesi içinde yer alan Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'de maddi imkanı olmayan girişimcilerin hazırladığı projeleri destekleyerek yeni yatırımların önünü açan DAKA, aynı zamanda bölgesel gelir dağılımında son sırada yer alan bölgenin ekonomik gelişmesini sağlamanın da planlarını yapıyor. Kurulduğu yıldan bu yana farklı mali destek programları kapsamında hazırlanan projelere yaklaşık 100 milyon lira hibe destek vererek girişimcilerin hayallerini gerçeğe dönüştüren DAKA, bu desteklerle yüzlerce kişinin istihdamını ve yuvasına sıcak ekmek götürmesini sağladı. DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, yaptığı açıklamada, 2009 yılından bu yana verdikleri hibe desteklerin yanı sıra mali destek programlarının tanıtımıyla yurt dışındaki büyük yatırımcıların ilgisini bölgeye çektiklerini söyledi.

"BÖLGEMİZİN 10 YILLIK STRATEJİK BELGESİ ELİMİZDE"

Kurumlarının en önemli faaliyetinin, 2023 yılına kadar geçerli olan 10 yıllık Bölge Kalkınma Planı hazırlıklarının tamamlanarak bakanlığın onayına sunulması olduğuna dikkati çeken Demirci, "Başarılı bir bölgesel gelişme planı hazırlandı. 4 ilimizin önümüzdeki 10 yıl boyunca temel stratejik hedefleri noktasında tespitlerde bulunuldu. Bu plan, geçtiğimiz hafta itibarıyla bakanlığımız ve Bölgesel Planlama Üst Kurulu tarafından onaylandı. Resmi olarak 4 ilimizin 10 yıllık stratejik belgesinin elimizde olduğunu söyleyebiliriz. Bu hazırlığımız bakanlığımız tarafından da başarılı bulunan planlar arasında yer aldı" dedi. 2023 yılına kadar geçen sürede bölgedeki temel öncelikli sektörlerin neler olması gerektiği, kentleşme politikası gibi konuların stratejik belgede yer aldığına dikkati çeken Demirci, insan odaklı kalkınmayı önceleyen bir bölgesel gelişme planı oluşturduklarını, bunun da bakanlığın hedefleriyle örtüştüğünü dile getirdi.

DEMİRCİ: 70 MİLYON LİRALIK YATIRIM BEKLİYORUZ

Demirci, hem insanların gelişimini hem de her alanda hızlı bir refah artışını öngören planın bakanlık tarafından başarılı bulunmasının önemli olduğuna değinerek, 2014 yılında bunun yanı sıra ilk kez kurumları tarafından uygulanan, limitleri ve hedefleri yüksek tutulan "Güçlü Girişimcilik Mali Destek Programı"nı da başarıyla uyguladıklarını bildirdi.

Üst limit olarak 2 milyon liraya kadar hibe desteği sağlayan program kapsamında 29 projenin sözleşmeye bağlandığını anımsatan Demirci, şöyle konuştu:

"Bunun karşılığında 20 milyon liraya yakın hibemiz ödenmek üzere proje hesaplarında tutulmakta. Mali destek programını diğerlerinden ayıran temel özellik limitlerin yüksek olmasıydı. Bu programı bölgesel teşviklerle ilişkilendirdik. Bölgesel teşviklerin üzerine destek vermedik ama aynı zamanda projelerimizin bölgesel teşviklerle daha geniş kapsamlı bir yatırıma dönüşmesinin önünü açmaya çalıştık. Böylece bölgesel teşviklerin neler olduğu konusunu tanıtımın bir aracı olarak kullandık. Bugüne kadar yüzde 50 hibe esasına göre 20 milyon liralık hibenin 40 milyon lira yatırım tutarı vardı. Bu 29 projeden teşviklerle ilişkilendirilmiş boyutlarıyla 70 milyon liraya yakın yatırımın gerçekleşmesini bekliyoruz. Çok ciddi projeler geldi. Önümüzdeki 8-10 yılda Türkiye'nin sayılı şirketleri arasına girecek proje örneklerimiz var. Bunlardan önümüzdeki yıllarda bölge ve Türkiye ekonomisi için oldukça iyi şeyler bekliyoruz."

Demirci, dış yatırımların büyük ölçekli olduğunu bu nedenle Mali Destek Programı kapsamında yer almadığını bildirerek, programın tanıtımı çerçevesinde yurt dışındaki önemli şirketlerin yatırım yapmak için bölgeye gelip incelemelerde bulunduğunu sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim