ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-SERCAN CANSIZ

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından 2019 yılında gar alanının genişletilmesi, kullanışlı hale getirilmesi, manevra alanının oluşturulması, ikinci feribotun yanaşabileceği hat yapılması amacıyla yıkılan İskele Feribot Parkı ve Sahil Kordonu tamamlanarak kullanımı açıldı. Yıkılmadan önce kentin simgelerinden olması, parkı, yeşil alanı gibi güzellikleri ile vatandaşın da en çok ilgi gösterdiği parkın ve kordunun eski halinden eser kalmadı. Yıkım sonrası yapımı ile ilgili hiçbir açıklama yapılmayan, bir süre sonra siyasilerin devre girmesiyle yeni bir proje yapılacağı konuşulan o parkın son hali hayal kırıklığı yaratırken kentin en önemli simgelerinden birisi de resmen yok edilmiş oldu. Proje aşamasında iken ortaya konan vaatlerden uzak bir yapıya dönen İskele Sahil’de yeşil ve beton ile donatılmış bir yapı oluşurken konuyla ilgili Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık, “O güzelim park yok oldu.” Dedi. Konuyla ilgili olarak ilk yıkımdan sonra sürecin takibini yapan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Dr. Erdoğan Özel ise o alanda hala tamamlanması gereken projelerin olduğuna dikkat çekti.

SÖZDE ESKİSİNDEN DAHA İYİ OLACAKTI…

2019 yılında gar genişletme çalışması nedeniyle yıkıldıktan sonra Van İskele Sahili, parkı ve kordonu için kentte büyük bir tepki oluşmuştu. Her kesimden kuruluş ve ismin tepkisinden sonra yerel seçim döneminde siyasiler de sürece dahil edilerek o alanda daha iyi bir park oluşturulacağı söylenmişti. Tepkiler devam edince Van Gölü Aktivisitleri gibi kuruluşlar da davet edilmiş ve bu alandaki proje ile ilgili bilgilendirmeler yapılmış ve kamuoyuna da bu yönde beyanlar verilmişti. Geçen dört yıl içerisinde yeşili, güzelliği yok edilen o parkta eski halini aratan bir çalışma ortaya konulurken sessiz sedasız açılan o parkın ruhu da yok edildi. Yeni hali ise Vanlıları memnun etmedi.

KALÇIK: SAHİL PARKI YERİNİ BETON PARKA BIRAKTI!

İskele Sahil Parkıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, şunları kaydetti: “Bir gecede yangından mal kaçırılacak şekilde parkı yıktılar. Çok kısa sürede ise burada tren garının yapılacağını söylediler. 4 sene geçtikten sonra tamamlandı ama beton park oldu. Van’ın ilk parkı olmasından dolayı çok büyük önem taşıyor. Ancak büyük öneme sahip parkın yeni hali iç sızlatıyor. Sadece parkta değil daha İskele sahiline girmeden etrafın yıkık ve dökük olduğunu görüyorsunuz. 4 yıldır buralar bir türlü düzelmedi. Vanlıların en sevdiği yerlerden biri olmasına rağmen bugün harabeye dönüşmüş. Artık insanların dinleneceği ve misafirlerini götüreceği o güzelim park yok. Yeşillik alana sahip parkı adeta boş bir tarla gibi bıraktılar.”

“NE YAPILIRSA YAPILSIN ESKİ İHTİŞAMINI KAZANAMAZ”

Bazı sorunlar ihtiyaçlardan kaynaklı olduğunu belirten, Kalçık, “İhtiyaçtan kaynaklı sorunların çözümü bulunmaz ve son çare olarak mevcut yerler yıkılır. Ancak bu parkın yıkılmasının hiçbir mantığı yoktu. Çünkü parkın kuzeyinde yani üniversiteye doğru geniş ve boş alanlar vardı, o taraflar değerlendirilebilirdi. O yüzden bu yıkılması ciddi bir hatadır. Parkın yıkıldığı zamanlarda bir televizyon programında konu valiye de soruldu. Valide bize neden yıkıldığına yönelik bir cevap beklediğini söylemişti. Yani Van’ın en güzel parkı yıkılıyor ve bundan valinin haberi yok. Bir anda yıktılar ama yılladır toparlayamıyorlar. Toparladıkları tek şey betondan yapılan yollar oldu. Parkın eski görünüşünden eser kalmadı. Buraya ne yapılırsa yapılsın eski ihtişamını kazanamaz.”

YER DARALDI O GÜZELİM PARK YOK OLDU!

Parkın mevcut durumuyla ilgili konuşmalarını sürdüren Kalçık, “Van’ın sembolü haline gelen parkın bu halde bırakılması kabul edilemez. Yıkılmasından sonra daha güzel bir yer yapılacak yönünde açıklamalar gelmişti. Ancak baktığımız zaman yeşillik alanlar yok edildi, yer daraldı, yürüyüş ve dinleme alanları da kalmadı. Bunlara baktığınız zaman eskisinden daha güzel bir yerin yapılmadığını görebiliyoruz. Van’ın zaten yeşillik sorunu var. Yeşil olan parklarımızı da betonlaştırıyorlar. Hep kent sahipsizdir diyoruz. Evet, sahipsizdir. Sahibi olan kent bu halde olmaz. Turizme katkısı olan yer yıkıldı, harap edildi sonra prestij bir alan olarak turizme kazandıracağız hikayeleri anlatılıyor. Betondan yapılan bir yerin turizme ne gibi katkısı olacak çok merak ediyorum.” Diye ekledi.

“YAPILMASINDAN KİMSENİN HABERİ YOK”

Parkın yeniden yapılamasından kimsenin haberi olmadığını vurgulayan Kalçık, şunları anlattı: “Bir anda yıktılar ve tepkilere aldırış etmeden 4 sene sonra yaptılar ama yapılmasından kimsenin haberi yok. Çünkü onlarda biliyor ki eski halini aratmayacak kötü bir yer yaptıklarını. Etrafına iki üç tane ağaç dikmekle orası bir park haline gelmez hatta turizme hiç kazandırılmaz. En güzel yerlerden bir olan parkı ne hale getirdiler. Bir zamanlar insanlar oraya akın ederdi. Ancak artık insanlar oraya gitmiyor. Oradaki esnaflar da durumdan ciddi anlamda rahatsız. 4 yıldır orada dükkanını kapatan kapatana. Hem oradaki insanları perişan ettiler hem de vatandaşları.”

PARKIN BİR BÖLÜMÜ YAPILDI AMA…

Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Dr. Erdoğan Özel ise, “Van’ın en güzide yerlerinden olan binlerce yerli yabancı turistin ziyaret ettiği İskele sahil parkında bulunan yürüyüş yolu ve ağaçların olduğu yeşil alan devlet demiryolları tarafından yeni yapılan feribotlar için Tren rayları döşenerek maalesef yıkıldı. Parkın yıkıldığı ilk andan itibaren girişimlerde bulunduk. Van valimiz, milletvekillerimiz, TCDD genel müdürü, bölge müdürü ve Ulaştırma Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu ile görüşmelerde bulunduk. Girişimler sonucu bir yürüyüş yolu, hemen yanında ışıklandırma ve ağaçlandırma çalışmaları yapılarak kullanıma açıldı. Ancak daha birçok eksik mevcut, en kısa zamanda bunların çözüme kavuşması için bir kez daha çağrımızı yeniliyoruz.” İfadelerini kullandı.

PARKIN İÇERİNDE BİRÇOK PROJE YER ALIYOR

Son olarak cümlelerini tamamlayan Dr. Özel, şunları söyledi: “İskele sahil parkının daha önce yapılan planlama ile demiryolu hattının döşenmesi yürüyüş yolunu eskiye göre oldukça daralttığını yetkililere bildirdik ve bu alanın hemen bitişiğinde göl üzerine gelecek şekilde bir seyir terası projesi hazırladık. Seyir terası projemizin uygulanması süreci hâlâ devam etmektedir. Van’ın en iyi izlenebildiği, her Vanlının hafızasında yer alan bu parkın hazırlanan projenin uygulanmasını talep ediyoruz. Mevcut yapılan kesinlikle yeterli olmadığını ve eklenecek projemizle eski günlerdeki güzelliği ile Van’da önemli bir merkez haline gelecektir.”

Editör: TE Bilisim