Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 47. Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Van Bölge Yarışması ödül töreni düzenlendi.

 

TÜBİTAK tarafından bu yıl 47’incisi düzenlenen ‘Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Van Bölge Yarışması’nda birinci, ikinci ve üçüncü olan öğrenciler ödüllerini aldı. Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkari, Muş, Siirt, Şırnak ve Van illerinden oluşan öğrenciler 2-6 Mayıs tarihleri arasından Ankara’da Türkiye Yarışmasına katılacak.

 

Gerçekleştirilen ödül töreninde konuşan TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Cemil Tunç şu ifadelere yer verdi: “TÜBİTAK, kurulduğu yıldan 6 yıl sonra yani 1969 yılından itibaren günümüze kadar bu yarışma yapılmaktadır. İlk olarak 2 temel alanda yapılan yarışma şimdiler 12 alanda yapılmaktadır. Türkiye genelinde buna Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de dahil olmak üzer toplamda 12 bölgede yarışma tarihi ve ödül töreni yapılmaktadır. Bu bölgeler; Ankara, Eskişehir, Erzurum, Konya, Mersin, Samsun, Kayseri, İstanbul Asya, İstanbul Avrupa, İzmir, Malatya ve Van’dan oluşmaktadır. Van bölgesi illeri ise; Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkari, Muş, Siirt, Şırnak ve Van’dır.”

 

TUNÇ: GENÇLERE SAHİP ÇIKILMALI

Tunç bilim ve teknoloji alanında Türkiye daha iyi yerlere gelmesi için gençlere sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Tunç, “Bu yarışmaya lise öğrenime devam eden öğrenciler katılabilmektedir. Yarışmanın yapıldığı alanlar; bilgisayar, biyoloji, coğrafya, değerler eğitimi, fizik, kimya, matematik, psikoloji, sosyoloji, tarih, teknolojik tasarım, değerler eğitimi ve Türk dili edebiyatı var. Bu bağlamada yapılan projelerde bakılan en önemli nokta yapılan projelerin öğrencilerden çıkmış olmasıdır. Bildiğiniz gibi çağımızın en önemli etkenlerinden bir tanesi ve bu bilinen bir gerçektir. Bu nedenle bilim ve teknoloji adına atılacak her adım ülkemizin refah ve gelişmişlik düzeyini daha da ileriye taşıyacaktır. Bilim ve teknolojinin bilim hayatında her geçen gün daha da etkin bir rol aldığı görülmektedir. Bunun için en önemli olanlar ise gençlerdir. Bu anlamda bu gençlere destek vermek gerekmektedir. Yapılacak olan bu tür çalışmalar ile öğrenciler kendilerini çok daha iyi anlatabilmektedirler.” Dedi.

 

“2016 YILINDA 13 BİNİ AŞKIN PROJEYE ÇIKTIK”

2006 yılı ile 2016 yılları arasında proje başvuru sayısının arttığını söyleyen Tunç şu şekilde konuştu: “2006 ile 2016 yılları arasına baktığımız zaman bu proje yarışmasına katılım her geçen gün artmaktadır. 2006 yılında toplamda bin 92 proje varken 2016 yılında 13 bin 33 proje başvurusu yapılmıştır. Bölgesel olarak baktığımız zaman Adana’da bin 594, Ankara 654, Erzurum 2 bin 94, Eskişehir bin 769, Van bölgemizde ise bin 529 proje ile Türkiye’de 4’üncü sıradayız. Katkı yüzdeliklerinde ise Van yüzde 12’lik bir katkıya sahiptir. Ankara, İstanbul ve İzmir’e baktığınız zaman Van katkı oranında bu illeri 3’e hatta 4’ katlamış durumda. Bölgedeki illerimize baktığımızda Ağrı’da 58, Batman 416, Bitlis 391, Hakkâri 204, Muş 106, Siirt 41, Şırnak 10 ve Van’da ise 303 proje ile bu yarışmaya başvurmuştur. Proje başvurusunun en çok arttığı iller Muş ve Hakkâri olmuştur. Geç yıl yapılan yarışmalarda istediğimiz dereceleri elde edemedik. Ancak bu yıl ümitliyiz.”

 

TUNÇ: ANKARA’YA 18 PROJE GİDECEK

Ankara’ya 18 projenin gönderileceğini söyleyen Tunç: “Bu yıl biz Van’dan Ankara’ya 18 finalisti göndereceğiz. Türkiye genelinde ise Ankara’ya gönderilecek proje sayısı 221 tanedir. Bu yarışmanın finali ise 2-6 Mayıs tarihleri arasında yapılacaktır. Biz sonraki aşaması ise Dünya Proje Yarışmasıdır. Bu yarışmaya ise toplamda bin proje katılıyor. Ülkemiz 10 proje ile temsil ediliyor. Bugüne kadar bölgemizde bu yarışmaya katılmış değiliz. İnşallah bu yıl o yarışmaya da katılacağız. Ben bu ışığı burada görmekteyim. Yapılacak yarışmalar sonrası ödüller elbette ki verilecektir. Ancak en büyük ödül öğrencilerimizin bu tür yarışmalara katılmasıdır.” İfadelerini kullandı.

 

BATTAL: TÜM ÖĞRENCİLER BİRİNCİDİR

Ödül töreninde konuşan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal şunları söyledi: “Şunu öncelikle ifade edeyim açılışta il dışında olduğum için katılamamıştım. Dün projeleri gezdim, gerçekten de bu projeler hiç ödül noktasına varmadan birincilik ikincilik değerlendirmesine varmadan hepsinin birinci olduğunu ben buradan ilan ediyorum. Çünkü hangi standın başına gittiysem oradaki öğrencilerimiz, projesini öyle anlattı ki ben hayran kaldım. Bizim yöremizin gelecekte öğrencilerimiz kesinlikle şimdiden buraları artık hak ettiğini görüyoruz. Aşağı yukarı teknik bilgiler anlatıldı. Cemil hoca detaylı bilgi verdi. Hep şunu söylüyoruz.”

 

“TAKDİMLERİ BENİ HAYRAN BIRAKI”

Rektör Battal son olarak, “Artık ülkeler, dünya projeci toplumlar üzerine kuruluyor. Ülkemiz de bu anlamda doğru bir noktada ilerliyor. TÜBİTAK bunu gördüğü için bu tür projeleri lise ve ortaöğretim döneminde hayata geçirmeye başladı. Projeci bir toplum yapmaya çalışıyor bizi işte projeci toplum olmanın dönemleri ortaokul ve lise dönemleridir. Bunu da mutlulukla ve gururla gördük ki bölgemizin hangi ilçesinin hangi ortaokul ve ya lisesinde olursa olsun çok kaliteli çok seviyeli projeler hazırladı. Şundan emin olun ki sevgili gençler projelerimizin değerlendirilmesinde zorlandıklarına inanıyorum. Çünkü ben bütün alanlardaki projeleri gezdim. Öğrencilerimizin o takdimleri beni hayran bırakı. Ben hepsinin birinci olduğuna inanıyorum ama mecburen bir değerlendirme yapılması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

 

Yapılan ödül töreninde 18 tane proje birincisine, 12 tane proje ikincisine ve 12 tane proje üçüncüsüne ödül verildi. Van’da 10 projeye ödül verildi.


 
ŞEHRİVAN EĞİTİM: ÖNDER ALTINAL
Editör: TE Bilisim