ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-MEHMET ALİ EKİNCİ

Türkiye, dünyanın en seçkin turizm ve çevre ödüllerinden mavi bayrakta İspanya ve Yunanistan’dan sonra 531 plaj ile 3’üncü sırada yer alıyor. Ülkede her geçen yıl mavi bayraklı plaj sayısı artıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilere göre, Türkiye’de 2015 yılında olan mavi bayraklı plaj sayısı 436, 2016 yılında 444, 2017 yılında 454, 2018’de 459, 2019’da 463, 2020’de 486’ya, geçen yıl 519’a, bu yıl da 531’e yükseldi. İller bazında en fazla mavi bayrak 229 ile Antalya’da dalgalanırken, Antalya’yı 111 mavi bayrak ile Muğla, 66 mavi bayrakla da İzmir takip ediyor. Verilere göre, en az mavi bayraklı plaj bulunan iller ise 1 ise Bursa ve Van.

MAVİ BAYRAK TURİZMDE ÖNEMLİ BİR SİMGE HALİNE GELDİ

Turizmin ülkenin en güçlü sektörü haline geldiği şu sıralar, Türkiye turist sayısını her geçen gün daha artırıyor. Dünyada tatil rotasında yeni öncüler arasında yer almaya çalışan Türkiye’de deniz, kum, güneş gibi güzellikleri faydalandırma anlamında önemli yatırımlar yapılıyor. Bu anlamdaki en önemli girişim ise mavi bayraklı plajlar ile temiz sulara turist çekme girişimi olarak dikkat çekiyor. Dünyada bu alanda 3’üncü sırada bulunan ve mavi bayraklı plaj sayısı 531 olan Türkiye’de deniz kıyısı bulunan iller bu bayrağı almak için ciddi mücadele veriyor. Son açıklanan verilere göre, en az mavi bayraklı plaj bulunan iller arasında 1’er sahil ile Bursa ve Van yer alıyor. Türkiye’nin en büyük gölüne sahip olan Van’da 2016 yılından beri 1 mavi bayraklı plaj bulunurken, mavi bayraklı marina, mavi bayraklı yat ve mavi bayraklı turizm teknesi bulunmuyor. Tuşba Belediyesi tarafından açılan, Türkiye’de bir göle verilen ilk ve tek mavi bayrağa sahip olan Mollakasım Mavi Bayraklı Plajı, vatandaşlar tarafından dolup taşarken, bunun dışında mavi bayraklı plaj bulunmaması ise eksiklik olarak görülüyor. Kentin turizmi her geçen gün daha çok konuştuğu süreçte bu eksiklik daha çok eksilirken Şehrivan’a konuşan önemli isimler mavi bayraklı plajlar ve sahillerin sayısının artması gerektiğini ifade etti.

DENİZ VE GÖLLERİ EN İYİ BİLEN İSİMLERDEN BİRİSİ OLAN SARI: VAN’DA MAVİ BAYRAK ALACAK HARİKA YERLER VAR

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı şunları söyledi: “Van Gölü’nün çevresinde bir tane mavi bayraklı plaj var. Neden bir tane var? Çünkü sadece bir tanesine müracaat edildi. Bir tanesi için hazırlık yapıldı. Bir plaj ilan edildi. Ölçümler yapıldı ve mavi bayrak alındı. Eğer Van Gölü’nün çevresinde doğru düzgün bir çalışma yapılır, plaj olacak bölgeler belirlenir, buralarda mavi bayrağın kriterlerine uygun plaj altyapısı hazırlanırsa ben eminim ki Van merkezde, Çitören sahillerinde, Muradiye’de, Erciş’te, Adilcevaz’da, Ahlat’ta, Tatvan’da, Gevaş’ta, Edremit’te, Van Gölü’nün çevresinde mavi bayrak alabilecek harika yerler var.”

SARI: VAN’DA TURİZMİ GELİŞTİRECEKSEK MAVİ BAYRAK KONUSU ÖNEMLİ BİR KONU

Sarı, mavi bayraklı plajlar için altyapının hazırlanması gerektiğini dile getirerek, “Bunun için altyapı gerekiyor. Van’da turizmi geliştireceksek mavi bayrak konusu önemli bir konu. Plaja giden insanlar mavi bayrak var mı yok mu sormaz ama plaja gitmek isteyen insanlar çocukları orada nasıl vakit geçirecekler, soyunma kabinleri var mı, duş alma imkanları var mı, WC’ler var mı, piknik yapılacak yerler var mı diye merak ederler. Eğer böyle olursa Van Gölü’nün çevresinde çok sayıda mavi bayraklı plajın olabileceğini ön görüyorum. Hatta Erçek Gölü’nde de buna benzer uygulamaları yapmak mümkün” diye aktardı. Mavi bayraklı plajların artmasıyla İranlı turistlerin de bunları kullanacaklarını ifade eden Sarı, “Van Gölü’nü kirletmemeliyiz. Göl kesinlikle kirlenmemeli. Önce plajların altyapıları hazır edilmeli. Çok sayıda İranlı turist geliyor Van’a. İranlılar plajları yoğun olarak kullanacaklardır. Bizim bunun için Van Gölü’nün çevresinde plajlarımız olmalı” dedi.

BEYAZ: DENİZLERDEKİ PLAJLARA VERİLEN PRESTİJ ÖDÜLDÜR

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan turizmci Murat Beyaz, mavi bayraklı plajlardan söz ederek, “Mavi bayraklı plaj, önceleri Avrupa’da ortaya çıkmış olan daha sonra dünyanın farklı ülkelerine yayılmış olan bir prestij ödüldür. Denizlerdeki plajlara verilen prestij ödüldür. Bu ödülü alabilmek için bir dizi çevre, eğitim, gelişebilirlik gibi kriterler var. Bu kriterlerin karşılanması gerekiyor. Bu kriterler de her plaj için ortak önem taşımaktadır. Bu kriterlere sahip olup mavi bayrak alan plajlar var. Türkiye’de sayıları yüzleri aşan mavi bayraklı plajlar var. Mavi bayraklı plajlar, insanların tercihlerinde etkili olan bir ödül. Bir insan eğer deniz, kum, tatil istiyorsa öncelikle mavi bayraklı plajın olup olmadığını araştırıyor. Mavi bayraklı bir plaj varsa karar vermesi de daha etkili oluyor. Kentlere böyle bir katkı sağlayan özelliği var” dedi.

EN AZ MAVİ BAYRAKLI PLAJA SAHİP OLAN İLLERDEN BİRİ DE VAN

Beyaz, Van’daki mavi bayraklı plajı anlatarak, “2016 yılında Van’da bir tane mavi bayraklı plaj açıldı. Şehirde umutla karşılandı. Bizim de Van Denizi kenarında sahip olduğumuz ilk mavi bayraklı plaj oldu. O dönem çok ilgi de çekti. Türkiye’deki bir göle ilk defa mavi bayrak verildi. Henüz bunu almış ikinci bir göl yok. Fakat Van’daki plaj sayısı bir de kaldı. Onun yanında ikincisini ekleyemediğimiz gibi var olanı da koruyamadık. Zaman zaman kötü görüntüler de oluyor plajda. Üstünde çok durulmadı diye düşünüyorum. İlk çıktığında çok ses getirdi ama günden güne ilgi azaldı. Korkarım ki mavi bayrak ödülünü veren kuruluş bu plajı iptal edecek. Bayrağı aldığınızda ömür boyu sizde kalmıyor. Bunun kriterleri düşerse mavi bayraklı plajdan da çıkar” diye aktardı.

VAN’DA 2016’DAN BU YANA BİR MAVİ BAYRAKLI PLAJ BULUNUYOR

Beyaz, Van’daki mavi bayraklı plaj sayısının artması gerektiğini belirterek, “Denizlere yakın olan kentlerde yüzlerce mavi bayraklı plaj var. Van’da mavi bayraklı plaj arttırılmalı. Elimizdeki mavi bayraklı plajın kriterlerinin düşmesiyle ödülün geri alınması tehlikesi de var. Van’daki mavi bayraklı plajların artması için kurumların bunu dert etmesi lazım. Mavi bayraklı plajın olması hem ilçelere hem kente ciddi değer katıyor. Dışardan gelen insanlar, bize Van Gölünde yüzülüp yüzülmediğini soruyor. İnsanlar bunu bile bilmiyor. Kaldı ki biz anlatım yaparken burada bir mavi bayraklı plajın olduğunu söylediğimizde şaşırıyorlar. Bu sayıyı arttırdığımızda bu algı tamamen değişecek. Herkes bir şekilde haberdar olacak zaten artınca. Van Gölünde yüzülür mü gibi bir soru kalmayacak insanların aklında. Belki bizden plaj turu yapmamızı isteyecekler. Sonuç itibariyle Van’ın denizinden yararlanmak isteniliyorsa mavi bayraklı plaj sayısını artırmaları gerekiyor” diye aktardı.

YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR AMA…

Van’daki mavi bayraklı plajın, bazı kesimler tarafından özensizce kullanıldığını ifade eden Beyaz, “Van’daki mavi bayraklı plaj özellikle hafta sonları yoğun bir ilgi oluyor yazın. Böyle bir imkana erişmemiş insanlar da vardı. Bu imkanın kendi ayaklarına gelmiş olması da güzel bir olay. Biraz hoyratça bir kullanım da oldu. İnsanlarımız plaja gittiler ama biraz özensiz kullandılar. Gerekli hassasiyeti gösteremedik belki de. Burada da bir eksiklik olduğunu düşünüyorum” dedi. Beyaz, Van’da mavi bayraklı plaj sayısında artış olması talebini yineleyerek, “Buna mutlaka el atmaları gerekiyor. Plajın temizliği, plajdaki su kalitesinin artırılması vb. şeylerle bu ödül arttırılabilir. Bunların hepsinin olabilmesi için de bizim Van Gölünü korumamız gerekiyor. Korunmamış, kirli, yok olmayla karşı karşıya kalmış bir gölde mavi bayraklı plaj konuşmamız mümkün olmaz. Mutlaka Van Denizini korumamız lazım. Gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ÖZEL: SADECE BİR MAVİ BAYRAĞA SAHİP OLMASI OLDUKÇA YETERSİZ KALMAKTADIR

Konuyla ilgili Şehrivan’a konuşan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Dr. Erdoğan Özel, “Mavi bayraklı plajlar yüzme suyu kalitesi, temizliği, denetimin olması ve plajda can güvenliği, çevre yönetimi gibi çevre yönetimi ile ön plana çıkan ve bu özellikleri belli bir standartta olan yüzülebilir alanlara denir. Mavi bayraklı plajlar, standart olarak belirlenen özellikleri ile deniz turizmi açısından milyonların tercih ettiği alanlardır. Mavi bayrak alan bir plaj suyunun temizliği, maviliği, güvenirliği ve tesisleri ile turistleri cezbetmektedir” diye konuştu. Özel, “Van özellikle konumu, tarihi, kültürel açıdan zenginliklerinin yanında, doğal güzellikleri, sınır kent olması, tarihi İpekyolu gibi ticaret yolları üzerinde olması ve ebette ki yukarı deniz Van Denizi’ne sahip olması gibi özellikleri ile turizm açısından oldukça önemli bir şehirdir. Yüksek Turizm potansiyeline sahip olması nedeniyle Van denizinden özellikle mavi bayraklı plajla önemli derecede kazanımlar sağlayabilir. Van Gölü, geçmiş yıllarda suyundan losyon yapılmış, cilt hastalıklarına iyi geldiği uzmanlarca kanıtlanmış, temizliği ve eşsiz maviliği ile birçok saklı kalmış koyları ile sadece bir mavi bayrağa sahip olması oldukça yetersiz kalmaktadır” diye aktardı.

“2016’DAN BERİ SADECE BİR MAVİ BAYRAKLI PLAJA SAHİP OLMASI BÜYÜK BİR KAYIPTIR”

Özel, Van’daki mavi plaj eksikliğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Mavi bayraklı plajların olduğu haritayı incelediğimizde, yüzlerce mavi bayrağı olan şehirleri görmekteyiz. Ülkemizin en doğusunda sadece bir mavi bayrakla Van Gölü göze çarpmaktadır. Yüzlerce mavi bayrağa sahip şehirlerin milyonlarca turisti kendine çektiğini ve ekonomik olarak şehri adeta ihya ettiğini imrenerek görmekteyiz. Van ve Van Gölü aslında milyonları kendine çekebilecek potansiyele sahip olmasına rağmen yeteri olarak kendini pazarlayamamıştır. 2016’dan beri sadece bir mavi bayraklı plaja sahip olması büyük bir kayıptır.”

MAVİ KENTE DAHA ÇOK MAVİ BAYRAKLI PLAJ YAKIŞIR…

Van’da mavi bayraklı plajların artmasının Van Gölüne kaktı sağlayacağını dile getirerek, “Van Gölünde mavi bayraklı plajlar arttırılması sadece ekonomik açıdan bir kazanç olmayacaktır. Van Gölüne yüzümüzü dönmemizi ve gölü koruyarak, Van Gölünden daha fazla faydalanmamızı, gölün bize hayat vermesinin yanında önemli bir istihdam kapısı olacağı ve sürdürülebilir bir turizm ile geleceğe temiz ve mavi olarak taşınmasının önemi de ortaya çıkacaktır” dedi.

Editör: TE Bilisim