ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ- Geçtiğimiz yıl Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları tarafından yıkılarak kapatılan İskele Kordon ve Sahil Parkı gündemde kalmaya ve konuşulmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana yıkık dökük bir şekilde bekleyen ve Vanlılar’ın son dönemlerde yeniden açılmasını istediği park ile ilgili tartışmalar sürerken Van Valisi Bilmez o alanın yeniden park olmasının imkansız olduğunu söyledi. Van İl Koordinasyon Toplantısı’nda konuşulan konu için ihale sürecinin gerçekleştiği ve olanın tamamıyla raylarla dolacağını söyleyen Bilmez, bu konuda alternatif bir yola girebileceklerini söyledi. Mevcut iskelede park yapımı şansının kalmadığını, ancak aynı bölgede hukuki bir engel durumunun oluşmaması halinde yeni dolgu yapacaklarının altını çizerek İskele için umut verdi.

Kamu yatırımlarının masaya yatırıldığı ve kurumlar arası işbirliğine ihtiyaç duyulan konuların istişare edildiği 2020 yılı Ocak ayı 1. Dönem ‘İl Koordinasyon Toplantısı’ Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in başkanlığında gerçekleştirildi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya; İlçe Kaymakamları, Van Büyükşehir Belediyesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü, Devlet Su İşleri 17. Bölge Müdürlüğü, TEİAŞ Bölge Müdürlüğü, ilçe belediye yetkilileri ile kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

VALİ BİLMEZ YATIRIM PROJELERİNE DEĞİNDİ

İl Koordinasyon Toplantısı’nın açılış konuşmasını yapan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, yatırımcı kurumlar ve belediyelerin tarım, inşaat, enerji, ulaştırma, turizm, eğitim, sağlık ve farklı sektörlerdeki projelerinin hangi aşamada olduğuna değinerek, yatırım projelerine ait detaylar hakkında bilgi verdi. Bilmez, “Toplam proje bedeli 6.709.929.917 TL, önceki yıllar toplam harcaması 2.301.544.803 TL, 2019 yılı ödenek toplamı 1.289.903.422 TL olup aralık sonuna kadar yapılan toplam harcama tutarı ise 3.844.420.728 TL'dir. Toplam proje sayısı 716, devam eden proje sayısı 270, ihale aşamasındaki proje sayısı 79, başlanamayan proje sayısı 19, tasviye edilen proje sayısı ı, biten proje sayısı 285 adettir. Bu projelerin sektörel dağılımlarına baktığımızda 96 adedi tarım, 6 adedi inşaat, 11 adedi enerji, 4 adedi turizm, 75 adedi ulaştırma, haberleşme 26 adedi eğitim, 52 adedi sağlık ve 123 adedi diğer kamu hizmetleri sektöründe olduğu görülmektedir” dedi.

BİLMEZ: YATIRIM YAPAN KURUM VE BELEDİYE SAYISINI AÇIKLADI

Bilmez, yatırım yapan kurum sayısı 19 olduğunu ve yatırım yapan belediye sayısı 14 olduğunu ifade ederek şunları belirtti: “716 projeden yatırımcı kuruluşların toplam proje sayısı 371, mahalli idarelerin ise toplam 345 adettir. İlimizde 2019 yılında; 19 yatırımcı kuruluş tarafından programda bulunan toplam 371 projeden 143 adedi bitirilmiş, 138 adedine devam edilmekte, tasviye edilen ı adet 57 adedi ihale aşamasında olup bu projelerin 10 adedine ise başlanılmamıştır. Mahalli idarelerin yatırım programındaki 345 adet projenin 143 adedi bitirilmiş, 131 adedine devam edilmekte, 22 adedi ihale aşamasında olup bu projelerin 9 adedine ise başlanılmamıştır. Yatırımcı kuruluşların toplam proje bedeli 5.849.051.123 TL, önceki yıllar harcaması 1.384.624.026 TL, 2019 yılı ödeneği, 1.041.993.800 TL, dönem sonuna kadar harcama tutarı, 1.384.624.026 TL olup nakdi gerçekleşme oranı, mahalli idarelerin toplam proje bedeli 860.878.794 TL, önceki yıllar harcaması 157.790.011 TL, 2019 yılı ödeneği, 247.909.662 TL, yılsonuna kadar harcama tutarı 157.790.011 TL olup nakdi gerçekleşme oranı %54 olarak gerçekleşti” diye belirtti.

“İLK MİLLET BAHÇESİ OLACAK”

Eski Devlet Hastanesi alanının 'Millet Bahçesi' olarak tahsis edilmesi kararının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandığını anımsatan Bilmez, alanın Büyükşehir Belediyesine tahsisi üzerinde çalışmalarını bitiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 24 bin 646 metre kare yüz ölçümüne sahip arsanın ‘Millet Bahçesi’ proje alanı olarak kullanılması amacıyla Büyükşehir Belediyesine tahsisi gerçekleştirildiği kaydetti. Bilmez, “Mevcut alanın tahsis süreci tamamlandı, millet bahçesi olarak dizayn edilmesi adına TOKİ tarafından proje firmasına yer verildi. Proje çalışmalarına başladılar, inşallah en kısa zamanda ilimize gelerek alanda gerekli çalışmaları gerçekleştirecekler. İlimizde yapılacak ilk millet bahçesi olacak” dedi.

“CUMHURBAŞKANI KARARNAMESİNİN ÇIKMASINI BEKLİYORUZ”

Bilmez ‘Tekel Binası’ konusuna değinerek şu ifadeleri kullandı: “Tekel binasının yeri ise daha önce özelleştirme İdaresinin elindeydi. Tabi en son Sümer Holdingin malı olmuş. Bu holding de buranın satılması için özelleştirmeye devretmiş. Özelleştirme idaresinden geri alındı ve Hazine ve Maliye Bakanlığına geri verildi. Cumhurbaşkanlığına yazı yazıldı. Cumhurbaşkanı kararnamesinin çıkmasını bekliyoruz. Bu yazı çıktıktan sonra yerin tahsisi belediyeye değil, Van Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına tahsis edilecek. Teslimi gerçekleştikten sonra bir taraftan onarımına, bir taraftan arkasıyla ilgili proje çalışması yapacağız” diye konuştu.

BİLMEZ: YENİDEN PARK YAPMA ŞANSIMIZ YOK

‘İskele Sahili ve İskele Feribot Parkı’ konusunda açıklama yapan Bilmez, yapılacak projenin Malatya Devlet Demiryolları Bölge Müdürlüğü’nün konuyla ilgilendiğini ifade etti. Konuyla ilgili bölge müdürüyle görüşme gerçekleştirdiğini ifade eden Bilmez, “Ankara-Tahran arasında demiryolu hattının geliştirilmesi için hem Van-Tatvan iskelesinde hem de feribotların modernleşmesi için 2013 yılında bir projeye başlatıldı. Bu proje için bugüne kadar 300 milyon lira ödenek harcanmış, biliyorsunuz iskelede bir parkımız vardı, bir de demiryollarının bir hattı var. Daha önceden Tuşba Belediyesi ile alanın demiryolu genişletilmesi için Tuşba Belediyesi ile trampa yapılmış, şu an 15 Temmuz Parkı’nın olduğu yer bir kısım demiryollarına ait bunun bir kısmını Tuşba Belediyesi’ne tahsis etmiş, karşılığında ise bu alan alınmıştır.”

İSKELE’DE YÜRÜYÜŞ ALANI KALMIYOR!

“Geçtiğimiz yıl ihalesi yapılmış, sağ ve sol demiryolları rayları döşenecekti. Buradaki 4 adet kafenin dava açması sonucu gecikme yaşandı. Dava açılması sonucu geçtiğimiz yıl buranın ihalesi yapılmadı. Bu yıl süreleri bitti, oradan çıkartacaklar, akitleri sona erdi. Buranın ihalesi de geçen günlerde gerçekleşmiştir. İhalenin kesinleşme süreci de devam ediyor. İskelenin sol tarafından demiryolu göle sıfır duruma geliyor. Yani burada yürüyüş yapılabilecek bir alan kalmıyor. Sağ taraftaki raylar döşenmiş, sol taraftaki raylar da döşendikten sonra burada park yapılabilecek bir alan şansımız olmayacaktır” şeklinde konuştu.

“HUKUKİ BİR ENGELLE TAKILAMAZSA YENİ DOLGU YAPILACAK”

Mevcut iskelede park yapımı şansının kalmadığını, ancak aynı bölgede hukuki bir engel durumunun oluşmaması halinde yeni dolgu yapacaklarının altını çizen Bilmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “İran demiryolunun gelişmiş ve kullanılabilir bir hale gelmesini istiyoruz. Kars demiryoluyla nasıl bir cazibe merkezi olmuşsa Van’ın da bu modernizasyonla birlikte bir çekim merkezi olacağını ve kentimize ciddi bir katkı sunacağını umuyoruz. Bu projenin kentimizin, bölgemizin ve ekonomimizin lehine bir proje olduğunu, bunun karşılığında zaten daha büyük bir park yapılmış ve Van’ın hizmetine de sunulmuştur. Sahilde tekrar yeni bir park yapımı için vatandaşımızın talebini dikkate alıyoruz. Bu konuda da çalışmalarımızı başlatıyoruz. Eğer hukuki bir engelle takılmazsak yeni dolgu yaparak vatandaşımızın hizmetine açacağız” dedi.

Toplantı, kurumların bilgilendirme sunumları, kurumlar arası istişare, soru cevap bölümü ve koordinasyona ihtiyaç duyulan konularda kurum temsilcilerinin karşılıklı görüş alışverişiyle tamamlandı.

Editör: TE Bilisim