Ömer Aytaç AYKAÇ-Şehrivan


Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Van’ın geleceğine dair bir çıkış yaparak Van’ın sınırlarının yeniden çizilmesi konusunda çağrıda bulundu. Tuşba’nın birçok anlamda eksik bırakıldığını belirten Özgökçe, bir şehir merkezi bile olmayan Tuşba’nın ve adını eski Tuşba şehrinden alan kalenin bile İpekyolu sınırında kaldığını belirterek, “Sınırlar yeniden çizilsin” dedi.

30 Mart 2014 seçimlerinden sonra yeniden çizilen Van sınırları içine katılan Tuşba ve İpekyolu belediyelerinde bir taraftan kurulma bir taraftan da hizmet çalışmaları yapılırken, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe’den farklı bir teklif geldi. Seçildikten sonraki süreçte edindikleri tecrübelerden sonra Tuşba’da sınırlar belirlenirken bazı hatalar yapıldığını anladıklarını belirten Özgökçe, Tuşba’nın hem şehir merkezi, hem ticari faaliyetlerin yürüyeceği bir ticari alanı hem de bazı ilçeye özgü varlıklar anlamında eksik bırakıldığını belirterek Tuşba’da az İpekyolu’nda çok olan mahalle ve köylerin artırılması gerektiğine vurgu yaptı. Başkan Özgökçe bu konuda hem halka hem de ilgili diğer yöneticilere giderek bu konuda bir değişiklik talebi ileteceklerini belirterek, gerekmesi halinde halk nezdinde bir referanduma bile gidebileceklerini belirtti.

‘İPEKYOLU’NDA AŞIRI BİR YOĞUNLUK VAR’

Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, düzenlediği bir kahvaltı programında gazetecilerle bir araya geldi. Basın Müdürü Hülya Talay’ın da katıldığı bir toplantı ile gazetecilerle tanışma programında konuşan Fevzi Özgökçe, başkanı olduğu Tuşba Belediyesi’nin kapsadığı alanların dar olduğunu belirterek Tuşba’nın sınırlarının yeniden belirlenmesinin ilçenin geleceği adına daha olumlu olacağını belirtti. İlçe sınırları ile ilgili bir değerlendirme yapıldığında İpekyolu sınırlarında hem mahalle hem de nüfus açısından bir yoğunluk görülebileceğini belirten Özgökçe “Malumunuz Van Büyükşehir olduktan sonra 3 büyük metropol ilçemiz oluştu. Bunlar Edremit, İpekyolu ve Tuşba’dır. Tuşba İlçesi ismini Van’ın kökenlerine dayanan Tuşba başkentinden alıyor. İlçe sınırlarının belirlenmesinin ardından Tuşba’da bulunan birçok önemli nokta İpekyolu sınırları içine girmiş. Yani Van Kalesi ve eski Tuşba Şehri şu anda İpekyolu sınırları dâhilinde bulunuyor. Bu ilçe sınırları ile ilgili vatandaşlarımız bir değerlendirme yaptığında; Tuşba ile İpekyolu arasında nüfus açısından sırası ile 150 Bin’e, 300 Bin’lik bir fark var. Mahalleler açısından baktığımızda Tuşba’da 8 mahalle, İpekyolu’nda 18’den fazla mahalle var. en önemlisi şehirleşmede metropol ilçelerde en önemli nokta iş-merkez alanlarıdır. Van için konuşacak olursak bu alanların tamamına yakını İpekyolu Sınırları arasında kalmakta. Sokaklara ve ana caddelere baktığınızda ise yine hepsinin İpekyolu sınırları içinde kaldığını görüyorsunuz. Tuşba Belediyesi olarak ilçe binamızı kuracak bir yer aradık. Maalesef öyle bir dağılım yapılmış ki Tuşba Belediyesi’ne yetecek 4-5 odalı bir alan bulamadık. Bu yüzden İpekyolu sınırları içerisinde bulunan İl Özel İdaresi’nin bir bölümünde misafir olarak barınıyoruz.” Şeklinde konuştu.

‘EŞİT BİR DAĞILIM İLE İKİ KARDEŞ İLÇE OLURUZ’

Eşit bir sınır çizimi ile hizmet açısından daha verimli iki ilçe oluşacağını belirten Özgökçe “Bizim şu andaki beklentimiz önümüzdeki ay yapılacak meclis toplantısında önce İpekyolu Belediyesi’ne, sonra Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bu konuyu dile getirip ilçe sınırları üzerinde bir değişiklik yapılabilir mi, yapılırsa Tuşba’da ve İpekyolu’nda her iki ilçede iş merkezlerinin ve ana caddelerin eşit olduğu bir dağılım yapılabilir mi gibi sorunları çözüme kavuşturmaktır. İlerleyen dönemlerde tabi ki daha gür bir şekilde bu ses yankı bulacak fakat biz bunu öncelikle basın mensupları ile paylaşıp halkın takdirine sunmak istedik. Tuşba olarak Edremit ya da İpekyolu gibi üzerimize düşen hizmetleri yapacağız. Bunu yaparken de açıkça söylemeliyim ki haksız bir ilçe dağılımını yeniden gözden geçirerek devam edeceğiz. Hizmet sahalarından, iş merkezlerine eşit bir dağılımın olması gerektiğine inanıyoruz bunu da kamuoyuna sunmak istedik. En azından Eski Tuşba Şehri’nin ve Tuşba Yolu’nun bulunduğu kısmın Tuşba Belediyesi’ne dâhil olacak şekilde bir dağılımın yapılması İpekyolu Belediyesi’nin de Tuşba Belediyesi’nin de işine yarayacaktır.”

“İŞ YÜKÜNÜ DE ALIRIZ”

Şu an ilçe belediyelerin en önemli sorumluluklarından birinin çöp toplama olduğunu belirten Özgökçe, “Bakınız biz çöp toplama işini gece 12-1 gibi bitirirken İpekyolu belediyesi sabahlara kadar çalışıyor. Bu anlamda iş yükünün de büyük yoğunluğu yine İpekyolu belediyesinde. Biz bu yükü azaltmaya da hazırız. Bu anlamda halkın ve yerel idarecilerin işbirliği ile bir şeyleri değiştirmek istiyorum. Tabi başlattığımız bu çalışmanın bir netice getireceğine inanıyorum. Bir bilim insanı bile ortaya atacağı bir hipotezin sonuç vermeyeceğini bilse o hipotezi ilgililere sunmaz. Ama şu anda ki durum yüzde yüz netice verecek olan bir çalışmadır. Çünkü gerçekten bu bahsettiğimiz konu ile ilgili ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır. Gerek Eş Başkanlar ile gerek Büyükşehir Belediyesi ile bu konuları görüşeceğiz. Olur, da bir sonuç alınamazsa o zaman yine bir araya gelip bir değerlendirme yapabiliriz.” Dedi.

‘İKİ İLÇE HER AÇIDAN EŞİT HALE GELECEK’

Açıklamalarından sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özgökçe “Bizler Van’ı çok iyi biliyoruz. Bir Vanlı olarak buraları sokak sokak, mahalle mahalle biliyoruz. Bizim istediğimiz Eski Van Kalesi’nin bulunduğu alanı içimize aldıktan sonra, Yalı Mahallesi, biraz daha gelince Ali Paşa Mahallesi’nin bir kısmını ve Vali Mithat Bey Mahallesi’nin bir kısmını aldığımız takdirde hem İpekyolu’nun iş merkezi sayısı artmış olacak hem de Tuşba’nın iş merkezlerinin sayısı artmış olacak. Bu şekilde mahalle sayıları da eşit bir hal almış olur. Nüfus sayıları da aynı dengeyi yakalamış olur. Bu şekilde bir dağılımın söz konusu olması ile birlikte okul sayısından, cami sayısına kadar birçok noktada eşit hale gelmiş iki kardeş belediye oluruz. Bu şekilde halkımıza hak ettiği iyi bir hizmeti götüren iki belediye haline gelmiş oluruz.” İfadelerini kullandı.

‘BASIN MENSUPLARINI TANIMAM İYİ OLDU’

Tuşba Belediyes Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak göreve yeni gelen Hülya Talay ise “Arkadaşlar ben Hülya Talay. Van İl özel İdaresi’nde 25 yıl çalıştıktan sonra şimdi Tuşba Belediyesi’nde Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak görev yapacağım. İnşallah birlikte güzel şeylere imza atacağız. Daha iki hafta oldu bu göreve başlayalı. Birlikte çalışacağımız için sizler tanımam iyi oldu. Görevde olduğum sürece elimden geleni yapacağım. Hepimize hayırlı uğurlu olsun.” Diyerek ekledi.

Editör: TE Bilisim