ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM

Van ve bölge illeri sadece koronavirüs sayısının azlığında değil tedbirlere uymada ve aşılama çalışmalarında yer almada da iyi bir noktada yer alıyor. Hem kurallara uyup hem de aşıyı Türkiye ortalamasının üstünde yapan kent, normalleşecek kentler arasında ilk sırada yer almak için sabırsızlıkla bekliyor.

Tüm dünya koronavirüs ile amansız bir mücadele verirken, Türkiye’de virüsü püskürtme çalışmaları aralıksız sürüyor. Bir yıldır hayatımızın merkezine yerleşen koronavinüs konusunda amansız mücadele sürerken Van ve bölge illeri hassasiyet, duyarlılık ve tedbirleriyle göze çarpıyor. Sağlık Bakanlığı’nın haftalık verileri açıklamasının ardından durumu daha net bir şekilde görülen Van ve bölge kentleri Türkiye’ye örnek olurken, gözler bir anda bölgeye çevrildi. Sadece vaka sayısının azlığı ile değil aşılama kampanyasına katılımda da dikkat çeken kent olan Van’daki durum geçtiğimiz günlerde Avrupa basınına da konu oldu. Hem tedbirlere uyan hem vaka sayısını azaltan hem de aşı konusunda iyi bir noktada olan Van ve bölge illerinde normalleşme beklenirken Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu kentteki durumu ve aşılama sürecini Şehrivan’a anlattı. Sağlık ekiplerinin iyi bir süreç yürüttüğünü, Van’ın Türkiye ortalamasının üstüne çıktığını belirten Sünnetçioğlu, aşının yan etkisi gibi birçok konuda da değerlendirmelerini paylaştı.

SÜNNETÇİOĞLU VAN’DAKİ SON DURUMU ANLATTI

Tüm dünyanın merakla beklediği korona virüs aşısının bulunması ardından farklı ülkelerde uygulanma çalışmaları sürerken, Türkiye’de de 40 günü aşkındır aşı çalışmaları devam ediyor. Sağlık ekipleri tarafından ülkenin farklı yerlerinde aşı çalışmalarını başarılı bir şekilde yürütülürken, Van’da da zorlu kış şartlarına rağmen çalışan sağlık ekipleri büyük başarılara imza atıyor. Van, pandemi salgınında iyi bir konumda yer alırken, aşılanma oranında ise en iyi iller arasındaki sıralamasını korumaya devam ediyor. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en soğuk illeri başında gelen Van gerek ilçelerdeki soğuk hava şartları gerekse yoğun kar yağışı ardından kapanan yollar, sağlık ekiplerine büyük zorluklar yaşatıyor. Öte yandan Van’da 65 yaş üstününün büyük bir kısmının aşılaması biterken, aşıdan sonra da herhangi ciddi bir yan etki görülmedi.

VAN’DAKİ AŞI ÇALIŞMALARI İYİ DURUMDA!

Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Van’daki aşı çalışmaları hakkında bilgiler paylaşarak şunları söyledi: “İlk başta aşı uygulaması sağlık çalışanlarında yapıldı. Tabi sağlık çalışanlarında da iyi bir oran yakaladık. Yaklaşık sağlık personellerimizin yüzde 90’ına yakını aşılandı. Yüzde 10 ve 15’ine yakını kalmış. Onlarda bir kısmı Covid -19 geçirmiş. Bir kısmı ise gribal enfeksiyon gibi hastalık geçirenlere hemen aşı yapılmadığı için aşı yapılmadı. Ama sağlık çalışanlarında iyi bir oran yakaladığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Bundan sonra ikinci aşama da 90 yaş ve üstü, sonra 85 yaş ve üstü aşı çalışmaları başladı. Bu yaş grubunda da iyi bir oran yakaladık. Ancak 65 yaş ve üstü ile ilgili biraz sıkıntılar çekiyoruz. Büyüklerimiz randevu alma sıkıntısı geçiyorlar. Daha doğrusu bu sorunda büyüklerimizden kaynaklanıyor. Çünkü aşı için onların randevu alması gerekiyor. Onlarda almakta zorluk çektiği için bizim sağlık personellerimiz onlara yardımcı oluyor.”

SÜNNETÇİOĞLU, “VAN, TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE”

Korona virüs salgınına en etkili silahın aşı olduğunu vurgulayan Sünnetçioğlu, 65 yaş ve üstü ile ilgili cümlelerini sürdürerek şunları belirtti: “Mümkün oldukça onlarda da aşı oranını yükseltmeye çalışıyoruz. Tabi bu yaş grubu bizler için önemli. Korona virüsün daha etkili olduğu yaş grubudur. Onun için 65 yaş ve üstünde ne kadar yüksek bir oran yakalarsak, pandemi salgınında o kadar başarılı oluruz. Çünkü bizim hastanede yatan hastalarımızın ve yoğun bakımda yatan hastalarımızın büyük bir kısmı bu yaş grubudur. O yüzden biz bu yaş grubunu aşılarsak hastane ve yoğun bakım servislerinde yatan hasta sayıları da orantılı olarak düşecektir. Yani kısaca Van, aşı uygulamasında Türkiye ortalamasının üstünde diyebiliriz. Ama daha bir oran yakalarsak daha mutlu olacağız. Onun için bu konuda vatandaşlarımızdan da yardım istiyoruz. Mümkün olduğunca aşılarını yaptırmalarını önemle vurguluyoruz.”

VAN’DAKİ AŞI ÇALIŞMALARINDA CİDDİ BİR YAN ETKİ OLMADI

Korona virüs aşısının yan etkilerinden söz eden Sünnetçioğlu, “Şimdiye kadar yaptığımız aşı uygulamasında basit yan etkiler oldu. Çok ciddi bir yan etki gelişmedi. İyi bir orana geldiğimiz halde ciddi bir yan etkiyle karşılaşmadığımızı söyleyebilirim. Diğer aşılarda olduğu gibi lokal kızarıklıklar veya hafif bir ağrı olmuş olabilir. Ama o da geçici bir durum yani gün içerisinde geçebilen bir ağrıdan söz ediyorum. Aşı yapılan sağlık çalışanları ve diğer vatandaşlarda yan etkiyle karşılaşmadık. Kronik hastalıkları olanlar içinde aşının yapılmasını öneriyoruz. Tabi aşıya bağlı alerjik reaksiyonlar varsa ya da daha önce aşı olmuş ve aşıya bağlı alerjik reaksiyonlar gelişmişse onlarında özellikle hastanelere vurmalarını istiyoruz. Uygun görüldüğü takdirde aşının yapılmasını öneriyoruz. Bu konuda uzaman doktorlar onay verirse aşı yapılacak. Yani dediğim gibi sorun çıkaracak bir yan etki olmadı ve çok az kişide, aşı yapılan bölgede kızarıklık ve ağrı oluştu.” Dedi.

“VANLILAR AŞI KONUSUNDA ÇOK DUYARLI”

Vatandaşların aşıya olan tepkilerinin olumlu olduğunu söyleyen Doç. Dr. Sünnetçioğlu, devamında vatandaşların bulaş riskinden dolayı kabalık ortamlardan uzak durmaları gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti: “Sağlık çalışanları aşı yapılması sırasında ciddi bir zorlukla karşılaşmadı. Vatandaşlarımız aşı konusunda çok duyarlı. Biliyorlar ki salgına karşı en iyi kurtulma yönteminin ve korunma yöntemi aşı. Bundan dolayı ciddi oranda aşı yapılmasını önerirken, maske, el dezenfektanı kullanımı ve kalabalık ortamlardan uzak durmalarını tavsiye ediyoruz. Ayrıca toplu taşıma kullanan vatandaşlarımızın, maske kullanmasına önemle dikkat etmelerini istiyoruz. Birde taziye ve düğün etkinliklerin yasak olduğunu biliyoruz. Mümkün oldukça bu tür etkinliklerden uzak durmalarını istiyoruz. Biliyorsunuz ki vaka sayılarımızın artış gösterdiği zamanlarda bulaş riskinin en çok taziye ve düğün gibi etkinliklerden olmuştu. Toplu ve kalabalık alanlardan uzak durmamız gerekir.”

ŞARTLAR AŞILAMAYA ENGEL OLAMIYOR!

Van’da görev yapan sağlık çalışanlarının aşı uygulaması kapsamında yaşadıkları zorlukları anlatan Sünnetçioğlu, “Doğu Anadolu Bölgesi kışın sıkıntılı olan bir bölge. Merkezde çok yağış olmasa bile çevre ilçelerde ve köylerde yoğun kar yağışı oluyor. Ulaşım sıkıntısı oluyor. Genelde sağlık ekipleri kar yağışının fazla olduğu yerlerde ulaşım sıkıntısı çekiyorlar. Onun dışında ekipman ve personel olarak tamamen yeterli durumdayız. Doğal engelleri de sayın vali ve diğer kurum müdürlükleri sayesinde aşıyoruz. Zorda olsa sağlık personellerimiz özveriyle ve fedakârca çalışıp vatandaşlarımıza ulaşıp aşılarını yapmaya çalışıyorlar.”

SAĞLIK ÇALIŞANLARI EN İYİ ŞEKİLDE HİZMET VERİYOR

Doktor ve sağlık personelleri eksik olan ilçelerimize merkezden destek verdiklerini kaydeden Sünnetçioğlu, “Şu an 13 ilçemizin de yeterli sayıda sağlık personeli, araç ve her türlü tıbbi malzeme ihtiyaçları en iyi şekilde karşılanmıştır. Bizde bu 13 ilçemizde gerek malzeme gerekse personel açısından hiçbir sıkıntı yaşamadık. Ama bunu belirtmem gerekiyor ki; il sağlık müdürlüklerine bağlı personellerimiz en iyi şekilde vatandaşımıza hizmet veriyor. 13 ilçe müdürlüklerine ve zorlu şartlar altında çalışan sağlık personellerini en iyi şekilde hizmet vermeye devem ediyorlar. Ağustos ve Eylül aylarında pandemi de biraz sıkıntılar yaşadık. Bunun bir daha yaşanmaması için daha dikkatli olmamız gerektiğini vurgulamak istiyorum. Van, pandemi de Türkiye’nin en iyi illerinden biri oldu. Bunu da öncelikle başkanlara, başhekimlerine, 13 ilçe sağlık müdürlüklerine ve onlara bağlı bütün sağlık çalışanlarına bunları borçluyuz. Enerjilerini en son noktasına kadar kullanarak bu başarı elde ettiler. Bu bizim için onur verici bir şey. Tabi ki bizim amacımız insanları sağlığına kavuşturmak.” Diye ekledi.   

SÜNNETÇİOĞLU, “VAN’DAKİ SAĞLIK ÇALIŞANLARIN SAYILARI YETERLİ” DEDİ

TÜİK’in paylaştığı Ocak 2021 verilerinde doktor sayısına düşen hasta sayısı ve hemşire sayısına düşen sayısı bakımından Van, bölge illerden iyi durumda. Ancak Türkiye ortalamasının altındayız. Bu veriler bize Van’ın doktor ve sağlık personeli konusunda yetersiz gösteriyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van il Sağlık Müdürü Sünnetçioğlu, “Daha önceki yılarda çok büyük sıkıntılar vardı. Ancak 3 seneye yakındır durumumuz gayet iyi. Arada ufak ihtiyaçlar olsa bile genel olarak iyi durumdayız. Yani birçok branşta doktorlarımız yeterli. Aynı şekilde yardımcı personellerimiz de yeterli. Şu ana kadar herhangi bir sorun ile karşılaşmadık.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim