Van Büyükşehir Belediyesi 2021 yılında yapılan çalışmalarla ve hayata geçirilen hizmetlerle ilgili basın toplantısı düzenledi. Yerel ve ulusal basının temsilcileriyle bir araya gelinen toplantıda konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, 2021 yılının 2020 yılına göre daha iyi geçtiğini söyledi. Bilmez, belediyenin sunum çalışmalarındaki en önemli projeler içerisinde yer alan çevre yolunun kalan kısımların 500 milyon TL’ye ihalesi yapıldığını ve iş bitirme için 150 gün verildiği belirtilirken çok kısa bir sürede ise hizmete başlayacağı hedefleniyor. Öte yandan belediyenin 2022 bütçesi ve borçları değerlendirilerek, bitirilen birçok proje hakkında bilgi verildi. Öte yandan değerlendirme toplantısında bütçe konusu, hayata geçirilen projelere dair veriler, yeni çalışmalar gibi konulara da değinildi.

VALİ BİLMEZ: 2021 YILI DAHA İYİ GEÇTİ

Toplantıda yapılan çalışmaların anlatımında önce bir açılış konuşması yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez şunları söyledi: “2021 yılında Van Büyükşehir Belediyesi’nin hem faaliyetleri devam eden işleri planlamaya çalıştığı işleriyle ilgili bir bilgilendirme toplantısı yapacağız. 2021 yılı Van genelinde geçen seneye oranla çok daha iyi durumda. 2020 yılı biraz hüzün yılı oldu. Birçok afeti, acı olayları 2020’de yaşadık. 2020 yılıyla karşılaştırdığımız zaman 2021 yılı bizim için daha iyi geçti.

2021 yılında da coğrafya ve iklim açısından kurak geçti. 2022’ye yağışlarla başladık. Kar yağışı hem bizim çalışmamızı zorlaştırıyor hem de vatandaşın hayatını zorlaştırıyor. Ama bölgemizin su ihtiyacı açısından umut verici bulduk. Hayatı zorlaştırsa da temennimiz acılara vesile olmadan biraz daha kar yağışını bekliyoruz. Çünkü geçen sene Van Gölü’nün su yüksekliğinde düşüş oldu. İnşallah 2022 yılı hem ilimiz hem ülkemiz hem de dünya için başta pandemi hastalığı olmak üzere kazadan beladan ayrı bir yıl olur. ”

“2022 YILI BÜTÇESİ 1 MİLYAR 160 MİLYON TL”

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Özvan, “2022 yılı bütçesi 1 milyar 160 milyon TL’dir. Toplam borcumuz 455 milyon 117 bin lira. Alacaklarımız 211 milyon TL civarındadır. Gelirlerimizin yüzde 90 merkezi bütçeler vergi gelirlerinden oluşmaktadır. Yüzde 10 ise öz gelirlerimizden gelmektedir. Borçlarımızın 125 milyonunu il banka olan bir borçtur. Geri kalan 330 milyon borç ise geçmiş yıllara ait olan yapılandırılmamış vergi borçlarımızdır. 7’inci aydan itibaren vergi borçlarını düzenli bir hale getirerek ödemeye başladık. Büyükşehir ve VASKİ’de toplam 4 bin 10 personel çalışıyor. Bunların 3 bin 196 kişisi Büyükşehir’de, 874 kişi ise VASKİ’de çalışıyor. 2019 yılından bu yana 57 proje ile günümüzde halen devam eden projeler var. Bu projeler için 1 milyar 61 milyon TL bütçe ayırdık. Bu bütçe sadece fiziki anlarlar için verilmiştir. Aile ve sosyal yardımlar bunun içinde değildir.” Dedi.

ÇÖPLERDEN ENERJİ ÜRETİLİYOR

Van için önemli bir proje olan arıtma tesissin olduğunu söyleyen Özvan, “ Van merkezi arıtma tesisini 2021 yılında açılışını gerçekleştirdik. Van için önemli olan bu proje Van Gölü’nün hayatını sürdürebilmesi için çok büyük bir adımdır. Bu dönem için geçmiş yıllar için da biriken dip çamurun oluşturduğu atıkları temizlenmeye başlandı. Merkezi ileri biyolojik tesisimiz yaklaşık 177 milyon TL’ye mal oldu. Bunun yanında çevresel değeri çok yüksek olan ve birçok ilin daha öncede başlattığı fakat Van Büyükşehir Belediyesi olarak bu işte geri kaldığımız fakat geçtiğimiz ay içerisinde yapılan ve tamamlanan entegre katı atık ve üretim tesisi projemizde tamamlandı. Van’da şuan ilçeler dahil olmak üzere bütün çöpler Van’a gelerek, bu çöplerden elektrik enerjisi üretilmeye başladık. Bu çöplerin Van’a taşınmasında üç tane aktarma istasyonu yapıldı.” Şeklinde konuştu.

VAN’A VİZYON KATACAK YOL PROJELER SÜRÜYOR

Mevcut sıkışık trafik için rahatlama anlamında da yeni yol çalışmalarını hızlandırarak çalıştıklarını söyleyen Özvan, “Yeni yol projeleri girişimde bulunduk. 1990 yıllarda bu yana ana cadde projesi yoktu. 30 yıl sonra Van’da yeni yol projeleri başlattık. Van’da bugün en geniş olan yol 24 metre genişliğinde olan Şabaniye caddesidir. Bizler de 30 metre genişliğinde olacak yeni yol projeler üzerinde çalışıyoruz. Van’da yine ilk olan bisiklet yolu bu yolarda olacak şekilde projeler hazırlanıyor. Alt yapı sistemlerinin nereden geçeceğini bugünden itibaren belirliyoruz. Van’a vizyon katacak yol projeleri ile ilimizi daha ileri bir seviyeye taşıyacağız. Sahil yolu projesi startını verdik. Havaalanında başlayacak iskeleye kadar alt temel malzemesi tamamlanmış projemiz hazır. Havaalanından başlayıp göl içerisinden geçecek olan bir yol proje çalışmamız da devam ediyor. Bir diğer yol çalışmamız ise hatuniye yolu projesidir. Bu yol da Şabaniye den başlayıp Van Kalesine doğru olan hatta 30 metre genişliğinde yaklaşık 2 km uzunluğunda olan bir yol projesi daha hazır. Turizm alanı olan Çit ören ve molla kasım arasında olan sahil yolu projemiz olan 9 km ve halen devam eden bir yol projesidir.” İfadelerini kullandı

ÇEVRE YOLU EN KISA ZAMANDA BİTİYOR…

merakla beklediği ve gündemden düşmeyen çevre yolu hakkındaki sunum değerlendirmesini yapan Özvan, “Sayın Valimizin talimatıyla bir komisyon kuruldu. Bu anlamda da çevre yolundaki işleri takibi yapılıyor. Eksik kalan kısımların 500 milyon TL’ye ihalesi yapıldı. İş bitirme için 150 gün verildi. Van çevre yolu önünde engel olabilecek bütün engeller kaldırarak çok kısa bir sürede kentin hizmetine koymayı hedefliyoruz. Yol çalışmasında birçok ruhsatsız yapılalar var. Bundan dolayı çevre yolu hem kente yeni bir yol anterine kavuşması hem de yeni imarlı sahalar oluşarak şehirdeki bu kilitmenin bir nebze de olsa rahatlanması anlamında en önemli projeler içerisinde yer alıyor.” Görüşlerine yer verdi.

BÜYÜKŞEHİRİN ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR…

Kırsal hizmetlerde 2,5 içerisinde 176 kilometre sulama kanalı inşa ettiklerini belirten Özvan, “Van Cumhuriyet tarihinde belediye ve özel idare eliyle yapılan çalışmaların toplamından çok daha fazladır. 176 kilometre beton kanalla çiftçimize ciddi anlamda sulamada destek verdik. 393 mahallenin 2 bin 340 kilometresinde arazi yolu çalışmaları yapıyoruz. Bölge tarım ve hayvancılık şehri ve büyükşehir belediyesi üstüne düşenden çok daha fazlasını yaparak halkımıza bu hizmetleri yapmaya çalışıyoruz. Bunun dışında altyapı hizmet verilerinde VASKİ tarafından 12 ilçede 107 kilometre içme suyu hattı ve 15 tanede depo yapıldı. Bunun yanında kuyu açma, kanalizasyon yapımı ve içme suyu hat yapımı çalışmaları da devam ediyor.” İfadelerine yer verdi.

KENT DANIŞMA KURULUNDA BİRÇOK KONU DEĞERLENDİRDİ

Pandemi döneminde büyükşehir belediyesinin çalışmalarından söz eden Özvan, şunları açıkladı: “Salgıla mücadele kapsamında 2 bin 140 dezenfektan kullanılırken, 126 bin maske dağıtıldı. Bunun yanında mama dağıtımı yapılarak birçok hayvanda tedavi edildi. Öte yandan araç filolarımızı güçlendirdik. Van’ın daha estetik bir görünüme kavuşması için yeni imar yönetmenliği üzerinde çalışmalar başlattık. Buna bağlı olarak da kentte ilk kez imar yönetmeliği hazırlıyoruz. Ayrıca kent estetik kurulu kuruldu ve çalışmalarına başladı. Bunun içerisinde de ulaşım sorunları ve çözüm yoları turizm, tarım ve hayvancılık, kentin son dönem vizyon çalışmaları ve imar sorunu gibi konular yer alarak görüşmeler yapılmıştır.”

AAAAAAAAAAAAAAAA

ÖZVAN: ARAÇ SAYLARIMIZI BİR YIL İÇENDE İKİ KATI ARTIRDIK

Araç konusunda hiçbir yere borçlanmadan makine tahsisi yaptıklarını söyleyen Özvan,“Herhangi bir kredi kullanmadan araç alımı gerçekleştirdik. 2 buçuk yıl kadar belediyeye ait olan bütün araç alımı gerçekleştirdik. Göreve geldiğimizde 54 otobüs varken bu sayıyı 1bir yıl içerisinde 104 olarak günceldik. Bunların tamamını kendi kaynaklarımızla yaptık. Herhangi bir kredi ya da borç ile yapmadık. Bunların içinde en önemlisi olan İran’dan gelen misafirlerimizi Kapıköy’den şehir merkezine getirecek olan otobüsler oldu. Bu otobüsler misafirlerimizi daha rahat konforlu ve güvenli bir şeklide ilimize ulaştırmaktır.” Dedi

“YEŞİL ALANLAR KORUMAK İÇİN EN İYİ PROJELERİ HAYATA GEÇİRİYORUZ”

Yeşil alanlara kapsamlı bir çalışma halinde olduklarını söyleyen Özvan, “ Bölgenin en büyük fidanlık parkı olan projenin 2’inci kısmı da tamamlayarak bu etap içerisinde önemli olan unsurlar var. 600 kişilik konferans salonu, bin kişiye yakın düğün salonu, kütüphanesi, kreşi, spor salonları, halı sahaları, basketbol sahaları olan bir projeyi de Van’a kazandırdık. Fidanlık parkının yanında bulunan 150 dönümlük bir alanda yeni bir park çalışması yapıyoruz.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim