ŞEHRİVAN HABER-İHA

Kapalı kaldığı süre içerisinde Van’ın ekonomik olarak ciddi kayıplar yaşamasına neden olan Kapıköy’ün açılması ile Van yeniden turist hareketliliğini yakaladı. Geçtiğimiz aylarda yeniden karşılıklı geçişe açılan Kapıköy-Razi hattında İranlı yoğunluğu iyi başladı. 9 Ekim’den itibaren ise tamamen açılırken, İranlıların yeniden alışveriş, eğlence ve turistik etkinliklere katılmak üzere Van’ın yolunu tutmaya başladı. Bu hareketlilik esnafın yüzünü küldürürken, Mevcut durumla ilgili açıklamalarda bulunan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, kentte günlük ortalama, giriş çıkış yapan İranlı turistlerin bin 500, üç bin arasında olduğunu belirterek, esnafta da bir umut ve bir hareketliliğin oluştuğunu söyledi.

KAPILAR AÇILDI, İŞLER İYİ GİDİYOR

Sınır kapısında geçiş saatlerinin uzatılması için İran yetkileriyle görüştüklerini söyleyen Van Valisi Bilmez, “İran’la sürekli görüşmelerimizde çalışma sürecinin arttırılması görüşülüyor. Onlar mesai saatinin bitiminde kapıları kapatıyorlar. Saat 5 itibarıyla kapından kimse geçiş yapamıyor. Bunun mümkünse 24 saat, mümkün değilse akşam saat 22.00’ye kadar açık kalması konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Bu ay içerisinde İran’ın Hoy kentinde bir araya geleceğiz. Bu sürecin uzatılmasını bizim tarafımızdan her zaman dile getirildi. İran yetkilileri de hem transit geçişi, hem de çalışma sürecinin uzatılması konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Gürbulak Sınır Kapısı’nda onarım ve yeni çalışmaları yapılacak. Bu nedenle kapımızda gerek transit geçişlerine, gerekse de çalışma saatlerinin uzatılmasına ciddi ihtiyaç var” dedi.

YILBAŞI VE NEVRUZ DÖNEMİNDE DE HAREKETLİLİK BEKLENİYOR

Van’ın Kapıköy Sınır Kapısında tır geçişlerine ihtiyacı olduğunu ifade eden Bilmez, “Şu an günlük ortalama, giriş çıkış yapan toplam bin 500, üç bin arasında İran vatandaşı var. Günlük bine yakın İranlı Türkiye’ye giriş yapıyor. Esnafta bu anlamda bir umut ve bir hareketlilik oluştu. Nevroza yakın İran’da üç haftalık bir tatil olacak, İnşallah esnafımızın yüzünü güldürecek eski hareketli günleri yakalarız” diye konuştu.

YÜKSEK SAYIDA GİRİŞE RAĞMEN KAPIKÖY’LE İLGİLİ SIKINTILAR CAN SIKIYOR!

Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yüksel, İranlı turistlerin giriş saatleriyle ilgili Şehrivan’a yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: “Daha önce Hoy Kenti Milletvekili İran-Türkiye Parlemetolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Adel Najafzadeh ve heyeti Van’a geldiği zaman bu konu özellikle vurgulandı. Van milletvekilimiz Abdullahat Arvas, tarafından da saat konusunda yaşanılan sorun sürekli gündeme getiriliyor. Kapının 24 saate çıkarılması bizler için çok faydalı olacaktır. İran tarafında saat 2 buçuk 3 gibi gümrük kapısı kapanıyor. Bu anlamda İranlılar çok büyük mağduriyet yaşıyor. Çoğu zaman insanlar kapıda kalıyor.”

24 ESASLI ÇALIŞMASI VAN’I UÇURUR!

Van Valiliğinin Kapıköy’deki giriş-çıkış saatlerindeki girişimlerini değerlendiren Yüksel,

“Vali beyin bu şekilde bir girişimde bulunması çok güzel bir şey olmuştur, kendisine de teşekkür ederiz. İnşallah girişler ve çıkışlar 24 saate çıkar. Normal bir gümrük kapısı olmaktansa hem ticari hem de yaya geçişine 24 saat açık olan bir kapıya dönüşmesi Van ekonomisi için çok büyük bir fayda sağlayacaktır. Öğleden sonra 3’te gümrük kapısı kapanıyor. O nedenle şunu da söyleyebilirim; gelen turistler geldiği zaman geri dönüşte erken gitmek zorundalar. Çoğu saat 9 ile 11 arasında çıkmak zorunda çünkü gümrük kapısına yetişemediği zaman gidemiyorlar. İstediği zaman çıkabilseler orda ki yoğunluk azalmış olur. 24 saat esaslı olursa en azından insanlar, burada alışverişini akşama kadar yapar akşam gidebilir. Turizmcileri bir yana bırakalım esnafımız için çok faydalı olur ekonomi için çok faydalı olur.” Şeklinde konuştu.

KAPALI KALMASININ YÜKÜ AĞIR OLMUŞTU!

Sosyal medyadaki İranlı turistlerin Kapıköy’deki izdihamına yönelik değerlendirmelerde bulunan Yüksel, gümrükle de görüştüğünü belirterek şunları anlattı: “O gün için 2 bin 500-3 bin civarı insan kapıda kalmıştı. Biz sağlıkçılarımızı seviyoruz hiçbir sorun yok. Ancak PCR testi konusunda yoğunluk oluşmuştu. PCR testi kontrolünde tek tek alınıyordu. İranlı acenteler de buna değiniyordu. 10 dakika da bir kişi ya da veya iki kişi alıyorlardı. Türkiye tarafı bomboş iken İran gümrük kapısını geçip ara bölgede büyük bir yığılma oldu. En son gümrük kapısı da kapandı. Bunun içinde vali bey sağ olsun gerekli emirleri verdi İranlılara yardımcı oldular o gün için saat gece 11’e kadar gelişler sürdü.”

Editör: TE Bilisim