Van'da Cumhuriyet döneminin ilk yapılarından olan eski Tekel binasında başlayan yenileme çalışması sona erdi. Son yıllarda tahrip edilen bina adeta yok olmaya yüz tutmuşken, Van Valiliği’nin başlattığı restorasyon çalışmalarıyla yapı yenilendi. Kentte yeni bir turizm merkezi kazandırılırken, Şehrivan’a açıklama yapan Yüklenici Firma Sahibi İnşaat Mühendisi Erdinç Peker de Van’da artık bir kültür evi olduğunu söyledi. Kırk yıla aşkın süredir atıl durumda olan tarihi Tekel binası, restorasyon çalışmalarının ardından içinde Van’a özgü yöresel ürünlerin bulundurulacağı kültür evine dönüştürülüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) desteğiyle Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında “Tarihi Tekel Binasının Turizme Kazandırılması" projesi ile onarılan eski Tekel Binası’nın yeni hali güzel bir görüntü oluştururken, bedesten tarafında ise çalışmaların bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Onlarca yıldır atıl bir şekilde bekleyen yeni Van Kültür Evi’nin kısa sürede içerisinde de donanım çalışmaları başlatılacağı belirtildi.

BEKLENENDEN ÖNCE TAMAMLANDI

Eski Tekel Binasının restorasyon çalışmalarının sona erdiğini ifade eden Yüklenici Firma Sahibi İnşaat Mühendisi Erdinç Peker, “Tekel binasının tamamında restorasyon çalışmaları oldu. Restorasyonun bitimi için valilik tarafından bize tanınan süre süre 4-5 Aralık olarak geçmektedir, lakin biz bunu tahmini süreden çok daha erken teslim ettik. Bu bir ekip işidir, ekibimizde gerek ustalar gerekse teknik personel alanında kalifiye ve tecrübeli arkadaşlardır. Bir de bu işler özel tecrübe isteyen işlerdir, malzeme temininde zorlanmadığımız tüm işlerimizi hep zamanından önce teslim ettik. Ancak burada en büyük pay sahibi gece gündüz demeden çalışan iş arkadaşlarımıza ait. Onlara da sizin aracılığınızla tekrar teşekkür ederim zamanında ve güzel bir işçilik çıkardılar.” Dedi.

PEKER: VAN’IN ARTIK BİR KÜLTÜR EVİ OLMUŞ OLACAK

Cümlelerini sürdüren İnşaat Mühendisi Peker, kentin yeni bir kazandığına değinerek şunları kaydetti: “Biz üzerimize düşen işleri tamamladık ve yatırım izleme koordinasyon başkanlığına teslimi için müracaata bulunduk. İlgili kurum da gerekli tahsisleri yaparak en kısa zamanda açılışı yapacaktır diye düşünüyorum. Burada iyi bir çıkardık ve Van’a yeni bir yapı kazandırıldı. Tekel binası atıl durumda bırakılmış ve yıkılmaya yüz tutmuş bir halde iken firmamız tarafından restore edildi ve turizme kazandırıldı. Bundan böyle Van da kültür evi olarak kullanılacak ve Van’ın artık bir kültür evi olmuş olacak.”

“BİNA ASLINA UYGUN HALE GETİRİLDİ”

Kısa bir zaman içerisinde yapımı tamamlanan Tekel Binası için Şehrivan’a açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisi Peker, inşaat yapım sürecini anlattı. Peker, cümlelerini şöyle devam ettirdi: “Tekel binasında güçlendirme ve restorasyon çalışması yapıldı. Binada sonradan kullanılan PVC ve demir imalatlar sökülüp bina aslına uygun hale getirildi. Yapılan güçlendirme işlemi sadece iç tarafta yapıldı. Haliyle binaya dışarıdan bakıldığı zaman eski halini koruması sağlandı. Binada yangından dolayı içte ve özellikle dış duvarlarda taşlar gerek görünüm ve gerekse mukavemet olarak özelliğini yitirmişti. Yaptığımız hassa cephe temizliği ile binanın dış duvarlarını da aslına uygun hale getirmeyi başardık.”

Editör: TE Bilisim