ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-M.ALİ EKİNCİ

Son yıllarda daha çok Çevre Yolu’nu gündemine alsa da Van’da sahil yolu noktasında da önemli adımlar atılıyor. Göle kıyısı olan Tuşba, İpekyolu ve Edremit Belediyeleri sahil bandında vatandaşı göl ile buluşturacak adımları birbiri ardına atıp sahil bandında önemli çalışmalar yaparken bu anlamdaki en önemli adımlardan birisi de Van Büyükşehir Belediyesi tarafından atılıyor. Büyükşehir Belediyesi Çitören’den Mollakasım’a kadar alanda devasa ve modern bir sahil yolu yapıyor.

Van’da Çevre Yolu çalışmaları ile birlikte kentin en çok beklediği çalışmalardan birisi olan sahil yolu konusunda da adımlar ardı ardına atılıyor. Kentin her yönüyle turizme kazandırılması için çalışmalar yürütülürken, Van Büyükşehir Belediyesi, Van Gölü buluşma anlamında önemli bir çalışmayı daha hayata geçiriyor. Üniversiten başlayıp Molakasım’a kadar devam eden bir yol ile yeni bir güzergâh, sahil yolu ve cazibe merkezi yaratma çalışması içinde olan Büyükşehir, Tuşba Belediyesi’nin de içinde olduğu bir çalışma ile kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Bu alanda uzun süredir çalışmalar sürerken Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Çitören’den Mollakasım sahiline kadar bulunan bölgeyi ziyaret ederek çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Bilmez, yaklaşık 9 kilometrenin 4,5 kilometresinin sanat yapısı ve altyapısının yol açma çalışması bittiğini vurgulayarak Türkiye’nin en güzel yürüyüş ve bisiklet yolunu kapsayan bir çalışmanın devam ettiğini söyledi.

VALİ BİLMEZ KENTİN YENİ CAZİBE YOLUNDA ÇALIŞMALARI İNCELEDİ

Yeni yapılan sahil yolunu yerinde inceleyen Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez, “Büyükşehir belediyesinin yaptığı bir çalışmayı yerinde inceliyoruz. Çitören ve Molakasım arasındaki 9 kilometrelik bir sahil yolunu açmaktayız. Yaklaşık 9 kilometrenin 4,5 kilometresinin sanat yapısı ve altyapısının yol açma çalışması bitti. Bir dört kilometre kadar bir yolumuz kaldı. Bu yol hem 20 metrelik araba yolu olacak yanında bisiklet yolu, yürüyüş yolu ve seyir tepeleri olacak. Bu yolun bazı yerlerinde park yerleri de yer alacak. Vatandaşların gölü görebileceği alanlar oluşturulacak. Bu yolumuz sahile değil, daha önceden bölgede yapılan yol çalışmaları gölün kenarından yapılmış. Biz yerleşim alanı yol ve göl arasına alacak şekilde bir planlama yaptık.” Dedi.  

VALİ BİLMEZ, “YOLUN DAHA İMAR PLANI YOK”

Cümlelerini sürdüren Vali Bilmez, şöyle devam etti: “Yapılan incelemelerde dünyada gelişmiş ülkelerde genelde sahil yollarında yol ve deniz arasında yerleşim alanlarının olduğu metodu uygulandığını gördük. Bizim yaptığımız yolun denize en yakın noktası 300 metre ve en uzak noktası ise 1 kilometreyi bulabiliyor. Coğrafyanın yapısına göre en üst kısımdan geçip ana yolu açtık. Buraların ise daha imar planı yok. Ancak biz önceden tedbirimizi alıp anayolu belirme çalışmasını yaptık. Bundan sonra da buraların imarı yapılınca da ilçe belediyelerimiz bunların talih yolları ve denize açılan yollarını yapacaklar.”

 

VAN MOLLAKASIM’A BU YOL İLE YENİDEN BAĞLANACAK

Deniz tarafında yerleşim yerlerinin bulunacağını ifade eden Bilmez, “Yolun sağ ve sol tarafları yerleşim yerlerine açılacak. Tabi uygun olan bölgeler imara açılacaktır. Çünkü yolun bazı taraflarında yamaçlar mevcut ondan dolayı buraların yerleşim için çok uygun olmadığını düşünüyorum. Ancak yapılan çalışmaların ileri süreçlerinde daha uygun yerleşim yerlerinin olduğunu hep birlikte göreceğiz. Bu yol Van’ı Molakasıma bağlayan başka bir yol olacaktır. Şuan bile Molakasım kentin turistik açıdan en önemli bölgelerden biri. Daha çok yaz aylarında kullanılan bir yerleşim alanı ama bu yol yapıldıktan sonra Molakasımın şehre olan yakınlığından dolayı kış aylarında da kullanılabilecektir. Belki insanlarımız artık dediğim gibi kış aylarında da orada kalabilecekler.” Şeklinde konuştu.

“BU BÖLGELERE ÇOK KATLI YAPILAR SOKMAK NİYETİNDE DEĞİLİZ”

Son olarak konuşmalarını tamamlayan Vali Bilmez, şunları söyledi: “Yapılan sahil yolu Molakasımla sınırlı kalmayacak. Oradan Ayanıs ve Yaşilsuya kadar da inşallah devam ettireceğiz. Bizim en büyük iddiamız Vanlıyı denizle buluşturmak ve bu bölgede yani yapacağımız imar çalışmasıyla da tamamen villalardan oluşan yeşil parklı, bahçeli bir yapıyı buraya kazandırmayı hedefliyoruz. Bu bölgelere çok katlı yapılar sokmak niyetinde değiliz. Bu yol tamamen büyükşehir belediyesinin iş makinalarıyla yapılmaktadır.”

TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL YÜRÜYÜŞ VE BİSİKLET YOLU BURADA OLACAK

“Tuşba Belediyesi de bu yolun yapımında araç-gereç anlamında ciddi bir desteği oldu. Kendilerine de teşekkür ediyoruz. İhale kapsamında yapılan bir iş olmayıp tamamen belediye personellerimizin kendi araçlarıyla bu işler yürütülmektedir. Bu sene asfalt çalışması olmayacak. Çünkü yolun oturmasını bekleyeceğiz. Ama hedefimiz Molakasıma kadar bu yolun tamamen açılımı tamamlayıp sıkıştırmasını yapacağız. Bahar aylarıyla birlikte de ihalesini yapıp buraların asfaltını dökeceğiz. Belki de Türkiye’nin en güzel yürüyüş ve bisiklet yolunu burada olacak.”

Editör: TE Bilisim