Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin katılımıyla düzenlenen tören, Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Törenin açılış konuşmasını yapan Rektör Şevli, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin köklü fakültelerinden biri olan Veteriner Fakültesinin, 2022 yılında 40. yaşına girecek olan Van YYÜ ile hemen hemen aynı yaşta olduğunu belirtti.

“Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi, nitelikli veteriner hekimler yetiştirmeye devam etmektedir”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesinin, Türkiye’de ilk kurulan veteriner fakültelerinden biri olduğunu ve kurulduğu günden bu yana birçok başarıya imza attığını belirten Rektör Şevli, “gerek eğitim kalitesi gerekse deneyimli akademik kadrosu ile Türkiye’nin önde gelen veteriner fakülteleri arasında yer alan Veteriner Fakültemiz, nitelikli veteriner hekimler yetiştirmeye devam etmektedir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden mezun olan ve kendi alanlarında yetkinlikleriyle bilinen veteriner hekimlerin, Türkiye'nin ve dünyanın çok farklı üniversitelerinde, kamu kurumlarında ve özel kliniklerde görevlerini başarıyla yerine getirdiklerine şahit olmaktayız.” ifadelerini kullandı.

“Hayvan Hastanesinin tamamlanmasıyla modern bir hayvan hastanesine kavuşacağız”

Geçtiğimiz aylarda temelleri atılan Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesinin tamamlanmasıyla modern bir hayvan hastanesine kavuşacakları müjdesini veren Rektör Şevli, “hastanemizde, özellikle Klinik Bilimleri Bölümümüzdeki farklı anabilim dallarında görev yapan akademisyenlerimiz için ofisler, laboratuvarlar, araştırma alanları ve öğrencilerimiz için de amfiler olacak. Veteriner Fakültesi Temel Bilimlerinin olduğu bina ile hayvan kliniğimiz arasında ulaşım sorunu ve ayrıca mevcut binamızda sınıfların yetersizliği söz konusudur. Yapımı devam eden Tıp Fakültesi Morfoloji Binasının bitmesiyle Veteriner Fakültemizi de eski morfoloji binasına taşıyacağız, dolayısıyla fiziki sorunları da gidermiş olacağız.” dedi.

“Beyaz önlük giyecek olan öğrencilerin heyecanlarını paylaşıyoruz”

Beyaz önlük giyecek olan öğrencilerin heyecanlarını paylaştıklarını aktaran Şevli, sözlerine; “daha önce Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi öğrencileri için gerçekleştirdiğimiz önlük giyme törenlerinde ‘beyaz önlükle’ ilgili söylediğim sözleri sizin için de kullanmak istiyorum. Siz değerli öğrencilerimiz, beyaz önlüğü; etik kurallara bağlılığın, temizliğin, dürüstlüğün, adaletli olmanın, alçak gönüllü olmanın, başkasının derdi ile dertlenmenin, merhametli olmanın birer nişanesi olarak giyeceksiniz. Dolayısıyla sizler de bu önlüğü; etik ve ahlaki kurallara bağlı kalarak kendinizi geleceğe en güzel şekilde hazırlamanın, insanlık için iyi birer hekim olmanın ve her şeyden önemlisi büyüyen ve güçlenen ülkemizin, iyi ve faydalı birer vatandaşı olmanın bilinciyle giymelisiniz.” şeklinde devam etti.

“URAP sıralamasında 2018 yılında 42. sıradayken 2020 yılında 35. sıraya yükseldik”

Van YYÜ’de sayısı 2 bine yaklaşan akademik kadronun önemli bir kısmının Veteriner ve Ziraat Fakültelerinde olduğunu vurgulayan Şevli, “Üniversitemiz, URAP sıralamasında 2018 yılında 42. sıradayken 2020 yılında 35. sıraya yükseldi. Çok kaliteli olan Q1 dergilerde yayınlar yapan akademisyenlerimiz, yürütmüş oldukları lisansüstü eğitimlerde de çok başarılı tezler yönetiyorlar. Veteriner Fakültemizin eğitim programlarının; alt yapı, donanım ve eğitim standartlarının Avrupa Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları Birliği (EAEVE) tarafından akredite edilmesi sürecini çok önemsiyoruz. Hayvan Hastanemizin tamamlanması ve gerekli fiziki şartların sağlanmasının ardından uygulamalı eğitimlerini tamamlayarak mezun olan öğrencilerimizin alacakları diplomaların, tüm Avrupa ülkelerinde de geçerli olması çok önemli.” sözlerini kullandı.

“İlimize bir Tarımsal Araştırma ve Eğitim Enstitüsü kurulacak”

Van’ın tarım ve hayvancılık şehri olduğunu ve Türkiye'deki küçükbaş ve büyükbaş hayvan sayısının en çok Van Gölü Havzası’nda bulunduğunu belirten Rektör Şevli, “Van Tarım İl Müdürlüğümüz ile birlikte Van milletvekillerimizin de desteğiyle ilimize bir Tarımsal Araştırma ve Eğitim Enstitüsü kurulması için Ankara'da yoğun bir çalışma gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığından onaylanan proje ile ilimize bir Tarımsal Araştırma ve Eğitim Enstitüsü kurulacak. Enstitüde, sadece çayır ve meralarla ilgili değil aynı zamanda küçükbaş hayvanlarla ilgili de alt birimler olacak.” ifadelerinde bulundu.

“Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi yerel bir üniversite değil”

40 yıllık bir geçmişe ve birikime sahip olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin yerel bir üniversite olmadığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, “öğrencilerimizin ve hocalarımızın gösterdikleri gayretler ve başarılar sayesinde Van YYÜ; ilimiz, bölgemiz ve Ülkemizin kalkınmasında önemli pay sahibi olacak.” şeklinde sözlerini tamamladı.

“Hayvan Hastanesi oldukça elzemdi”

Törende bir konuşma yapan Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Gençcelep de genelde bölge ve Van için özelde ise Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Veteriner Fakültesi için oldukça elzem olan Hayvan Hastanesinin tamamlanmasıyla birlikte öğrencilerin çok daha kaliteli bir uygulamalı eğitimle mezun olacaklarını belirterek hastanenin yapılmasındaki destekleri için Rektör Şevli’ye fakülte adına teşekkür etti.

“Beyaz önlükleri giyerek veteriner hekimlik mesleğine ilk adımı attık”

Beyaz Önlük Giyme Töreni’nde, öğrenciler adına konuşan 1. sınıf öğrencisi Ayhan Akan ise; lise öğreniminden Üniversiteye geçerek hayatlarında açtıkları yeni bir sayfayla temizliğin ve saflığın simgesi olan beyaz önlüklerini giydiklerini ve veteriner hekimlik mesleğine ilk adımlarını attıklarını belirtti. Akan sözlerini, “tıp doktorları insanı, veteriner hekimler insanlığı tedavi eder.” şeklinde tamamladı. Konuşmaların sonunda; 1. sınıf öğrencilerine ve pandemi nedeniyle önceki sene önlük giydirilemeyen ikinci sınıf öğrencilerine de beyaz önlükleri giydirildi ve başarı belgeleri verildi. Beyaz Önlük Giyme Töreni, fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. Törene; Rektör Yardımcıları, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrencilerin aileleri katıldı.

Editör: TE Bilisim