Çalışmaların yeniden başladığı Van çevre yolu başta olmak üzere kentin kara, hava ve demiryolu ulaşım talepleri ile iletişim ve altyapı gibi birçok önemli konuyu Bakan Karaismailoğlu’na ileten Van milletvekilleri, ziyaretin ardından ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada, “Ulaşım ve iletişim hızla gelişen günümüz dünyasında öncelikler arasında yer almakta olup, kişisel ve toplumsal ihtiyaçlar hiyerarşisinde önemli ve diğer sosyal alanları etkileyecek güce sahiptir. Coğrafi konumu itibariyle stratejik bir öneme sahip olan ilimiz, bu avantajlı konumu sayesinde İpekyolu güzergâhında olup, yurt içi ve yurt dışı ticari hareketliliği de kullanarak lojistik anlamda cazibe merkezi olmaya elverişlidir. Ulaştırma ise bunu sağlayacak temel ve öncü sektördür. Ulaşan ve erişen bir Van için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ile ilgili bütün projeleri ve talepleri Bakanımıza arz ettik ve bunlarında takipçisi olacağız” denildi.
Çevre yolu
Daha önce çevre yolunun şehrin trafik hacmi hesaplanarak planlanarak ihale edildiği ifade edilen açıklamada, “Ancak imar çalışmaları ve itirazlar nedeniyle yıllardır başlanılmamıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan imar çalışmalarının tamamlandığı etaplarda tapu tescilleri yapılmıştı. Çevre yolu güzergâhında ihalesi yapılmış olan Kuzey Edremit etabının tescil işlemleri devam ederken geçen hafta yol çalışması başladı. İnşallah bundan sonraki süreç akamete uğramadan devam edecektir. Toplam 60 kilometre olarak planlanmış çevre yolunun geriye kalanının tamamının ihale edilmesi ve ödenek aktarılması hususunu Bakanımız ile görüştük” ifadeleri kullanıldı.
Van-Şırnak karayolu
Van’ın ulaşımı ve ticareti için önemli bir proje olan Van-Şırnak yolunu da Bakan Karaismailoğlu’na ilettikleri belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
Güzeldere tünelleri
Van- Hakkâri arasında yapımı devam eden yol çalışmaları ve Güzeldere tüneli ile ilgili çalışmaların hızlandırılmasının da talep edildiği dile getirilen açıklamada, “Sürücülerin ve vatandaşlarımızın korkulu rüyası haline gelen 32 viraj olarak bilinen Güzeldere Geçidi bu proje ile bypass ediliyor. Daha güvenilir, konforlu ve ekonomik bir ulaşım imkânı sağlanıyor. Şehir içi trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak ve transit geçişle trafik akışı hızlandıracak, ana arter üzerinde bulunan havaalanı, Karayolu ve üniversite köprülü kavşakları ile ilgili talebimizi tekrar Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza ilettik. Karayolları Genel Müdürlüğünde gönderilmiş olan projelerin onaylanması ve yatırım programına alınmasını istedik” denildi.
Şebeke sorunu olan yerleşim yerleri
Mobil kapsama alanı dışında kalan kırsal mahallelerin de bulunduğu ifade edilen açıklamada, “Buradaki vatandaşlarımızdan gelen talepleri Bakanımızla paylaştık. Daha önce ‘Evrensel Mobil Kapsama Projesi’ dahilinde Türkcell ile yapılan protokol gereği bu tür yerlere mobil baz istasyonları kurulduğunu, bunun yeniden hayata geçirilmesi gerektiğini ilettik. Korona virüs salgını nedeniyle ülkemizde devam etmekte olan uzaktan eğitim de göz önünde bulundurularak iletişim ve internet altyapısının güçlendirilmesini istedik” ifadelerine yer verildi.
Balıkçı barınakları
Van Gölü’nün Türkiye’nin en büyük gölü olup ayrıca dünyanın da en büyük sodalı gölü olduğu hatırlatın açıklamada, “Van Gölü yüzölçümü 3.713 kilometrekarelik yüzey alanıyla Marmara Denizi'nin 3'te biri büyüklüğünde devasa bir ekosistemdir. Van Gölü üzerinde tarihi ve turistik özelliğe sahip dört ada ve göl etrafında birçok koy bulunmaktadır. Sosyal ve ekonomik potansiyeli zengin olan Van Gölü’nde ki alt yapı eksikliğine dikkat çektik. Altyapı eksikliği nedeniyle Van Gölü’nden yeterince istifade edemediğimizi anlattık ve bu konuda Bakanımızdan güçlü bir destek istedik. Bu kapsamda Van Gölü kıyısında bulunan Erciş, Muradiye, Tuşba, Edremit ve Gevaş ilçelerimizde balıkçı barınakları yapılması talebinde bulunduk. Söz konusu ilçelerde çok sayıda balıkçı teknesi ve gezi tekneleri bulunduğunu ancak korunaklı bir barınak olmadığı için vatandaşların mağdur olduğunu söyledik. Deniz ulaşımı, balıkçılık ve göl turizminin desteklenmesi için teklif edilen projelerin kabul edilmesi ve yatırım programına alınmasını talep ederek, Erciş, Çitören balıkçı barınakları ile Yeşilsu balıkçı barınağına ait etüt proje ve Tuşba iskelesi için ödenek tahsis edilmesini istedik” denildi.
İHLAS HABER AJANSI
● Çevre yolu ● Tramvay veya metrobüs ağı proje çalışması ● 50 adet yeni mor otobüs ● Dört adet köprülü kavşak.● 50 yıllık ihtiyaca cevap verecek büyük ve modern bir yeni otogar.● iki üç tane Çok Katlı Otopark ● Açık otopark meydanları ● Bütün mahallelerde, semtlerde, çarşılarda ve ara sokaklarda gıcır gıcır asfalt yollar. ● Yeni yollar, yeni güzergahlar. ● Prestij cadde ve sokaklar ● Millet bahçeleri ● Her mahallemize birer tane büyük ve yeni birer park. ● Her mahallemize birer tane Kapalı Semt Pazar Yeri ● Kent Kütüphanesi ● Kent meydanı ● Kanal ve derelerin ıslahı ● Edremit halk plajından Kampüse kadar sahil bandı ve yeşil kuşak yapılması ● Erçek ve Sıhke göllleri ve çevresinin temizlenip ıslah edilmesi, kıyı bandı ve yeşil kuşak yapılması. ● Toprakkale Tepesinin onlarca dönümlük bir mesire yeri, yürüyüş yolları ve seyir terasları olarak düzenlenmesi. ● Modern bir Kitapçılar ve Sahaflar Çarşısı ● Modern bir Balıkçılar Hali ● Modern bir Köfteciler Çarşısı ● Eski Devlet Hastanesi, Eski Sigorta Hastanesi, Eski Askeri Gazino Yeri gibi oldukça müsait alanların park ve yeşil alan yapılması. VBB, Edremit, İpekyolu, Tuşba belediyeleri, Karayolları,DSİ, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, VEDAŞ, VASKİ , DAKA, DAP İdaresi vb. onlarca kurumun tek başına veya birlikte yapabileceği nice iş, hizmet, proje ve yatırım var. Hazır tüm kurumlar tek eldeyken, merkezi ve mahalli idareler yardımlaşıyorken bu hizmetler nasıl olur da 2023 sonrasına ertelenir. Marka şehir ve marka belediyecilik, mega projeler ve çağ atlatacak hizmetler için yukarıdaki başlıkların ertelenmeden hayata geçirilmesini bekliyoruz. Konya, Kayseri, Adana, Konya, Erzurum, Malatya, Samsun, Trabzon, Eskişehir gibi merkezler bu eksikleri yıllardır halletmiş. Sıra bizim Vanımızda.