Van’ın daha önce Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi verilen; “Van Kahvaltısı”, “Van Otlu Peyniri”, “Van Kavut”, “Murtuğa”, “Van Keledoşu”, “Van Gül Reçeli”, “Erciş Üzümü”, “Jirkan Kilimi”, “Van Savatlı Gümüş İşlemesi” kültürel ürünlerin denetim ve raporlama süreçlerinin planlanması ile Van’ın Coğrafi işaret tescil belgeli yöresel değerlerinin sayısının artırılması için Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin başkanlığında toplantı yapıldı.
 
“Van, kendine özgü daha birçok kültürel ürünüyle Coğrafi İşaret alabilecek ürün çeşitliliğine sahiptir”
 
Toplantıda yaptığı konuşmaya katılımcılara teşekkür etmekle başlayan Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, “Van ilimize ait belli bir üne kavuşmuş coğrafi işaret tescilli sekiz ürününün korunmasını sağlamak sağlıklı bir denetim sisteminin kurulmasıyla mümkündür. Tescil belgesinde denetimin nasıl ve kimler tarafından yapılacağı belirlenmiştir. Denetim ile ilgili süreçlerin denetim mercii tarafından uygun şekilde yürütülmesinden “Van Kahvaltısı” nı ve “Van Gül Reçeli” ni tescil ettiren olarak üniversitemiz, “Van Otlu Peyniri”, “Kavut”, “Murtuğa” ve “Keledoş” u tescil ettiren olarak da Van Ticaret ve Sanayi Odası sorumludur. Denetim faaliyetleri sırasında Van YYÜ olarak destek sunacağız. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, kültürü ve gelenekselliği ile büyük bir üne kavuşmuş başta Van Kahvaltısı olmak üzere diğer ürünlerimizin korunmasını sağlamak zorundayız. Van, kendine özgü daha birçok kültürel ürünüyle Coğrafi işaret alabilecek ürün çeşitliliğine sahiptir. Bu tür toplantı ve çalışmaların nihayete erdirilmesi şehrimizin kültürel zenginliklerini yaşatmak ve bu zenginlikleri gelecek nesillere aktarmak anlamına da gelecektir. Milletlerin geçmişlerini koruyan, bir arada olma bağlarını güçlendiren unsurların başında, somut olmayan kültürel mirasların geldiğinin bilincinde bir Üniversite olarak; daha önce Van’ın birçok ürününün Coğrafi işaret alabilmesi için yaptığımız girişimlerin ve desteklerin daha fazlasını yapmaya ve diğer kurumlarla işbirliği içinde çalışmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim.” İfadelerini kullandı.
 
Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise “Desteklerinden dolayı Rektörümüze ve üniversite hocalarımıza teşekkür ediyorum. Coğrafi işaret tescilli ürünler sayesinde üreticiler daha fazla kâr marjı elde ederken, tüketiciler de kalitesi ve güveni kontrol altında olan ürünleri tüketiyor. Oda olarak Van Kahvaltısı’nın Garanti Markası tescilini de gerçekleştirdik. Yöresel ürünlerimizin ön plana çıkması için çalışmalarımız devam etmektedir. Yöresel yemeklerimizi bilinir hale getirmek amacıyla Van'a özgü farklı ürünlerin "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi" alması için çalışma yürütmekteyiz.” Dedi.
 
Van YYÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elvan Ocak ise konuşmasında Tescil işlemlerinin gerçekleşmesi sonrasında coğrafi işaret tescilinden beklenen faydanın gerçekleşmesi için tescil ettirenlerin yerine getirmesi gereken sorumlulukları anlattı. Tescil ettirenlerin en önemli sorumluluğunun, tescilden sonra tescil belgesinde belirlenen denetim mercii ile denetimleri koordine etmek ve her yıl düzenli olarak denetim raporlarının TÜRKPATENT’e gönderilmesinin sağlanması olduğunu belirtti. Ayrıca farkındalık ve bilinçlendirme amacıyla yöresel gıda üretimi yapan üreticilerin eğitilmesi yoluyla kaliteli, verimli ve hijyen ürün üretiminin sağlanması gerekliliğinin öneminden bahsetti.
Toplantı sırasında alınan kararlar, Van YYÜ Yöresel Gıdalar Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yağmur Erim Köse ve Van YYÜ Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Gülşen Berat Torosdağ tarafından yazıya dökülerek ilgili tüm kurum ve kuruluşlara gönderilecek.
 
Üniversitemiz Senato Odası’nda yapılan toplantıya; Van Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Erkan Atacan, Van Ticaret Borsasından Turgay Özbey ve Eser Yıldız, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ruhan İlknur Gazioğlu Şensoy, Tarım İl Müdür Yardımcısı Abdulkerim Yücel ve Tarım İl Müdürlüğü Şube Müdürü Harun Erez katıldı.

Editör: TE Bilisim