ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ŞABAN BEYAZSAÇ

Van’ın en önemli zenginliği olan 600 bin yıllık Van Gölü’nün korunması için son dönemde çalışmalar hız kazanırken, beklenen adımlardan biri daha atıldı. Van Gölü Koruma Kanunu, Özel Koruma Bölgesi gibi taleplerin dillendirildiği ve bu konuda birçok kurum, kuruluş ve siyasetçinin mücadelesini verdiği süreç ile ilgili önemli bir karar çıktı. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’ın takibini sürdürdüğü, Van Gölü Aktivisitleri Derneği’nin ısrarla mücadelesini verdiği koruma süreci ile ilgili resmi kanallardan verilen mücadele geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen sempozyumda daha da öteye götürüldü. Geçen süreçte işlemler hızlandırılırken, Van Gölü ve çevresi, ‘Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edildi. İlgili karar, Resmi Gazete’de yayımlarak ilgili bakanlık tarafından da ilan edildi. Valilik, haberi sosyal medyadan duyururken, sevindirici haberin ardından birçok kişi sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.

VAN GÖLÜ İÇİN ÖNEMLİ ADIMLAR ATILMAYA DEVAM EDİYOR…

Van’da son yıllarda tabiat varlıklarının korunmasına yönelik çeşitli çalışma yürütülüp, çalışmalar doğrultusunda korunmaları için önemli adımlar atılıyor. Bu önemli adımlardan biri 2020 yılında İpekyolu ve Tuşba ilçelerinde yer alan Erçek Gölü için atıldı ve ‘Potansiyel Doğal Sit Alanı’ olarak tescillendi. Ardından 2021 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Van’ın Gevaş ilçesindeki İnköyü, Ağin Mezrası ve Deveboynu mevkileri “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olarak tescillendi. Bu önemli adımlardan sonra, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’ın takibini sürdürdüğü, Van Gölü Aktivisitleri Derneği’nin ısrarla mücadelesini verdiği Van Gölü koruma süreci için sevindirici bir haber geldi ve Van Gölü ve çevresi, ‘Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edildi. İlgili karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

VAN VALİLİĞİ SEVİNDİRİCİ HABERİ DUYURDU

Van Valiliğinin sosyal medya hesabından paylaşım yapılarak karar duyurulurken, paylaşımda “Van Valiliği’nin sosyal medya hesabından, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla ilgili yapılan paylaşımda, Van Gölü’nün korunmasına yönelik çalışmalar yapıldığı belirtilerek, "Van Gölü ve çevresinin ‘Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edilmiş ve Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Tüm Van Gölü Havzası’na ve ülkemize hayırlı olsun. Emeği geçenlere teşekkür ederiz” ifadelerine yer verildi.

“VAN GÖLÜ İÇİN TARİHİ GÜN!”

Öte yandan Vangölü Aktivistleri Derneğinin sosyal medya hesabından da paylaşım yapılarak, “Van Gölü için tarihi gün! Van Gölü’nün korunmasına yönelik yürütülen çalışmalarda; Van Gölü ve çevresi "Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescil edildi. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz” denildi.

ÖZEL: VAN GÖLÜ, KİRLİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİNDEN KAYNAKLI OLARAK KURAKLIĞIN ETKİSİYLE GELECEĞE DOĞAL HALİYLE KALMAYABİLİR

Kuruldukları günden bu yana Van Gölü başta olmak üzere Van’ın doğal ve tarihi yapıları için birbirinden farklı etkinlik ve çalışmalara imza atan Vangölü Aktivistleri Derneği, Van Gölü’nün korunması için çok emek vermişti. Sevindirici haber açıklandıktan sonra sosyal medya hesabından da paylaşım yapan Vangölü Aktivistleri Derneği, kararın Van Gölü için tarihi gün olduğuna dikkat çekti. Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, konuyla ilgili Şehrivan’a görüş vererek duygu ve düşüncelerini dile getirdi. Özel, Van Gölü’nün önemine değinerek, “Van Gölü; eşsiz doğal güzelliği, sodalı yapısı, kendine has özellikleri ile binlerce yıldır etrafında ve içindeki yaşama hayat veren, bin 650 rakımı ile yukarı deniz olarak adlandırılan, ülkemizin en büyük gölüdür. Etrafında yaşayan bir milyonu aşkın insanın aktif kullandığı ve kapalı bir havza olan Van Gölü, kirlilik ve iklim değişikliklerinden kaynaklı olarak kuraklığın etkisiyle geleceğe doğal haliyle kalmayabilir” ifadelerini kullandı.

“VAN GÖLÜNÜ HEP GÜNDEMDE TUTTUK”

Derneğin kurulduğu ilk günden beri Van Gölü’nü gündemde tutmak için çeşitli çalışmalar düzenlediğini ifade eden Özel, “Vangölü Aktivistleri olarak amacımız, Van Gölünün geleceğe temiz ve doğal haliyle bırakılmasıdır. Bunun için de yıllardır çeşitli çalışmalar yapmaktayız. 2015 yılından bu yana farklı çalışmalar düzenleyerek Van Gölünü hep gündemde tuttuk. Yürüyüşler yaptık, yüzme etkinlikleri düzenledik, eğitimlerimiz oluyor. Geçen gün bizim destek verdiğimiz Van Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği 1’inci Van Denizi Yüzme Festivali düzenlendi. Festival 8 gün sürdü ve her gün Van Gölü’nün ayrı bir noktasına yüzüldü. Festivale Türkiye’nin birçok ili ve yabancı ülkelerden de katılım sağlandı. Yine 14-21 Ağustos’ta Büyükşehir Belediyesi, göle kıyısı olan çevre belediyelerin destekleri Vangölü Aktivistleri Derneğinin işbirliğiyle Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programına” katkı sunmak için 4. Van Denizi Bisiklet Festivalini düzenlenecek. Kurulduğumuz ilk günden beri Van Gölüne dikkat çekmek için çalışmalar düzenledik ve bu çalışmalara da devam edeceğiz” diye konuştu.

ÖZEL: VAN GÖLÜ’NÜN KORUNMASI VE GELECEĞE TAŞINMASI KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR ADIM ATILMIŞ OLDU

2020 yılından bu yana Van Gölü ile ilgili, Cumhurbaşkanın eşi Emine Erdoğan himayesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, başkanlığını Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan’ın yürüttüğü Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı yürütülmektedir. Biz Vangölü Aktivistleri olarak da bu eylem planının bir paydaşı olarak katkı sunmaktayız. Eylem Planı kapsamında birçok kurum ve kuruluşlar çalışmalar yürütmektedir. Van Gölü ile ilgili yapılan çalışmalar sonucunda Van Gölü ve çevresi, ‘Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescil edildi. Alınan bu karar ile Van Gölü’nün korunması ve geleceğe taşınması konusunda önemli bir adım atılmış oldu. Burada emeği geçen başta Sayın Emine Erdoğan ve Sayın Gülşen Orhan olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz. Koruma amaçlı ve kontrollü kullanım ile doğal halinin devamı için önem arz eden bu statüyü aynı zamanda yıllarca beklenen Koruma Kanunu olarak da değerlendirmekteyiz.

“KAMUOYUNUN KARARI SAHİPLENMESİ VAN GÖLÜ’NÜN GELECEĞE TAŞINMASINDA ÖNEMLİ ROL ALACAKTIR”

Vangölü Aktivistleri olarak 2015 yılından bugüne kadar Van Gölü için bu ve benzer kararların alınması için farkındalık çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmaların netice vermesi bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Çalışmalarımız alınan kararların yürütülmesine katkı sunmak üzere devam edecektir. Van Gölü için alınan bu önemli statü sonucu Van Gölü’nü kirleten başta arıtma tesislerinin kapasitelerinin artırılması, eksiklerinin giderilmesi ve diğer kirletici unsurların önlenmesi ile kamuoyu bilinci arttırılarak Van Gölüne sahip çıkılması en büyük temennimiz ve çalışma konumuzdur. Kamuoyunun kararı sahiplenmesi Van Gölü’nün geleceğe taşınmasında önemli rol alacaktır. Van Gölü ve Van Gölü ve çevresi "Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak tescil edilmesinin hayırlı olmasını temenni eder ve Van Gölü için tarihi bir karardır.

Editör: TE Bilisim