ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-MEHMET ALİ EKİNCİ

Eğitimde tüm dünyada eşi görülmemiş bir aksaklığa neden olan COVID-19 salgını, okullarda eğitim-öğretimi kesintiye uğratırken, başta öğrenciler olmak üzere öğretmen ve velileri zor durumda bıraktı. Korona virüsle mücadele kapsamında eğitimde tam kapanma ve kısmi kapanmalar sektörde tahribatlara neden olurken, en çok ise üniversite sınavına hazırlanan öğrencileri etkiledi.  

Korona virüs salgını sürecinde eğitim-öğretime verilen aralar ya da kapanmalar sadece öğrencileri etkilemedi. Öğretmenler ve aileleri de etkileyen virüs, toplumsal ve ekonomik sonuçlar da doğurmaya devam ediyor. Salgın döneminde sistem daha da güçlendirilmeye çalışılırken, yeni uygulamalar hayata geçirildi. Tüm bunlar yaşanırken, kendi mesleklerini icra ve daha iyi bir üniversitede tahsillerini devam ettirmek isteyen öğrenciler YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı)’ye hazırlanma süreçleri sürüyor. Sınava bir haftadan az bir süre kalırken, öğrencilerde de kaygı ve stres başladı. Konuyla ilgili Şehrivan’a görüş belirten özel öğretim kurumları rehberlik ve danışmanlık servisi öğretmenleri sınavlara kalan kısa sürede öğrencilere tavsiyeler verirken, öğrencilerde kaygılı olduklarını ifade etti.

“ÖĞRENCİLER YEME İÇME VE UYKU DÜZENLERİNE DİKKAT ETMELİDİR”

26 Haziran Cumartesi Günü TYT sınavının 27 Haziran Pazar Günü ise AYT sınavının yapılacağını dile getiren Rehberlik Öğretmeni Zeynep Yavuzer, yaz ayında yapılan bu sınavlarda öğrencilerin uyku düzenlerini iyi kontrol etmesi gerektiğini söyledi.

Öğrencilerin Uyku düzenleri ile yeme içme alışkanlıklarının sınavda önemli bir etkisinin olduğunu ifade eden Yavuzer, “Yaz günlerinde yapılacak bu sınavda en önemli detay öğrencilerimizin uyku düzenleri ve yeme içme alışkanlıklarını oturtmuş olmalarıdır. Son günlerde bazen aileler ‘öğrencimiz sınav sabahı çok iyi bir kahvaltı yaptırayım’ derken öğrencinin o sınav heyecanı ile birleşerek metabolizması bozulacağı bir şekilde kahvaltı yaptırdıkları oluyor. Bazı öğrenciler sınav akşamı uyuyamıyorlar bunları geçmiş yıllarda öğrencilerimizin bizlere sınav sonrası yaptıkları geri bildirimlerden gözlemliyoruz. Öğrencilerimiz bu tarihten itibaren düzenli olarak belli bir saatte uymalarını tavsiye ediyoruz. Örneğin akşam 23.00’de uyuyorlar ise uykularını bu şekilde düzenli devam ettirsinler, eğer öğrencilerine sınav günü erken uyanacak ise uyku alışkanlığını da buna göre düzene sokması gerekiyor. Sınavdan önceki bu günlerde bu uyku saatlerine dikkat etmeleri gerekiyor.” Dedi.

“ÇIKMIŞ SORULAR SINAV SİSTEMİ HAKKINDA BİLGİ VERİR”

Öğrencilerin sınav öncesinde yapılan seri denemelere fazla anlam yüklememeleri gerektiğini söyleyen Yavuzer, “öğrencilerimizin muhtemelen gittikleri özel eğitim kurslarında ve dershanelerde veya okullarında seri denemeler yapılıyordur ve bu seri denemeler belki zor belki kolay oluyordur. Bu seri denemelere fazla anlam yüklememeyi tavsiye ediyoruz çünkü adı üstünde seri deneme birçok deneme yapılıyor ve birçok senaryoya göre deneme yapılıyor bu denemelerden birçoğu basit veya zor olabiliyor burada öğrencilerimizin denemelerden aldıkları sonuçlara çok fazla anlam yüklemeden bu denemelere girip belli bir tempo yakalamalarını tavsiye ediyoruz. Bu deneme sınavları sonrasında denemedeki yanlışları analiz edip özet okumalarını tavsiye ediyoruz. Bir de TYT-AYT sınav sistemi 2018 yılından bu yana uygulanan bir sistem, öğrencilerimizin 2018-2019-2020 yıllarına ait çıkmış soruları çözmelerini tavsiye ediyoruz. 12. Sınıf öğrencilerinin muhakkak bunları çözmelerini tavsiye ediyoruz. Mezun öğrenciler ise geçmiş yıllarda bu soruları çözmüş olsalar bile bu soruları tekrardan çözmeleri kendilerine faydalı olacaktır. Ne zaman çözecekleri sorusuna geleceğimiz zaman ise eğer dershanelerinde seri denemeler oluyor ise bu denemelerden sonra çözülsün, buna göre bir program çizerek bir gün TYT çıkmış sorularını çözerken ertesi gün ise AYT çıkmış sorularını çözebilirler. Bu çıkmış sorular ile öğrencilerimize sınav sistemi hakkında bilgi verir.” İfadelerini kullandı.

“AZ KAYGI ZİNDE TUTAR, ÇOK KAYGI ZARARLIDIR”

Sınav sürecinde öğrencilerimiz ister istemez bir kaygının içerisine girdiğini belirten Rehberlik Öğretmeni Ömer Sayğın, “Az kaygı faydalıdır hiç kaygının olmaması veya çok kaygının olması sorundur, farklı durumlar yeni adaptasyon gerektirdiği için her zaman kaygıyı oluşturur en kaygısız insanında dahi bir nebze de olsa kaygı olur onun için öğrencilerimize ki kaygı gayet normaldir. Peki bu kaygı nasıl kontrol edilmesi gerekiyor, hangi boyutlarda yararlıdır, hangi boyutlarda zararlıdır konusuna geldiğinizde az kaygı bizi diri tutar, zinde tutar, aşırı kaygı da bizim normal ve sağlıklı düşünmemizi engel olur. Çoğunlukla kimler aşırı kaygılı olur dersek yapmak istediği ile yaptığı arasında aşırı fark olan kişiler kaybı yapar.” Şeklinde konuştu.

“SAKİN OLUN”

Sayğın, “Öğrencilerimize tavsiyemiz şunlardır sınav ile ilgili kafalarında çok fazla şey kurgulamasınlar yani öğrencilerimiz bazen şöyle diyor ‘bu sınavda şunu yaparsan şu olur bunu yaparsan bu olur’ tarzında ama tercih aşamasında her şey şeffaflaşıyor herkes sıralamasına göre kendi sıralaması ile örtüşen bölümler yazıyor, kendi fıtratı ile örtüşen kendi davranışı ile örtüşen bölümler yazıyor dolayısıyla sınavdan sonra bu kadar normalleşen bir düzen için şimdiden bu kadar anormal bir algı yaratmaya gerek yok sakin olsunlar rehber öğretmenleri ile iletişim halinde olsunlar bu kaygılarını azaltacaktır.” ifade etti.

“SINAV YERLERİNİ BİRKAÇ GÜN ÖNCESİNDEN GÖRMEYİ GİDİN!”

Sınav öncesinde yapılması gerekenleri dile getiren Sayğın, “Öğrencilerimiz sınava girecekleri okulları birkaç gün öncesinden gidip görsünler özellikle ikindi vakitlerinden sonra gidip okullara görsünler çünkü öğrenciler sınavdan bir gün önce gidip sınav yerini görmek istiyor ve özellikle güneşin tam tepede olduğu saatlerde gidiyorlar ve yoruluyorlar. Bundan dolayı öğrencilerimize ve velilerimize şunu tavsiye ediyoruz muhakkak öğrencinin sınava gireceği okullu gidip görmeyi sağlasınlar ve bunu sınavdan en az 3-4 gün öncesinden yapmaları gerekiyor. Öğrencilerimiz sınavdan bir gün önce sınavdan önceki akşam kimlik kartlarını sınav giriş belgelerini hazırlamalıdır öğrencilerimiz bazen bir telaşla bunu unutabiliyorlar veyahut AYT sınavının giriş belgesini TYT sınavına götüren öğrencilerimiz oldu geçmiş yıllarda, öğrencilerimiz her iki sınav giriş belgesini de aynı anda çıkardıkları için bu karışıklığa sebebiyet verebiliyor bu nedenle öğrencilerimiz bir gün öncesinden kimlik kartlarını ve sınava giriş belgelerini doğru bir şekiller hazırlasınlar ve kendilerini hazır tutsunlar.” İfadelerine yer verdi.

“TYT TOPLAM NETLERİ BAZ ALINDIĞI BİR SINAVDIR”

Öğrencilerin sınav esnasında dikkat etmesi gereken hususlardan bahseden Rehberlik Öğretmeni Nurhayat DENİZ, “Unutulmaması gerekiyor ki TYT sınavı bir süre sınavıdır ve bir moral sınavıdır yoruma dayalı bir sınavdır. AYT sınavı da emeğe dayalı bilgiye dayalı bir sınavdır, yani bir nevi TYT nasibimizdir AYT ise emeğimizdir. Öğrencilere TYT sınavında turlama tekniği ile soruları çözmelerini tavsiye ediyoruz, mesela bir sayısal adayı için söyleyeyim; Türkçeyi çözdü, matematiğe geçti matematikten birkaç soru çözüp Fen Bilimlerini ve Sosyal Bilimlerini bitirdikten sonra geriye kalan zamanım matematiğe ayırabilir ama çoğunlukla adaylar matematik sorularında zor sorulara uzun süre takılarak bu kaybettiği zamanı da fen bilimlerinde ve sosyal bilimlerinde acısını çıkarmaya çalışıyorlar bu da fen bilimlerinde ve sosyal bilimlerinde dikkat hatalarından dolayı hata yapmalarını sebebiyet verebiliyor. Matematikten netleri fazla ama toplam netleri düşük geliyor, TYT toplam netleri baz alındığı bir sınav olduğu için önemli olan hangi dersten kaç net yaptığımız değil toplamda kaç net yaptığımız önemlidir. Öğrencilerimiz Türkçeyi sakin zihinlerinde anlamlandırarak çözmeleri gerekiyor matematik üzerinden kolay sorular üzerinden fazla durmadan çözüp geçmeleri gerekiyor ardından fen bilimlerini ve sosyal bilimlerini çözdükten sonra geriye kalan vakitlerini matematik üzerinde yoğunlaştırabilirler. Öğrencilerimizin çözdüğü denemeler ile kendilerine uygun bir çözme stili geliştirmişler ise bu stil üzerinden devam edebilirler.” Dedi.

ÖĞRENCİLERİ SORU ÇÖZME TAVSİYESİ

Deniz, “Öğrencilerimiz şunu unutmamalıdırlar, TYT sınavına net getirisi AYT’ye nazaran daha düşüktür. Yani 9 TYT neti ancak 4 AYT netine eşit olmaktadır. Bunu şunun için anlatıyorum diyelim ki öğrencilerimiz sınavın zorluğu ve heyecanından dolayı sınavdan diledikleri neti çıkaramadılar, öğrencilerimiz hiç üzülüp morallerini bozmaya gerek yok, ertesi gün girecekleri AYT sınavından 4 net daha fazla yaptıklarında bu açık kapanmış oluyor. Çünkü geçmiş yıllarda 71 TYT neti ile Van'da tıp kazanan öğrencilerimiz oldu çünkü AYT netlerini yükselttiler. Şunu özellikle tavsiye ediyorum öğrencilerimize 2018-2019-2020 yıllarında çıkmış sorulara çözsünler ve orada yaptıkları ortalama nete göre bir beklentileri olsun. Zira TYT her zaman aynı düzeyde oluyor süre sınavı olduğu için lakin AYT yıllara göre değişiklik göstermiştir, 2018 yılında AYT zor bir sınavdı, 2019 yılında normal bir sınavdı, 2020 yılında ise AYT kolay bir sınavdı, şu ana kadar 3 farklı versiyonda sınav uygulanmıştır böylelikle öğrencilerimiz son 3 yılın çıkmış sorularını da çözdüklerinde hem kolay hem orta hem de zor sınav görmüş olacaklardır.” İfadelerine yer verdi.

“SINAV YAKLAŞTIKÇA STRES ARTIYOR”

Sınav süreci çok stresli ve kaygılı gittiğini belirten öğrencilerden Rojhat Bedirhan, “Bir öğrenci için hayatının en zor dönemlerinden biri sınav süreci diyebilirim.” Dedi. Bedirhan, “Sınav günü yaklaştıkça stres gittikçe artıyor. Bu stresin üstesinden gelmeye çalışıyorum, bu süreçte tamamen sınava odaklanmış durumdayım. Sınava giren öğrenci sayısı çok fazla bunun için sadece iyi bir puan değil de çok çok iyi bir puanla iyi bir sıralama tutturmak istiyorum. Çalışmalarıma en iyi şekilde devam ediyorum. Sınava bir hafta kaldı, stres basıyor. Çünkü verilmiş çok büyük bir emek var. ‘Emeğimin karşılığını alamasam’ kaygısı var. Ben 9 aydır çalışıyorum, o dokuz ayımı sadece sınavdaki iki saate sığdırmam lazım. İnşallah en güzel şekilde yaparım emeğimin de karşılığını alırım. Artık son dokunuşları yapıyorum. Seri denemelerle beraber inşallah herkes emeğinin karşılığını alır. Buradan da tüm rakiplerime başarılar diliyorum.” Şeklinde konuştu.

“EN ZOR İŞ ÖĞRENCİLİK”

Şehrivan’a sınav hakkındaki düşüncelerini açıklayan öğrencilerden Soner Bedir, şunları kaydetti: “Hayatımın dönüm noktalarından biri olan YKS ye hazırlık öğrencisiyim, her öğrencide olduğu gibi bende de stres ve gelecek kaygısı var. Bu uzun süreçte benim ve ailemin emeği çok olduğu için bu sürecin en güzel sonuca ulaşmasını isterim. Pandemi sürecinin tüm zorluklarına rağmen bu dönemi en iyi ve verimli bir şekilde geçirmeye çalıştı. Öğrenci olmak bana göre en zor işlerden bir tanesidir. Bu dönemde hem maddi hem manevi çok zorluk çekiliyor ve bunların genelinin üstesinden tek başına gelinmeye çalışılıyor. Sınava bir hafta kaldı ve yaklaştığını anlayınca stres daha da arttı. Bu stresi sadece bu şekilde durdurabiliyorum; ‘ben çok emek verdim ve hazırım emeğimin karşılığını sonuna kadar alacağım.’ Bu sürecin stresi bile bir emektir. Bunu en güzel şekilde atlatacağım. Benimle beraber sınava girecek arkadaşlara başarılar diliyorum. İnşallah herkes emeğinin karşılığını alır ve en hayırlısı olur.”

Editör: TE Bilisim