ŞEHİRVAN HABER- ERDAL ERBAŞ-HAKAN İZGİ

“Güneş şehri” anlamına gelen “Tuşba” adıyla yıllarca Urartu Krallığı’na başkentlik yapan Van, güneş enerjisinin ardından rüzgar enerjisi üretimiyle de yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanıldığı illerden biri haline geldi. Güneş yatırımlarda projeler ardı ardına yapılırken bir adım da rüzgar enerjisi için atıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından üç yıl önce lisansın verilmesiyle FİBA Holding tarafından Gevaş ilçesindeki Kuskunkıran Geçidi’nde kurulan rüzgar santralde geçen yıl enerji üretimine başlandı. Yüksek dağların arasındaki derin vadileriyle rüzgardan enerjinin üretilebileceği en verimli şehirler arasında gösterilen Van'ın bu potansiyelinin ekonomiye kazandırılması amacıyla 14 rüzgar türbininin yer aldığı RES kuruldu. Bu proje güneş enerjisi üretiminde gözde kentlerden birisi olan Van’ın gelecekteki rüzgar enerjisindeki öncü kentlerden birisi olmasının da önünü açmış oldu.

VAN’IN YÜKSEK RAKIMLARINDA RÜZGAR ENERJİYE DÖNÜŞÜYOR
Santralin İşletme Müdürü Rıza Sarısaç, proje kapsamına tüm türbinlerin kurulduğunu ve santralin devreye alındığını söyledi. Projenin hayata geçirildiği bölgenin rüzgar enerjisi üretimi için en uygun yerlerden biri olduğunu belirten Sarısaç, "Buranın tercih edilmesinin sebeplerinden biri rakım olarak yüksek olması. En yüksek tribünümüz 3 bin rakımda. Burası Türkiye'nin en doğusunda ve ülkenin en yüksek rakımındaki enerji santralidir. Rüzgar konusunda çok verimli bir bölge. Yüksek bir noktada yer alması rüzgarı daha iyi almasını sağlıyor. Bu da enerji üretimine iyi katkı sağlıyor." diye konuştu.

50 BİN HANEYE YETEKCEK KADAR ELEKTRİK ÜRETİLİYOR!

Sarısaç, santralde 23 kişinin istihdam edildiğini dile getirerek, "Yüksekte olduğumuz için kar yağışı çok oluyor. Tipi sürekli yollarımızı kapatıyor. Özel bir iş makinesiyle sahaya çıkıyoruz. 50 megavat gücü var. Uygun rüzgarda 50 bin haneye yetecek kadar anlık elektrik üretebiliyoruz. Santralimiz bu bölgede ilk. Son teknoloji kullanıldı. Meydana gelen arızaya anında müdahale edilebilir özelliği var." ifadelerini kullandı.

YENİLENEBİLİR ENERJİYE ÇEVRECİLER DE TAM TDESTEK VERİYOR!

Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel ise rüzgar enerjisinin, yenilebilir ve temiz bir enerji kaynağı olduğunu söyledi. Enerjisinin kirlilik içermediğinin de altını çizen Özel, “Rüzgar enerjisi, neredeyse hiç karbondioksit üretmeden elektrik üretebilir. Rüzgar enerjisi üretimi, geçici fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltır. Kirletici olmayan enerji kaynağı olan rüzgar enerjisi, iklim değişikliğinin önüne geçer. Türkiye'nin en büyük rakımdaki RES’i, Van’ın Gevaş ilçesinde bulunuyor. Yaklaşık 50 bin evin elektrik ihtiyacı RES’le karşılanıyor. RES, yeni iş imkanları ve olanakları sunuyor. Bu projelerin ileri zamanlarda daha da artması durumda hane sayısında da artış gösterecek. Temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarımız varken, kirli enerjiyi neden üretelim. ” Şeklinde konuştu.

“VAN GÖLÜ’NÜN GELECEĞİNİ RES KURTARACAK”

Van Gölü Havzası, yenilenebilir enerji kaynakları bakımından önemli bir potansiyele sahiptir diyen Özel, “Van Gölü Havzası'nda yapılacak HES'ler yerine doğa dostu Güneş Enerji Sistemleri ve Rüzgar Enerji Sistemleri kullanılarak enerji ihtiyacı karşılanabilir. Tabi son zamanlarda kentte bu tür projeler yaygınlaştı. Bunların yaygınlaşması hem ekonomiye hem de enerjiye büyük katkı sağlıyor. Van Gölü Havzası’nın geleceği için rüzgar elektrik santralleri hayati önem taşıyor. Van Gölü’nün geleceğini rüzgar enerji santralleri kurtaracak. Küresel iklimden nasibini alan Van Gölü Havzası’nın geleceği için yetkilileri RES yapmaya çağırıyoruz.” İfadelerine yer verdi.

ENERJİNİN EN ÇOK KONUŞULDUĞU SÜREÇTE VAN BİR YATIRIM ALANINA DÖNÜŞEBİLİR!

Güneş enerjisi üretmeye müsait olması ile bilinen ve tarih boyunca bu yönüyle sıkça öne çıkan Van’da güneş enerjisi yatırımları ile birlikte rüzgar enerjisi yatırımlarının artması kentin, ülkenin enerji tedarikçilerinden birisi olmasının da önünü açıyor. Enerjide büyük oranda dışa bağımlı olan Van’daki bu üretim edecek için umut verirken hem Van’ın hem de ülkenin enerjisinin yenilenebilir kaynaklardan tedarik edilebilir olması ile de öne çıkıyor. Özellikle son dönemlerde yaşanan artışlardan dolayı çok konuşulan enerji üretimi konusunun sıkça konuşulduğu şu süreçte Van’ın bu alanda daha çok yatırım yapılacak kentlerden birisi olması görüşleri öne çıkıyor.

Editör: TE Bilisim