ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM / SONER İZGİ- Koronavirüs tedbirleri kapsamında Türkiye genelinde okulların 13 Mart'tan itibaren kapatılmasıyla, kantin işletmeleri de faaliyetlerini durdurdu. O tarihten bu yana 7 ayı aşkın süredir iş yapamayan kantin işletmecileri, ekonomik anlamda büyük sıkıntı yaşadıklarını belirterek, yardım istedi. Kısmen eğitime başlayan okullarda, kantinlerin tekrar açılmaması da süreci uzattı. Eğitimin aksaması nedeniyle ilgili tüm sektörler gibi bu sektörde faaliyet eden esnaflar adına Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İsa Berge, kantinci esnafının artık bitme noktasına geldiğini ifade etti.

2019 yılı sonunda Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı kasıp kavuran Covid-19 (Koronavirüs) ekonomide de büyük kayıplar yaşatmaya devam ediyor. Ekonomileri çökerten, büyük zararlar oluşturan pandemi salgını tüm sektörleri bozguna uğrattığı gibi kantin sektöründe de büyük yaralar açmaya devam ediyor. Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı İsa Berge, kantincilerle Van Esnaf ve Sanatkârlar Odası himayesinde bulunan Pırlanta düğün salonunda bir araya gelerek dertlerini dileyip çözümler aradı. Pandemi sürecinin ardından normalleşme kapsamında henüz açılışlarına izin verilmeyen kantinci esnafı, bitme noktasına geldiklerini belirterek devletten destek istedi. Yaklaşık 7 aydır kantin işletmelerinin kapalı olduğunu aktaran kantinciler bitti noktasına geldiklerini ifade etti. Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı İsa Berge, “7 aydır çalışmayan, evine bir kuruş para götüremeyen ve evlatlarının nafakasını borç alarak ödeyen esnaflara destek amaçlı bir katkıda bulunmaları gerektiğini ve yırlardır çalışan esnaf sanatkârımızın ayakta durabilmesi için 50 bin TL hibe çağrısında bulunuyoruz.” Dedi.

TÜM TEDBİRLERİ ALIP BEKLEMEYE GEÇTİLER

Okulların uzun süre kapalı kalması kantinci esnafı için zorluk yaşattığını belirten ESOB Başkanı İsa Berge, “Her türlü dezenfektan işlemlerinin yapıldığı okullarımız ve kantinci, kırtasiyeci, servisçi, okul üniformacısı vb. esnafımız gerekli hijyen tedbirlerini alarak çocuklarımız için kontrollü, güvenilir ve sağlıklı bir ortam oluşturmaktadır. Pandemi sürecinde büyük bir özveri gösteren, düzenli bir şekilde dezenfektan işlemleri gerçekleştirilen ve rutin bir biçimde denetlenen esnaf ve sanatkarlarımız maske, mesafe, hijyen kurallarına özen göstererek ve vatandaşlarımız ile kıymetli çocuklarımızın sağlığını ön planda tutarak hizmet vermeye devam edeceklerinden eminim.” Şeklinde konuştu. 

OKULLARIN KADEMELİ OLARAK BAŞLAMASI UMUT OLDU AMA…

Okulların açılış süreçlerini ve nasıl açılması gerektiğini anlatan Başkan Berge, şunları söyledi: “Pazartesi günü 2.3.4.8 ve 12. Sınıflar pandemiden sonra okullara gidebilecekler. Ders süreleri 30 dakika ile sınırlıdır, Çarşamba günleri ise okulların havalandırılması yapılacak. Köy okulları ise tamamen çalışmaya başlayacak bu demektir ki önümüzdeki sürece bir hazırlık demektir. Yani devlet aşama aşama ve kademeli bir şekilde okulları açıyor. Bu da gösteriyor ki ileri de okulların tamamının açılacağı manası anlamına geliyor. Tabi süreç böyle devam ederse ikinci bir dalga oluşmazsa temenni ediyorum çok geçmeden okullar açılacak. Orta öğretim kurumlarında 12. Sınıf yani hazırlık sınıflarında yüz yüze eğitim verilecek. Sınıflar ise gruplara ayrılacak Pazartesi ve Cuma yüz yüze eğitim verilebilecek. İhtiyaç ve talep varsa Cumartesi günü de ders yapılabilecek.”

“160 GÜN ÇALIŞ 365 GÜN GEÇİNMEK İÇİN UĞRAŞ”

Cümlelerini sürdüren Berge, “Yüz yüze eğitime başlayacak öğrenciler haftada iki gün okula gelecektir. Eskiden köy statüsünde olan okullarda ise öğrenci sayısının uygun olması durumunda tüm kademelerde haftada beş gün eğitim yapılabilecektir. Bunların hepsi de kademeli birer alıştırmadır, asıl talebimize gelecek olursak. 160 gün çalışan esnaf sanatkârlarız yalnız 365 gün geçiniyoruz. Çalıştığımız günleri 365 güne yaydığımız zaman ne yazık ki esnaf sanatkârını kurtarmıyor. 160 gün çalışmayla sigorta, vergi ve bağ kur ödeyen bunun dışında eleman çalıştıran başka bir sektör yok, sektörün zorluğunu buradan anlamanız gerekir.” Diye konuştu.  

KANTİNCİLER BİTME NOKTASINA GELDİ

Kantincilerin sorunlarını dile getiren Başkan Berge, şunları kaydetti: “7 aydır kapalı olan kantinciler ve kapalı olan kantinlerle ilgili sorunları anlata anlata yaza yaza bir yere varamadık. Kantinci esnaflarımız artık bitme noktasına geldi, okular eğer şayet açılırsa Milli Eğitim Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı’ndan esnaf arkadaşların ricası üzerine yardım etmelerini ve bunu 7 aydır çalışmayan, evine bir kuruş para götüremeyen ve evlatlarının nafakasını borç alarak ödeyen esnaflara destek amaçlı bir katkıda bulunmaları gerekir. Birçok kantinci arkadaşın okulların kapalı kalması nedeniyle inşaatlara gidip çalışması ve inşaatlarda bile iş bulamayarak mağdur olmaktadır. Eğer ki okullar açılırsa bir yıl boyunca kantinlerin çektiği mağduriyeti tölere etmesi açısından kira alınmamasını Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’dan ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan rica ediyoruz.”

BORÇLARIN AFFEDİLMESİ ÇAĞRISI

Kiraların alınmaması konunda açıklama yapan Berge, “Bu kiraları almasınlar ki esnaflarımız geriye kalan borçlarını ödeyebilsin. Çünkü her esnaf hem bireysel krediye hem esnaf sanatkârlar kredisine hem de Halk Bankası’nın tüketici kredisine borçlanmıştır. Esnafların bunu ödeyecek durumu söz konusu değildir. Onun dışında pandemi süreci boyunca kapalı kalan esnafların Bağ kur, SSK ve vergi borçları var, bu esnaflar çalışmadı ki, bir iş yapmadı ki devlete katkı sunamdı ki borcu olsun. Biz bu 7 aylık sürede esnafa bir ya da iki yıl boyunca Bağ kur, SSK ve vergilerin alınmamasını ayrıca bugüne kadar birikmiş olan borçlarının kesinlikle affedilmesini talep ediyoruz. Bir sektör çalışması yapsınlar, sektör çalışması kapsamında en mağdur olan esnaf kitlesi eğer kantinciler değil ise biz talepte bulunmayacağız. Sektör çalışması Maliye ve Hazine Bakanlığı denetiminde yapılsın ve Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Birliği olarak gözcü olma konusunda hazırız. Bu anlamda bunun tölere edilmesi için de kesinlikle vergi, SGK ve devlete olan benzeri borçlarımızın kantinci esnaflarından alınmamsını bu mağduriyetin önümüzdeki süreçlerde esnafımız 10 yıl boyunca büyük bir sıkıntıya girebileceğini gözlemliyoruz.” Diye ekledi.

“AKIL VE AHLAKLA ÇALIŞAN BİR SEKTÖRÜZ”

Esnafların devletler ve Ahi kültürü için önemine değinen Bakan Berge, şunları belitti: “Esnaflarımız yüzyıllardır devletin bel kemiği ve omurgası olmuştur. Ahi kültürüne, sosyal yardımlaşma kültürüne ve dayanışmaya bağlı olan bir kuruluşa sahiptir. Ahi kültüründe şu vardır; Ahi Evren şunu diyor: ‘Hak ile sabır dilen bize gelen bizdendir, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir.’ Biz akıl ve ahlakla çalışan bir sektörüz. Devletin ve milletin bütün kriterlerine uymuş, çocukları tüccar olarak görmemiş hatta kendi çocuklarımız olarak görmüş, velileri ise kendi ağabeylerimiz olarak görmüş, öğretmen ve idarecileri kendi büyüklerimiz olarak görmüş bir sektöre sahibiz.”

“KREDİLER ERTELENMELİ”

Son olarak ESOB Başkanı Berge, “Bu kademelerde yırlardır çalışan esnaf sanatkârımızın ayakta durabilmesi için 50 bin TL hibe çağrısında bulunuyoruz. Eğer bize 50 bin TL verilirse kantinci camiası ancak böylelikle geçmişte olan borçlarını kapatarak, geriye kalan borçlarını törele edebilir veya en kötü şekli 50 bin TL faizsiz kredi verilirse kantinci camiası ancak bu şekilde ayakta kalabilir. Esnaf ve sanatkârların en büyük sıkıntılarından biri de tarihi geçen krediler, vergi, SSK ve bankalardan alınan krediler esnafı zor durumda bırakıyor. Bu kredilerin 2021 Haziran sonuna kadar ertelenmesi bizim için çok önemli ve bu süreç içerisinde hükümetin esnaf ve sanatkârlara özen göstermesi açısından bu kredilerin alınmaması gerekmemektedir. Pandemi süreci başladığında en büyük kıymeti ve en büyük değeri Cumhurbaşkanı esnaf ve sanatkârlara verdi. Bu vesileyle esnaflarımıza göstermiş olduğu ilgi ve alaka için Van ve kuruluşlarımız adına teşekkürlerimi sunuyorum.” İfadelerinde bulundu.  

Editör: TE Bilisim