Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON) dünya da olduğu gibi Türkiye de önemli projelere imza atmaya devam ediyor. Türkiye’de 81 il, 640 ilçe, 11 Federasyon, dünyada ise 55 ülkede temsilciliği ile dünya çapında 6,5 milyondan fazla üreticiye hizmet veren TARIMKON, özelde de tarım ve hayvancılığın başkenti olan Van ve bölge illeri için de önemli projelere hayata geçirmeyi planlıyor. Doğu Anadolu Bölge Başkanı Okan Kara ise kentteki yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya gelerek, önemli açıklamalarda bulundu. 

VAN MERALARINI DOĞRU KULLANAMIYOR! 

Programda konuşan Doğu Anadolu Bölge Başkanı Okan Kara, “Bu bölgede tarım ve hayvancılıkla ilgili çalışmalarımızı yürütmeye çalışıyoruz. Bunlarla ilgili de mega projelerimiz var. Dünyanın trendini şuan tarım oluşturuyor. Tarım ve hayvancılığa önem veren bir valimiz var. Yapacağımız projeler hakkında sayın valimizle de paylaştım. Türkiye’nin yüzde 10’luk bir merasına sahibiz. Ancak bu meraları kendimiz kullanamıyoruz. Koçer diye adlandırdığımız ve farklı illerden gelip hayvancılıkla uğraşan insanlarımız kullanıyor. Önceliğimiz bu meraları bölge olarak iyi kullanmamız gerekiyor. Biz burada ayrıştırıcı değil, bütünleyici olmak istiyoruz. Diğer illerden gelen insanların gelmemesi için biz durum söz konusu değil. Onlarda gelsinler ama bizde bu meralarımızı doğru kullanalım istiyoruz.” Dedi.

“DOĞRU TARIM VE DOĞRU HAYVANCILIK YAPILMALI”

Van ve bölgede tarım ve hayvancılığın doğru yapılmadığını belirten Kara, “8- 9 yıl önce büyük marka Van’ın Başkale ilçesinde toprak analizi yapıyor ve Türkiye üzerinde parmak patatesin en iyi üretileceği yerin Başkale olduğu kanaatine getiriyorlar. 10 alım garantili proje başlangıcı yapıyorlar. Ancak yürütülmemiş. Buna benzer ise birçok proje var. Bizim amacımız ise bu tarz projeleri gerçekten hayata geçirip bunları doğru tarıma ve doğru hayvancılığa yönlendirirsek, çiftçilerimizde tarım ve hayvancılıktan gerçekten para kazanabileceklerine inandırırsak bu insanları bu sektörlere daha çok cezbetmiş oluruz diye düşünüyorum.” Şeklinde konuştu. 

“TARIMKON DÜNYANIN EN BÜYÜK SİVİL TOPLUM KURULUŞUDUR”

TARIMKON hakkında bilgi veren Kara, “Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON)  tarım, gıda ve bu sektörlere dayalı yan sanayi alanında arz, talep, danışmanlık, proje sahiplerini tek bir çatı altında ortak istişare ile ulusal-uluslararası pazarlama, iktisadi ve ekonomik iş birliği entegrasyonunu tamamlayarak, Türkiye’de 81 il, 640 ilçe, 16 İdari departman, 11 Federasyon, 3 Kooperatif, 1 Vakıf, 6 Platform, 6 İş Konseyi, dünyada ise 55 ülkede temsilciliği,14 ülkede satış pazarlama ofisi, uluslararası 23 işbirliği proje ortaklığı ile dünya çapında 6,5 milyondan fazla üreticiye hizmet vermektedir. TARIMKON, üreticilerini ‘önce üretim, sonra pazar’ anlayışından ‘önce pazar, sonra üretim’ anlayışına geçirmeye çalışan, uluslararası alanda ihracattan ithalata, yabancı yatırımlardan, özel sektörün dış yatırımlarına, ulusal ve uluslararası arenadaki tedarikçilere yönelik yatırım, pazarlama, pazar araştırması, dış ticaret, eğitim ve proje hizmetleri üreten alanında dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşudur.”

TARIMKON ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA İMZA ATIYOR 

“Bu amaçlar doğrultusunda; kendisine misyon olarak,  toplumumuzun sağlıklı beslenme gereksinimlerini yeterli nicelik ve nitelikte, ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan sürdürülebilir yollarla karşılaması ve biyolojik çeşitliliğini koruyarak toplumsal yarara dönüştürmesi, Verimliliği artıran tarım ve tarımsal sanayinin de katkısıyla, uluslararası alanda rekabet edebilen gelişmiş bir üretici – tüketici/ arz – talep dengesini gözeten, modern, güvenilir, insan odaklı bir kuruluştur.
TARIMKON; uluslararası alanda ülkemizi tarım, gıda ve çevre sektöründe makroekonomik istikrarı yakalamış, küresel rekabet gücüne, lider girişimcilere ve markalara sahip, yüksek teknoloji üretebilen, yenilikçi, dünya ticaretinde önemli pay sahibi, alanında dünyanın önemli yatırım, finans ve AR-GE çağdaş standartlara sahip merkezlerden biri olması için çalışmaktadır” ifadelerini kullandı. 

KADIN KOOPERATİFLERİNİ YÖNELİK DE PROJELERE YER ALIYOR 

Kara, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Bu çalışmalarımızın sonuçlarını ve planladığımız projelerimizi, TARIMKON Genel Başkanı Hakan Yüksel ve Yönetim Kurulu adına da ben Samsun'da düzenlenen TEKNOFEST programında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişçi ile görüşülerek paylaşılmıştır. Cumhurbaşkanımız, dünyadaki tarım ve ekonomi temsilcilerinin, Dünya tarım ve gıda ekonomisin konuşulacağı bir zirveyi İstanbul veya Ankara’da yapmak istediğimizi bildirmemiz üzerine Cumhurbaşkanımız bu projeyi hemen yapmamız konusunda tarafımızı talimatlandırmıştır.  Ayrıca, zaten hali hazırda, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde olan ve TARIMKON’un çözüm ortağı olduğu Beni Hafife Alma Projesi ile Türkiye'deki tüm Kadın Kooperatiflerini de, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya getirerek, onların ülkemiz ekonomisine katkılarını gösterebilecekleri bir organizasyon yapmak istediğimizi bildirdik.” 


“SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR KALKINMAYI ESAS ALIYORUZ”

Son olarak Kara, cümlelerini şöyle tamamladı: “Bu projemize de Cumhurbaşkanımız ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Prof. Dr. Vahit Kirişçi’ den tam destek aldık. Bu projede en geç 2023 yılının ilk çeyreğinde yapılması konusunda programa alınmıştır. Çok kısa zamanda TARIMKON Genel Başkanımız Sayın Hakan Yüksel, Cumhurbaşkanımız ve Tarım ve Orman Bakanımız ile bu projelerin zamanlama ve proje detaylarını görüşmesini bekliyoruz. Üreticinin, sektör temsilcilerinin ve çalışanlarının gelir seviyesinin ve refahının yükselmesinde, sürdürülebilir bir kalkınmayı esas alarak, sektörün serbest piyasa koşullarında, uluslararası pazar ortamında rekabet edebilir olmasına katkıda bulunan TARIMKON, küresel bir sivil toplum kuruluşu inşa etmeye devam ederken, 
“tarım her şeydir” mottosu ile yürüttüğümüz bu projelerimizdeki, bizim hissettiğimiz heyecan ve coşkuya sizlerin de desteklemenizi bekliyor ve ülkemizdeki tüm tarafların memnun olacağı projeleri hep birlikte hayata geçirmeyi diliyoruz.”

Editör: TE Bilisim