ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN

Doğası, kültürü, zenginlikleri ve iklimi ile Türkiye’nin nadide illerinden birisi olmasına rağmen Van’ın dezavantajlı konumu bir türlü değişmiyor. Son 20 yılda birçok il gelişmişlik ve iller sıralamasında bir türlü sıra ve konum atlayamayan Van, sektör ve hizmet endekslerinde sonlarda yer almayı sürdürüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun araştırmaları başta olmak üzere özel araştırma şirket ve kuruluşlarının da sıralamalarında son 10’da yer almayı sürdüren Van eğitim, sağlık, ekonomi gibi alanlarda makus kaderinden kurtulamıyor. Kentsel alt yapı, şehirleşme, kentlilik gibi alanlarda da yapılan yatırım ve çalışmalara rağmen sıralamasını yükseltmeyen Van, Türkiye genelinde yaşanan ekonomik sıkıntılar, büyükşehirlerde yaşamanın ciddi manada zorlaşması gibi sebeplere rağmen yaşanabilir kentler sıralamasında geçtiğimiz yılki sıralamasından yine kurtulamadı. Bu sıralamada da son 10’de yer alan Van, bölge illeri ile aynı kaderi paylaşmayı sürdürdü.

FORBES YAŞANABİLİR KENTLERİ SIRALADI, VAN YİNE SONLARDA

ABD'nin ünlü ekonomi dergisi Forbes, Türkiye’nin yaşamak ve çalışmak için en iyi şehirlerinin listesini açıkladı. Türkiye’nin 81 ilini ‘yaşamak ve çalışmak’ kriterlerinin göz önüne alarak değerlendirildiği sıralamada Van listenin 72. sırasında kendine yer buldu. Forbes Dergisinin 94 başlıkta hazırlanan raporda Türkiye'nin yaşamak ve çalışmak için en iyi şehirleri listesi ortaya çıkarken listenin zirvesinde İstanbul yer buldu. Forbes Dergisinin yaptığı yaşanabilir kentler araştırmasında şehirleri, yaşanabilirlik, yenilikçilik, hizmetlere erişilebilirlik, üretim potansiyeli, ticaret becerisi verileri göz önüne alınarak yapıldı.

GEÇEN YILA GÖRE DEĞİŞEN BİR ŞEY OLMADI

Aradan geçen zamana ve değişen koşullara rağmen Van’ın sırası geçtiğimiz yıllardaki sıralamalar ile aynı kalırken önceki yıllarda da 72’inci sırada olan Van yerinde sayması sürdürdü. Son birkaç yıllık araştırmalarda Muş’un en son sırada yer aldığı sırasıyla Şırnak, Hakkari, Siirt, Bitlis, Ağrı, Iğdır, Ardahan, Yozgat gibi kentlerin sıralandığı araştırmada Van bu illeri takip eden 10’inci il olarak o sıralamada yer almayı sürdürdü. Aynı sıralamada yaşam koşullarındaki zorlaşmaya rağmen İstanbul, Ankara ve İstanbul ilk 3’teki iller olarak sıralandı.

İLHAN: VAN’A HAYIRLI OLSUN!

Van’ın bu durumuyla ilgili Şehrivan’a görüş veren Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, sözlerine şöyle başladı: “Forbes Dergisi 81 ili baz alarak bu illeri değerlendirmiş ve bir sonuç elde etmiş. Van’da bu kriterlere göre 81 il içerisinde 72. sırada yer almış. Son iller arasında yerini almış. Van’a maşallah! Van’a hayırlı olsun! Tabii bu bizim açımızdan kötü bir tablo. Coğrafi olarak bu kadar önemli bir konumda olan, 7 bin yıldan fazla tarihi geçmişi olan, büyük medeniyetlere başkentlik eden, ciddi anlamda önemli bir konumda bulunan Van’ın 72’nci sırada olmasının en büyük nedeni şehirde yaşayan insanların ekonomikte sosyal yaşantıda, hizmetlere erişebilirlikte sıkıntılarının olmasıdır.”

“VAN’A MAŞALLAH!”

İlhan, “Eğer Van’da kişi başına düşen milli gelir iyi bir noktada olsaydı, hizmetlere erişim kolay olsaydı, Van’da eğitim, sağlık, ekonomi iyi bir noktada olsaydı bu şehir 72’nci sırada yer almazdı. Bu sıralama gösteriyor ki; Türkiye’nin en nadide şehri olan Van’ı yaşanılamaz hale getirmişler! Bu şehir her alanda geride bırakılmış. Yaşanabilir bir şehirden kasıt bir kişinin orada doyacak imkanlara erişmesi, kimseye muhtaç olmaması, şehir içerisinde işleyen trafik, kentin temizliği… Bunların hepsi yaşanılabilir için kriterdir” diye aktardı.

İLHAN: VAN YAŞANILAMAZ BİR KENT HALİNE GELDİ

Yaşanan sorunlara değinen İlhan, “Biz öyle bir noktadayız ki, ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıyayız. Bu araştırmanın temelinde insanca yaşam var. İnsanca yaşam konusunda bizde eksiklikler var. Van’ın bugün 1 milyondan fazla nüfusu var. Bu araştırmaya göre, demek ki sosyal yardım alanların sayısı diğer illere göre yüksek. Bu nüfus içerisindeki borçlu oranı diğer illere göre yüksek. Bu nüfusun içerisindeki insanların eğitim oranı diğer illere göre düşük. Demek ki Van’ın ekonomisi diğer illerden kötü. Demek ki, bu araştırmaya göre, kentte yaşayan insanların hizmetlere ulaşması kolay değil. Bunların hepsini eklediğimizde çıkan sonuç, Van yaşanılamaz bir kent haline geldi” dedi.

“DAHA YAŞANILABİLİR BİR VAN’I İNŞA ETMEMİZ GEREKİYOR”

Kentin sıralamalarda iyi bir noktada olması için yapılması gerekenleri aktaran İlhan, “İşsizlik oranının azaltılması lazım. İş alanlarının arttırılması lazım. Sosyal yardım alan kişi sayısını minimize etmemiz lazım. İnsanların ekonomik olarak iyi seviyeye gelmesi gerekiyor. Kentteki sorunların çözülmesi lazım. Havanın, çevrenin temiz olması lazım. Ulaşılabilir bir kent olması lazım. İyi yaşayabilir bir kent olursak daha iyi noktalarda oluruz. Van en güzel şehirlerden biri ama sıkıntıların olduğu bir şehir. Daha yaşanılabilir bir Van’ı inşa etmemiz gerekiyor. Van’ın sonlarla başı dertte. Bir an önce bu sıralamaları düzeltmesi lazım” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim