ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAMİ FATMA NUR POLATCAN

Son dönemlerde sadece yaz turizminde değil gastronomi, kültür-sanat ve sağlık turizminde de önemli ülkelerden birisi haline gelen Türkiye’de hedef bir adım öteye taşındı. Türkiye Cumhuriyeti Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklama ile ‘Health Türkiye’ başlığı ile küresel bir marka oluşturma sürecine girme hazırlığını duyurdu. Dünyadaki 100 milyar dolarlık sağlık turizmi pastasından en büyük pastayı almaya çalışan Türkiye’nin bu girişimi sürerken Van için de benzer talepler dillendirilmeye başlandı. Van da bu anlamda İran, Irak, Azerbaycan gibi ülkelerden gelenlerin faydalanabileceği, sağlık turizmine müsait konumu ile dikkat çekiyor. Bu anlamda Estetik Cerrahi ve Medikal Turizm gibi alanlara müsait kentte son dönemlerde artan talebe karşılık verecek özel hastanelerin de eksikliği hissedilmeye başlarken, konuyu yakından takip eden isimler Van’ın bu anlamdaki potansiyelini teyit etti. Şehrivan’a konuşan Uluslararası Sağlık Turizmi Acentesi Yetkilisi Ebubekir Zirek, Van’ın sağlık turizminde Türkiye’de başlayan bu seferberliğin parçası olması gerektiğini söyledi.

VAN SAĞLIK TURİZMİNDE YENİ BİR MERKEZ OLABİLİR!

Dünyada sağlık turizminin önemli aktörlerinden biri olan Türkiye’nin sağlık alanında merkez ülke konumuna getirilmesi için de çalışmalar devam ediyor. Yapılan çalışmalarla ülkenin sağlık turizmi pazarından hak ettiği payı alması hedeflenirken, özellikle son yıllarda estetik cerrahi ve estetik ameliyatların uğrak yeri haline gelen Van’da sağlık turizminde hâlâ hak ettiği noktada değil. Ülkenin her yerinden vatandaşın gelip estetik olduğu Van’a başta İran olmak üzere Irak vb. ülkeleri sağlık turizmine yönlendirmek de mümkün görülüyor.

ZİREK: VAN’IN YENİ ROTASI SAĞLIK TURİZMİ OLABİLİR

Van’ın sağlık turizmi için önemli bir konumda olduğuna vurgu yapan Uluslararası Sağlık Turizmi Acentesi Yetkilisi Ebubekir Zirek de Şehrivan aracılığıyla önemli açıklamalarda bulundu. Zirek konuyla ilgili olarak; “Son on yılda ülkemizde gelişen sağlık tesislerinin yenilemesi ile sağlık turizmi alanında ciddi başarılar elde edilmiştir. Dünyada gelişen ekonomik krize rağmen Türkiye’de sağlık turizmi diğer ülkelere nazaran daha ucuz ve daha kalitelidir. Bu anlamda ülkemizin son zamanlarda gelişen sağlık turizmi yönündeki Sağlık Bakanlığı’nın atmış olduğu adımlar ile beraber daha fazla gelişmektedir. Ülkenin her tarafında gelişen bu sektör Van içinde büyük bir önem arz ediyor.” Sözlerine yer verdi.

“VAN SAĞLIK TURİZMİNDE İYİ BİR POTANSİYELE SAHİP”

“Van, bir sınır kenti olması hasebiyle başta sağlık olmak üzere diğer turizm sektörleri içinde önemli bir merkezde yer alıyor. Van ilimizin İran’a sınırının olması ve Azerbaycan’a yakın olması bir avantajdır. Estetik ve diğer dallarda sağlık turizmi kolaylıkla yapılabilir. Sağlık potansiyelini kullanmak için kesinlikle tanıtıma ihtiyacımız var, yani Van ilinin bu anlamda çok daha fazla tanıtılması gerekiyor. Özellikle reklama çok daha fazla önem verilmesi lazım. Aslında her şeyin başı tanıtımından ve reklam yapmaktan geçer, Van ili de bu tanıtımını en iyi şekilde yaptığı zaman ileri ki süreçlerde sağlık turizminde söz sahibi olabilir.” Dedi.

“HEKİMLERİMİZ İHTİSAS ANLAMDA ÇOK İYİ”

Sağlık turizmi için kentte gelişmesi gerektiği belirten Zirek, “Sağlık turizmi kapsamında gelen hastalar sadece hastaneye gelmiyor. Hasta geldiği zaman bunun oteli, yemesi, içmesi, gezmesi, alışveriş yapması gibi birçok faaliyetleri bulunuyor. Aslında dışardan sadece tatil amaçlı kentte bir turist nasıl bir harcama yapıyorsa, sağlık turizmi için gelen başka turist hemen hemen bunun iki katını yapıyor. Bunun yanında sağlık turizmi bakımından bizim dışardan getirilecek doktorlara da ihtiyacımız yok. Çünkü bizim kendi hekimlerimiz zaten ihtisas anlamda çok iyidir. Farklı ülkelere ya da yanı başımızdaki İran’a gittiğiniz zaman sağlık alanındaki başarılar arasında yüzde 100 bir fark olduğunu göreceksiniz. Bunun yanında Türkiye’nin doktor yetiştirme de iyi bir noktada olduğunu belirtmekte fayda var. Bu anlamda hani İran’daki bir doktorun Van’a getirilmesi onlara daha fazla hizmet etme düşüncesi çok kabullenecek bir şey değil.” şeklinde konuştu.

“SAĞLIK TURİZMİNİ SADECE ESTETİĞE BAĞLAMAMAK LAZIM”

Van’a gelen turistlerin ekonomiye katkı sunduklarını ifade eden Zirek, cümlelerini şöyle sürdürdü: “Kentte yeterince fabrika ya da yeterince sanayi gelişmediği için bu bölgenin en büyük katkısı turistlerdir. Son yıllarda artan sağlık, kültür ve inanç turizmi en çok tercih edilen turizm dalların başında geliyor. Bu alanlarda da güzel yerlerimiz var bu anlamda tabii ki ekonomik katkısı çok fazla. Sağlık turizmi bakımından ise sadece estetik olarak değerlendirmemek lazım diğer branşlardaki potansiyel de iyidir. Misal, kalp doktoru ondan sonra bir cerrah ondan sonra beyin ya da ortopedi alanlarda da Van çok iyi bir hizmet sunabilir. Van sağlık turizmi anlamında değerlendirdiğini zaman sınır ülkelere yakınlığıyla bu alanlarda da iyi çalışmalar var. Yani bu işi sadece estetik kısmına bağlayıp o şekilde görmemek lazım, sağlık turizmin bütün dalları ile değerlendirmek gerekiyor.”

“REKLAM VE TANITIM ÖNEMLİ”

Zirek, son olarak cümlelerini şöyle tamamladı: “Van’da bir göz merkezimiz var ve bu göz merkezi Türkiye’de dördüncü sıradadır. Bu bağlı olarak göz anlamındaki cihazların yenilenmesi ve tesis konforu da göz ardı etmemek lazım. Sağlık turizmi Van ilimiz için çok önemlidir. Özellikle sağlık tesislerimizin yurtdışındaki fuarların stantlarında yer alması oradaki yetkili acentelerin buraya getirilmesi, yerel yönetimlerdeki yöneticilerimiz ve devlet yetkililerinin sağlık turizmi alanını daha fazla dile getirmesi için basın kuruluşlarına görev düşüyor. Reklam ve tanıtım bu anlamda çok çok önemlidir. Bunu yaptığımız zaman inanıyorum ki sağlık turizmi Van ilimiz için gözle görülebilecek bir değişikliğe ve gözle görülebilecek bir potansiyele sahip olduğunu göreceksiniz.”

SAĞLIK TURİZMİN ÜLKEDEKİ YERİ…

Türkiye, alternatif turizm trendi olarak ön plana çıkan “sağlık turizmi” konusunda dünyada önemli aktörlerden biri haline gelmiş durumda. TÜİK verilerine göre, sağlık turizmi kapsamında ülkeyi yılda yaklaşık 1 milyon kişi ziyaret ederken, bu alandan elde edilen gelir de 1 milyar doların üzerine çıktı. Güçlü sağlık altyapısı ile son 5 yılda yaklaşık 60 bin organ ve doku nakli, 500 bin mikro cerrahi işlem, 200 bin tüp bebek işlemi, 3 milyona yakın kalp ve damar ameliyatı gibi birçok önemli operasyonun başarıyla gerçekleştirilmesi, Türkiye'nin bu alandaki başarısının en önemli göstergelerinden biri kabul ediliyor. Türkiye'nin sağlıktaki teknolojik altyapısı ve nitelikli sağlık personelinin yanı sıra iklimi, tarihi, doğası, termal kaynakları sağlık turizminde ön plana çıkmasını sağlıyor. Tarihi ve doğası ile ön plana çıkan Van’da özellikle son yıllarda estetik cerrahi ve estetik ameliyatların uğrak yeri haline geliyor.

TÜRKİYE DE HEDEF BÜYÜTTÜ

Öte yandan son dönemlerde önemli bir sağlık turizmi ülkesi haline gelen Türkiye için Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığı eliyle yürütülen çalışmalar da açıklanmaya başladı. Konuyla ilgili olarak önceki gün açıklama yapan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Sağlık sistemimizi 'Health Türkiye' başlığı altında küresel bir markaya dönüştürüyoruz.” açıklamasını yaptı. Başkan Erdoğan, “Dünyada yıllık 100 milyar dolara yaklaşan sağlık turizminden ülkemizin aldığı payı en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. Hedef, Türkiye'nin sağlık alanındaki birikimlerini Türk Devlet Teşkilatı başta olmak üzere tüm dost ülkelerle paylaşmak” ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim