Van Büyükşehir Belediyesi ve VASKİ Genel Müdürlüğü 2016 yılı bütçesi ve yıl içerisinde yapmayı planladığı çalışmaları kent dinamiklerinin görüş ve önerilerini dinleyerek, kentte öncelik olarak yapılması gereken çalışmaları tartıştı. Ev sahipliği nedeniyle toplantının açılışında konuşan VAN-TSO Başkanı Necdet Takva, Van’ın genel sorunlarına değinerek, Van’ın Türkiye’nin en borçlu kenti olduğunu dile getirdi. Takva, Van’ın bunun yanı sıra sosyo-ekonomik gelişim bakımından Türkiye’nin 76’ncı ili olduğunu, bu durumun içler acısı olduğunu kaydetti. Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre, ise Van Gölü’nün kurtarılması için çalışmalar yapacaklarını söyleyerek, herkese büyük görevler düştüğünü belirtti.

 

Van Büyükşehir Belediyesi ve VASKİ Genel Müdürlüğü 2016 yılı bütçesi ve yıl içerisinde yapmayı planladığı çalışmaları kent dinamikleri ile tartıştı. Yıl içerisinde yapacakları çalışmalara ilişkin kent dinamikleri ile bir araya gelen Büyükşehir Belediyesi, kent dinamiklerinin fikir ve önerileri doğrultusunda çalışmalarını şekillendirecek. Uygulama ile katılımcı belediyeciliği hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi böylece yapacağı bütün çalışmaları ortak fikir ve öneri doğrultusunda hayata geçirecek. Van Ticaret Sanayi Odası (VAN-TSO) ev sahipliği yaptığı toplantıya Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre ve Genel Sekreter Yardımcıları Suat Türk, Erhan Aksoy, İrfan Sönmez ile birlikte VASKİ Genel Müdürü Mehmet Özköseoğlu'nun yanı sıra çok sayıda STK ve oda temsilcisi katıldı.

 

TAKVA: DURUM İÇLER ACISI

Ev sahipliği nedeniyle toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren VAN-TSO Başkanı Necdet Takva, Büyükşehir Belediyesi’nin kent dinamikleri ile bir araya gelerek hem 2016 yılı bütçesini hem de yapmayı planladıkları çalışmaları tartışmaya açmasının çok olumlu bir gelişme olduğunu ve bunun da kendilerini mutlu ettiğini ifade etti. Van’ın genel sorunlarına değinen ve Van’ın Türkiye’nin en borçlu kenti olduğunu dile getiren Takva, Van’ın bunun yanı sıra sosyo-ekonomik gelişim bakımından Türkiye’nin 76’ncı ili olduğunu söyledi. Bu durumun içler acısı olduğunu kaydeden Takva, bu içler acısı durumdan kurtulmanın tek yolunun da Van’da bulunan bütün dinamiklerinin bir araya gelerek sorunlara çözüm bulması ile mümkün olabileceğini belirtti.

 

TAKVA: YOĞUNLUĞU KAYDIRMALIYIZ

Kent dinamikleri olarak Van Büyükşehir Belediyesi’nin başta Kapıköy Sınır Kapısı’nda yaşanan sorunu el almasını, yine İran pazarında belediyenin kent dinamiklerine öncülük yapmasını isteyen Takva, “Van’ın Pazar alanlarının gelişmesi için yeni projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Van’ın kent nüfusunun yüzde 70’i kırsal kesimden oluşuyor. Ani göç hareketleri ile yaşanan nüfus artışı beraberinde birçok sorunu getiriyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak, kentte yaşanan işsizliği bitirmek için birlik olmamız lazım. Kırsal nüfusu kent nüfusuna entegre etmezsek sorunlar daha da büyüyecektir. Yine kent nüfusunun Cumhuriyet ve Maraş Caddesi’nde olan yoğunluğunu şehrin diğer bölgelerine kaydırmamız gerekiyor.” Dedi.

 

ŞAHİN: EN BÜYÜK SORUN TRAFİK SORUNU

Toplantıya katılan Mali Müşavirler Odası Başkanı İbrahim Şahin de toplantının Van için çok önemli olduğunu ve yapılan toplantı ile sorunların daha çabuk çözüme kavuşacağını söyledi. Van’ın temel sorunlarından bahseden Şahin, Van’ın ciddi anlamda trafik sorunu olduğunu ve yaşanan trafik sorunu nedeniyle şehrin artık yaşanılmaz duruma geldiğini belirtti. Yine kentin yerel zenginliği için özellikle dışarıdan gelen ve hiçbir şekilde şehre vergi vermeyen marketler zincirlerinin önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Şahin, bunun için kent halkının bu konuda duyarlı olmasını istedi. Halkın ekonomik anlamda gelişmesi için kooperatifçiliğin hayata geçirilmesini isteyen Şahin, bunun için Büyükşehir Belediyesi’nin bu tür kooperatiflere öncülük etmesini talep etti.

 

BOZKURT: İMAR SORUNU HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Büyükşehir Belediyesi’nin farklı bir belediye olduğunu dile getiren Van Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Şemsettin Bozkurt ise, kentin en büyük sorununun imar sorunu olduğunu belirtti. Kentte yaşanan sorunlara değinen Bozkurt, kentte imar sorununun yaşandığını ve imar sorunun çözüme kavuşmasının hayati önem taşıdığını ve Van’ın çok acil bir şekilde modern bir şehir yapılanmasına ihtiyaç olduğunu ifade etti. Halkı üretim süreçlerine dahil etmeleri gerektiğini belirten Bozkurt, “Özellikle sanayi, tarım ve hayvancılıkta ciddi projeleri hayata geçirmemiz gerekiyor. Yerel ürünlerin ulusal ve uluslararası marka haline getirmemiz için yerel üretimi güçlendirmemiz gerekiyor.” Dedi.

 

ALPASLAN: MERALARI KULLANAMIYORUZ

Van Ziraat Odası üyesi Alparslan Kıran ise, Van’ın hayvancılık bölgesi olmasına rağmen hayvancılığın yapılamadığını söyledi. Askeri yasaklar nedeniyle Van’da bulunan mera ve yaylaların kullanılamadığını aktaran Kıran, “Bu da tarım ve hayvancılığın bitmesi anlamına geliyor. Türkiye’de en çok ve en zengin mera alanlarına sahip il Van’dır, ama buna rağmen bu meralar kullanılamıyor. Meralar giderek çoraklaşıyor ve işlevini yitiriyor. Bu meraları kurtarmazsak bu bölge de artık tarımdan hiçbir şekilde bahsedemeyiz. İşte belediyenin burada devreye girmesi lazım, özellikle sulama göletlerin sayısının fazlalaştırılması hayati önem taşıyor. Belediye nezdinde 'Hububat Alım Borsası’nın kurulmasını istiyoruz” dedi.

 

BÜTÇEMİZ YOK AMA VAN GÖLÜNÜ KURTARACAĞIZ!

Toplantıda yapılan görüş ve önerilerin ardından VASKİ Genel Müdürlüğü’nün 2016 yılı bütçesi ve VASKİ tarafından yapılacak çalışmalara ilişkin bilgi veren VASKİ Genel Müdürü Mehmet Özköseoğlu, Van’ın Büyükşehir olmasının ardından VASKİ olarak kurumlaşmaya gittiklerini ve kurumlaşmalarını tamamlayarak çalışmalara başladıklarını söyledi. VASKİ olarak kendilerine devredilen kurumların tamamen borçlu kurumlar olduğunu belirten Özköseoğlu, bunun da kendisi ile birlikte büyük sorunlar getirdiğini dile getirdi. Yaşanan soruların çözümü için çalıştıklarını ifade eden Özköseoğlu, “Kısıtlı bir bütçeye rağmen Van ve ilçeleri için önemli çalışmalar yaptık. Van’ın bütün ilçelerinin arıtma tesisi projelerini hazırladık. Bu yılda içme suyu tesislerinin projelerini tamamlayacağız. 2019 yılına kadar hedeflenen bütün tesis projelerini hayata geçirerek Van Gölü’nü kurtaracağız.” Diye belirtti. Kaliteli su hizmeti için tüketilen suyun tahsillerinin yapılması gerektiğini söyleyen Özkesoğlu, bunun için kent halkının su ücretlerinin yatırmaları gerektiğini belirtti. Türkiye’de şebeke suyunu içen ilk 5 il arasında olduklarına değinen Özköseoğlu, “Biz halkımıza tamamen doğal kaynak suyu içiriyoruz. Türkiye’de hem Büyükşehir hem de iller arasında şebeken su içilen 5 il arasında bulunuyoruz” dedi.

 

TÖRE: VANGÖLÜNÜ KURTARACAĞIZ

Töre: Kent dinamiklerinin tüm görüş ve önerileri hayata geçirilecek

Toplantıda son olarak konuşan ve katılan tüm dinamiklere teşekkür eden Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sedat Töre, kent dinamiklerinin tüm görüş ve önerilerinin 2016 yılı çalışma planına dahil edeceklerini söyledi. Töre, “Yine planladığımız tüm çalışmaları hayata geçirmek için var gücümüzle çalışacağız. Van Gölü’nü kurtarmak için hepimize büyük görev düşüyor. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapacağız. Yine otogar sorunu ivedi bir şekilde çözüme kavuşacak. Çünkü otogar bir ilin en önemli vitrinini oluşturuyor. Yine kent içerisinde yaşanan trafik sorununu ortadan kaldırmak için alternatif yollar açacağız. Yarım kalan ve 700 araçlık katlı otopark ihalesini yaptık. Otopark bu yıl içerisinde tamamlanarak hizmete açılacak. Van ve bölge illeri için hayati önem taşıyan sebze hali için projemizi hazırladık. Van’a 50 yıl yetebilecek modern bir sebze hali yapacağız. 2016 yılı içerisinde en çok üzerinde durduğumuz çalışmalardan birisi ise Ulaşım Ana Planı’dır. Bu da 2016 yılı içerisinde tamamen hayata geçirilecek. Yine yeşil alanların çoğaltılması bizim için çok önemli, yeşil alan ve parkların yapımlarına bu yılda devam edeceğiz.” Dedi. 

Editör: TE Bilisim