ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖMER AYTAÇ AYKAÇ - MERAL YILDIZ

 

Van milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay’ın projesi olan ve ilk toplantısını geçen ay yapan Van Güçbirliği Platformu meyvelerini vermeye başladı. İlk toplantıda konuşulan bazı konular çözüme kavuşurken, 2’inci toplantı ‘Ekonomi’ başlığı ile yapıldı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın da katıldığı ve önemli konularda desteklerin istendiği toplantıyı Bakan Yılmaz hayranlıkla takip etti. “Keşke her yerde böyle bir platform” olsa diyen Yılmaz, kendisine iletilen birçok konuyu özveriyle not edip çözüm sözleri verdi.

 

Van Güçbirliği Platformu Van’da 2’inci kez bir araya geldi. Kentteki birçok kurum kuruluş amiri, yönetici, idareci, STK, Oda ve akademisyenin yer aldığı ve Van’ın en önemli sorunlarının konuşulduğu ve çözüm arandığı platformun 2’inci toplantısının konuğu ise Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz oldu. İlk toplantının ardından oluşturulan komisyonların düzenlediği toplantıların ve Ulaştırma ile Bilim Sanayi Teknoloji komisyonlarının aldığı 5 önemli kararın açıklandığı toplantıda Van’ın çözüm bekleyen 5 konusu detaylarıyla masaya yatırıldı. Toplantıda ilk toplantıdan bu yana sorun bekleyen çözümlerle birlikte, bu alandaki önemli konular katılımcıların da konuşmalarıyla konuşulurken Van adına önemli bir işbirliği toplantısına daha imza atıldı.

 

Van Güçbirliği Platformu’nun 2’inci toplantısı Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO)’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Van TSO’da gerçekleştirilen toplantının ikincisine Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da katıldı. Ünlü ekonomi profesörü Mithat Melen’in de konuk olarak katıldığı toplantıda Mütevelli Heyeti’nin üyeleri katılım sağladı. Yönetim Kurulu’nun da Van Büyükşehir Belediyesi dışında hazır bulunduğu toplantıda açılışı Mütevelli Heyet’te bulunan ve platformun fikir babası olan Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay yaptı. Ev sahipliği için Van TSO’ya teşekkür eden Atalay, Cevdet Yılmaz’a da katılımından dolayı teşekkür etti. İlk toplantıda gündemin ‘ekonomi’ olmasını kararlaştırdıklarını belirten Atalay toplantının da gündeminin ekonomi ve ‘yatırım ortamının iyileştirilmesi’ olduğunu belirtti.

 

 

BAKAN YILMAZ’A ÖZEL TEŞEKKÜR

 

Atalay’ın ardından ev sahibi Necdet Takva, katılımından dolayı Bakan Yılmaz’a teşekkür ederken, bakanın Van ile ilgisi için; “Van TSO bu anlamda ekonomik göstergeleri dezavantajlı olan bu ilin bu platformda ev sahipliği yapmasının memnuniyetini yaşıyor. Sayın bakanımızın bizimle olması lazım. Şunu itiraf etmeli ve hakkını teslim etmeliyiz ki sayın bakanımız iletişim içinde olduğumuz ve kabinenin değerli üyelerinden biri. Gerek bölgede, gerek de Ankara’da tüm sorunlarımızı sabırla dinleyerek çözüm üretme konusunda göstermiş olduğu dirayet için şükranlarımı arzediyorum.” Dedi. Ardından konuşan Güç Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Vali İbrahim Taşyapan ise; “İlk toplantıda yapılan sunum ve görüşmelerden sonra bu toplantı için Van Ekonomisi’ni konuşma kararı almıştık. O günkü toplantıda Van ilinde yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda bir görüşme görevleri vermiştik komisyonlara. İki komisyon bu konular üzerinde çalıştılar. 10 Mart tarihine kadar da bu çalışmalar sürdü. Bizim ikinci toplantımıza da bir sunum hazırlandı. Hazırlanan çalışmaları dinledik, tartıştık ve bugünkü mütevelli heyetin önüne önemli konuları sunmak için bir çalışma hazırladık.” Dedi.

 

 

ERCİŞ’E KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜJDESİ!

 

Ardından konuşan Güç Birliği Mütevelli Heyeti üyesi Van Milletvekili Beşir Atalay, yaptığı değerlendirmede; “Van’da yapılan bütün faaliyetlerin istiyoruz ki bu platformda yapılmasını, burada konuşulmasını istiyoruz.” Dedi. Ardından toplantıda konuşulan ve konuşulacak olan konularla ilgili değerlendirmelerde bulunan Atalay, önceki toplantıların da konusu olan Kentsel Dönüşüm ile ilgili müjdeli haberi vererek başladı. Atalay; “Erciş’in bir Kentsel Dönüşüm sorunu vardı. Burada konuşuldu ve bu da çözüldü. TOKİ’nin ödemesi, Yargı’nın kararı gibi konular vardı. Bizler bir uzlaşma komisyonu, Erciş heyeti, Burhan Kayatürk ile bir indirim sağlayarak anlaşmayı sağladık ve ödemeler yapıldı. Yani Erciş’in Kentsel Dönüşüm sorunu da kapanmış oldu. İlçeye de ciddi bir kaynak aktarımı yapıldı.” Dedi.

 

 

ÇEVRE YOLUNDA ADIM ADIM ÇÖZÜME!

 

Güçbirliği Platformu’nun önemli konularından biri olan Van Çevre Yolu ile ilgili de ciddi girişimler yaptıklarını söyleyen Beşir Atalay, ilk toplantıdan sonra Çevre Yolu ile ilgili tam 4 bakanlık ve kurumu Van’a buluşturarak çalışmaların startını verdiklerini belirtti. Atalay, bu konuyla ilgili gelinen noktası ise şu şekilde açıkladı; “Konuşulacak olan 2’inci konu Çevre Yolu. Bilindiği 13 Şubat’ta Kalkınma Bakanımız DAP’ın bölge toplantısını yaptı. Bunun Merkezi Erzurum ama bölgenin en büyük şehri olarak Van’da yapılmasını istedik. Sayın bakanımız da bizi kırmadılar. O vesileyle Cevdet Bey’in başkanlığında bir de çevre yolu toplantısı yaptık. 4 bakanlığı ilgilendiren bu konuyu çalıştık. Burada da bir araya getirme fırsatı bulduk. Karayolları, Çevre Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı yetkilileri burada buluştu. Ne yapılması gerekiyorsa istedik. Tabi bu konuda bir de Belediye var. Belediyenin de imar konusunda bazı düzenlemeler yapması gerekiyor. Bu konuda belediyeye de sorumluluğunu yerine getirme görüşmesi gerektiği konusu konuşuldu. Eğer olmazsa bir torba yasa ile de bunu çözeceğiz.”

 

 

KAPIKÖY TAMAM GİBİ…

 

Güç Birliği’nin en önemli gündem maddelerinden biri de Kapıköy oldu. İlk toplantıda konuşulan Kapıköy konusunda da önemli girişimler olduğunu hatırlatan Atalay; “Diğer bir konu da yine Kapıköy konusu. Kapıköy konusunda seçimden bu yana hep beraber çalışıyorduk. Bu noktada Gümrük ve Ticaret Bakanı Yardımcısı’nın Van’dan olması da işleri kolaylaştırdı. Bakanlıktan iyi bir iş çıkarıldı. Ardından TOBB’la görüşmeler yaptık. Yeni bir proje üzerinde çalışıldı. Şimdi o proje onaylandıktan sonra artık yürüyecek. Ama Temmuz ayı gibi ihalesi olacak gibi. Bu konuda da Cevdet Bey bizim güvencemiz. İran’daki toplantı da bu konu kendisi tarafından Başbakana iletildi. Bu konuda olayı tıkayan konulardan birisi de İran tarafından yapılacak yol. Onlar bunun da yapılmasını TOBB’dan istiyor. Şimdi bu da çözülüyor. Cevdet Bey bu noktada katkı sunacak ve kapı muhteşem bir şey olacak. Orası tır trafiğine açıldığında burada konuştuğumuz Lojistik Merkezi gibi konular gündeme gelecek. Bu konuda da işlerin iyi gittiği haberini vermek istiyorum.” Dedi.

 

 

ÇALIŞMALARI İLMİK İLMİK İŞLİYORLAR!

 

Atalay’ın bu sözlerinin ardından platformun sekreteryasını yürüten ve araştırmaları ve rakamlarla ciddi bir katkı sağlayan paydaş olan diğer bir yönetim kurulu üyesi DAKA adına Genel Sekreter Emin Yaşar Demirci bir sunum gerçekleştirdi. 2’inci toplantı öncesi 2 komisyonun ardı ardına birçok toplantılar yaptığını bu konuda ekonomi ve yatırım konusunda önemli maddelerin öne çıktığını bu maddeleri de karara bağlamak üzere yönetim kurulana sunduklarını belirtti. Ardından da yönetim kuruluna sunulan ve toplantının 5 ana maddesi olan gündem maddeleri ile ilgili bilgiler verdi.

 

 

İŞTE VAN’IN ÇÖZÜM İÇİN ÖNÜNDEKİ 5 BAŞLIK!
 

Yönetim Kurulu’nca karar verilen 5 Öncelikli Sorun ve toplantının gündemini oluşturan konuları değerlendiren Demirci o başlıkları ise şu şekilde paylaştı:
 

-Kapıköy Sınır Kapısının Modernizasyonu

-Teşvik Uygulaması

-OSB Altyapısının İyileştirilmesi

-Lojistik Merkez Kurulması

-Güneş Enerjisi İhtisas Endüstri Bölge Kurulması

 

 

VAN’DAN 1,5 MİLYAR TL SERMAYE KAÇMIŞ!

 

Kapıköy’ün verilen müjdelerle birlikte çözülmesi için adım atıldığını ve bu konunun tartışılmasına gerek kalmadığını belirten Yaşar Demirci, Van ile ilgili önemli maddelerden birisinin teşvik uygulaması olduğunu vurgularken bu noktada önemli bir bilgiye de yer verdi. Van’da son yaşanan olaylardan sonra sermayenin tutarının 1 buçuk milyar TL bölgeyi terk ettiğini belirtti. Demirci daha sonra 6’ıncı bölgeye özgü teşviklerle ilgili komisyonların aldığı kararları dile getirdi. Demirci ardından OSB ile ilgili talepleri dile getirirken, bu konudaki beklentileri şöyle sıraladı: “Ömürlerini tamamlamış olan 1. ve 2. etap yollarının yenilenmesi. Güvenlik sebeplerinden dolayı OSB’nin çevre duvarının inşası. Ölümcül kazaların yaşandığı üniversite-sanayi kavşağında köprülü kavşak inşası. Mevcut arıtma kafi gelmediğinden endüstriyel arıtma kapasitesinin artırılması. İhalesi yapıla 4. etabın hızlı bir şekilde tamamlanarak, tahsislerinin gerçekleştirilmesi. Planlanan 5. etabın fizibilitesinin gerçekleştirilerek ihaleye çıkılması, hükümet programında yer alan «anahtar teslim» fabrika inşasının bu etapta gerçekleştirilmesi.

 

 

VAN’A LOJİSTİK MERKEZ YOLDA!

 

Ardından Van’da Kapıköy’ün ardından kurulması gereken bir lojistik merkezin gerekliliğini vurgulayan Demirci, Türkiye haritası üzerinden çarpıcı veriler paylaşarak, Doğu Anadolu Bölgesi’nde hiçbir Lojistik Merkez’in bulunmadığını bölgede Habur dışında bir merkezin olmadığını dile getirdi. Ardından da lojistik merkez ile ilgili; “Bu çerçevede Van Kurulacak Lojistik Köyün kurulması gerek 2023 Türkiye Vizyonunda belirtilen 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin gerçekleşmesi gerekse de Van ilinin kalkınmasında önemli bir etki sağlayacağı düşünülmektedir.” Dedi. 5 başlığın en önemli gündem maddelerinden birisi de Güneş Enerjisi olurken bu noktada Van’ın bu noktadaki potansiyeli istatistiklerle verildi. Demirci, Güneş Enerjisi noktasındaki önemi şu verilerle paylaştı; “Van İli Türkiye’de güneşlenme süresinde 2.  sırada ve güneş enerjisi radyasyon değerinde ise 3. sırada yer almakla birlikte uygun iklim ve coğrafik parametreler dikkate alındığında elektrik enerjisi üretim verimliliği bakımından 1.sıradadır. Güneş enerjisi yatırımlarına uygun geniş arazi varlığına sahiptir. 6094 Sayılı Kanun ile Türkiye’de 2. en yüksek GES kotası 77MW ile Van İline verilmiştir. 600MW’lık kota  TEİAŞ tarafından yarışma usulü ile firmalara ihale edilmiş, ihale sonuçlarında Türkiye’de MW başına en yüksek katkı payı 2.960.000TL ile Van’daki GES projelerine verilmiştir. Van İli için MW başına en düşük tutar 1.695.000 TL, ortalama değer 2.037.000TL olup Türkiye ortalaması olan 1.550.000TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Bu yarışma güneş enerjisi yatırımlarında Van İlinin değerini göstermiştir.” Dedi.

 

 

VAN GÜNEŞ’İ KULLANIRSA…

 

Van Güneş Enerjisi İhtisas Endüstri Bölgesi’nin Kurulması konusundaki taleplerini bir kez daha dile getiren Demirci, bu konuda Van’ın bu durumu için “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvuru yapılmış olup bakanlık onayı beklenmektedir.” Dedi. Van’da alanların kullanılması halinde 14-15 milyarlık bir üretim getirilebileceğini vurgulayan Demirci, “2015 Temmuz’da bilim sanayi bakanlığına başvuru yapıldı. Şu anda uygulama aşamasına gelmesi bekleniyor.” Dedi. Bunun için de güç birliğinin ve Bakan Yılmaz’ın katkılarını talep etti. Demirci ayrıca; “Yatırımcının önündeki engeller kaldırılmalı. Talep ettiği sayıda arsayı güneş enerjisi karşılığında tahsis edeceğimiz bir alan oluşturulması talebini iletiyoruz.” Dedi.

 

 

TAKVA: BU SORUN ÇOK CİDDİ!

 

Ardından da Güç Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, ise Van’a dair istatistiklerin yer aldığı bir sunumda Van’ın ekonomik durumuna dair bilgiler verdi. Van’ın ekonomik durumun çok da iyi olmadığını belirten Takva; “Bakanımızın da burada bulunmasını fırsat ilerek nelere ihtiyaç duyduğumuzu belirtmek istiyorum. 26 bin 327 kayıtlı işyeri var Van’da. Aslında bu rakamın Van’da girişimciliğin ne kadar ihmal edildiğini gösteriyor. Bizim şu anda 60 bin civarında iş yeri olması gerekiyordu. Bu noktada girişimciliğin desteklenmesi ve kümelenme meselesinin çözülmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Bu Van’ın potansiyeline uygun bir tablo değil. Kişi başına milli gelirde Van 3 bin 826 dolar’lık bir paya sahip, İstanbul 15 bin 674, Erzurum ise 6 bin 366’lık bir paya sahip. Bu bizim bölgeler arası gelişmişlik gerçeğini bir kez daha hatırlatıyor. Bu rakam mutlaka üzerinde durmamız gereken bir durum. Bu çok ciddi bir sorun. Bütün sosyal-siyasal sorunlarımızı tamamlasak bile yeni anayasa rağmen bu bölgeler arası geri kalmışlık bizim gelecekte ne tür bir faaliyet içinde olmamız gerektiği konusunu önümüze koyuyor.”

 

 

VAN’IN KREDİ BORCU TRİLYONU AŞTI!

 

Takva finansmana dair verileri de paylaşarak Van’ın ciddi oranda kredi borcu olduğunu belirtti. “Bankacılık noktasında Van’ın kullanılan toplam nakdi kredi tutarı 4 trilyon 760 milyar 279 bin TL’dir. Bu deprem sonrası arttı. Erişim arttı ama biz sorunlarımızı kredi kullanarak çözme mücadelesi veren bir kentiz Bu noktada vergi terkini konusunda bir talebimiz var. Bazıları çok haz etmiyor ama biz bu konunu terkin edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bölgedeki olumsuzluklar nedeniyle kredi kullanımınızda sınırlamalar getirildi. Kredi almak neredeyse imkânsız hale geldi. Kredi vermemek için bir çaba harcanıyor. Anlaşılmaz bir tutum var. Bu terör meselesinin yoğunlaştığı dönemde finansın bu işi ranta ve çağdaş tefeciliğe dönüştürdüğünü de ifade etmek gerekiyor. Özellikle kamu bankaları bu konuda kolaylaştırıcı olmalı. Devlet acil bir şekilde bu konuda harekete geçmeli. Yine eksper değerlendirmesinde sorun yaşıyoruz. Bölgede eksper firması yok, değerlendirme yapılınca da ipotek değerleri ciddi anlamda sıkıntılı gerçekleşiyor. İlçelerdeki arsalar ipotek olarak kabul edilmemekte. Bu da Van için önemli sorun. Bazı durumlarda da Van dışında ipotek isteniliyor. Bu da oldukça garip bir durum. Bölgede KOBİ’lerin finansmana erişim konusunda bir pazarlık konusu edildiğini görüyoruz.”

 

 

KARŞILIKSIZ ÇEKLER BAŞ AĞRITACAK!

 

Takva sunumunda ayrıca şu verileri paylaştı: “Türkiye genelinde de bir kriz yaşandığını hissediyoruz. Ama Van’ın özel bir durumu var. Burası da Van Güçbirliği olunca burada paylaşmak istedim. Van’ın karşılıksız çek sayısı toplamı 6407. Tutar ise 220 milyon 293 bin. Diğer bir konu ise vergi borçları ve vergi tahsilatı... Aslında Van borcuna sadık bir il. Ödeme alışkanlığı olan ender bir kentiz. Fakat deprem öncesi ve sonrası vergi tahsilat konusunda büyük bir düşüş var. Deprem öncesi yüzde 80 gibi bir ödeme varken, depremden sonra bu rakam düşüşte. Ayrıca tahakkuk tutarında yüzde 300’lük bir artış oldu. Buna bir çare bulunmasına yönelik taleplerimiz var. Sınır Ticaretinden tarifeli ticarete geçilmesi gerekiyor. KOBİ’lerin ihracat-ithalata yönlendirilmesi gerekiyor. Bölgenin en büyük kenti olarak dış ticaret rakamları Van’a yakışmıyor. Biz geçen hafta İran’daydık. İran’ın Van’a ciddi bir alakası var. Onlarla da ciddi ilişkilerimiz var. Bunlar da değerlendirilmeli. Turizmde ise beklediğimizi yapamadık. 2015’te 1 buçuk milyon hedefimize giderken 700 bin civarında kaldık. Dış güçlerin bölgeyi olumsuzlaştıran açıklamaların değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.” Atalay ise, Takva’nın sunumunun ardından verilen rakamlarla ilgili olarak; “Önümüzdeki gerçekler bunlar. Gerçekleri ne kadar olduğu görürsek çalışmalar da o kadar anlamlı olur. Özellikle yaşam indeksi, ihracat hep konuştuğumuz bir konu. Bu kadar ihracat nasıl bu kadar düşer? Bunları kabul etmek mümkün değil. İnşallah çabalarımız bunlar değişsin diye var. Bu platform bunun için çalışacak. Bunlar bizim ödevlerimiz arasında.” Dedi.

 

 

İŞTE OSB’NİN TALEPLERİ!

 

Toplantıda söz alan bir diğer isim ise Güç Birliği Yönetim Kurulu üyelerinden Şemsettin Bozkurt oldu. Bozkurt gündemdeki konuların konuşulduğu toplantı öncesi 2 komisyon ve bir yönetim kurulu toplantısında ciddi emekler harcadığını hatırlatarak; “Biz OSB olarak dile getirdik bu güç birliği hakikaten kentimiz için tarihsel bir önemdedir. Bunun değerini bilip bu masa etrafında tüm kent dinamiklerin bir araya gelip kentin üretime dair büyümesi için ortaya performans koyması gerektiğini düşünüyoruz. Gerek merkezi hükümet düzeyinde gerek yerel düzeydeki sorunlar burada açığa çıkarılmalı biz de iş çevresi olarak burada bir denetim görevi görmeliyiz. Kentimizin ve bölgemizin en önemli sorunu ise çatışmalı süreç. Dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz. Maalesef sürekli nitelikli göç veriyoruz ama işsiz, çaresiz de bir göç alıyoruz. Kentin sırtına yük olacak bir göç alıyoruz yani. Buradan biz ekonomi çevresinden bakınca teşvik farkı durumu ortaya koyuyor ama bu pratikte bir karşılık bulmuyor. Bulsa bu sorunlar yaşanmazdı. Vergi ve SGK primlerinde belli destekler sunulması. Kent ekonomisinde yerel yönetimlerin de haçların düşürülmesi noktasında taleplerimiz var.”

 

 

VAN DÜNYANIN EN PAHALI ELEKTRİĞİNİ KULLANIYOR!

 

“OSB Başkanın ardından toplantının özel konuğu olarak çağrılan Prof. Dr. Mithat Melen konuştu Mithat Melen, bu platformu çok başarılı bulduğunu belirterek; “Biz ekonomistler çok değişik yapıdayız. Çok havada bile havada bulut görürüz. O yüzden çok temkinli olmaya çalışıyoruz. Mesele sadece Van değil. Bir Vanlı olarak Türkiye’nin önündeki ve dünyanın önündeki sorunlar çok ciddi. Ciddi bir altyapıya ihtiyaç var. Van’ı çok yakından takip ediyorum. Benim gördüğüm şey şu: Devletten şunu alalım bunu alalım. Tamam doğru. Biz derslerde hep şunu anlattık. Balık tutmayı öğretmemiz lazım. Katılıyorum ama buradan nasıl çıkacağız. Bunu nasıl yapacağız. Bu ortam çok önemli... Oturmak ve bir yerde buluşmak lazım… Kapıköy açılıyor ne güzel. Peki, Kapıköy’ü açacağız da ne satacağız? Biz hep ticaret yapıyoruz, bir şey üretmiyoruz ki! Kar etmediğiniz yere nasıl yatırım yapacaksınız? Dünyanın en pahalı elektriğinden biri Van’da. 250 milyon dolarlık 50 milyon doları enerji. Bunu çözemezsek nasıl yatırım meselesini çözeceğiz? Bunları konuşacağız işte…”

 

 

MÜCBİR SEBEP ARTIK SON BULSUN!

 

“Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMOB) İbrahim Şahin, mevcut sorunlar üzerine bir değerlendirme yaptı. Şahin talepleri şu şekilde sıraladı; “Güç Birliği Van için önemli. Biz esnafların, tüccarların mali müşavirliklerini yapıyoruz. Hepsinin sorun ve sıkıntılarını görüyoruz. 2011 ve 2015 yılı arasında Van’da mücbir sebep devam ediyor. Bu ilk zamanlar önemlidir. Ama 5 yıldır bununla ilgili bir sonuç alınamadı. Haliyle vergi tahakkuk ve vergi ödemeleri de gerçeği yansıtmıyor. Dolayısıyla esnafın vergi borç yükü doluyor. 5 yıllık vergi borcu birikiyor. Ardından mücbir sebep bittikten sonra cari yıl borcuyla birlikte Van ciddi sıkıntılarla karşılaşacak. Bunu birçok merciye aktardık ama bir an önce bu sona ermeli, ardından da vergi olayının terkin ya da başka bir şekilde çözülmesi lazım.”

 

 

HAKAN TURİZME DESTEK İSTEDİ

 

Toplantıda konuşanlardan birisi de Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan oldu. Hakan, bu toplantıların önemli gündem maddelerinden birisinin de Turizm olması gerektiğine vurgu yaparak, Van-Edremit arasında yapılan sahil karayolunun Gevaş’a kadar olanının da devam etmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu noktada Gevaş şehir geçişinin yapılacak olmasının Gevaş’a önemli katkı sunacağını belirten Hakan; “İddia ediyorum Van’a gelen her turistin yüzde 90’ı Akdamar Adası’na ziyaret geliyor. Ama bizim bu noktada çalışmalar yapmamız lazım. Van’dan Gevaş’ı da içine alan bir yol şart” sözlerine yer verdi. Hakan ayrıca Gevaş’taki tarihi mekânlarla ilgili olarak Gevaş’taki tarihi mekanların turizme kazandırılması noktasında yapılması gereken çalışmaları dile getirip Bakan ve heyetten destek istedi.

 

 

BÖLGE İDARE VE ADLİYE MAHKEMELERİ YENİDEN GÜNDEMDE!

 

Geçtiğimiz toplantıda konuşan ve önemli konuları dile getiren Van Baro Başkanı Murat Timur, yine önemli konularda değerlendirmelerde bulundu. Timur, Van’ın son zamanlarda konuştuğu önemli konular olan Bölge İdare ve Adliye Mahkemeleri ile ilgili sıkıntılarla birlikte Yüksekova’dan gelen göç gibi önemli konularda konuştu. Timur; “Ben önceki toplantıda iki konuya değinmiştim. Birincisi bölgede yaşanan çatışmalı süreç ve bunun yansıması. Bu noktada bırakılan noktadan devam etmek istiyorum. Gerçekten de ekonomi ve güven ilişkisinin teminatı da hukuktur. Kendisini güvende hmeyen yatırımcı buraya gelişi söz konusu olmayabilir.”

 

 

“YÜKSEKOVA KONUSUNDA DEVREYE GİRİLMELİ”

 

“Şimdi Hakkâri ve Yüksekova’yı yakından izliyoruz. Van’a yansımasını da görüyoruz. Nüfusun büyük oranı Van’a geçti. Çok endişeli bir kesim sokağa çıkma yasağı ile birlikte bekliyor. Orda STK’ların bir takım çalışmaları var. Bu noktada öncelikle bakanların ve hükümetin desteklemesi gerektiğini düşünüyoruz. Orda çatışmalı süreç yaşanırsa bunun yaşatacağı travma ağır olacak. Yansıması Van’a da olacak. Tam da ekonomi ve güvenliği konuşurken elbette de kamu düzeni de devlet için olmazsa olmaz. Ancak kamu düzeni daha farklı şekillerde, toplumuyla barışık bir şekilde, STK’larla iletişimle de olacak bir şey. Nihayetinde bakanımızın da içinde bulunduğu çözüm sürecinde önemli mesafeler kat edilmişti. Bu anlamda Yüksekova’da yaşananların Van’a yansımasının ağır olacağını düşünüyoruz. Bu girişimlere sizlerin de destek vermesi gerekiyor. Yüksekova’daki süreçte askeri yöntemler dışında da çözüm olabileceğini gördük. Oradan olumlu görüşler de aldık. Bu noktada özellikle sizden ricamız bu.”

 

 

“DESTEK BEKLİYORUZ”

 

“Diğer bir konu bölge idare mahkemesini gündeme getirmiştik. Bundan sonra bir de Bölge Adliye Mahkemesi eklendi. Bu konu bizleri ve herkesi etkilendiren bir konu. Bizim açımızdan istinaf mahkemesi olan Erzurum’a gidiş Ankara’ya gitmekten daha kolaydı. Ancak 5-6 saatlik bir yolla Erzurum’a gidip hem bölge hem idari mahkemeye gidiş ciddi engel oluşturacak. Bunu önümüzdeki 20 Temmuz’da iki mahkemenin gidişiyle yaşanacağını biliyoruz. Bu noktada bölge adliye mahkemesi 7 pilot ilden biriydi. Çok da güzel bina yapıldı. Ancak pilot ilden çıkarılınca ciddi bir hak arama sıkıntısı yaşatacak. Bu konuda hem siyasi partiler hem milletvekilleri sizlerden ciddi destek bekliyoruz.”

 

 

CHP’Lİ KURUKÇU SORUNLARI SIRALADI…

 

CHP il başkanı Mehmet Kurukçu da Güç Birliği’nin iki toplantısına katılan ve sorunları dile getiren ismi oldu. Bu toplantıya katılırken CHP kimliğini dışarıda bırakıp Van için katıldığını belirten Kurukçu; “Sorunlara bakış açımız farklı olabilir. Bugün bize gelen çok sorun ve sıkıntı var. Özetle şu sorunlar var: TOKİ ödemeleri bugüne kadar halen devam etmekte. Van’daki ödemeler noktasında bir ödeme kolaylığı sağlanmalı. İkinci konu Sosyal Mesken Konutları’ndaki vatandaşların ödemeleri ile ilgili sorunlar. Vatandaş çözüm bekliyor. Bir de kalan daireler 672 daire kimlere verilecek? Kura çekilecek mi? Bunun aydınlatılmasını istiyoruz. TEDAŞ ve Doğal Gaz konusunda sıkıntı var. Faturasını ödeyemeyen faturanın elektriği ikinci faturadan sonra kesiliyor. Sırf aç-kapat ücreti alınıyor.  Bu konu ile de ilgilenilmeli. Büyükşehir burada olsaydı buna yönelik sıkıntıları da söylemek isterdim. AK Parti’nin projelerinden birisi olan bir stat projesi var. Bir CHP’li olarak değil vatandaş olarak Van’a stat yapılmasını istiyorum. Tekstil Kent Van’da yapıldı. Bunun için teşekkür ediyorum. Gönül ister ki bir değil 4 olsun ama ivedilikle buranın içerisinin doldurulması gerekiyor. İŞKUR konusunda ise alınan 3 bin kişinin partiler tarafından gönderilen listelerden oluştuğu kanaatindeyim. Bu saatten sonra İŞKUR’a eleman alınacaksa biraz daha adil davranılmasını istiyoruz. Bu elemanların sadece iktidar tarafından değil gerçekten ihtiyacı olanların alınması taraftarıyım. Sorunlar büyük...” AK Parti milletvekili Atalay, Tekstil Kent ile ilgili konuyu hemen değerlendirirken; “Şu an tekstil kentte 5 firma 1000’e yakın isim çalışıyor. Bunun fikir babası Burhan bey ama gerçekleştiren Cevdet Bey. Biz oradan umutluyuz. Alt yapısı falan da bitiyor. Hızla asfaltı ve çevre düzenlemesi bitecek. Orasının iyi bir istihdam alanı ve ekonomik üretim alanı olduğunu biliyoruz. Buranın dolacağını umuyoruz.” Dedi.

 

 

TURİZMCİLER DERTLİ…

 

TÜRSAB Başkanı Cevdet Özgökçe ise turizmdeki mevcut sorunları konuşarak; İran ve Kapıköy ile ilgili bir kez daha sorunları ortaya koydu. Özgökçe; “İşim gereği turizmden bahsetmek istiyorum. Bizim Kapıköy’ün bir an önce iyileştirilmesi lazım. Kapıköy ile ilgili bir çok şikâyet aldık. Kapıköy’de sadece 2 gişenin çalıştığını özellikle Nevroz döneminde gelenlerin sıkıntı yaşadığını gördük. Güvenlik sıkıntısı var, minibüsçülerin yaşattığı sıkıntılar var. Lavabo, su yok. Bu olmazsa olmazımız. Aile plajımız yok yine. Van halkının da böyle bir ihtiyacı var. Van Kalesi’nin arka tarafında ahşaptan bir gezi yolu lazım. Gelen isimler ot ve dikenler içinde yürümek zorunda kalıyor. SGK primleri çok yüksek. Birçok işveren çalışanı işten çıkartmak zorunda kalıyor. Havaalanımız sıkıntılı. Ek bina bitmiyor.” Dedi. Türkiye İstatistik Kurumu Bölge Müdürü Özer Coşğun ise yatırım Van’daki yatırımlar için bir öneride bulunurken; “Van’daki istihdamın yarısı tarıma dayalı bir istihdam. Bu anlamda tarım altyapımızın da güçlü olduğu için tarıma dayalı çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Somut öneri olarak da bu kadar hayvanımız varken iş yeri sayımız içinde bir tane deri sanayisine yönelik firma yok. Tekstil Kent gibi bir deri kenti olursa nasıl olur?” dedi.

 

MEMUR-SEN’DEN ÖNERİLER…

 

Memur-Sen Van İl Temsilcisi Hikmet Bilgin; önerileri şu şekilde paylaştı; “Sağlık turizmi ile ilgili bazı şeyler söylemek istiyorum. İran, Irak, Suriye’deki birçok il Van’a İstanbul’dan daha yakın. Sağlıkta bu ülkelerden önde olduğumuz için sağlık turizmini geliştirebileceğimize inanıyorum. Bunun da Van ekonomisine katkı sunacağına inanıyorum. Uyuşturucunun geçiş güzergahı olduğu için ilde ciddi bir madde bağımlısı genç oranı var. Bundan dolayı yüksek güvenlikli psikiyatri hastanesine ihtiyaç var, onkoloji hastanesinin ihtiyaç var. Van 6 ile de hitap etmesi sebebiyle sağlıkta ciddi bir potansiyele sahip. Bunu daha çok çekebilmek için de refakatçi oteli gerekiyor. Bu isimler özellikle de barınma noktasında devamlı hastane kalma sebebiyle dinlenmek için refakatçi otelinde kurulması gerekiyor.” Dedi.

 

Ardından da Mütevelli Heyeti’nin önemli isimlerinden Beşir Atalay ve Kalkınma Bakanı değerlendirmelerde bulunarak toplantıyı tamamladı.

Editör: TE Bilisim