ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM- Mart ayının başından itibaren Türkiye’de risk grubuna göre bazı şehirlerde belli kısıtlamalar kaldırılırken, düşük risk grubunda yer alan Van’da ise tam açılma yaşandı. Korona virüs risk haritasında orta riskli iller arasına gerileyen kentte, kontrollü normalleşmeyle birlikte vaka sayıları artış gösterdi. Süreç devam ederken Van Hakkari Tabip Odası yeniden başlayan normalleşme sürecini ve Van’ın durumunu değerlendirip yeni bir zirve ihtimali için uyarıda bulundu.

VAN İÇİN NORMALLEŞME UYARISI: YENİDEN ZİRVE YAPABİLİR!

Korona virüs risk haritasında kırmızı çok riskli, turuncu riskli, sarı orta ve mavi düşük riskli yerleri işaret ediyor. Normalleşmenin ilk haftası Van, korona virüs risk haritasında mavi renk grubunda yer alırken son haftalarda vaka sayılarındaki artış neticesinde bir hafta sonraki verilere göre sarı renk grubuna geriledi. Tüm Türkiye ile birlikte hızlı bir normalleşme sürecine girilmesi nedeniyle vakaların artışa geçtiği kentteki durumun daha fazla kontrolden çıkmaması için çağrılar yapılırken, bir önemli çağrı da Van Hakkari Tabip Odası’ndan geldi. Koronavirüs ile mücadele, kontrollü normalleşme ve aşılama süreci sürerken Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Van Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, yeni normalleşme kararından sonra Van’da vaka artışlarının yeni bir pik yaşanmasına neden olacağından dolayı kaygılı olduklarına dikkat çekti. “1 Mart itibarıyla başlatılan normalleşme sürecinin de erken başlatıldığının ve bu kararların verilmesinde erken hareket edildiğinin kanısındayız.” Diyen Yaviç, Van’daki vaka durumu için de: “1 Mart sonrası kademeli normalleşmenin başlamasıyla birlikte vaka sayılarında artış olduğunu ancak ne kadar bir artışın olduğu yönünde de herhangi bir bilgimiz yok.” Dedi.

TABİPLER ODASINDAN YENİ SÜREÇLE VE VAN’IN DEĞİŞEN DURUMU İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRME GELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, yeni normalleşme süreci kapsamında alınan yeni kararları açıklamıştı. Bir süredir Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından da vurgulanan ‘yeni karar’ uygulaması kapsamında illerin risk grubuna göre değerlendirilmesi ardından 1 Mart itibarıyla da yeni normalleşme dönemi başladı. Paylaşılan risk haritasında Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin düşük risk grubunda yer alması ardından kısıtlamalar kaldırıldı. Normalleşmenin ilk haftasında düşük risk grubunda bulunan illerden biri de Van oldu. Sağlık Bakanlığının yayınlamaya başladığı yeni risk haritasının ardından vaka sayılarında artış yaşanması ve düşük risk grubundaki yerini korumaması ardından orta risk grubuna geçen Van’da tedirginlik tekrar başladı. Süreç ile ilgili Şehrivan’a açıklama yapan Van-Hakkari Tabipler Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, önemli değerlendirmelerde bulundu. 

1 HAZİRAN GİBİ OLMAMALIYIZ!

Van Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, “Cumhurbaşkanı kararıyla açıklanan kararlar doğrultusunda 1 Mart itibarıyla kademeli bir normalleşme süreci başlatıldı. Bu sürece bağlı olarak Türkiye’nin genelinde risk haritasına göre belirlenen iller, yerinde karar vermek suretiyle birtakım adımlar atıldı. Tabi 1 Haziran sürecinde olduğu gibi şu an 1 Mart itibarıyla başlatılan normalleşme sürecinin de erken başlatıldığının ve bu kararların verilmesinde erken hareket edildiğinin kanısındayız. Dolayısıyla sonuçları itibarıyla da tekrar 1 Haziran’da yaşanan covid-19 vakaların yoğun artışı, hastanelerdeki sağlık sistemlerinin neredeyse çökme noktasına gelmesi ve bu yoğunluğun tekrar yaşanabileceği yönünde kaygılarımız var. 1 Mart’tan sonra bazı illerde risk grubu değişti, vaka sayılarında ciddi artışlar oldu ve Mavi gibi görünün kentlerin renk değiştirerek risk boyutlarının değiştiğini görüyoruz. Bu kentler içerisinde Van ve Hakkari de vardı.” Dedi.

“PANDEMİ SORUMLULUĞU SADECE TOPLUMA YÜKLENMEMELİ”

Cümlelerini sürdüren Başkan Yaviç, Sağlık Bakanlığı pandemi süreci boyunca, sağlık meslek örgütlerinin ve sahada çalışan sağlık çalışanlarının görüşlerini kendi politikalarına yansıtmadıklarını vurgulayarak şunları söyledi: “Özellikle merkezi düzeyde alınan kararlar neticesinde pandeminin bedeli topluma ödetildi. Bugün itibarıyla 30 bine yakın vatandaşımız hayatını kaybetti. Yine aynı şekilde 385 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi. Dolayısıyla bu süreçte sorumluluğu üstlenmeyip, sosyal devlet ilkesi gereği toplumun farklı kesimlerini desteklemeden, esnafı ekonomik boyutu ile desteklemeden, sosyal hareketliği azaltacak bir çalışma yürütülmeden ve sadece toplumdan maske takmasını, sosyal mesafe kurallarına dikkat etmesini beklemek bu süreci çözüme kavuşturma noktasında gerçekçi bir yaklaşım olmadığını ifade etmek istiyorum. Bundan dolayı özellikle sorumluluğu sadece topluma yükleyen ve bedelini de topluma ödeten bu anlayışı biz doğru bulmuyoruz ve kabul etmiyoruz.”  

VAKA DÜŞÜŞ SÜRECİ…

Kentteki vaka sayılarında düşüşün nedenleri açıklayan Yaviç, şunları anlattı: “Tabipler Birliği bilimsel ilkeleri çerçevesinde en az 14 ve ideal olan 28 gün bir kapanma önerisi vardı. Ancak bu kabul görülmedi. Eğer kabul edilmiş olsaydı Türkiye genelinde vaka sayılarında daha da düşüş yaşanacaktı. Özellikle akşam vakitlerinde belli saatler arası sokağa çıkma yasaklarının ilan edilmesi yine hafta sonları sokağa çıkma yasaklarının olması ve bununla birlikte toplumsal hareketliliğin en çok olduğu sosyal mekanlarda, lokantalarda, kafeler vb. yerlerin kapalı olması vaka sayılarında ciddi bir düşüş sağladı. Van için konuşmak gerekirse 300-400’lerde olan vaka sayıları 50’lerin altına düştü. Ancak sayıların bu kadar düşmesini tamamen alınan tedbirlere bağlamak yanlış olur. Çünkü 200 binlerde olan test sayıları giderek azaltıldı ve 130 binlere kadar düştü. Dolayısıyla yaygın bir tarama ve yaygın test uygulanmadığı için düşük gibi gözüken vaka sayılarının bir sebebi de bu olduğunu düşünüyoruz.”

YAVİÇ, “NET BİR SAYI BİLMİYORUZ” DEDİ.

Van’daki günlük vaka sayılarından söz eden Yaviç, “Net bir sayı bilmiyoruz. Çünkü sayılar bizimle paylaşılmıyor. Ancak sahadaki meslektaşlarımızdan ve sağlık çalışanlarından bilgiler doğrultusunda net olmamakla birlikte özelikle 1 Mart sürecine kadar vaka sayılarının 30’larda olduğu yönünde. Ancak 1 Mart sonrası kademeli normalleşmenin başlamasıyla birlikte vaka sayılarında artış olduğunu ancak ne kadar bir artışın olduğu yönünde de herhangi bir bilgimiz yok.” İfadelerini kullandı.  

VANLILAR’A UYARI: AMAN DİKKAT!

Van’ın düşük risk grubundan orta risk grubuna girmesinin endişeli olduğuna dikkat çeken Yaviç, şunları kaydetti: “Normalleşme adımlarının atılması erkendir derken bizim diğer vurgu yaptığımız nokta bağışıklama oranımızın çok düşük olması. Biliyorsunuz 14 Ocak itibarıyla Türkiye’de aşılama başladı ancak neredeyse 2 ay bir zaman geçmesine rağmen şu an için aşılanmış kişi sayısı birinci doz aşılananlar 7-8 bin civarında ikinci doz aşının sayısı da 2-3 bin arasında değişiyor. Dolayısıyla bu oranlarla bağışıklamanın bu derece zayıf yürüdüğünü söyleyebiliriz. Toplumsal bağışıklamanın sağlanmadığı bir ortamda gerekli önlemlerin alınmadığı sürece bu normalleşme politikasına geçilmesi tekrar yeni bir covid-19 dalgasının yaşanacağı yönünde öngörümüz var. Bunun için çok daha dikkatli olmakta yarar var. Çünkü geçmişi bir daha yaşamak ve bir pike bir daha maruz kalmak istemiyoruz. Bunu yanı sıra kademeli normalleşmede yerel bazda kararlar alınırken tabip odası olarak hiçbir kararda yer almadığımızı belirtmek istiyorum.” 

AŞISIZ YÜZ YÜZE EĞİTİM RİSKİ ARTIRIR!

Normalleşme döneminde okulların yüz yüze eğitime açılmasına da değinen Başkan Yaviç, “Özelikle aşılama süreci başlar başlamaz risk gruplarının hızlı bir şekilde aşılanması gerekiyordu. Dolayısıyla okulların açılmadan önce de eğitimcilerin ve bu sektörde çalışan eğitim emekçilerin aşılanması gerekiyordu. Bunlar yapılmadan bu şekilde okulların açılması, sosyal hareketliğin tekrar sağlanması elbette ki vaka sayılarında artış gösterecektir. Bu bağışıklama sağlanamadan elbette ki okulların açılmasını da doğru bulmuyoruz.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim