Haftalardır süren çatışmalı süreç hızını kesmeden devam ederken bölge adeta 90’lı yılları yaşamaya devam ediyor. Çatışmanın, operasyonların hız kesmediği bölgede olayların nispeten daha az olduğu ve barış inadını sürdüren Van’da da gerginlik tırmanışa geçti. Kentte her gece silah sesleri yükseliyor, gözaltılar aralıksız sürüyor, eylemler bir bir devam ederken devlet de olağanüstü tedbirleri almaya başlıyor… Endişeyle birlikte olaylar da aralıksız sürmeye devam ediyor.

 

Daha önce bazı ilçelerde çatışmaların yaşandığı, operasyonların ve eylemlerin sürdüğü ilçelerdeki gerginlik Van’a da yansıdı. İlçelerden sonra Van merkezde de tansiyon artarken kent her gece çatışma ve patlama seslerinin hakim olduğu yerleşim yerlerinden biri olmaya başladı. Güvenlik önlemlerinin üst düzeye çıktığı kentte her köşe başında polisler nöbet tutmaya başlarken Van da diğer iller gibi adeta 90’ları andıran bir şehre dönüşün izleri olan bir kente döndü. Özellikle Hacıbekir Mahallesi olayların ve göz altıların merkezi olurken hendek kazılması yönündeki girişimlerden sonra yerel yönetimler de operasyonların kapsamına giren taraflar arasında yer aldı. Operasyonların artmasıyla eylemlerin de arttığı kentte de her saat başı farklı bir haraketlilik yaşanmaya devam ediyor. İşte kenti her geçen gün biraz daha tedirgin eden olayların 24 saatlik bilançosu…

 

MECLİS ÜYESİ GÖZALTINA ALINDI!

Hacıbekir’deki olaylardan sonra başlayan operasyonlar sürerken Van Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin dün gece ve sabaha karşı da çeşitli adreslere yaptığı operasyonlarda göz altıları sürdürdü. Yapılan operasyonlarda 13 kişi gözaltına alındı. Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, çeşitli eylemlere katıldıkları ileri sürülen kişilere yönelik gece ve sabah saatlerinde çeşitli adreslere operasyon yaptı. Yapılan operasyonlarda 13 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişiler arasında Edremit Belediyesi Meclis Üyesi Azim Yacan'ın da bulunduğu belirtildi.

 

BİR OTOBÜS DAHA ATEŞE VERİLDİ!

Daha önce bir İran otobüsünün ateşe verildiği Van’da yine bir otobüs saldırıların hedefi oldu. Erzurum'dan Van'a gelen bir yolcu otobüsünün yolu, Patnos- Erciş karayolu üzerinde Ekiciler Mahallesi yakınlarında bir grup tarafından kesildi. Yolcuları indiren grup daha sonra otobüsü ateşe vererek yaktı. Saldırıda can kaybı ve yaralanma olmazken, yolcuların kendi imkanlarıyla yakındaki yerleşim alanlarına gittikleri belirtildi. Olayın ardından bölgeye giden güvenlik güçleri, kaçan eylemcileri yakalamak için operasyon başlattı.

 

ABALI ATEŞE VERİLDİ!

Van’da saldırıların hedeflerinden birisi de daha önce de bir kez ateş verilen Abalı Kayak Merkezi oldu. Gevaş ilçesinde bulunan Abalı Kayak Merkezi ve baz istasyonu, bir grup tarafından ateşe verildi. Edinilen bilgilere göre, saat 02.00 sularında bir grup Abalı Mahallesi’nin üst tarafında bulunan Abalı Kayak Merkezi’ne baskın düzenledi. Kayak merkezinde bulunan sosyal tesis ve bir GSM şirketine ait baz istasyonunu ateşe veren grup, daha sonra gecenin karanlığından faydalanarak izlerini kaybettirdi. Tesiste bulunan görevlinin haber vermesi üzerine olay yerine gelen itfaiye ekibi, yangını büyümeden söndürdü. Kayak merkezinde bulunan gece görevlisi, yangından etkilenmesi nedeniyle Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

 

“BU SALDIRI ZARAR VERİR”

Olay yerine gelen işletme sahibi Nejdet Aksoy, “Burada tam bir hasar tespiti yapamadık. Ancak baktığımızda bir zarar var. Gece görevlisi var burada. O yangının büyümesine engel olmuş. Yoksa hepsi yanabilirdi. Ucuz atlattık. Burası kış turizm merkezi. Bu yapılan da turizme zarar verir" dedi. Olayın ardından Van Valiliği bir açıklama yaparak şu ifadeler kullandı; “Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait Gevaş Abalı Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Abalı Kayak Tesisleri, 14.08.2015 günü saat 01.00 sıralarında, 7 kişilik silahlı bölücü terör örgütü mensuplarınca, tesis güvenlik görevlisi etkisiz hale getirilerek yanlarında getirdikleri benzin ile ateşe verilmek suretiyle kundaklanmıştır. Olayda tesisin giriş kapısı ve binanın 50 metre yakınında bulunan kafeteryanın kapıları ile aynı yerde bulunan özel bir şirkete ait baz istasyonunu hasar görmüştür. Kundaklama olayını gerçekleştiren bölücü terör örgütü mensupları daha sonra dağlık alana kaçmıştır. Tesiste bulunan güvenlik görevlisi yangına ilk müdahaleyi yapmış ve daha sonra olay yerine gelen itfaiye tarafından yangın söndürülmüştür. Olayla ilgili tahkikata devam edilmektedir.”

 

VAN DA ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ KAPSAMINDA!

Son günlerde ardı ardına yaşanan olaylar bölgede güvenliğin üst düzeye çıkmasına neden olurken özel güvenlik bölgelerine Van da eklendi. Çatışmaların her gün biraz daha şiddetlendiği bölgede Valilik talimatıyla flaş bir karar alındı. Van Valiliği tarafından yapılan açıklamada Van’da bir bölgenin de özel güvenlik bölgesi kapsamına alındığı belirtilirken açıklamada şu ifadelere yer verildi, “İlimiz Çaldıran İlçesi sınırları içerisinde yer alan Tendürek Dağı bölgesinde son günlerde artan terör olayları nedeniyle icra edilecek olan operasyonlarda vatandaşlarımızın zarar görmemesi için 2565 Sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nun 32/A maddesi gereğince 15-29 Ağustos 2015 günleri arasında 15 gün süreyle Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilmiştir. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması, mevcut huzur ve güven ortamının devam ettirilmesi, devletimizin ve milletimizin her türlü terörist tehdidi ve saldırıdan korunması maksadıyla; ilgili mevzuat çerçevesinde Valiliğimizce her türlü tedbir alınmaktadır.  Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” 

Editör: TE Bilisim