ŞEHRİVAN HABER: UĞURCAN DEMİR-HAKİM İNALÖZ

23 Ekim 2011 yılında Van’da meydana gelen iki büyük bir depremin etkileri sürerken depremin 10’uncu yılında tedbirsizlik konusundaki alışkanlıklar da olduğu gibi devam ediyor. 23 Ekim ve 9 Kasım gibi iki büyük depremi yaşayan Van’da bu iki deprem büyük yıkımlara sebep olmasına rağmen hızlı toparlanmaya rağmen depremle yaşama ve depreme hazırlıklı olma konusunda birçok şey ihmal edildi. Geçen zaman içerisinde en çok da yapı stokunda beklenileni ortaya koymayan kentte bu kritik konu depremin 10’uncu yılındaki deprem tatbikatı programında bir kez daha gündeme geldi. Tatbikatın ardından açıklamalarda bulunan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, kentteki yapıların neredeyse yüzde 90'a yakınının imar veya yapı projesi olan yapılar olmadığını ifade ede ederek, yapı stokunun çok iyi olmadığını söyledi.

Van, 2011 yılında, 23 Ekim günü Richter ölçeğine göre 7.2, 9 Kasım'da ise 5.6 büyüklüğünde iki depremle sarsıldı. Depremlerde 644 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 3 bin kişi de yaralandı. İki depremde, kent merkezinde 25 bina yıkıldı, yüzlerce konut ağır hasar gördü. Yaklaşık 100 bin nüfuslu Erciş ilçesinin ise neredeyse üçte birlik bölümü harabeye döndü. Tuşba ilçesindeki Türkiye Odalar ve Borsalar(TOBB) Fen Lisesi'nde deprem tatbikatına katılan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, kentteki yapıların neredeyse yüzde 90'ına yakınının imar veya yapı projesi olan yapılar olmadığını söyledi.

VAN’DA 1553 OKUL, 313 BİN ÖĞRENCİ VE 18 BİN ÖĞRETMENLE DEPREM TATBİKATI YAPILDI

Van'da Afet ve Acil Durum ile Milli Eğitim Müdürlükleri, 9 Kasım'da meydana gelen depremin 10'uncu yıl dönümü nedeniyle kent genelindeki 1553 okulda, 313 bin öğrenci ve 18 bin öğretmenin katılımıyla eş zamanlı deprem tatbikatı düzenledi. Tuşba ilçesindeki Türkiye Odalar ve Borsalar (TOBB) Fen Lisesi'nde deprem tahliye tatbikatı yapıldı. Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez'in katıldığı tatbikatta, senaryo gereği okulun öğrenci ve öğretmenleri, saat 10.15'te deprem alarmı ile birlikte kendilerini dışarı attı. Tatbikatta, öğrenciler tahliye edilirken, depremde sınıfta kalan bazı öğrenciler de ekiplerin yardımıyla kurtarıldı.

VALİ BİLMEZ: DEPREM KONUSUNDA BİLGİLENDİRMEK BİZİM TEMEL GÖREVİMİZ

Tatbikat sonrası açıklamalarda bulunan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, 2011 yılında Van'da iki yıkıcı depremin meydana geldiğini hatırlattı. Vali Bilmez, "Bu iki depremde 644 vatandaşımız hayatını kaybetti, binlerce vatandaşımız da yaralandı. Bugün deprem yıl dönümünde ilimizin genelinde 1553 okulda, 313 bin öğrenci ve 18 bin öğretmenin katılımıyla bir tatbikat gerçekleştirildi ve bu tatbikatımızda 6.2 büyüklüğündeki bir depremin senaryosu uygulandı. Bütün öğrencilerimiz bu tatbikatta görev aldılar. Deprem, bizim bölgemizin bir hakikatı. Bu depremle birlikte yaşamayı da öğrenmeliyiz. Onun için vatandaşlarımızı deprem konusunda bilgilendirmek bizim temel görevimiz.” Dedi.

“HERKESE BÜYÜK İŞLER DÜŞÜYOR”

Cümlelerini sürdüren Vali Bilmez, devamında şunları kaydetti: “Bu yıl farkındalık yılı ilan edildi ve ilimizde de 2020 yılının Ocak ayından bugüne kadarki 11 ayda 687 bin Vanlı hemşerimize farkındalık eğitimi verildi. İnşallah önümüzdeki 1,5 ay içinde de nüfusumuzun yüzde 70'şini bu eğitime tabi tuttuk. Bunu yüzde yüze çıkarmayı hedefliyoruz. Hem deprem öncesi hem deprem anı ve hem deprem sonunda herkese büyük işler düşüyor. Deprem anında bütün kurumların iş birliği içinde olmalı. Bu konuda vatandaşlarımıza da büyük görevler düşüyor. Bugün okulda yaptığımız tatbikatın amacı da budur. Arkadaşlarımız çok başarılı şekilde bu tatbikatı gerçekleştirdi. Rabbim afetlerden korusun. 10 yıl önce Van depreminde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum"

“VAN’DA YAPI STOKU ÇOK İYİ DEĞİL”

Kentteki yapıların neredeyse yüzde 90'a yakınının imar veya yapı projesi olan yapılar olmadığını ifade eden Vali Bilmez, “Yapı stoku çok iyi değil. O anlamda bir dezavantajımız var. 2011 yılında yaşanan deprem Van'da deprem bilincinin ve farkındalığın çok yüksek olduğunu görüyoruz. AFAD eğitimlerle bir seferberlik başlattı ve çok sayıda kişi bu eğitimi aldı. Hem kurumlarda çalışanlar hem öğrenciler hem de vatandaşlarımız AFAD'dan ciddi bir eğitim aldı. Sadece deprem değil, riskli çığ bölgelerimizle ilgili de eğitim çalışmaları yapıldı. Güvenlik korucuları, jandarma, emniyet personeli ve gönüllülere eğitimler verildi. Bölgemiz tam fay hatlarının kesiştiği bir noktada ve biz de sürekli deprem olabilir. Dolayısıyla bizim yapı stokundan tutun günlük yaşamımıza kadar depreme hazır olmamız gerekiyor" Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim