Şehrivan Özel: Mehmet Ali Ekinci

Ay’ın Dünya etrafında bulunduğu konumu itibariyle gerçekleşen doğa olayları her zaman ilgi görmeye devam ederken, 26 Mayıs’ta gerçekleşecek olan Süper Ay Tutulması’nın Türkiye’den ve Van’dan gözlemlenebileceği ise merak edilen konuların başında geliyor.

Doğaseverler ile doğa fotoğrafçıları tarafından merakla beklenen Süper Ay Tutulması ile ilgili Şehrivan’a konuşan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü’den Astrofizikçi Dr. Öğr. Üyesi Selçuk Topal, Süper Ay Tutulması’nın izlenebileceği yerleri söyledi.

Süper Ay Tutulmasının, Ay’ın Dünya yörüngesindeki konumu ile meydana gelen bir olay olduğunu dile getiren Topal, “Süper Dolunay dediğimiz olay, Ay’ın Dünya etrafında bulunduğu yörüngesinde, Dünya’ya nispeten daha yakın bir konumda bulunduğu anda meydana gelir. Bu esnada Ay tutulması olduğunda Süper Ay Tutulması adını alır. Bilimsel bir isimlendirme değildir. Ay tutulmalarının depremlerle direkt ilişkisi olduğuna dair ise bilimsel bir delil ve konsensüs yoktur.” dedi.

“Türkiye’nin hiçbir yerinde parçalı dahi izlenemeyecek”

Tutulmanın olacağı tarihte Ay’ın konumundan dolayı Türkiye’nin Süper Ay Tutulmasını izlemeye uygun olmadığını dile getiren Topal, “26 Mayıs’ta gerçekleşecek olan Ay tutulması Türkiye’den ne yazık ki görülemeyecektir. Tutulmanın olacağı tarihte Ay’ın konumu ile ülkemizin coğrafi konumu gerçekleşecek tutulmayı izlemek için uygun değil ve Türkiye’nin hiçbir yerinde tam tutulma anı zaten görülemeyecekken parçalı tutulma dahi izlenemeyecek. Tam Ay Tutulmasının izlenebileceği yerler Avusturalya ile Güney Amerika ve Batı Amerika’nın batı kıyılarında bulunan yerler bu tutulmayı izleyebilecek. Ay Tutulmasını gözlemleyebilecek en şanslı yer, Avusturalya Kıtası olacaktır.” Diye konuştu.

“Türkiye’de Dolunay İzlenebilecek”

Süper Ay Tutulmasını izlenemeyeceği yalnız belirli saatlerde izlenebileceğini söyleyen Topla, “25 Mayıs gece yarısı (26 Mayıs'ın ilk saatleri) güney ufkunda biraz yukarıda Dolunay izlenebilir. Ancak tutulma gözlenemeyecek.” İfadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim